Šta je novo?

Casovnik uvek ode +1 sat

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Pokusavam da se ne nerviram ali vise ne mogu da ubedim sebe da to tako treba i da sam ja lud i blesav. Gledam casovnik kod SuSE 10, malo malo vreme ode +1 sat od pravog, sve podeseno kako treba na lokalno vreme, cak sam i u biosu vracao vreme misleci da to zeza ali nije, vratio vreme na pravo ili stavio u Biosu na letnje vreme, uvek mi na masini posle gasenja i ponovnog paljenja vreme kod SuSE ode za +1 sat. Evo pod programima sam postirao slike ni Firefox ni Opera ne rade kako treba. Smb4k program za pregled sherovanih resursa ne radi kako treba, sad nece da radi ni sa oborenim firewall-om, sludjivanje mrezne i zvucne da ne pominjem, sve je to povezano sa Sambom koja nece kroz firewall, oce sa spustenim da browsuje mrezu, al da vise ne trtljam o tome sam vec dovoljno pisao. Pa program sa muziku KsCD paket kdemultimedia3-CD KDE Audio Tools, ovo ide uz instalaciju po defaultu, pa vidoe pleyer Noatun koji je isto deo SuSE instalacije, jedini video plejer koji reprodukuje sve moje DVD je MPlayer. Povremeno ukopavanje Yasta... Ovo zezanje sa casovnikom bas me je razbesnelo i bacilo u ocaj...
Pobogu sta se to desava ima li nesto da radi kako valja, kako se uvatim za nesto ko za onu stvar da sam se uhvatio. Sta se desava jel ja to neumem da kliknem i startujem program, mracni demoni u mom kompjuteru, jel to moj komp mrzi linux a voli hebeni windows jer pod njim sve radi kako valja. Starno mi vise nije jasno sta se desava.
:bottle: :wall: :crash: 😡

Poslednja izmena od urednika:
Problem sa +1 sat je u dualboot. Moras podesiti vreme na local i ne dozvoliti linuxu da snima local -> hw sat pri gasenju.

Drugi problemi su vezani za problem tvog karaktera (i generalno mladjih generacija od 1978 na ovamo) -- nisi sistematican i nemas strpljenja da citas i shvatis sta si procitao ni dovoljno uporan da to primenis. U drugom threadu sam ti dao par linkova na dokumentaciju (howto's) -- siguran sam da ces tamo naci resenje svih svojih problema. Ako ne, uvek mozes nekog i da pitas ali moras biti konkretan, reci kakvu gresku dobijas, kako je sta podeseno, itd.
Ti si poceo da se bakces sa linuxom uz izvesnu odbojnost, ako je prevazidjes i ako sve to shvatis kao ucenje neceg novog bice ti mnogo lakse, a zadovoljstvo kad ti nesto sto si sam namestao proradi nista ne moze da zameni.

audiofreak je napisao(la):
Problem sa +1 sat je u dualboot. Moras podesiti vreme na local i ne dozvoliti linuxu da snima local -> hw sat pri gasenju.
Drugi problemi su vezani za problem tvog karaktera (i generalno mladjih generacija od 1978 na ovamo) -- nisi sistematican i nemas strpljenja da citas i shvatis sta si procitao ni dovoljno uporan da to primenis. .

Vreme mi je podeseno na local to sam shvatio iz uputstava i prostom probom e sad ovo ne razumem "ne dozvoliti linuxu da snima local -> hw sat pri gasenju" To ne razumem ja sam jos uvek u pocetnickim vodama. Ja sam to mozda resio prakticnim dizanjem NTP clienta, ostaje mi da proverim.

Hvala ti na komplimentu "Drugi problemi su vezani za problem tvog karaktera (i generalno mladjih generacija od 1978 na ovamo) " Kamo srece da sam to godiste, imam >50 god, uh da su mi te godine...Da sam nestrpljiiv i nervozan to si u pravu, to je posledica godina provedin u ovoj struci, radu u tri smene i bolesti koje imam, vreme mi neumitno tece, "lik sa kosom, kosac ceka iz prikrajka, lik iz Bergmanovog filma sa kojim igraju sah"

Pogresno mislis da imam odbojan stav prema linux-u, iz ciste radoznalosti poceo sam da se bakcem sa njim, uleteo sam u nesto sto je drugacije i pokusavam da shvatim kako to funkcionise i zasto tako funkcionise. Nemam sa cim da poredim sem sa Windowsom, ne mogu da ga poredim sa mainframe sistemima i njihovim OS, tamo sam radio odredjeni usko specijalizovan posao..
Citam koliko mogu, proucavam linkove koji su mi preporuceni, pokusavam da resim probleme sa kojima se susrecem, pokusavam da razresim haos u glavi od tolikih informacija...

poz. :type: :wave:

Podigao sam NTP clienta, gasio sam masinu, radio restart, odlazio u windows, vreme je ok. Ako te ne mrzi objasni mi ono sto nisam razumeo ili mi daj link, valjda cu skapirati kad procitam...
poz. :type:

Skinuo sam kacenje na NTP server i pokusao da namestim vreme kao treba, pre toga procitao sam link o tome i jos pride SuSE link sa objasnjenjem. Koiko sam mogao da shvatim hwclock treba da je podesen na locatime.
u /etc/sysconfig file clock u njemu stoji HWCLOCK="--localtime" zasto je pod navodnicima to mi nije jasno, nesto se secam da nije isto HWCLOCK i hwclock. E sad negde u prici o tome kaze da treba halt proceduru editovati /etc/init.d halt file, postoje dva fajla halt i halt.local ja sam editovao halt.local fajl ubacio hwclock --noadjfile to mi jedino lici na savet koji mi je dao audiofreak da ne treba sejvovati hwclock. Da li je ovo sto sam uradio ok ili je mozda trebalo
hwclock -noset iako noset ne postoji na spisku. Nisam nasao nijedan parametar od hwclock naredbe da ima nosave evo sta ima:
Functions:
--help show this help
--show read hardware clock and print result
--set set the rtc to the time given with --date
--hctosys set the system time from the hardware clock
--systohc set the hardware clock to the current system time
--adjust adjust the rtc to account for systematic drift since
the clock was last set or adjusted
--getepoch print out the kernel's hardware clock epoch value
--setepoch set the kernel's hardware clock epoch value to the
value given with --epoch
--version print out the version of hwclock to stdout

Options:
--utc the hardware clock is kept in coordinated universal time
--localtime the hardware clock is kept in local time
--directisa access the ISA bus directly instead of /dev/rtc
--badyear ignore rtc's year because the bios is broken
--date specifies the time to which to set the hardware clock
--epoch=year specifies the year which is the beginning of the
hardware clock's epoch value
--noadjfile do not access /etc/adjtime. Requires the use of
either --utc or --localtime

Molim odgovor na moje dileme, unapred zahvaljujem

Ne pije vodu

Probao sam ovo hwclock --noadjfile u halt proceduri ali ne pije vodu, drugih ideja nemam pa sam se vratio na korekciju vremena sa servera. Procitao sam o tome sta pisu, i oni savetuju server... Ovo sa serverom sigurno radi...

Probaj ovde da nadjes nesto:
http://susefaq.sourceforge.net/howto/time.html

Pod lokalni sam mislio njegov (linuxov) sistemski sat koji on pri gasenju moze da zabelezi u RTC (odnosno hardverski sat).
probaj hwclock --localtime --noadjfile
Pretpostavljam da ti je vremenska zona podesena korektno? Ako nije, onda mozda pogresno konta DST (daylight saving time).
Ne bi trebalo da ti treba ntp server za sat u linuxu, stavise, ja bih mu zabranio bilo kakvo azuriranje sata, samo bih mu dozvolio da ga cita.

