Šta je novo?

CCCP - Sovjetska igraonica

Ja sam imao onu portabl (i analognu) verziju hokeja. :)

Cuj imao, jos uvek je imam, negde u podrumu.

Poslednja izmena:
Dusane, hvala.

Ovo je najbolja web stranica koju sam pogledao u poslednje vreme.

:)

Био сам у Москви пре мање од годину дана и видео сам све ово уживо. Била је нека манифецтација :) коју они зову "излет" (концерти и разноразне зезалице) и био је један део са овим ретро аутоматима.

Odlican sajt :D

Ja sam imao upravo tu portabl verziju kosarke, medjutim potpuno sam zaboravio na nju - sve dok nisam video ovaj topic... :d

Da ove nove generacije nisu kakve jesu i da se ne loze samo na stvari stvorene za raju, uz'o bi kredit i otvorio "Abdee's retro gaming emporium" :) tj. kombinaciju muzeja video igara, igraonice sa aparatima (off: u mom kraju su ih zvali "fliperane" a kod vas?) i internet kafea. Snovi... :)

Ma da, kriviti nove generacije za sve...

Kapiram ja bitnost istorije i prošlosti, kako po pitanju nekih bitnijih stvari, tako i po pitanju igara - to je učiteljica života (+ što su neke stare igre stvarno zakon)... Samo nemojte da preterujete...

Zašto optuživati nove generacije. Ne budite takvi stari leševi i komunjarci. Nije neki klinac kriv što bi pre vozio GT5P nego onaj ruski đevrek. Ono što je bilo nekada ne treba zaboraviti, ali pričati "nije sad kao što je nekada bilo" kad god se neka teme pokrene je u najmanju ruku bolest...

Ja ubacih smajlije da bih naglasio kako se salim.

Ali aj' da kazem koju i u vezi sa tim jer se oosecam prozvanim. Emtivizacija (jaci pojavni oblik: pinkizacija) tj. globalizacija pojava vezanih za ukus i navike "post pank" generacija je vrlo evidentna i kod nas. Sistem vrednosti koji dominira je najblaze receno pomeren a jedna od vrlina koja je nekad krasila daleko veci broj ljudi, a koja se naziva posvecenost, sve vise nestaje. Sve mora biti servirano u primamljivom pakovanju i lako za upotrebu jer u suprotnom postoji opasnost da korisnik (citaj: kupac) jednostavno odustane od svega i svoju energiju i novac usmeri u smeru konkurencije. Time se mogu objasniti i pojave vezane za operativne sisteme i programe kao i citav niz pojava koje nemaju veze sa informatikom i koje sezu u najdublje pore postojanja.

Neke kulture toj pojavi pokusavaju da se opiru ali cak i najtvrdokorniji vladari posle odredjenog vremena pokleknu i dozvole prodor na domaci teren nekih stvari zbog kojih bi do pre koju godinu neko zavrsio bez glave na ramenima ili u zatvoru.

Mozda su price "eh kako je nekad bilo" bolest, ali je evidentno i da je "civilizacijska reka " postala vrlo brza i virovita.

Pazi, da su ove skulpture nastale u sovjetsko vreme, koje je ipak dosta vec iza nas - tesko da bi bile ovako ochuvane. Mozda nekolicina od njih ali...Ovo mi vishe lichi na globalistichke umetnike, tipa imam vezu sa lokalnom samoupravom - uvalicu ove krave , kokoske, konje (skulpture) gradjanima da se zaplicu i nalecu na njih...:S:

...
A sto se tiche tvog izlaganja o ovom vremenu fachmeistera u kome zhivimo , ja se sa nostalgijom secam vremena univerzalnih genija , posvecenosti, sharolikih interesovanja (profit je kod ljudi bio na zadnj. mestu u prititetima) . Secam se i necheg sto bismo mogli nazvati debatni klubovi (danas su tu striptiz klubovi , neko ce reci da je to bolje , a ja mu kazem - nek ti cerka radi takve poslove. Ne radi drugima ono sto neces tebi neko da radi tjah). Kriminala nije bilo jer nije bilo potrebe za njim , ne toliko jer je bio oshtro sankcionisan. Kad bi se desila neka kradja ili ubistvo o tome bi godinama brujalo i pisalo u shtampi. Chovek je zaista onda bio najvece blago , u gro slucajeva- samo se ne bavi politikom i sva sloboda obog sveta je tvoja. Da, bilo je i nekog smislenog sadejstva ljudi , kod nas verovatno pod uticajem parole "Bratstvo i jedinstvo",floskula o drugarstvu i radnom narodu itd. Ako neko odavde vidi samo lose strane u tome vremenu , mora se sa mnom sloziti da se ljudi vrlo lako mogu usmeriti u nekom pravcu ( Mada, mislim da je danasnje vreme zapravo izvrsni pokazatelj upravo koliko se to brzo i efikasno moze uchiniti)

Poslednja izmena:
Ako se neko seca i ako je iz Beograda i posecivao bioskop Vozdovac 80tih setice se slicnih elektronsko mehanickih automata. Vec se slabo secam, dolazio sam sa bratom i on se igrao a ja sam gledao uglavnom :). Mislim da smo najvise igrali neku formulu i ono ubijanje sa puskom (zakleo bi se da je ista kao na ruskim fotkama).
Inace sta je sad u bioskopu Vozdovac?

Poslednja izmena:
Svaka Cast!
Lijepo Je Se Podsjetiti Nekih Stvari.
Cak Mi Ove Nashe Kante Sad Izgledaju Smjesne.
To Su Bile Sprave.
Nisi Ih Mogao "Poderati"
A Vidi Sada!
Hvala Na Linku.
Vrijedilo Je Pogledati.

Meni su te "sprave" ocaj zivi. Nikad ih nisam ni voleo.

Ali,u svakom slucaju mogu samo da iskazem divljenje vama koji se lozite na taj retro fazon.

Poslednja izmena:
Da ove nove generacije nisu kakve jesu i da se ne loze samo na stvari stvorene za raju, uz'o bi kredit i otvorio "Abdee's retro gaming emporium" :) tj. kombinaciju muzeja video igara, igraonice sa aparatima (off: u mom kraju su ih zvali "fliperane" a kod vas?) i internet kafea. Snovi... :)
Ja bi redovno dolazio. :d

ja se secam jedne fliperane , jedno mesto na cg primorju , vodio je djed jedan i njegova bakica i - iako su u to vreme vec uveliko uleteli arkadni automati (pocetak do sredina 90ih) - on je odrzavao stare , one najstarije flipere iz 60ih , 70ih godina. Jedino sto je bilo dozvoljeno od inovacija bio je Dzuboks (Znam da je imao pesmu yesteday od bitlovana : ) i ona mashina sa hvataljkom poklona-pakli cigareta. Kakvo mesto ! Smesteno u starom autobusu.

Vrh Dno