Šta je novo?

Cemu sluzi

micamica

Slavan
Učlanjen(a)
13.10.2004
Poena
301
Cemu sluzi mali konektor koji izlazi iz Chieftec napajanja , a izgleda kao za napajanje cooler-a !!!
Hvala !!!

Pretpostavljam da mislis na onaj mali braon 3-pin molex. To ti je za monitoring ventilatora kog imas u napajanju (Active PFC). Slobodno ga prikljuci na neki 3-pin konektor koji imas na ploci, dobices u npr, SpeedFan brzinu ventilatora (oko 2200-2500 na chiefu od 420W).

Luci

Ne znam na sta tacno mislis ali cu ti navesti sve adaptere:
ATX12v- cetvrtasti adapter.dodatni za napajanje ploce
ATX power connector- Glavno napajanje.
imas po 7 ili 9 napajanja za osnovne komponente
imas par napajanja malih crnih za sata uredjaje
imas 3 ili 4 napajanja (obicno flopi,neke vtste kulera)

Dorry je napisao(la):
...(Active PFC)...

PFC je skraćenica od Power Factor Correction (ili na srpskom: Popravka faktora snage) i nema veze sa ventilatorima.

Znam da je neko bas ovde na forumu (al davno) pomenuo
da kod pojedinih proizvodjaca PFC znaci Power Fan Control.

Poslednja izmena:
Po toj logici AGP može kod nekih proizvođača grafičkih kartica da znači Aperture Grill Professional. ,)

Zna se od čega je PFC skraćenica.
U svakom slučaju kod Chieftec-a PFC označava popravku faktora snage:

http://www.chieftec.com/products/psu/atx_psu.htm

My bad... Mislio sam da je ono sto je naveo Sasha (Power Fan Control) ;)

I, jel mislio na taj 3-pin konektor ili neki drugi?! U svakom slucaju chieftec-ov sajt nije tako los bar sto se kolicine informacija o njihovim proizvodima tice...

E ljudi,posto znam coveka koji je postavio pitanje evo malog pojasnjenja:

Covek je mislio na 3-pinski konektor koji izlazi iz napajanja konkretno Chieftec-a 360w Dual fan.Konektor se ,ako se ne varam,kaci na plocu(ispravite me ako gresim).Razlog postavljanja pitanja je to sto je covek imao kamaru cudnih ponasanja i nestabilnosti masine(Abit NF7-S 2.0+Barton 2800+) sve dok nije skinuo doticni konektor sa ploce.

Posto smo sad razjasnili koji je konektor u pitanju neka neko kaze i cemu tacno sluzi.

Pozdrav :wave:

Kao sto sam naveo u mom drugom postu u ovom threadu, taj molex koji izlazi iz napajanja sluzi za monitoring venta iz napajanja, tj. njegov RPM i temperaturu napajanja. Treba da se prikljuci na 3pin konektor na ploci, ako ima specijalno za napajanje, trebalo bi u upustvu da pise da se taj konektor zove PWR_FAN ili sl. U suprotnom mozes da ga prikljucis i na SYS_FAN, nece mu nista skoditi, osim sto kada ocitas temperature u windowsu, gledas System fan temeprature, a ne Power Supply temp/rpm.

Nije toliko bitan taj 3pin molex, radice vent iz napajanja iz bez njega (na chief 420W je radio bez problema) ;)

Pozdrav!

Pretpostavljam da se misli na ovaj konektor:
ps-con-6d.jpg

i kao sto je vec receno sluzi za merenje rpm-a ventilatora u napajanju, a kaci se na plocu kao sto je Dorry objasnio...

btw Dorry, temperatura napajanja??? System fan temeprature? :D

Ajde plz procitaj jos jednom post...

Jesi li?

E sada cu da ti objasnim vezano za Chief 420W:
Imao sam Epox plocu koja je imala konektore na nju za CPU, PWR i SYS FAN (tako su se zvali). Molex iz napajanja sam prikljucio na PWR FAN i on mi je merio i temperaturu, mada nesto mi je sumnjivo ovo, tj. ne secam se bas dobro da je mogao i temp da meri, ali zasto mi je onda prikazivao jednu temp. vrednost u SpeedFanu, kao i onom zelenom programu za monitoring Epox ploce?

Elem, crkla mi ploca, promenio sam je, kupio IC7-G. Ova ploca NEMA PWR FAN konektor pa samo morao da je stavim na SYS1 FAN konektor. Ja sam je tu prikljcio i ona je pokazivala rpm/temp napajanja, samo kada sam hteo da proverim vrednosti, pogledao sam temp/rpm System 1 FAN-a... Jel me sada razumes?

EDIT: Evo sada sam pogledao po netu i izgleda ne moze da se pogleda vrednost temperature napajanja, vec samo obrtaji ventilatora (***-a ne secam se dobro, a nisam naveo ni da mi je Chief 420W crko pre nekoliko meseci)

BTW, - AFC (Automatic Fanspeed Control) - na to sam mislio ;)

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno