Šta je novo?

Celeron bolji od dual core?

Učlanjen(a)
04.02.2007
Poena
935
Znam da naslov deluje poprilicno blesavo i nebulozno, pre svega zato sto su Celeroni low-end klasa, ali pitanje je konkretno i krajnje jednostavno - da li u familiji Celeron procesora postoji neki konkretni model procesora (iz Allendale, Wolfdale ili Clarkdale seriji pre svega) koji je bolji od konkretnog modela Intelovog dual-core modela E2180? Pre svega to me interesuje za procesore iz Allendale porodice E1200 do E1600, odnosno za dva slabija celerona iz Wolfdale porodice (E3200 i E3300)...

Takodje bi me interesovalo kakvi su procesori iz Allendale, Wolfdale i Clarkdale porodice (E1x00, E3x00 i G1101)) u odnosu na E5300 - ima li medju njima neki bolji procesor u odnosu na navedeni, ako ima koji su i koja im je prednost? Racunam da su iz Sandy Bridge porodice G5xx svakako bolji - ili se varam...

Pitanje se odnosi prvenstveno na stanje procesora kada nisu OC, pa tek onda na njihov OC potencijal, uzevsi u obzir da se hladjenje ili napajanje nece menjati (ne stavlja se nista novo ili dodatno) - znaci klasican box cooler i neko no-name napajanje od 500w... Znam da se radi o starijim procesorima ali ...

ako hoces da menjas taj 2180 za celeron nemoj... sem ako nije G... ovo ostalo je ista boranija... i da se klokne bolje nema pomoci...

Celeron E3200 je svakako nešto bolji od 2180 bez obzira na ime, to je Wolfdale , i svaki debelo ide preko 3ghz. E5300 je takođe Wolfdale sa 2M cache koji je opet nešto bolji. Clarkdale je 1156 platforma koja Intelovom bezobrazluku nažalost putuje u penziju, i naravno svakako je bolja od prethodnih.

Poslednja izmena:
ako hoces da menjas taj 2180 za celeron nemoj... sem ako nije G... ovo ostalo je ista boranija... i da se klokne bolje nema pomoci...

Ma necu da menjam nego me interesuje posto na novom radnom mestu treba da mi sklepaju neki racunar a nemaju nista sem celerona (jos ne znam koji su u pitanju, ali racunam da nije nesto starije od onih navedenih u prvom postu) pa razmisljam da li da zadrzim taj celeron ako je bolji ili da probam da zadrzim svoj E2180 umesto njega a da onom ko dolazi ostane taj celeron... Zato se hipoteticki i interesujem jer su obe opcije moguce, a iskreno govoreci ipak bih voleo da radim na nekom boljem kompu pa makar i malo boljem...

Kukaj onda za adekvatnu kolicnu memorije, po mom iskutvu, sem ako ne radis neki render isl. CPU tu ne igra neku ulogu... vise ces da osetis prelazak sa 2 na 4 ili vise Gb RAM-a, nego 500 MHz brzi CPU.

Nemam pojma koliko ce da bude memorije - na starom sam imao 1 + 1 GB RAM-a (1 uz masinu i 1 sam ja kupio koji u svakom slucaju ako su kompatibilne mogu da prenesem i bez masine)... Valjda ce da stave bar 2 GB?!

Sad mi nije jasno - nije valjda da ovi Celeroni ne mogu da se kloknu pa kazes da nema pomoci?

Poslednja izmena:
mogu, ali ti kazem da ce recimo C2D 2GHz sa 8 Gb Ram-a da ti radi bolje nego C2D 3GHz sa 2 Gb-a....

Ne moze tako uopsteno da se kaze, to zavisi od namene. Meni je masina radila isto i na quadu 3.3ghz i sa 2gb i sa 12gb rama-standardan rad u win-u; u PS je razlika prilicno velika. Sve zavisi sta konkretno radis.

Celeronce E3300 je primetno bolji CPU kada se napuca na 3,6GHz, a svaki to moze.

Mislim, primetno je bolji od e2180.

Celeronce E3300 je primetno bolji CPU kada se napuca na 3,6GHz, a svaki to moze.

Mislim, primetno je bolji od e2180.

Al' za to verovatno treba i dodatno hladjenje i bolje napajanje, zar ne, sto ja u ovom slucaju nisam u mogucnosti da stavim!?

Zato me je i interesovao odnos tih procesora prevashodno bez OC, ili bar bez tako ekstremnog...

Najlakse od svega ti je da vidis odnose procesora bez oc, pogledas bilo koji test npr E5200...OC pravi razliku, i ja bih isao ili na E3300 ili na 5200 ako je moguce, cak i sa boxom ici ce na 3-3.2GHz; dakle, bas zbog ogromne OC margine.Inace, i 2180 moguce je dobro overklokovati ali dosta se greje jer je pravljen u starijem proizvodnom procesu

E2180 sa BOX hladnjakom nazalost nije moguce ni do 3GHz stabilno napucati ako case nema pristojan airflow.
Manje vise radi stabilno na 2.8 GHz, mada buka se ne primecuje preko njegove 4850.

OK, dobio sam E3400... kako da ga najbolje i najbezbolnije OC sa box kulerom? Menjam takt ili mnozilac i na koliko je najbolje podici bilo koje od navedenih?

Pa mozes da probas na 2 nacina. Mnozioc na max pa polako povecavas FSB za po 20 ili FSB na 400 pa povecavas mnozioc za polovinu.
Testiras stabilnost tako sto upalis HW monitor i Prime i pratis temperature. Ako prime otkaze ili HW monitor prikaze previsoke temperature(racunaj da je 60 apsolutni maximum za zdrav zivot i da nastojis da ne predjes 55 stepeni).

Cekaj, sad si me malo zbunio - mnozilac je 13, stavim na njega i povecavam samo FSB za po 20, pocevsi od 200, bez promene napona i to je OK, to sam razumeo - valjda bi sa box coolerom FSB mogao da dogura do jedno 270 a da ne predje temperature koje si naveo.

E sad, malo me buni ono sa FSB od 400 - jesi li to mislio da krenem sa recimo mnoziocem od 6,5 pa povecavam za pola ili ...

Zanima me sta je bolje od ove dve metode i koja je razlika u krajnjem ishodu? I kako se zna kada je potrebno povecati napon - pomocu nekog programa ili ...

Ako je neko vec imao iskustva sa OC ovog procesora mogao bi da mi preporuci neke top vrednosti na kojima ce da radi sigurno i stabilno sa box coolerom a da ne predje tih 55-60 stepeni. Ja zahvaljujem unapred.

Vrh Dno