Šta je novo?

[CASE] Thermaltake M9 VI1000BW

dzonika

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2007
Poena
319
Eto, konacno i ja kupih neko malo normalnije kuciste posle gomile JNC-a i KME-a (inace jako poznatih svetskih marki :d)...
Za oko mi je zapao ovaj Termaltake M9: http://www.thermaltake.com/product/Chassis/midtower/m9/vI1000bws.asp , tj. varijanta sa providnom stranicom.
Kuciste sam kupovao sa namerom da uzmem neko koje ima providnu stranu (sta cu lozana sam :d), i dobar protok vazduha, i naravno da bude lepo a jeftino... Tako da mislim da nisam lose pros'o, kosta 4100 Dinara.

Da pocnemo:

Kuciste se dobija u Termaltake-ovoj kutiji:

Upakovano u gace (beli najlon ili sta vec), i uz njega se dobija upustvo, srafovi i nekoliko sitnica, a to su: Dodatna maska za flopy, 5.25'' to 3.5'' adapter, neko malo belo cudo (valjda da drzi kablove a kako nemam pojma jer je suvise malo :S: ),ja sam skinuo odmah sve limcice sa prednje strane (mogu se staviti nazad pomocu srafica ;)). Evo slike:

Na slici, ispod maske za flopy, nalazi se i jedna prednja maska okrenuta naopako.. Na njoj, kao i na svim ostalim maskicama, ukljucujuci i flopy nalaze se filteri za prasinu.
NAPOMENA: Da bi se skinula 5.25'' maskica morate da odvojite celu prednju masku kucista, jer se 5.25'' maskica moze skinuti samo sa unutrasnje strane front plate-a kucista! Na slici gore se vide cetiri mala pravougaonika na ivici maskice, koji su zakaceni za plasticne zupce sa unutrasnje strane front plate-a. Ja bio sivonja, pa dok nisam skontao to, izvlacio sam maskicu napred i naravno, iskrivio je, pa gubio zivce ispravljajuci je :mad:

Kuciste na sebi ima 2X120mm blu led ventilatora, koji kako meni deluju, imaju dobar protok vazduha, a i moze se reci da su dosta tihi. Prednji ventilator se nalazi na ''kavezu'' za hardove, koji se moze pomerati gore dole po zelji.

Na maticnoj ploci je sve bilo postavljeno pre njene ugradnje u kuciste, pa kada sam nju, napajanje i hardove stavio u kuciste, ispalo je ovako:

Slikao bih u medjuvremenu jos slika, al' mi vrisnula baterija na fotoaparatu, pa nisam mogao da cekam :D

Poslednja izmena:
Nastavak:

Pokusaj povezivanja kablova i njihovog sakrivanja je bio malo duzi... Kuciste po meni ima jednu veliku manu, nema mesta izmedju lima gde se stavlja maticna ploca i zadnje stranice kucista. A kao so na ranu, postoji poprecna PRECAGA koja ide ispod napajanja od zadnje strane do prednje strane kucista.
Tako da, uz zesci trud, i veliku zbrku sa kablovima, uspeo sam ipak nekako da ih sakrijem, ali pozadi nemam pojma koji kab'l je od cega :p

Poprecna precaga, pored svih problema koje mi je napravila oko kablova, ipak je nasla svoju svrhu, a to je da na njoj bude zalepljena neonka :D

Kada se ugasi svetlo i komp upali, to izgleda ovako:

Ventilatori na kucistu deluju jako lepo, sve pohvale Termaltake-u za njih.
Usledilo je dodavanje neonki. Nisam hteo da mi prekidac za neonke bude pozadi na kucistu, vec sam prekidace stavio na kavez za hardove (one stikeri za neonke su super posluzili :D). Imao sam dve plave neonke i jednu roze (druga se polomila sama od sebe :d).

