Šta je novo?

Case fan

mikac87

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
301
Mozda ce zvucati glupo ali posto ne znam skoro nista o kulerima...
Da li case fan treba da duva u kuciste ili da izvlaci toplotu iz njega(citaj da duva napolje)?

Po meni je bolje da izvlaci topao vazduh a istovremeno nece da ubaca prasinu u kuciste, sto se tice hladjenja sta je bolje verovatno zavisi od konstrukcije kucista. Mozes da probas na jedan nacin pa na drugi a da pri tome pratis temperature i sam se uveris u rezultate, ako nisu velike razlike ipak je bolje da ne ubacas prasinu u kuciste, mislim da postavis ventilatore da izvlace vazduh iz kucista.

Ako je sa prednje strane kucista treba da ubacuje vazduh, a ako je sa zadnje da izbacuje

Sa prednje strane kucista moze slobodno da se iskljuci jer nema potrebe za njim jedino ako su temperature dosta velike.

Najbolje je da napravis promaju u kucistu, samim tim bi trebalo da stavis jedan ili vise ventilatora koji ce da ti ubacuju vazduh u kuciste i jedan ili vise ventilatora koji ce da izbacuju. Posto ventilator na napajanju obicno izvlaci vazduh iz kucista vecina praktikuje da stavi jos jedan ventilator u nivou CPU na zadnjoj strani (pored napajanja) koji izbacuje vazduh dok na prednjoj strani se obicno stavlja jedan ili vise ventilatora koji ce da ubacuju vazduh a ujedno i da hlade HDD (najbolje je da struja vazduha ide ispod HDD tj. da hladi elektroniku). U zavisnosti od nivoa buke ostalih komponenti (CPU kuler, VGA kuler, ...) trebalo bi da izaberes ventilatore koji nece biti bucniji od doticnih, najbolje je da ventilatori budu sto veceg precnika (gledaj sta i kako mozes da uglavis) i da se vrte na sto manjem broju obrtaja (ili da im nominalni broj obrtaja bude nizak ili da ih prikljucis na manji napon 7V ili 5V). Eto to su neke smernice kojih se ja drzim pri sklapanju konfiguracije. Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ma nemislim da se ne ubacuje jer prasina je zlo ali sigurno se manje ubacuje kada izvlaci nego kada ubacuje bar je logicno da tako bude ali bez prasine se nemoze ja recimo imam filtere na kucistu pa i to nevredi puno jer sitna prasina ipak prodire unutra jedno sto ti filteri ipak znace kolko tolko nego da ih nema.

Vrh Dno