Nisam imao ličnog iskustva, ali mogu neke stvari da primetim. Pre svega Casio EX Z4U model je namnjen američkom tržištu, što nikako ne znači da se on ne može naći kod nas, uzimajući u obzir najmaštovitije načine da se na našem tržištu pojave digitalci sa što konkurentnijom cenom. LM, Casio EX Z4U nema movie mod, identičan aparat koji se zove Casio EX Z4 je namenjen za "ostatak sveta" i on ima movie mod. Zašto je to tako, ne pitaj me, zaista ne znam.
Ono što se na prvi i svaki drugi pogled vidi da je aparat mikroskopskih dimenzija, a da opet zadržava sve osobine jednog pravog čistokrvnog digitalca. CCD čip od 4mpx(do duše minijaturan 1/2.5, ali tako mora), 3x optički zoom koji je stvarno iznenađujući za ovako malu kamericu i tako dalje. Tu je još jedan kontrast, dobar deo zadnje strane zauzima 2 inča veliki TFT ekran, do duše loše rezolucije, ali kada se uzme u obzir da su ekrani na malim ali i na par puta većim digitalcima obično 1.5 inča, ova dijagonala na Casiu je stvarno plus.
Aparat je koncipiran kao point&shot, što znači jedna totalna suprotnost od A70(kažem jer ga ti valjda imaš) koji ima mnoštvo manuelnih kontrola. Ipak, kao jedna kamera od 4 megapiksela ne može baš da bude totalno bez manuelnih podešavanja. Na raspolaganju su fokus, white balance, kao i iso osetljivost(ovo se obično ne naglašava, ali zna da smeta kada manuelno ne može iso da se namesti na digitalcima). Sa druge strane, ovaj Casio nudi neverovatnih 21 scena, odnosno modova za fotografisanje, među kojima možeš da nađeš svašta. Ovo ne znači da će ovaj aparat da bude 4x funkcionalniji od nekog ko ima "samo" 5 modova slikanja, jer su ti modovi samo kozmetika, jer sposobnost fotografisanja zavisi pre svega od sposobnosti objektiva i samih performansi aparata, a svakako manje od softverski umetnutih modova za slikanje. Ipak, svaki mod više može da bude samo plus digitalcu, a ovaj Casio sa svojih 21 stvarno oduševljava.
Što se kvaliteta slika tiče(po sample slikama po netu), mogu da kažem da ex z4(bez U, ali to je to) pravi slike sa zavidno malo šuma na istima, ali se ne može sakriti da definitivno koristi veoma jake alate da taj šum ukloni, što ide na ruku manjem nivou detalja, ali ljudi uglavnom prihvataju sliku sa manje detalja, nego sa višim nivoom šuma. Boje koje pravi su po meni OK i veoma me podsećaju na Canone A klase. Takođe mi se čini da ima "purple fringe" efekta više nego što bi trebalo...