Nastavak 2:

Dodao sam i jedan ventilator napred, CM Red koji sam imao, *** nisam imao jos kesa da kupim jedan plavi,mada ni ovako nije lose ispalo... Lepo je napravljeno to se moze dodatni ventilator staviti jednostavno na ovaj na kavezu, samo sam ga pricvrstio onim plasticnim za stezanje kablova... Tako da se mogu staviti napred cak 3X120mm ventilatora. Barem kod ovog kucista ne morate se brinuti da li ima dovoljno ''svezeg'' vazduha unutra, jer ventilatori iako iza maske i filtera, jako dobro ubacuju vazduh unutra.

Sa kucista nisu skidani zalepljeni najloni, da usled silnog obrtanja i okretanja ne bih ostetio pleksiglas ili prednju masku cija je zavrsna obrada super, tj. kako vec zovu piano black.
Naravno, i to ima svoju manu, ostaju otisci prstiju...

Na providnoj strani nalaze se poprecne pruge (otvori) za ubacivanje vazduha. Ima mesta da se stave dva ventilatora, 80mm, 92mm ili 120mm, svaki se moze montirati, jedan da duva u procesor a drugi u graficku kartu. Na njoj se na jednom mestu za ventilator nalazio Air duct, ja sam ga skinuo jer mi ne treba.

Ja licno, ne vidim potrebu za ovim, jer se sasvim dovoljno vazduha moze ubaciti sa prednjim ventilatorima, ali opet ne moze da skodi. Nekome ce se svideti, a nekome ce jako naruziti providnu stranu...

Sve u svemu: Kuciste je za ulozene pare OK, nije od nekog specijalnog materijala vec od lima. Naravno, dolazi bez napajanja.
Nije nesto specijalno prostorno, ali nije ni tesno. Malo muke oko sakrivanja kablova, ali se i to resi nekako.
Ventilator na kavezu za hardove, pored toga sto ubacuje vazduh, jako lepo hladi i hardove.
5.25'' uredjaji nemaju potrebu da se srafe, imaju plastikice za pricvrscivanje, sto moze biti jako korisno. Ukoliko neko ima vise od tri HDD-a, moze staviti i cetvrti pomocu onog konvertora sa 5.25'' na 3.5''.
Pozadi nema potrebe za srafljenjem PCI karti i graficke, na kucistu se nalaze plasticni ''Pricvrscivaci'', koji sasvim solidno drze kartice.
Kao sklopljen racunar je jako tih, ventilatori nisu uopste bucni, sem mozda malo onaj CM... Ali samo malo :d

Na vrhu prednje strane kucista nalaze se prekidaci za paljenje i reset (koji isto lepo svetle), dva USB-a i ''Uticnice'' za slusalice i mikrofon. Kablovi koji idu od njih do maticne ploce su dovoljno dugacki, tako da kakva god da je maticna ploca, dohvatice...

Ja sam trazio kuciste sa providnom stranom, koje ce celo da sija i bljesti (da mi izigrava lampu uvece :d), a da ima usis i izduv vazduha dobar, jer nameravam jos malo da mucim ovaj moj proc :D.

Ukupo sam potrosio: 4100 dinara za kuciste, 700 dinara za plave neonke i 530 dinara za TT Cyclo (hladnjak za ram). Pre svega ovoga sam kupio kuler za proc (hvala Superstarr-u) i pastu AS5 (hvala djolez-u), i menjanjem svega ovoga spustio sam temperaturu procesora za 15-20C!!!
U full load-u na 3.0Ghz temperatura je bila 70C sa box kulerom i starim kucistem, gde je jedna osmica tukla u hardove, dvanaestica u procesor a napajanje i jos jedna osmica vukli napolje vazduh. Sada je sa ovim kucistem i kulerom na 3.0Ghz temperatura u full load-u 50C! Cak sam u experimentu digao napon za proc na 1.5V i njegova temperatura nije presla 66C! Kako ni sam ne znam, mereno everestom i core temp-om...

