Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024)

Otvaranje pismonosne pošiljke je 100 din, paketa 300 a taksa za prenos mislim 60 din. Meni ipak deluje da se kurir malo ugradio.
Prema ovome što si napisao deluje da se "ugradio" 100 dinara, ali svakako ne 460 kolika je razlika izmedju carinske deklaracije i naplaćenog iznosa.

Da li se zna koliko se zadnjih dana ceka na bg carini?

10 ak dana.

Nemojte da dramite jer zbog 1.000 dinara nema potrebe praviti frku...
Zapitajte se samo koliko vam je vrednijih stvarcica proslo tu istu carinu bez ikakve naplate.

I zapamtite pravilo - ako zelite da se zalite , posiljku ne primate , nego je preko poste sa zalbom vracate carini.
Ako posiljku primite i platite , znaci da ste se slozili sa odlukom Carine.
Mozda vama u BG meni u NS skoro sve carine i deru ko mutavi
slazem se da carina je bahata ali to sto odbija i bahati ne znaci da mi treba da odustanemo vec naprotiv da ih zatrpamo sa prituzbama pa makar se radilo i o 100din
generano sve zemlje u okruzenje ne carine do 100-250e kako koja, a ovo kod nas je cist bezobrazluk i hajducina

PS: vi iz BG akos te zadovoljni ok ali mi koji nismo povlasceni koji idemo preko zlog nisa i ns carine svakako nismo zadovoljni da nas treiraju po drugim arsinima

@techone

Hajde pogledaj kojoj grupi sam rekao da ne drame.
Radi se o BG carini.

Sto se tice NS i Nisa , ne isplati ti se da se bunis - moras da platis taksu.
A za "internet ratnike" ih nije briga.

Za EU apsolutno nisi u pravu - pri placanju svake porudzbine je ukljucen porez.
Izaberi bilo koju zemlju i pogledaj pre placanja Total …. VAT included

Kod nas nema ni reda ni zakona :(
U odnosu na BG , sada su "teror" preneli u Nis , a pre toga su godinama "terorisali" NS.

Za Temu narudzbine PDV ne naplacuju nikome u Srbiji.

Rekao sam za zemlje u okruzenju za koje znam sigurno (pre svega CG bese 150e i bosna ne da je uzimao vec na tone ovde u NS si kriminalac ako narucis 2 baterije i jos platis PDV pa opet ne valja), takodje znam francuza kupio tonu panela, rutera, switcheva sa alija i nikad ni dinar nije platio carinu, jeste od 200+ 1 ili 2 su mu vratili, tako da me mani tih prica o EU

Rekao sam za zemlje u okruzenju za koje znam sigurno (pre svega CG bese 150e i bosna ne da je uzimao vec na tone ovde u NS si kriminalac ako narucis 2 baterije i jos platis PDV pa opet ne valja), takodje znam francuza kupio tonu panela, rutera, switcheva sa alija i nikad ni dinar nije platio carinu, jeste od 200+ 1 ili 2 su mu vratili, tako da me mani tih prica o EU

Što se tiče zemalja u regionu i izuzeća od plaćanja carine, ide ovako:

• Bosna i Hercegovina - 150e (bez PDV-a i carine)
  • Hrvatska - 150e (bez carine, PDV se plaća)
  • Crna Gora - 75e (bez PDV-a i carine)
  • Makedonija - 90e (bez carine, PDV se plaća)

Da tako nesto (CG znam da je ranije prolazilo i 150e mozda su menjali a mozda i praksa izgleda drugacije pa i dalje prolazi), svrha carine je da brani domacu prozvodnju a ne kao kod nas preprodavce koji se izivljavaju, i zato mi je krivo najvise

Ako neko zna sta je sa NS teroristima jer mi stoji neko ventilator za grafiku izgleda da sad kad vecina kupuje na temu ovde imaju vremena da carine i <10$ :(

Ljudi da li neko zna od kog datuma ovih dana prolaze paketi na toj budjavoj (bg) carini?

Imam paket pristigao 14 decembra na carinu i od tada ni makac,ni novog statusa,ništa......da li je moguće to da stigne do mene pre nove godine?

Ljudi da li neko zna od kog datuma ovih dana prolaze paketi na toj budjavoj (bg) carini?

Imam paket pristigao 14 decembra na carinu i od tada ni makac,ni novog statusa,ništa......da li je moguće to da stigne do mene pre nove godine?
Čekanje je do 10ak radnih dana, u tvom slučaju je prošlo 6 radnih... ako ga puste do četvrtka, eventualno u petak, stići će ti u ponedeljak.

Čekanje je do 10ak radnih dana, u tvom slučaju je prošlo 6 radnih... ako ga puste do četvrtka, eventualno u petak, stići će ti u ponedeljak.
Ima li ko neke pakete bez praćenja, kakva je situacija sa tim paketima, koliko ste čekali?

Ja sam poručio nešto pre 20 i nešto dana iz UK (stiglo je znači kroz 2-3 dana do Srbije, znam zbog paketa sa praćenjem koji je poručen u istom periodu iz UK), znači baš mnogo stoji na carini ili nije ni došlo do nje još

Koja je ovo caka sa Fedeksom da je šiping manji od 3 evra? Uvek sam poručivao preko UPS. Ovo mi baš čudno.