Obavezno obrisi /etc/adjtime pre nego sto podesavas sat.

EDIT:
Evo resenja...

Otvori /etc/init.d/halt nekim editorom

Nadji ova dva reda:

# write back to hardware clock and calculate adjtime
/sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK

I zakomentarisi komandu (stavi # ispred /sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK
) pa ti linux vise nece cackati sat.

Poslednja izmena:
Znaci od dve procedure ja sam pogresnu editovao, tu pravu nisam jer kad je otvorim sa editorom to nije obican tekstualni file pa sam se plasio da nesto ne zabrljam. Nisam nasao nista u halt proceduri, editor je prikazuje sa nekim grananjima, kasno je, probacu u halt.local da stavim hwclock --localtime --noadjfile a i da procitam onaj link.
Sambu sam provalio oko browsovanja mreze sa podignutim firewallom, po meni nelogicnost, sutra cu napisati dok sve potvrdim i probam.
poz. i hvala na objasnjenju. 🙂

E bas sam prolupao, kasno je bilo, treba jos da pogledam sta uvlaci ta halt procedura, to je neki skript koliko sam shvatio, mozda je taj deo u procedurama koje uvlaci.
poz. 🙂

audiofreak je napisao(la):
/sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK

Ovo se nalazi u proceduri boot.clock koliko sam moga do sad da vidim.
Sama naredba /sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK poziva se na dva mesta
Sad cu dalje da kopam, halt.local je u principu prazna a halt ima naredbe tipa kao boot.clock. Znaci treba da kopam i vidim u halt sta sve uvlaci jos od procedura, toliko kapiram da poziva u sebi druge procedure.
Sad sam u konfuziji, juce sam ponovo digao NTP ali danas u windowsu vreme +1, vise sam sludjen kad sam sta uradio, dal sam ulazio u windows, ako jesam da li sam gledao vreme da li je tacno. Nisam uopste zamisljao da to tako komplikovano radi, moja logika je bila u biosu podesis vreme, OS bilo to windows ili linux cita vreme iz biosa, konsultuje svoju tabelu vremenskih zona, ako je datum veci od xx dodaj na casovnik u OS +1 za nas, nekako tako otprilike. Ovako ja vidim da meni OS ulazi u Bios i menja mi vreme, meni je vreme u Biosu isto kao i tekuce vreme, po mojim razmisljanjima trebalo bi sat manje.

Probaj ovo (nisam siguran da radi, ali ipak probaj).
Podesi tačno vreme u BIOS-u. Zatim u oba OS-a postavi vremensku zonu na GMT (ne GMT+1 kako ti je sada najverovatnije stavljeno). Kad ovo staviš, ne bi trebalo više da te cima sa pomeranjem. Jedino što neće u pravom trenutku da ti se promeni sat kad bude došlo vreme za to.

poz

Mora da moze kako je predlozio audiofreak, pitanje je samo da li treba u halt proceduri izbaciti procedure koje se pozivaju a imaju veze sa satom. Po ono linku primer koji je naveo autor ne nalazi se u halt proceduri a on je naveo da se nalazi, nalazi se posredno ucitavanjem procedure u samoj halt proceduri. Mozda treba izbaciti iz halt procedure samo tu proceduru a mozda treba u toj proceduri koja se poziva i kod boot staviti predlozenu naredbu pod komentar tako da se ona ne izvrsava ni kod boot-a ni kod halt-a. Ja sam ipak pocetnik pa cu poslusati iskusnije...

Nesto me hebe a nikao da provalim

Evo stavio sam pod komentarom naredbu u boot.clock
# /sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK

Sludjivanje, probam restart, probam shutdown, win,suse sve je kao ok. Danas gledam u win vreme ok, sad pre par minuta pogledam opet taj famozni +1 sat viska, frustrirajuce, od nocas nisam podizao suse, neprekidno radi win XP i samo odjednom viska +1 sat. Ovo je vec ludilo, gledam u win sve je podeseno oko vremena kako treba GMT +1 i da vodi racuna o letnjem racunanju vremena.

