Šta je novo?

Cene harddiskova!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Da nebih jednom clanu kvario prodaju odlucio sam da u ovu sobu prenesem raspravu koju sam inicirao u njegovom oglasu.
Elem, covek prodaje QuantumAS 7200 od 30GB za 40 €. Kaze da je star godinu dana (ne ulazim u istinitost njegovih tvrdnji)
E sad indikativno je da se polovni HDD-ovi nude po neverovatno visokim cenama (mislim da je jedan lik trazio 30 € za 15GB lct!!
Prosto mi nije jasno kako neko uopste razmatra kupovinu ovog hardvera po tako, usudicu se reci, bezobrazno visokoj ceni. Mogu da razumem kad neko drzi cenu neke kvalitetne nepotrosne robe (memorija, ploca, graficka, CPU), ali HDD, pa to je najnepouzdanija kupovina!!
kao slag na tortu evo izvoda iz cenovnika (koje dobijam svaki drugi dan na mail) jedne beogradske firme:
HDD 30GB 5400 rpm Maxtor 45.00
HDD 30GB 7200 rpm Maxtor 47.00
HDD 40GB 5400 rpm Maxtor 49.00
HDD 40GB 7200 rpm Maxtor 53.00
HDD 60GB 7200 rpm IBM 65.00
HDD 60GB 7200 rpm Maxtor 66.00
HDD 80GB 7200 rmp Maxtor 73.00

I ko sad zdrave pameti da uzme nekog skupog polovnjaka!?
Sta vi mislite o tome?
poz
nedjo

Kada sklapas masinu tip "sto jeftnije" dobro je ustekovati i 10e, jer desetine GB stoje ljudima prazni....

Naravno, ukoliko budzet nije toliko ogranicen, da je bolje uzeti duplo veci disk za 10-15 evra vise...

A, da, preprodavci polovnog hardware su po defaultu prilicno bezobrazni ljudi, jer ako nece da budu bezobrazni jako tesko opstaju u toj delatnosti 🙁

Pa posteno bi bilo da nam kazes ime te firme i da vidimo dal' je svima dostupna za kupovonu.Ako su to cene za sve ,onda zaista nema smisla kupovati ,makar HDD-ove, na drugom mestu.Pogotovo ako postuju garanciju u nekim kracim rokovima.

Na tvoju opasku za cene polovnih HDD-a,mislim da nisi u pravu.Po tom rezonu ,samo budala kupuje HDD od 60GB kad je 80-ica, 7€ skuplja.Koed polovnjaka svaki € je bitan.12-13 komponenti po 2-3€ ustede,to je necija ukupna zarada na konfiguraciji

Pretpostavljam da je u pitanju TnT jer im je cenovnik isti

HDD je roba sa jako nedefinisanom cenom u smislu polovne komponente. Recimo jedno duze vreme su na ceni bili mali HDDovi, Znaci 1.2, 2.1, 3.2, 4.2, 6...GB sto je i logichno jer ih nije ni bilo, a koji ce moj 40gb choveku koji u kuci ima nekog brand PI na 133. Diskovi su "berzanska" roba u IT industriji pa je totalno razumljiva mala razlika

gladiac je napisao(la):
Moguce da je TNT-ov cenovnik, samo da dodam da oni rade samo veleprodaju i da su to dilerske cene za robu preko racuna uz izjavu.

gozilla je napisao(la):
...

Moguce da je TNT-ov cenovnik, samo da dodam da oni rade samo veleprodaju i da su to dilerske cene za robu preko racuna uz izjavu.

I te "dilerske" cene su prejake...
Imate recimo kod "kurs2"
"40GB 7200 MAXTOR DiamondMax+ 9???.55
80GB 7200 MAXTOR DiamondMax+ 9???.70"
sa godinom garancije itd...

Prica da su nekom Gigabyte-i suvise je takodje jedna od lokalnih "gluposti", "budalastina" i tsl... Ta tzv "usteda" tesko ostecuje kupce koji ce pre ili kasnije shvatiti da ih je taj "prodavac" tesko zez...(aj).. zbog 300-500 Djindji!

Drugi problem su ultra zastarele ploce (tj flash biosa) koje imaju problema vec sa diskovima vecim od 64GB. A sto se tice diskova brzine 5xxx stvarno treba pobiti sve od uvoznika pa na dalje...
Takav disk usporava sistem za najmanje 33%!
Ma ZAKONOM zabraniti. To je kao i VHS koji kupujas danas a nemas ni jednu traku... Tako bi mogli da uvozimo i "Supraphone" gramofone ka najnovije, standardno dostignuce tehnike. Ni kasetofoni nisu daleko...

dejandj je napisao(la):
...
A sto se tice diskova brzine 5xxx stvarno treba pobiti sve od uvoznika pa na dalje...
Takav disk usporava sistem za najmanje 33%!

