Šta je novo?

cd rw drajv u Ubuntu 10.10

joca22

Cenjen
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poena
159
Narode danas sam prvi put zakoračio u Linux vode sa Ubuntu 10.10. E sada sve sam to instalirao sa VMware player kao virtual i Ubuntu se lepo podigao i odmah mi se svidelo okruženje, pošto nikad nisam koristio isti malo sam pročitao po forumima i u samoj podršci i sa nešto intuicije dosta toga odgonetnuo za kratko vreme. E sad nastaje problem (bar za mene) , kada ubacim cd u drajv ili usb fleš nigde se ne vide niti mogu da im pristupim da bih prebacio nešto na Ubuntu , a sad mi se i instaliranje aplikacija čini dosta komplikovanije nego u Windowsu. Ako ima neko da me poduči kako da ovo prevaziđem biću mu zahvalan.
Pozdrav !

pojavi ti se ikonica na desktopu kad ubacis disk ili fles, a sve programe imas u softverskom centru

Do sada ju nisam uočio (ikonicu) pa sam pomislio da je to povezano sa virtual machine. Više puta sam probao ali nigde ne vidim cd drajv.

onda proveri podesavanja u tom programu, mada bih ti ja preporucio da odvojis jedno 30-40 gb i instaliras Ubuntu na hd, sve je prevedeno na srpski tako da ne mozes nigde da pogresis

Da znaš da ću da uradim to. Napravit ću jednu particiju od 40 Gb i na nju da turim Ubuntu. Pretpostavljam da ću imati klasični dual boot , neće mi nešto zdrndati Win 7 Home Basic (OEM) mislim nema veze redosled instaliranja ?

Mislim da bi prvo trebao da bude instaliran Windows, pa onda Linux, da bi automatski dobio dual boot screen, a neka me neko ispravi ako gresim.
Sigurno postoje kasnije neka podesavanja grub loadera, a sve to moze da se ugugla ili ubenchuje kad zatreba. :)

nema veze redosled instaliranja, samo podigni sistem sa Ubuntu diska i napravi novu particiju za Ubuntu, posle instalacije ces moci da biras da li podizes Ubuntu ili win

ako se prvo instalira win pa linux, os koji se podize bira se preko grub-a, a ako je obrnuto bira se preko win boot managera, za grub nisu potrebna nikakva naknadna podesavanja a za win nisam siguran

sad samo sibni ubuntu i napravi svap particiju 1-2 gigabajta, reda radi, moze i manje, stavi je poslednju, napravi jednu za ubuntu(30 giga je dovoljno,formatiraj je u ext4), i particiju "/home" i ako zelis da podatke sa te particije vidis i u winu u ntfs ili ext3 pa instaliraj drajver za win da vidi ti particiju(linux malo sporije cita sa ntfs particije cisto da znas)

Narode rešio sam problem sa CD drajvom, napravio sam previd i u setovanju Virtual Machine nisam označio gde je CD drajv, čim sam sam to uradio odmah se pojavila ikonica CD drajva. Sutra ću svakako probati da ga stavim na hard disk a držeći se vaših ličnih iskustava jer iz dosadašnjeg iskustva nailazio sam na tutoriale koji su kod mene davali u najmanju ruku čudne rezultate (teorija i praksa).
Pozdrav za večeras !

Prilozi

• virt.png
    virt.png
    147.4 KB · Pregleda: 40
Koristan info

Nazad
Vrh Dno