Šta je novo?

Cene INTERNETA!

bluestar

Čuven
Učlanjen(a)
10.07.2003
Poena
619
21:15 < Davisha> I got respnse from local ISP, I asked them how much should I pay for 2Mbit link, with unlimited transfer. Response is
1900EUR per month or ~2400USD
21:16 <@johnm> Davisha: thats crazy. we provide that over here for ~ 100UK
21:16 <@johnm> Davisha: 512 unlimited for 30UK
21:17 < Davisha> 256 unlimited 20UK
21:17 < Davisha> here
21:17 <@johnm> Davisha: Isle of Man, UK. i work for the telecoms company here. were the only people who sell the service here though (ISPs can provide the net thoughD)
21:17 < Davisha> at the other ISP
21:17 < Davisha> johnm: do you offer wireless, or satelite?
21:18 <@johnm> Davisha: ADSL, HDSL, leased line, ISDN-2, 56k, and a fee other little ones. but theres DSL capture for 90% of the island
21:18 < Davisha> johnm: can I somehow use your services here from Yugoslacia?
21:18 <@johnm> Davisha: nah i dont think so.
21:19 <@johnm> Davisha: some of the other european countries are really in disarray when it comes to bandwidth charges!
21:19 < hinkey> johnm, whats HDSL?
21:19 < Davisha> ppl in Yugoslavia can only dream on ISDN, and cant even dream on DSL here
21:19 <@johnm> Davisha: i think there might be talks about our government subsidising everyone ADSL as well, so itll be free if they do.
but i dont know
21:20 < Davisha> johnm: you want to say that yours government will give away adsl to every UK citizen?
21:20 <@johnm> Davisha: Isle of Man have a different government to the UK.
21:21 <@johnm> Davisha: but the Manx government might give it to all manx citizens for free, yes
21:21 <@johnm> Davisha: theyve been talkig about it for years.
21:21 < Davisha> I must move!
21:21 <@johnm> Davisha: Sweden do the same i believe, or somewhere do anyways
21:21 < imachine> israel has free dialup
21:21 < slarti]> johnm: if something like that happens over here I'll do more than eat my hat
21:22 <@johnm> Davisha: imachine: it isn't as easy as you may expect to move here, were a tax haven so we kinda check everyone out :)

Cena kod Verata je
913 Eura ----- 2 Mb
560 Eura ----- 1 Mb
327 eura ----- 512 kb

Jesam lepo pre rekao da su deraci ....mozda jesu najeftiniji al pogledajte tekst gore....

Pa preseli se u UK i imacesh i ti te cene :)

Ti ko da si se juche rodio....Da li je moguce da ima josh onih koji ne znaju da je napolje net dzabe...

driver je napisao(la):
Pa preseli se u UK i imacesh i ti te cene :)

Ti ko da si se juche rodio....Da li je moguce da ima josh onih koji ne znaju da je napolje net dzabe...

nije napolje nego u EvroPI heheheh
driver woonashu :)

A mi smo kao u Evropi :D

Ni Madjarska nije u Evropi (josh uvek) pa su im cene za Internet takve kakve jesu.... Srbija je "rupa", nazalost ne samo po ovim pitanjima nego i po mnogim drugim, ali nije ovo forum za to... ctp;

A i svaki dan se pojavljuju novi ljudi kojima je to sve ( kod nas ) besmisleno... Dobrodoshlli u realnost.

ctp;

dobro,mislim da svako na ovom forumu zna da su nam internet veze ochajne i skupe,ne mogu da razumem zasto se ista pricha ponavlja po 1000-i put i svaki put u novom topicu? Pomirite se sa tim da je sad stanje loshe,kad ce biti bolje videcemo..