To UOPŠTE nije tačno, i o tome smo više puta ovde pričali. Prvo, osnovna matematika je da se disk na 5400 25% (a ne 33%) sporije okreće od diska na 7200. Odnosno, 7200 je 33% više od 5400, a 5400 je 25% manje od 7200.

Drugo, razlika u realnom radu je DALEKO manja od 33% (25%), mogu odgovorno da tvrdim jer sam imao i probao i jedne i druge. Ako ne veruješ, proveri. Jel ti recimo stvarno veruješ da su ATA133 diskovi 33% brži od ATA100?

I treće, možda razlika u ceni više nije tolika, ali činjenica je da su diskovi tiši i manje se greju.

Za većinu korisnika, kojima kompjuter služi samo za Vord, Eksel, internet i eventualno pasijans, i 5400 rpm je previše.

dejandj je napisao(la):
...

I te "dilerske" cene su prejake...
Imate recimo kod "kurs2"
"40GB 7200 MAXTOR DiamondMax+ 9???.55
80GB 7200 MAXTOR DiamondMax+ 9???.70"
sa godinom garancije itd...

Bezite od coveka koji se reklamira na yu.oglasi kao kurs a zove se Novica (u Zemunu je)...

To je najgori prevarant, ne menja robu u garanciji sa ispravnom...Prodaje neku sh klasu... Od svih ljudi u gradu, on je najgori... makar bilo i dzabe, kod njega vise nikada nista ne bi uzeo...

ovo nije usamljeni primer, znam jos ljudi koji su nasamareni...

JOBAH je napisao(la):
...

Bezite od coveka koji se reklamira na yu.oglasi kao kurs a zove se Novica (u Zemunu je)...

To je najgori prevarant, ne menja robu u garanciji sa ispravnom...Prodaje neku sh klasu... Od svih ljudi u gradu, on je najgori... makar bilo i dzabe, kod njega vise nikada nista ne bi uzeo...

Ovo je vec bilo u jednom topicu!
Ni meni se lik ne svidja kao covek, ali istini za volju menjao mi je i potpuno ispravne uredjej za koje sam ja rekao da ne rade (bio je problem sa mojim IDE kontrolerom). Kupio sam od njega do sada 10ak recordera, isto toliko HDDova i nekoliko CD romova i FDDa. Nikada nikakvih problema! Cene su mu uglavnom OK, mada se desi da ponekad zavali neku cenu da tui se zavrti u glavi 🙂...ali retko....

PJ, imao si srece... meni je tri puta menjao HDD koji je imao lose sektore sa sve gorim i gorim... znaci da mi vec koriscen, pa sa jos vise losih sektora i na kraju sam dobio disk koji je bio bez losih sektora ali je padao na testu od proizvodjaca (mislim da se program zove powermax) sto on nije hteo da prizna da je neispravan disk jel zna samo za proveravanje diska za formatom... i na kraju je disk totalno poludeo i ostao kod mene... u medjuvremenu znam jos ljudi kojima je isto menjao hard diskove i onaj koji ja vratim jer je neispravan prosledjivao sledecoj musteriji koja se zalila...

Izvini ali ja nemam vremena ni para da se on na meni izivljava...

I za takve probleme ima leka 😉

Ako stvarno nemas nikoga sa tom diplomom ti se javi da se dogovorimo oko procenta i ctp;
😉

JOBAH je napisao(la):
...

po tebi ispade kao da novica bira diskove koji su loshi a ovi drugi kao biraju bolje diskove - pa nisu to breskve pa da vidis koja je trula - sve se to pravi na istom mestu pa kako se kome zalomi.
inace novica je poludeo jednom kad sam kupio disk od 40gb 5400(NOV) pa on crkne - on mi da drugi(NOV) posle 5-6 dana i drugi opet crkne i onda mi dade treci(NOV) i rece nece vishe da mi menja - jer ispada da ga *****avam...a ostalo sto sam uzimao kod njega radilo sve bez greske.
jel da da lici na branka kockicu malo?

Meni dosad priznao sve garancije.

Bio slucaj da sam uzeo dva Soni rezaca od njega, i nisam bio zadovoljan otiskom te mu ih odmah vratim. Da mi dva Teac-a, bez problema (doplatio ja naravno razliku u ceni Sony-Teac). Posle mi jedan od ta dva Teac-a crko, i on mi opet zamenio. I imao sam problema i sa HD-om, opet priznata reklamacija. Sve se desavalo u malom vremenskom intervalu.

Ja nisam hteo da rizikujem sa losom robom i prestanem da uzimam od njega. Medjutim, ubrzo po promeni snabdevaca sam uvideo da je kvalitet samih proizvoda opao (u celoj hi-tec industriji) i da samo crkavaju. Tako da sam opet kod njega, i ne zalim se. Naj cene - roba i garancija kao i kod ostalih - nije bolja, ali ni gora.

Inace - meni je najbolji preprodavac robe Sasa (NESS) kod koga nikad nisam bio uskracen za garanciju.

E da, posto sam u Lisabonu jo uvek.

Postoji rok od 15 dana, u toku kojeg musterija ima pravo da vrati kupljenu robu ako njom nije zadovoljna i da uzme u zamenu istu, drugu (uz doplatu/povracaj novca zavisno od razlike u ceni)) ili trazi novac nazad. Firme koje to ne praktikuju su duzne da pismeno (u garanciji)upozore musterije, a ako su to propustile da urade moraju da priznaju pravo na vracanje u roku od 15 dana. Smesan je procenat firmi koji ne daje tih 15 dana, jer samim tim im je smanjena konkuretnost.

Ovo vazi kako za hi-tec robu, tako i za odevnu konfekciju, belu tehniku itd.

blue je napisao(la):
E da, posto sam u Lisabonu jo uvek.

Postoji rok od 15 dana, u toku kojeg musterija ima pravo da vrati kupljenu robu ako njom nije zadovoljna i da uzme u zamenu istu, drugu (uz doplatu/povracaj novca zavisno od razlike u ceni)) ili trazi novac nazad. Firme koje to ne praktikuju su duzne da pismeno (u garanciji)upozore musterije, a ako su to propustile da urade moraju da priznaju pravo na vracanje u roku od 15 dana. Smesan je procenat firmi koji ne daje tih 15 dana, jer samim tim im je smanjena konkuretnost.

Ovo vazi kako za hi-tec robu, tako i za odevnu konfekciju, belu tehniku itd.

Bas tako, i to vazi ne u slucaju da je sa robom neki problem, vec prosto ako se kupcu ne svidi, tj. ne ispadne ono sto je ocekivao !!!

gladiac je napisao(la):
Može neki kontakt za firmu?

Anti Patriota je napisao(la):
...

po tebi ispade kao da novica bira diskove koji su loshi a ovi drugi kao biraju bolje diskove - pa nisu to breskve pa da vidis koja je trula - sve se to pravi na istom mestu pa kako se kome zalomi.

inace novica je poludeo jednom kad sam kupio disk od 40gb 5400(NOV) pa on crkne - on mi da drugi(NOV) posle 5-6 dana i drugi opet crkne i onda mi dade treci(NOV) i rece nece vishe da mi menja - jer ispada da ga *****avam...a ostalo sto sam uzimao kod njega radilo sve bez greske.
jel da da lici na branka kockicu malo?

Normalno da hocu da kazem da prodaje skart robu... u zivotu mi je kroz ruke proslo more hardvera, kod njega uzmem tri diska i sva tri ne rade.... Prevarant je kada ti kao nov disk da disk sa vec preinstaliranim windowsom i losim sektorima... a idijot je zato sto ne kapira da disk moze da bude neispravan iako nema bad sektore (cemu sluzi S.M.A.R.T.)

Uostalom ti sam sebi skaces u usta... vidis da si ti samo jos jedan u nizu prevarenih... On kada mu neko vrati neki disk da sledecoj musteriji... Izvini ali ja nemam vremena ni zelje da za neke propalitete testiram neispravan hardver!

JOBAH je napisao(la):
...

Normalno da hocu da kazem da prodaje skart robu... u zivotu mi je kroz ruke proslo more hardvera, kod njega uzmem tri diska i sva tri ne rade.... Prevarant je kada ti kao nov disk da disk sa vec preinstaliranim windowsom i losim sektorima... a idijot je zato sto ne kapira da disk moze da bude neispravan iako nema bad sektore (cemu sluzi S.M.A.R.T.)

Uostalom ti sam sebi skaces u usta... vidis da si ti samo jos jedan u nizu prevarenih... On kada mu neko vrati neki disk da sledecoj musteriji... Izvini ali ja nemam vremena ni zelje da za neke propalitete testiram neispravan hardver!

ko bre kome skace - meni novica uvek daje lepe diskove skroz nove u vakumiranoj kesici!?! inace jeste lik zesci amater i ludak 🙂 ali mene nije prevario - znaci sve je zamenio sto treba kako treba... ma sve je to sreca dobijao sam i od cuvenih nasih firmi diskove sa OS-om. nego bre covece ti i dalje ne verujes da novica prodaje istu robu kao i 99% firmi u srbiji? sve je to isto ****** samo ti nisi imao srece ili si bas naleteo kad je upala neka losa serija - a to upada svima a ne samo novici...
nije da ga branim ali logicno razmisljam.

Imao sam i ja probleme sa tim Novicom, mada mi je zamenio 2 harda koji su riknuli posle mesec dana identichno, vishe kod njega ne kupujem, jer sam u to vreme znao za josh 5 njegovih hardova koji su riknuli,a evo sad josh primera....Nije pitanje da li ce ti zameniti ili ne (a hoce), nego shta cesh da radish ako ti odu podaci, jer niko ni ne pomishlja da ce tako brzo da mu ode novi hard, pa tu ostanu i neki bitni podaci...Poslednji hard koji sam kod njega uzeo sa reklamacije, odmah sam ga prodao da se reshim bede, i ortak me zove posle par meseci, kaze da mu je riknuo 🙂 Ne znam stvarno odakle on nabavlja, ali nije daleko od toga da ih bira ko lubenice, uzima neku shkart robu po smeshnim cenama pa shta bude...Ja inache prodajem mesechno po 100-150 hardova, i ako mi jedan ili nijedan dodje na reklamaciju....

Koliko je meni poznato, tip nabavlja robu iz Madjarske. Tamo ne placa njihov porez na promet, prosvercuje preko grane (znaci nema ni carine, ali nema ni krupnijih komponenata - kucista, ploca, monitora), i prodaje nama. Nama opet je dobro, jer ne placamo porez isto, a i cene su manje. Sad to je ista roba koju i nase firme uvoze. Jer Maxtor je svuda Maxtor, a losa serija je losa serija. On uvek prvi dobija svezu robu, tako da ce losa serija i kod njega prva da stigne. Sto ne znaci da ce ostale uvoznike zaobici. A samim tim sto kupuje kod sigurnih ljudi u madjarskoj moze mu se da prihvata reklamacije, jer njemu priznaju sve. Ja robu nabavljam samo od njega (od skora ponovo, posto sam vec naveo da sam imao pauzu) i od NESS-a (koji je 101% najkorektniji na nasem trzistu).

E sad, hardovi su i najproblematicniji deo hardvera u zadnjih godinu dana. Najveci rizik je da upravo oni odu u aut. Ja kod Novice uzimam komponente sa manjim rizikom da se pokvare - usb diskovi, cpu, graficke.... Koliko vidim nema zalbi na njih, a cene su mu daleko najpovoljnije. Diskove uzimam na drugom mestu i gotovo.

blue je napisao(la):
Koliko je meni poznato, tip nabavlja robu iz Madjarske. Tamo ne placa njihov porez na promet, prosvercuje preko grane (znaci nema ni carine, ali nema ni krupnijih komponenata - kucista, ploca, monitora), i prodaje nama. Nama opet je dobro, jer ne placamo porez isto, a i cene su manje. Sad to je ista roba koju i nase firme uvoze. Jer Maxtor je svuda Maxtor, a losa serija je losa serija. On uvek prvi dobija svezu robu, tako da ce losa serija i kod njega prva da stigne. Sto ne znaci da ce ostale uvoznike zaobici. A samim tim sto kupuje kod sigurnih ljudi u madjarskoj moze mu se da prihvata reklamacije, jer njemu priznaju sve. Ja robu nabavljam samo od njega (od skora ponovo, posto sam vec naveo da sam imao pauzu) i od NESS-a (koji je 101% najkorektniji na nasem trzistu).

E sad, hardovi su i najproblematicniji deo hardvera u zadnjih godinu dana. Najveci rizik je da upravo oni odu u aut. Ja kod Novice uzimam komponente sa manjim rizikom da se pokvare - usb diskovi, cpu, graficke.... Koliko vidim nema zalbi na njih, a cene su mu daleko najpovoljnije. Diskove uzimam na drugom mestu i gotovo.

lepo zborish...a wtf je NESS?

Nazad
Vrh Dno