Ja sam prezadovoljan kucistem, meni em lepo em fantasticno mi ohladilo sve... Za tu cenu (osim TT Soprana 101 koje mi je ruzno), po meni nema boljeg i lepseg...

Od mene SVAKA preporuka za ljude kojima treba dobro hladjenje, i koji vole da komp lici na diskoteku...

Nadam se da sam nekome pomogao oko izbora kucista... Toliko od mene... Svaka sugestija i savet su dobrodosli...

Sledi jos malo slika :d i veliki POZDRAV za sve koji ovo citaju :wave:

Poslednja izmena:
Kako je sve ispalo:

Napred:

Pozadi:

Sa strane (roze neonka se pali na bas :d):

Pod svetlom i u mraku:

Poslednja izmena:
Zaista jedan lep review sa dosta fotografija.

takodje,svidja mi se objektivnost [ovo nije cinizam]

Hvala ljudi puno! Zaista sam se trudio da pokazem sta valja a sta ne, i da ukazem na neke detalje koji nekome mogu biti jako bitni...

Zanimljivo je koliko je kuciste lici na cm-590 kada se skine prednja maska:

Prilozi

• untitle.JPG
    untitle.JPG
    105 KB · Pregleda: 227
hm..i ja sam hteo u komp samo plave led kolere i onda sam dobio jedan crveni i stavio u kuciste ( dva plava i jedan crveni ) i dobije se veoma lepa neon ljubicasta boja..onda sam uzeo jos jedan crveni i meni je mnogo lepse nego da su svi plavi...:)
inace lepo odradjeno kuciste =)

Pricao si o kucistu kao da nije tvoje, sto je najbitniji preduslov za dobar i realan opis :) svaka cast
PS. Bas si ga momacki napakovao, pozz

Zanimljivo je koliko je kuciste lici na cm-590 kada se skine prednja maska:

Brate, nije da lice, nego su maltene isti... Samo je po meni prednja maska TT-a puno lepsa :d

hm..i ja sam hteo u komp samo plave led kolere i onda sam dobio jedan crveni i stavio u kuciste ( dva plava i jedan crveni ) i dobije se veoma lepa neon ljubicasta boja..onda sam uzeo jos jedan crveni i meni je mnogo lepse nego da su svi plavi...:)
inace lepo odradjeno kuciste =)

Da sam imao kesa uzeo bih jos jednu 12-icu plavu, mada opet ne bi bilo onako kako bih zeleo, jer ne znam gde imaju da se kupe onakvi ventovi k'o na kucistu, jer je uradjena fora da se svetlost tih led dioda prostire ''kao'' laser . Kada se pogleda kuciste spreda, evidentna je razlika u ''svetljenju'' TT i CM ventilatora...

Pricao si o kucistu kao da nije tvoje, sto je najbitniji preduslov za dobar i realan opis :) svaka cast
PS. Bas si ga momacki napakovao, pozz

fala fala :d

Poslednja izmena:
Svaka cast prijatelju, zaista jedan lep trud. Mada, zar ti ne smeta tolika svetlost iz njega?

Svaka cast prijatelju, zaista jedan lep trud. Mada, zar ti ne smeta tolika svetlost iz njega?

Thanks ;)
Pa ne smeta, bas zbog toga sam i jurio neko kuciste sa providnom stranom :D
A plave neonke i nisu toliko jake, ne biju mi pravo u oci :d , cak se moze reci i da su jako suptilne :d:d:d

Poslednja izmena:
Da sam imao kesa uzeo bih jos jednu 12-icu plavu, mada opet ne bi bilo onako kako bih zeleo, jer ne znam gde imaju da se kupe onakvi ventovi k'o na kucistu, jer je uradjena fora da se svetlost tih led dioda prostire ''kao'' laser . Kada se pogleda kuciste spreda, evidentna je razlika u ''svetljenju'' TT i CM ventilatora...

Jel' zna iko gde mogu da se nabave ovi ventilatori? I po kojoj ceni???

I CM ventilatori svetle tako u X (dobio sam takav uz kuciste)takvi ventilatori imaju zakrivljene led diode pa bacaju svetlost na propeler,odatle taj efekat.Problem je sto se izgleda ne prodaju vec ih samo ugradjuju u kucista,u prodaji se kod nas mogu naci samo oni obicni led plavi,video sam ih da se prodaju ali samo uz onaj 4 in 3 modul za hard diskove (Cosmos,590...) Cena je za modul je bila oko 15E koliko se secam.

Poslednja izmena:
:( :(
Mislio sam da nadjem jos jedan takav X svetleci, pa da mi sve bude 100% po mom ukusu, ali ovako ostajem na 99% :D
Nisam znao da i CM pravi takve ventove, sad kad pogledah CM 590, vidim...
Samo mi nije jasno na kakav modul mislis? Na onaj HDD cage sa ventilatorom na njemu,pa da se skine vent?

Ovi TT imaju diode koje su pride i zalivene silikonom pa ne svetle jako. I zaista lepo izgledaju, tihi su i dobro duvaju.:)
Ja imam jedan takav vishka, ali sam obecao ortaku inace bih ga prodao.

Ovi TT imaju diode koje su pride i zalivene silikonom pa ne svetle jako. I zaista lepo izgledaju, tihi su i dobro duvaju.:)

Dva pitanja:
1. ODAKLE TI JEDAN VISAK?
2. Zasto me zednog prevede preko vode? :D:D:D
Aj ako ne ispadne nista sa ortakom, sibni PM :d

P.S. Onaj CM ide kabl sto sam uz'o od tebe, i dalje sluzi :D:D:D

:( :(
Mislio sam da nadjem jos jedan takav X svetleci, pa da mi sve bude 100% po mom ukusu, ali ovako ostajem na 99% :D
Nisam znao da i CM pravi takve ventove, sad kad pogledah CM 590, vidim...
Samo mi nije jasno na kakav modul mislis? Na onaj HDD cage sa ventilatorom na njemu,pa da se skine vent?

Na to sam mislio hdd kavez,imas ih u desk-u,ne znam da li kavez pasuje za TT mada uvek mozes skinuti ventilator,ipak vidi da nadjes samo ventove,mislim da je user djolez prodavao Scythe 12 fanove koji svetle tako.

Ovi TT imaju diode koje su pride i zalivene silikonom pa ne svetle jako. I zaista lepo izgledaju, tihi su i dobro duvaju.

Ovaj vent sto sam dobio uz kuciste nema silikon na diodama vec taj deo plastike kao da je peskiran pa mislim da daju isti efekat.

Poslednja izmena:
Dva pitanja:
1. ODAKLE TI JEDAN VISAK?
2. Zasto me zednog prevede preko vode? :D:D
Aj ako ne ispadne nista sa ortakom, sibni PM :d

P.S. Onaj CM ide kabl sto sam uz'o od tebe, i dalje sluzi :D:D
Kupio sam ga od jednog usera sa foruma sa namenom da hladi memoriju ali nisam uspeo da ga zbudzim usled nedostatka prostora pa ga prodajem.Inace, izvadjeno je uz nekog TT kucishta, Soprano ili tako neko.
Poshto je ortak prilicno neodlucan (prvo je hteo pa je odustao pa sad opet hoce :D) ako odustane javljam ti se.
Inace ovaj vent je identican ventu sa TT BigTyphoona (obicne ne VX verzije) samo naravno ima LEDove.:)
E drago mi je da te kabl sluzi dobro.:smoke: Koja ono beshe boja, plava ili zelena? Ako je plava taman da se uklopi uz ostatak mashine. :)
Ovaj vent sto sam dobio uz kuciste nema silikon na diodama vec taj deo plastike kao da je peskiran pa mislim da daju isti efekat.
To da, ali koliko sam video CM jace svetli, i po mom ukusu prejako.:p

