Šta je novo?

cd xp+FDISK+FORMAT ?

DigiVi

Čuven
Učlanjen(a)
09.10.2003
Poena
609
1.Da li je tacno da se sa CD-om XP prof. moze uraditi FDISK i FORMAT cvrstog diska. Kako se to radi? Juce sam instalirao XP prof. ali nisam nasao te opcije, pa sam radio sa floppy diskom.
2. Takodje, ako se ne varam, pri instaliranju XP treba da te pita da li hoces da promenis fajl sistem u NTFS. Ni to me nije pitao prilikom instaliranja.
Zasto ?

Može se uraditi. On pita gde hoćeš da instaliraš. Tu možeš da kreiraš novu particiju, ili da ga pustiš na neku što već postoji. Zati biraš fajl sistem, gde možeš da ga promeniš, tj. formatiraš tu particiju. Sve mogućnosti su pokrivene :) .

Sad, ako te nije pitao, onda ne znam... Probaj sa drugim diskom.

Ne da moze nego bi i trebalo. U eri XP-a, pravljenje sistemske particije i njeno formatiranje iz instalacije i pravljenje dodatnih particija i njihovo formatiranje iz samog XP-a nakon instalacije je preporuceni nacin od strane MS-a. FDISK se vise NE upotrebljava ! (...uglavnom. Naravno uvek postoje specificni slucajevi i situacije...)

Ja jos uvek koristim WinME boot disk za sve predradnje, a 2000/XP instaliram sa drugog diska...

Postoje 2 identicne instalacije XP sa SP1, koje cak imaju i isti broj bajtova na CD-u, a jedina razlika je sto je jedan butabilan a drugi ne. Dakle, CD mora da je butabilni da bi sa njega bilo sta moglo da se "pokrene".

deka je napisao(la):
Postoje 2 identicne instalacije XP sa SP1, koje cak imaju i isti broj bajtova na CD-u, a jedina razlika je sto je jedan butabilan a drugi ne. Dakle, CD mora da je butabilni da bi sa njega bilo sta moglo da se "pokrene".

Pa nije bas tacno: nebutabilni CD ima istu "upotrebnu vrednost" kao i butabilni, u slucaju pravljenja dual-boot sistema instalacija se pokrece naravno normalno i sa nebutabilnog, a u slucaju da na disku nema nista i da instalacija treba da se pokrene "ni iz cega" onda se samo prvo propuste cuvenih 6 XP instalacionih diketa a zatim se ubaci nebutabilni XP CD i dalje ide sve isto.

6 disketa se prave pomocu programa koji se skida sa MS sajta...davali smo vec nekoliko puta link ako nekome treba.

Sto se tice XP instalacionih CD-ova...bojim se da s obzirom na "okolnosti" vlada i malo vece sarenilo od samo "2 identicne instalacije", bolje receno mislim da vlada blagi haos i da veliki procenat svih problema koji ljudi imaju sa XP-om moze da bude pripisan losim instalacionim CD-ima.

Ako nekome znaci moj savet, ja bih prvo izbegavao sve instalacije sa slipstream-ovanim SP1 jer je to procedura gde najlakse moze nesto da se zezne. Ja jos uvek za XP PRO koristim prvi nebutabilni CD koji se pojavio pre 2 i po godine i XP mi uvek radi savrseno.

koliko ja znam, jedino shto radi bootabilni disk je da pokrece /I386/WINNT.EXE setup za instalaciju... no more, no less...

drapin je napisao(la):
Sto se tice XP instalacionih CD-ova...bojim se da s obzirom na "okolnosti" vlada i malo vece sarenilo od samo "2 identicne instalacije", bolje receno mislim da vlada blagi haos i da veliki procenat svih problema koji ljudi imaju sa XP-om moze da bude pripisan losim instalacionim CD-ima.

U pravu si...
Nailazio sam na dosta diskova za koje mi, kad ih ubacim u drajv, Nero Info Tool prijavljuje "Nero Burning Rom" kao aplikaciju sa kojom su snimljene... ovaj "tag" u ISO headeru se pojavljuje samo sa kompilacijama radjenim u Neru (znaci ne sa diskovima koji su kopirani sa "Copy Disk") sto znaci da je neka vuna iskopirala sadrzaj diska na hard, poizbacivala sta joj ne treba, snimila kompilaciju u Neru zajedno sa boot imageom i pustila disk u cirkulaciju...

Ne mosh' covek natji normalan WinXP/SP1 disk... :(

Ja sam pravio svoj unattended i vrlo sam zadovoljan njime... Instaliram XP na sata drajv bez flopija u masini|] bootabilan naravno...

Nazad
Vrh Dno