Znam da nista ne kosta, al kad se zainatim ocu da namestim, sve je lepo radilo dok nisam imao dual boot. Sad sam gledao kod XP je ukljucena korekcija vremena, bilo je na time.windows.com, editovao sam reg. bazu i stavio evropske servere. Sad sam gledao i u setovanju modem-ruteru ima kacenje na time server, tamo je numericka adresa, moram da vidim koji je to server i da promenim na neki evropski.

lega99 je napisao(la):
Sama naredba /sbin/hwclock --systohc $HWCLOCK poziva se na dva mesta

Uradi sledece:

1. Zakomentarisi na oba mesta

2. Obrisi /etc/adjtime datoteku

3. Restartuj pa odmah udji u BIOS i podesi sat

4. Podigni linux

Posle ovoga bi trebalo da se vise to ne desava. Ocigledno je on u /etc/adjtime upamtio korekciju pa je pri dizanju dodaje odnosno cita iz te datoteke.

Ukoliko se i dalje bude tripovao, pokusaj da pronadjes u boot skriptama sledecu komandu:

/sbin/hwclock --hctosys # moze imati i vise parametara, npr. --adjust i slicno.

Zakomentarisi sve komande sa --hctosys koje nadjes i ostavi samo jednu za koju si siguran da ce se izvrsiti (dakle neku koja nije u nekoj if grani).

Zatim zameni tu komandu sa sledecom:

/sbin/hwclock --hctosys --noadjfile --localtime

I trebalo bi da radi. Gentoo linux ima to reseno mnogo elegantnije. SuSE metod je hackeraj.

Ne treba da menjas vreme i stavljas GMT u windowsu i BIOS-u, jer to najverovatnije nece pomoci. Takodje nema potrebe da cackas time servere u windowsu i na ruteru jer to radi korektno 100% (postuje vremensku zonu koja je podesena, ne mora biti evropski server).

Jedan savet, ako nesto hoces da namestis, nemoj menjati sve odjednom na sto mesta jer ces imati problema da vratis, a pride ces napraviti jos goru zbrku pa tek onda nista nece raditi. Menjaj samo tamo gde ne valja, a to je u ovom slucaju verovali ili ne u Linuxu.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima ali sad cu sve da batalim, malo da oladim, ne dizem vise SuSE nekoliko dana. Treba da pozavrsavam neke downloade u windowsu a i jedan ogroman treba da odradim ako ne izbrisu fajlove.
Treba da oladim ovako ne ide, vise sam umoram od googlanja, citanja, oci mi krvave od buljenja u ekran...
poz. 🙂

Kolega, po godinama, evo i sam sam pod stare dane krenuo u vode Linuxa. Krenuo sam sa Suse( nije mi isla multimedia). Presao sam na Ubuntu, sve podesio sto mi treba.(Naravno i tu ima par pitanja, kako rucno dodati dual boot...)

borab je napisao(la):
Kolega, po godinama, evo i sam sam pod stare dane krenuo u vode Linuxa. Krenuo sam sa Suse( nije mi isla multimedia). Presao sam na Ubuntu, sve podesio sto mi treba.(Naravno i tu ima par pitanja, kako rucno dodati dual boot...)

Sve sam zbrisao sa diska, dosadilo mi da stalno ponovo otkrivam toplu vodu i rupu u saksiji, imam utisak da se samo meni desavaju takve trivijalne gluposti.
Posto sam loseg zdravlja delotvornije je bilo da ja to batalim, pogledaj moj topic o sambi i sta mi se desilo, virusno ponasanje smb.conf, to me je nagnalo da sve batalim bar za sada...
Inace ovo sa satom sam resio podizanjem NTP u windowsu, linuxu i na ruteru i stavljanjem adresa evropskih servera.

Nazad
Vrh Dno