Poslednja izmena:
Pa plavi :p , zato i pitam, u kompu je sve plavo sem roze neonke koja se pali na bas (nagovorila me devojka :p), i crvenog venta napred, zato jurim neki plavi :D:D:D
Ja koliko vidim, ove led diode na ventilatoru nisu zalivene nicim, vec kao da se nalaze u ''kanalu'' iz koga bije snopcic svetlosti :D

Poslednja izmena:
Pa plavi :p , zato i pitam, u kompu je sve plavo sem roze neonke koja se pali na bas (nagovorila me devojka :p), i crvenog venta napred, zato jurim neki plavi :D:D:D
Ja koliko vidim, ove led diode na ventilatoru nisu zalivene nicim, vec kao da se nalaze u ''kanalu'' iz koga bije snopcic svetlosti :D
I kod mene su diode u kanalicu koji usmerava svelost ka unutra ali su sa gornje strane zalivene silikonom, kontam da je to zbog toga da ne bi svetlele ka spolja.
Ovaj moj ima oznaku TT-1225, ispod toga pishe A1225L12S a proizvodjac je Hong Sheng, to isto pishe na nalepnici.:) Cuo sam da ima i druga verzija, iste oznake samo drugi proizvodjac.

E vidis, to je vec moguce da su i moji onda zaliveni sa druge strane... Samo sto ovi koje sam dobio uz kuciste nemaju nikakve informacije na sebi, nemaju nalepnicu :)

Kupio sam ga od jednog usera sa foruma sa namenom da hladi memoriju ali nisam uspeo da ga zbudzim usled nedostatka prostora pa ga prodajem.Inace, izvadjeno je uz nekog TT kucishta, Soprano ili tako neko.
Poshto je ortak prilicno neodlucan (prvo je hteo pa je odustao pa sad opet hoce :D) ako odustane javljam ti se.
Inace ovaj vent je identican ventu sa TT BigTyphoona (obicne ne VX verzije) samo naravno ima LEDove.:)
E drago mi je da te kabl sluzi dobro.:smoke: Koja ono beshe boja, plava ili zelena? Ako je plava taman da se uklopi uz ostatak mashine. :)

To da, ali koliko sam video CM jace svetli, i po mom ukusu prejako.:p

Eh, mislim da ce uzimati. :d Ostaje se na plavom, ne moze se drugacije u moru plavetnila. :)

Ne uzimanje su samo faze bile, kada budem dolazio po OCZ taman. ;)

Poslednja izmena:
E vidis, to je vec moguce da su i moji onda zaliveni sa druge strane... Samo sto ovi koje sam dobio uz kuciste nemaju nikakve informacije na sebi, nemaju nalepnicu :)
Cek', kako nema nista? Mora biti neka nalepnica.Ovako je kod mene.

front_fan.jpg

Evo sad nadjoh review M9 kucishta sa slikom venta u HDD kavezu.

14.jpg

Znaci to je taj isti. :)

Poslednja izmena:
Eh, mislim da ce uzimati. :d Ostaje se na plavom, ne moze se drugacije u moru plavetnila. :)

Ne uzimanje su samo faze bile, kada budem dolazio po OCZ taman. ;)

Znaci ti si taj nesretnik :D koji odbija fan :d?
Bedak,ako bude opet na lageru javi...

Cek', kako nema nista? Mora biti neka nalepnica.Ovako je kod mene.

front_fan.jpg

Evo sad nadjoh review M9 kucishta sa slikom venta u HDD kavezu.

14.jpg

Znaci to je taj isti. :)

Verovao ili ne, nije mi palo na pamet pa nisam ni pogledao da li je nalepnica sa druge strane ventilatora, tj. u kavezu... :lupko:

Nazad
Vrh Dno