Šta je novo?

Celeron Northwood 2.6

Zli bokser

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poena
350
Zviznuo sam procesor na 2.8 i sve je ok radilo,ali kad sam povecao na 3.0 izgledalo je sve normalno osim sto je zvuk nestao!znaci ikonica u donjem desnom tulbaru je nestala i nisam ni mogao pokretati audio fajlove(btw imam integrisanu zvucnu kartu)!jeli to preoverklokovano?
povecao sam i napon sa 1.525 na 1.6 i opet isto!

koliko jos da dizem taj napon(a i plasim se koliko da ga guram,jer imam budjavo napajanje!?) i dali je uopste do toga?trebao bi ovaj celeron da ide i do 3.2 glatko,zar ne??

Zli bokser je napisao(la):
Zviznuo sam procesor na 2.8 i sve je ok radilo,ali kad sam povecao na 3.0 izgledalo je sve normalno osim sto je zvuk nestao!znaci ikonica u donjem desnom tulbaru je nestala i nisam ni mogao pokretati audio fajlove(btw imam integrisanu zvucnu kartu)!jeli to preoverklokovano?
povecao sam i napon sa 1.525 na 1.6 i opet isto!

koliko jos da dizem taj napon(a i plasim se koliko da ga guram,jer imam budjavo napajanje!?) i dali je uopste do toga?trebao bi ovaj celeron da ide i do 3.2 glatko,zar ne??
Podizanjem magistrale podigao si i takt memorije. Proveri.

To ti je zato sto ti se PCI magistrala povecala.Znaci gledaj da je fiksiras u biosu(na 33MHz) ako mozes i to bi trebalo da resi problem sa zvukom.

The pocetnik je napisao(la):
To ti je zato sto ti se PCI magistrala povecala.Znaci gledaj da je fiksiras u biosu(na 33MHz) ako mozes i to bi trebalo da resi problem sa zvukom.
Jeste moze biti i to :lupko:

Nije moguce nego jeste.... Imas tamo AGP/PCI bus i umesto da automatski odredjuje klok stavi da bude fixno 66/33. Mozda tamo pishe drugacije tipa 33/66 ali to ti je ta kombinacija. Nemoj tako olako da dizes napon dok ne proucis svoj hardver. Mogao si da sprzis sve u k.... jer nisi znao. Po meni taj proc ce sa malim, jako malim dizanjem napona raditi na 3.2, a mozda i bez dizanja napona. To proveri tako sto ces prvo bez dizanja napona staviti na 3.2 i onda igraj igrice, rokaj benchmarke, i ako se ne resetuje, onako sam od sebe, sve radi, a ako se resetuje samo malo dodaj napona i opet sve tako u krug.

Pozdrav

Čak i kada fiksira agp/pci takt zvuk hoće da se izgubi na integrisanim pločama (MSI recimo). Problem se rešava kupovinom neke jeftine (ako nije neophodna skupa) pci zvučne kartice i naravno zaključavanjem takta agp/pci.

samo fixsiraj PCI/AGP magistralu na 33/66 i milina
kod mene na abitu IC7 tako radi northwood [email protected]@1.575

koja je ploca?

Koliko se secam.... bas na abit-ovoj ploci se zvuk gubi kada se predje 37.5/75MHz za magistralu.

Da li da napomenem da se i manifestuje bas na taj nacin... XP ne detektuje zvucnu pa otud i nema nikakve sanse da se pusti bilo kakav zvuk.

Evo ovako!fiksirao sam magistralu na 66/33 (inace ne znam ustvari sta predstavlja ta magistrala i sta dobijam njenim povecavanjem?) i zvuk se vratio!ostavio sam procesor na 3.00 i napon 1.575V i sve je stabilno!

ali me buni sto npr. u 3dmarku 2001se imam oko 500-600 poena manje sa klokovanim procesorom!u najgorem slucaju bi trebao broj markova ostati nepromenjen,zar ne!znaci da nesto nije u redu!ili je nesinhronizovano?

isto me buni i stavka u biosu "memory frequency" koja stoji na auto,a kada kliknem ponudjene su vrednosti 200 i 267 (te su vrednosti na defolt procesoru 2600mhz,a kada dignem procesor i te dve proporcionalno rastu!) da li da ostavim na auto ili da stavim tu najvecu vrednost?

btw. imam plocu p4px-x, 2x256mb 333mhz i asus 9550ge (najnoviji omega drajveri 3.8.252 i klok 425/270)

Posto imas memoriju deklarisanu na 333 slobodno odaberi vecu vrednost za memory frequency ako doticna ne prelazi 333, jer sve iznad spada u domen o/c i nikada se na zna do koliko mozes memoriju da kloknes.Ako preteras moraces da radis clear cmos.Naravno parametre memorije podesis na bySpd za svaki slucaj.

Poslednja izmena:
Ajde ja cu ovde da ne otvaram nov thread. Imam P4 2.0c trenutno bez ikakvih dizanja napona radi na 2.4ghz sasvim normalno temp. ~45stepeni. Kada stavim na 2.6 krene da se resetuje pri vecim opterecenjima i temperatura skace... Ako stavim na 2.6 i napon podignem za jednu vrednost vishe od 1.5V samo se temperatura povecava a opet se resetuje pri extremnim opterecenjima. Dal da guram dalje napon ili to dalje jednostavno ne moze?
Ovde je bilo dosta ljudi koji si P4 2.0c gurali sa box hladjenjem na 3.0 i sasvim je to ok radilo.
Ako je bitno od memorije imam 2x256 333... pozdrav

mozda memorija ne moze da isprati
cek cek,
taj cpu radi na fsb 800 a memroija tvoja na 333?
to je vec overklok za memoriju

Za northwoode dizanje napona generalno malo pomaze, moze onda i vise al nije to to, treba samo malo pecnuti napon i to je sve, svako dizanje voltaze dovodi do ludih nestabilnosti, u principu skoro svaki na OK ploci ide do svojih realnih maximuma (svaki primerak za sebe).
Znaci naponom se dobija vrlo, vrlo malo, bolje recimo memoriju zakucati na neku nizu vrednost.
Ovo sve vazi za svakidan OC, za slikanje je druga prica.

Poslednja izmena:
KIBLA`s je napisao(la):
mozda memorija ne moze da isprati
cek cek,
taj cpu radi na fsb 800 a memroija tvoja na 333?
to je vec overklok za memoriju
Naravno da nije. Te serije procesora imaju nesto sto se zove Quad Pumped FSB. Sto znaci da ima 4x200Mhz Fsb. Znaci nije opterecenje za memoriju.

bgillegal je napisao(la):
Naravno da nije. Te serije procesora imaju nesto sto se zove Quad Pumped FSB. Sto znaci da ima 4x200Mhz Fsb. Znaci nije opterecenje za memoriju.
da naravno da znam da je QP
ali 200 se mnozi sa 4 a tvoja memorija radi na 333 ili 2*166
166<200 mhz sto znaci da tvoja memorija vec radi na 34 mhz vecem taktu
po nekoj logici

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno