Šta je novo?

CD-RW audio ???

stefan2

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
620
Teac W540 sa Nero 5.5.82 na Maxell CD-RW mediju narezan sa x4 iz Mp3 u audio format ne prepoznaje ga SONY muzicki stub,a na kompu bez obzira ili Teac rezac ili LG citac radi bez problema.Moze li mi neko objasniti sta se treba podesiti da se moze narezati CD koji ce svirati na SONY-ju bez problema.Ostali CD-i rade bez problema mislim na CD-R medije.POZDRAV

Mislim da ume da se desava da cd citaci u muzickim stubovima ne mogu da citaju RW (pisi-brisi) cd-ove. U tvom slucaju mislim da nema resenja. osim da mozda pokusas sa RW-om neke druge firme.
CD citaci i pisaci, da bi mogli da citaju RW diskove, moraju to da (eksplicitno) podrzavaju, a to nije uvek slucaj (u slucaju kada su npr. stariji od 3-4 godine). Normalno je da uredjaji (teac i LG), posto su novijih generacija, koje imas na racunaru RW disk bez problema citaju.
"Bela tehnika" pod koju bi mogao da se podvede CD citac na stubu, uopste ne mora da podrzava RW diskove.

Pazi ovo je cisto znatizelja,odradi cu ga na CD-R nego sam cisto hteo da cujem jednu pesmu na stubu pre nego sto je narezem na CD.U svakom
slucaju hvala

Definitivno Sony ne podrzava CD-RW :(
Problem je u tome sto najveci broj stubova i CD Player-a uopste ne podrzava CD-RW, a narocito stariji modeli. Tek u zadnje vreme su poceli da se pojavljuju modeli koji podrzavaju i RW diskove i to leo pise na njima (Audio CD, CD-R, CD-RW).

Crni je napisao(la):
Tek u zadnje vreme su poceli da se pojavljuju modeli koji podrzavaju i RW diskove i to leo pise na njima (Audio CD, CD-R, CD-RW).

Ovo je tacno, konkretno za Panasonic ( primera radi) su poceli da ugradjuju podrsku za CD-RW tek u serijama za 2000-tu god. Ono sto je vise bitno je da sam licno koristio Verbatim RW u tu svrhu i svi su pokazali istu boljku - posle nekoliko rezanja citac je poceo sve teze i teze da ih cita, pojavili su se sumovi, krcanje itd... Ovo je probano na vise rezaca tako da sam siguran da su u pitanju diskovi. Uglavnom, preporuka je da ne kupujes te diskove iskljucivo za tu svrhu (ponasa se isto kao nekad kaseta - posle par snimanja neupotrebljivo).

Trbonja je napisao(la):
Ono sto je vise bitno je da sam licno koristio Verbatim RW u tu svrhu i svi su pokazali istu boljku - posle nekoliko rezanja citac je poceo sve teze i teze da ih cita, pojavili su se sumovi, krcanje itd... Ovo je probano na vise rezaca tako da sam siguran da su u pitanju diskovi. Uglavnom, preporuka je da ne kupujes te diskove iskljucivo za tu svrhu (ponasa se isto kao nekad kaseta - posle par snimanja neupotrebljivo).
E ovo mi je vec cudno :confused:
Znam da bi kvalitet snimka vremenom trebao da opada sa svakim novim rezanjem, a i dugorocno gledano nije bas postojan kao kod CD-R-a (sto je vise puta prerezivan, to su vremenski gledano podaci manje bezbedni)...
Ali da je razlika toliko ocigledna da se oseca vec posle par rezanja....
Nije da ti ne verujem, ali me to cudi (narocito sto su Verbatimovi RW medju najboljima u svetu za razliku od njihovih CD-R koji se nesto slabije kotiraju)....

Momci jasno mi je za audio,pa kad vec delite savete sta je sa data
podatcima,tj konkretno igrice.Mogu li se oni vise puta pisati-brisati i
da li steti CD-RW mediju.Normalno ne mislim do besvesti ali jedno 50 puta,a moze i manje sa obzirom da je 85 din komad

Ne verujem da bi imao neki bitan problem (dok ne izgrebes ili zaprljas rw), samo teraj.