A najbolje shto Verat uporedjuje sa nekim tamo dojche telekomom i kaze "Jesam lepo pre rekao da su deraci " :D:D:D

driver je napisao(la):
A najbolje shto Verat uporedjuje sa nekim tamo dojche telekomom i kaze "Jesam lepo pre rekao da su deraci " :D:D:D

Shta ti imash protiva Verata :whip , za-shiroke-narodne-mase popularnog provajdera O:) O:) O:)

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
dobro,mislim da svako na ovom forumu zna da su nam internet veze ochajne i skupe,ne mogu da razumem zasto se ista pricha ponavlja po 1000-i put i svaki put u novom topicu? Pomirite se sa tim da je sad stanje loshe,kad ce biti bolje videcemo..
stvarno i meni je jadno vise da se zalimo i psujemo.
ja ovako vidim izlaz - svi lepo u wireless mrezu i kad nakupimo jedno 1000 korisnika fino uzmemo svoj 155mbps link do dt-a i zavrsimo pricu. :D sve javno i transparentno da se zna kolko sve kosta i kol'ka je marza. ;)
znam ja da lupam, pre svega zbog cuvenog "3 srbina - 4 partije" pravila (i analogno tome 1000 srba 1333 partije :D), al' me zivo zanima kol'ko bi to kostalo? oprema, kablovi, dozvole, porezi, mesecni protok... jel bi mog'o neko da priblizno proceni? al' nemo' da lupate, samo realne procene na osnovu inside info-a. ;)

To bi bila najbolja kombinacija, a bilo bi i preko 1000 ljudi sigurno, jedini je taj problem sa partijama :) poshto bi tu organizacija i ozbiljnost morala da bude 'Japanska' :D

ma sto vise, to bolje, gde je 155 tu je i 310. :D
al stvarno, ako ima neka svetla strana propadanja zemlje onda je to mogucnost da preskacemo korake u razvoju. eto na primer, sto se smarati sa kablovskim netom, xDSL-om, stemovanjem zidova, kad mozes kulturno da turis antenicu na kuciste i bole te mishko. :D
napravi se standard za nod-ove, odabere admin (sto moze da bude maltene svako, pola ovog foruma vec ume, a druga polovina se obuci za dan :D, u svakom slucaju neko ko zivi blizu noda), utvrdi cena setupa/prikljucenja (to ide za opremu), mesecno za net (to ide za dt link), pare u direkciju (vec sam "zvanican" :D) i svakom adminu se da neka lova sto jednom mesecno restartuje lokalni server/ap (ili uradi neku drugu sitnu intervenciju, u sustini lomi noge likovima koji 'oce da maznu omni antenu sa krova :D). naravno tu je expert team za vece probleme i eto free LAN-a na nivou republike + pristupacan net. :D

u sustini, svaki provajder bi mog'o to da napravi, al' bi se oni bavili "strucnim timom za topografsku analizu i precizna merenja" (dva lika sa notebookom i netstumblerom) ciji bi izlazak na teren kostao 15k din. :rolleyes: od free lokalnog saobracaja naravno nema nista (sta li bi telekom rek'o za besplatan voice sirom zemlje :D) plus ce sve to da se desi kad na pomenutom mishku nikne nokat...

da ne govorimo sto bi posveceni pojedinci i firme mogli dooobro da zarade sa marzama koje bi na korisnicnoj strani znacile neku neosetnu sicu.
recimo 20€ pristup nodu, 20€ da se nod poveze na net, 30-50€ za licnu opremu i X€ mesecno za net. dakle 70-90€ za kompletan setup (manje nego kablovski modem), a net bi jedva i koristio sa obiljem sherovanja i game servera sto bi se desavalo besplatno. :D
ili se jednostavno napravi kombinacija da lan i net budu u paketu, pa je pristup recimo 40€+licna oprema... na 1000 korisnika je to 40000€... kol'ko moze da kosta taj link, majka mu stara? hint: 10€ (fuck!n 680 dindzi jednokratno!) vise na korisnickoj strani je 10k€ vise za organizaciju!

al' jedini nacin da se izbegne srpski faktor je da neko uleti sa masom love, sve uradi sam i proizvoljno naplacuje, samo bez da raja gura nos u knjige - ko ih shisa kad nisu hteli da se organizuju. zvuci poznato? to je trenutna situacija...

Pazi dvojica kada dele npr. 64kbps vezu uopste se ne primecuje razlika izmedju modema i toga. Kod tih permanentnih veza protok je konstantan , a ne kao kod modema. Za pet-sest ljudi bi mozda bilo dovoljno i 128 kbps, a to vec nije neizvodljivo dobiti kod domacih provajdera po relativno povoljnoj ceni.

Nazad
Vrh Dno