Šta je novo?

CD-RW Overburn?

studiovpc

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2003
Poena
650
Jel je moguc overburn na RW diskovima od 650MB konkretno Verbatim 650MB 2-4x i kako se ponasaju ako su overburnovani? I da li je moguce da se reze na vise od 4x, u Nero-u uvek stoji 4x jel je moguce ili ne da se reze na vise?:confused:

Moguc je overburn na diskovima od 650MB.
Moguce je i rezanje na vecoj brzini od sertifikovane, samo to zavisi od cedeja i rezaca.

Amon_Ra je napisao(la):
Moguc je overburn na diskovima od 650MB.
Moguce je i rezanje na vecoj brzini od sertifikovane, samo to zavisi od cedeja i rezaca.

Konkretno cd Verbatim 650MB 4x i LG GCE-8520B 52x rezac i Nero 5.5.10.7b?

Nisam probao sa overburnom RW-a (nije mi trebalo, pa nisam ni pokusavao), ali sam na LiteOn-u LTR-48246s rezao HiSpeed 4x-10x od 700MB na 12x (nije hteo vise), ali mi zato takodje Verbatim 2x-4x od 650MB nije dao preko tih 4x, mada to zavisi od programa i rezaca da li podrzava odgovarajucu brzinu...

Na RW niposto ne snimati brze od max. brzine za koju je medij sertifikovan. Jednom sam na 12x RW medij snimao 16x, dal' na Teac-u ili na LiteOn-u, ne secam se vise, uglavnom, posle ni pisac nije mogao da procita disk, a kamoli neki drugi uredjaj. Sto se overburn-a tice, moze da se radi i na RW diskovima, ali nesto manje nego na klasicnim CD-R medijima.

Za Ashley-a:
Meni RW posle tog przenja radi sasvim normalno (mozda sam imao srece ili mozda ti nisi :)). Sto se overburn-a tice logicno je da kod RW-a moze manje, jer je i disk nesto malcice manjeg kapaciteta od standardnog CDR-a.

Kako uraditi overburn?
Konkretno dobio sam disk sa filmom od 700MB, kada sam hteo da ga iskopiram kaže name dovoljno prostora i ako su oba po 700MB.
Iskopiram disk na hard kaže 720MB.
Kako?

merlin je napisao(la):
Kako uraditi overburn?
Konkretno dobio sam disk sa filmom od 700MB, kada sam hteo da ga iskopiram kaže name dovoljno prostora i ako su oba po 700MB.
Iskopiram disk na hard kaže 720MB.
Kako?
Pa bilo je vec nekoliko puta price na tu temu...
Evo na primer za Nero:
Pod menijem "File" pronadji "Preferences...", pa klikni na "Expert Features", pa cekiraj "Enable overburn tra-la-la...." i u polja "Maximum CD length" unesi zeljene cifre.
Naravno, pre toga proveri za tvoj rezac koliki mu je maximalni overburn da ne bi preterao (spalio disk za dzabe) ili pokusaj sa Nero CD Speed-om da proveris koliki je maximum...
Bitno je da disk rezes kao disc-at-once (znaci no-multisession i close disc)
:wave;

Ashley je napisao(la):
Na RW niposto ne snimati brze od max. brzine za koju je medij sertifikovan. Jednom sam na 12x RW medij snimao 16x, dal' na Teac-u ili na LiteOn-u, ne secam se vise, uglavnom, posle ni pisac nije mogao da procita disk, a kamoli neki drugi uredjaj. Sto se overburn-a tice, moze da se radi i na RW diskovima, ali nesto manje nego na klasicnim CD-R medijima.

Ja na LiteOn-u 48x rezem 10x RW na 12x i diskovi se bez problema citaju na nekoliko citaca...
U pitanju su 5 Verbatim 700mb 8-10x RW i jedan Verbatim 700mb 4-10x RW... verovatno je u pitanju kvalitet diskova... ali i to sto je ovo sa "skok" sa 10x na 12x a ono sa 12x na 16x...

cile je napisao(la):
Ja na LiteOn-u 48x rezem 10x RW na 12x i diskovi se bez problema citaju na nekoliko citaca...
U pitanju su 5 Verbatim 700mb 8-10x RW i jedan Verbatim 700mb 4-10x RW... verovatno je u pitanju kvalitet diskova... ali i to sto je ovo sa "skok" sa 10x na 12x a ono sa 12x na 16x...
Ja sam isto rezao Verbatim na 48x LiteOn-u na 12x, ali pretpostavljam da ga je rezao na 12x zato sto ne podrzava 10x, ali je sve bilo OK.

Postoji odredjena razlika u pogledu tehnologije izrade 2x-4x i HS-RW/US-RW diskova. Bash zbog te razlike, nemoguce je 2x-4x diskove rezati na vecoj brzini, jer ih pisach nepogreshivo prepoznaje. Rezati RW na brzini vecoj od specifirane je izuzetno rizichno zbog osetljivog srednjeg sloja, pa se moze desiti da vam disk bude apsolutno nechitljiv. Takodje, moze se desiti da unishtite RW disk, jer se pri vecoj brzini snimanja, povecava snaga lasera, a samim tim povecava se i temperatura koju laser stvara u srednjem sloju, pa moze doci do trajnog deformiteta.

Bane

Bane je napisao(la):
Postoji odredjena razlika u pogledu tehnologije izrade 2x-4x i HS-RW/US-RW diskova.
A do koje brzine su HiSpeed, a od koje ovi novi UltraSpeed?
Znam da je ranije bilo sve sto je preko 4x je HiSpeed, pa me zanima gde je granica izmedju Hi i Ultra, tj. da li ce HiSpeed rezaci moci da rezu (na manjim brzinama od maximalne) i na UltraSpeed diskovima ili ce i za to biti potreban sertifikat, tj. logo na tray-u ?

Gde imaju da se pazare ti UltraSpeed, ciji su i koja je cena ?

Crni je napisao(la):
A do koje brzine su HiSpeed, a od koje ovi novi UltraSpeed?
Znam da je ranije bilo sve sto je preko 4x je HiSpeed, pa me zanima gde je granica izmedju Hi i Ultra, tj. da li ce HiSpeed rezaci moci da rezu (na manjim brzinama od maximalne) i na UltraSpeed diskovima ili ce i za to biti potreban sertifikat, tj. logo na tray-u ?

Gde imaju da se pazare ti UltraSpeed, ciji su i koja je cena ?

HiSpeed su ti svi do 16x a od 16x pa na vise su UltraSpeed. US su uglavnom na 24x posto nema brzi trenutno a gde ima da se nabave to neznam. I ima na TRAY-u logo pise CompactDisc ReWritable Ultra Speed.

studiovpc je napisao(la):
HiSpeed su ti svi do 16x a od 16x pa na vise su UltraSpeed. US su uglavnom na 24x posto nema brzi trenutno a gde ima da se nabave to neznam. I ima na TRAY-u logo pise CompactDisc ReWritable Ultra Speed.
Jel to znaci da rezaci sa HiSpeed logoom nece moci da rezu na njima, nego samo da ih citaju ?
Primera radi, RW sertifikovan za 24x ne moze da se reze recimo 8x ?

Crni je napisao(la):
Jel to znaci da rezaci sa HiSpeed logoom nece moci da rezu na njima, nego samo da ih citaju ?
Primera radi, RW sertifikovan za 24x ne moze da se reze recimo 8x ?

ko kaze da ne moze. Rezaci koji su HighSpeed samo ce da imaju maximum od 16x nista vise, moci ce da ih rezu na svim brzinama koje prikaze u Nero ili vec cim rezes.

ko kaze da ne moze. Rezaci koji su HighSpeed samo ce da imaju maximum od 16x nista vise, moci ce da ih rezu na svim brzinama koje prikaze u Nero ili vec cim rezes.
Pitam zato sto stari rezaci (do4x) koji nisu imali Hipeed logo nisu mogli da rezu na tim diskovima, vec samo da ih citaju. Tako na primer gore pomenuti Verbatim 4x-10x ili 8x-10x nisu mogli da rezu bez obzira sto mogu da rezu RW do 4x i sto je RW sertifikovan za 4x brzinu - problem je bila podrska za taj tip diskova :(
E, iz istog razloga sam ja pitao za UltraSpeed diskove i HiSpeed rezace da li ce biti isti slucaj, tj. da li se razlikuju diskovi ili je to cisto marketinski naziv za malo brze HiSpeed :)

Crni je napisao(la):
Pitam zato sto stari rezaci (do4x) koji nisu imali Hipeed logo nisu mogli da rezu na tim diskovima, vec samo da ih citaju. Tako na primer gore pomenuti Verbatim 4x-10x ili 8x-10x nisu mogli da rezu bez obzira sto mogu da rezu RW do 4x i sto je RW sertifikovan za 4x brzinu - problem je bila podrska za taj tip diskova :(
E, iz istog razloga sam ja pitao za UltraSpeed diskove i HiSpeed rezace da li ce biti isti slucaj, tj. da li se razlikuju diskovi ili je to cisto marketinski naziv za malo brze HiSpeed :)

E da li je marketinski naziv ili ne nisam dovoljno strucan da ti odgovorim. Valjda bi bre mogli da se rezu u starijim rezacima na nizim brzinama, neznam tacno (citaj: nagadjam).

E da li je marketinski naziv ili ne nisam dovoljno strucan da ti odgovorim. Valjda bi bre mogli da se rezu u starijim rezacima na nizim brzinama, neznam tacno (citaj: nagadjam).
Pa ja sam to pitao zato sto je cini mi se Bane radio test LiteOn-a 48x24x48x i koristio je neke 24x UltraSpeed RW sa kojima je isti pravio probleme pri 24x rezanju (nebitno za pricu), pa rekoh mozda je on ili neko drugi probao da taj disk przi i na sporijim rezacima...

Crni je napisao(la):
Pa ja sam to pitao zato sto je cini mi se Bane radio test LiteOn-a 48x24x48x i koristio je neke 24x UltraSpeed RW sa kojima je isti pravio probleme pri 24x rezanju (nebitno za pricu), pa rekoh mozda je on ili neko drugi probao da taj disk przi i na sporijim rezacima...

:(E pa to pitaj njega:)

Vrh Dno