Svojevremeno sam citao neki CD-R i CD-RW test gde je recimo po Verbatim-ovoj specifikaciji moguce 1000 puta narezati njihove RW. E sad, koliko je to poutdana informacija i da li to vazi o za diskove koji se mogu naci na nasem trzistu, to je vec za neku drugu diskusiju, narocito sto je jedno vreme bilo Verbatim CD-R sumnjivog porekla (suskalo se da su iz domace radinosti), a u zadnje vreme se mnogi zale da nisu vise tako dobri kao sto su bili.
Ja mogu samo da kazem iz licnog iskustva da sam jedan RW do sada rezao ~100 puta i da nisam primetio nikakvu razliku u odnosu na period kad je bio "nov". Cak imam utisak da se taj disk (650MB) bolje ponasa nego drugi (700MB) koji sam skoro pazario, ali pretpostavljam da je to zbog kapaciteta. Inace, kao audio sam ga samo 2x rezao (cisto da probam), pa ne mogu po tom pitanju nista da kazem, jer mi stub i player u kolima ne citaju RW, a za komp nema potrebe...

Crni je napisao(la):
Inace, kao audio sam ga samo 2x rezao (cisto da probam), pa ne mogu po tom pitanju nista da kazem, jer mi stub i player u kolima ne citaju RW, a za komp nema potrebe...
Ja sam jedan Verbatin 2x-4x i jedan 4x-10x (oba 74min) rezao xx puta audio i xy puta data i nisam primetio opadanje kvaliteta. Mada, skoro uvek sam ih punio do vrha pre nego što ih bi formatirao (bilo je slučajeva da na disku imam i 15tak sesija).
I da, ovaj 2x-4x mi je jednom pukao pri rezanju i posle toga mi na tom mestu nije hteo da lepo snima (znači data corrupted, audio preskače) i pomogao mi je full format na 1x (4x i 2x nisu). Tako da možete i to da probate ako var RW pravi probleme.

jddipqd je napisao(la):
Ja sam jedan Verbatin 2x-4x i jedan 4x-10x (oba 74min) rezao xx puta audio i xy puta data i nisam primetio opadanje kvaliteta. Mada, skoro uvek sam ih punio do vrha pre nego što ih bi formatirao (bilo je slučajeva da na disku imam i 15tak sesija).
I da, ovaj 2x-4x mi je jednom pukao pri rezanju i posle toga mi na tom mestu nije hteo da lepo snima (znači data corrupted, audio preskače) i pomogao mi je full format na 1x (4x i 2x nisu). Tako da možete i to da probate ako var RW pravi probleme.
Kao sto sam vec napisao i ja sam moje RW maltretirao do besvesti :)
Jednom mi je pukao RW, a problem je resen na isti nacin: full format...
Da napomenem jos jednom - ja nisam primetio nikakve simptome da je kvalitet rezanca u medjuvremenu opao (cita ga ko lud), a za ono pucketanje kod audio ne znam, ali se jos cudim :D

sorry zabog kasnjenja..

Nisam imao vremena da se ukljucim u raspravu (ispiti i tako to...), ali evo me sad. Bilo vama cudno ono sto sam napisao ili ne, tako stoje stvari. Zeleo bih da napomenem da se to krcanje, krckanje itd. javlja samo kod klasicnih CD playera iliti diskmena ne i na CD-ROM-u. Mislim da je to zbog mogucnosti CD-ROM-a da vrsi korekciju ukoliko se desi preskok ili slicno (ovo nabadam, nisam previse upucen u tematiku, pa da ne ispadne da lupam, da sam neki u*ranko i tome slicno). Inace ti CD-RW - i sada sluze za rezanje DivX-a , mp3-a i sl. Full erase kod njih traje negde izmedju 15-25 minuta zavisno od starosti i brzine kojom mogu da se narezuju. Citljivost istih je prilicno losa, gde god da sam probao trebalo je podosta vremena da uredjaj ucita disk. Rezani su sa Nero-om, Winoncd-om i DiskJugglerom, ako je to bitno. Jedan komad je postao potpuno neupotrebljiv posle samo DVA rezanja, dok jos imam par komada koji rade perfektno vec godinu i po. Ostaje pitanje da li je to zbog uredjaja na kojima je rezano ili zbog primeraka diskova.

Crni je napisao(la):
E ovo mi je vec cudno :confused:
Znam da bi kvalitet snimka vremenom trebao da opada sa svakim novim rezanjem, a i dugorocno gledano nije bas postojan kao kod CD-R-a (sto je vise puta prerezivan, to su vremenski gledano podaci manje bezbedni)...
Ali da je razlika toliko ocigledna da se oseca vec posle par rezanja....
Nije da ti ne verujem, ali me to cudi (narocito sto su Verbatimovi RW medju najboljima u svetu za razliku od njihovih CD-R koji se nesto slabije kotiraju)....

ja imam u kolima philips cd i koristio sam vise rw cd-a
sony nije bio los samo posle destak snimanja sve je bio teze citljiv za player a sad i ne moze da svira,a imam i jedan Philps rw(for audio)i kod njega se javlja isti problem ali samo u kolima dok ti isti cd-i rade bez problema kuci na dvd-u aiwa xd-dv480

Vrh Dno