Prilozi

• Screenshot_20241228-142521.png
    Screenshot_20241228-142521.png
    191.2 KB · Pregleda: 37
Pored jednog negativnog iskustva, desilo mi se i jedno jako pozitivno. Carina kompenzovala na neki način moje maltretiranje. Naručio sam jedan uređaj u septembru. Carina stavila da moram da platim sve troškove, iako to ne bi trebalo. Vodio sam spor sa njima, oni tražili dokumentaciju koja prosto nije realna. Uređaj je stajao puna dva meseca tamo, da bi ga na kraju oni poslali ponovo sa svim tim troškovima, uz pismo da se moja žalba odbija. U redu, reko, šta je tu je, ne vredi mi da se ganjam više. Platim Šta su tražili. Ali uređaj dođe neispravan. Da li od stajanja dva meseca u ko zna kakvim uslovima, ili štagod, nije ni važno. Pošaljem nazad sve to, objasnim ljudima u Beču šta se dogodilo. Oni pošalju zamenski. čim je prispeo u Beograd, pošaljem carini mejlom čitavu istoriju postupka, kako sam već platio uvoz ranije i da je ovo zamenski uređaj, sa sve potvrdom od proizvođača.
To je bilo u petak, možda oko 12 sati. Dogodilo se neverovatno. Carina je u narednih nekoliko sati obradila pošiljku, bez ijednog dana zadržavanja i čekanja i u subotu sam je preuzeo u pošti. I ništa mi nije naplaćeno. Sve sam viđao dosad, ali da carina obradi pošiljku za sat dva, to još nikad.

Naručio sam Choice sa Aliexpressa tri sitnice - silikonski uložak za air fryer, neke metalne bedževe, i kablić-adapter za USB-C. Ukupno $21. Stiže mi da treba da platim 651 dinar?! Pošto je Choice i stiže spakovano zajedno obično te sitnice prođu, ali ovaj put mi je na aplikaciji stajao svaki predmet odvojeno s istim brojem za praćenje, jedino mi pada na pamet da je naplaćeno tri otvaranja na carini, inače nemam pojma odakle im cifra.
Pre 20-ak dana sam naručio neke alate, ukupna vrednost je oko 60$. Svaki sam posebno naručio, tako da stoje isto kao i tebi, odvojeno u aplikaciji, ali imaju isti broj za praćenje.
Eno ih na carini. Nisam imao pojma, preko aplikacije, da su Choice i da pakuju sve zajedno, totalna glupost.

Poslednja izmena:
Vreme je da se podigne osnovica za harač sa 50 na min 100 eur, ako ne i 150. Treba ih zatrpati predlogom :).

Na koji mail može da se pošalje predlog?! :) Da napravimo jedan mail sa istim tekstom, navedemo kakva je situacija u okolnim zemljama, itd. i svi da pošaljemo isto...

Jel ima neko iskustva sa UPS, čisto da znam koliko ću da se načekam pošto od njih ni traga ni glasa a paket je stigao kod nas.

Do sad mi je sve stizalo fedexom i oni to brzo završe sve i dostave na kućnu adresu, 7000 uzmu za špediciju.

Pravno lice sam, veća količina robe je u pitanju.

poceli su sa naplatom carine i pdv.... Posiljka koja je 48$, stigla mi je posle mesec i po dana cekanja i naplatili su mi oko 1500. Iako je ispod 50$/E . Sluzbenica u posti je rekla da mozes da se zalis ali do kosta 1000din i ne vredi.... tako da , znate ako vam naplate nesto sto ne bi trebalo,

Neverovatno je da i dalje idu ista pitanja, i to od starih clanova...
osnovica za obračun je 48 usd, po trenutnom kursu oko 5500 dinara...
PDV se po zakonu naplaćuje na svaki proizvod, pa makar bio i 1 dolar.
20% od 48 usd je 1100 dinara + taksa za otvaranje 100 dinara + provizija za prenos uplate po carinskom dugu (60 dinara za iznose manje od 6000, za veće 1% od iznosa), što znači da su ga procenili na carini verovatno na tačno 50 dolara (što je manje od 50 evra, gde podleže I CARINI od 10%).
Sve u svemu, nisu te oštetili za više od 100 dinara.

A mozda se posiljka vodila kao paket pa je otvaranje naplaceno 300.

Najzanimljivije je uvek u pitanju "naplatili mi" a niko ne čita deklaraciju šta je naplaćeno.

carina i pdv naravno.... do sada, a evo porucujem preko 10 godina.. nisu otimali ni za iznose od 60,70$... ako pise ,a pise, na paketu da je vrednost robe 48$ i da se u tom paketu (obicna plasticna kesa ona siva) nalaze pantalone, jako je bezobrazno sa njihove strane da oni sami ne postuju sto kazu: do 50$... Bilo kakva zalba ili tome slicno ne dolazi u obzir jer u svaom slucaju oni su dobri nekih 600-700 dinara,kad se sve to podnese.... Inace, paket je isao mesec i po dana. samo nekih mesec dana je stajao kod nas negde zabacen da mu se nije znao trag. do pre 4 dana kada je iznenada status presao u : ZADUZEN ZA ISPORUKU......

Da ti je obračunata carina na 50,01e bilo bi skoro 1900 din+troškovi 160 ili 360 din u zavisnosti da li je pismonosna pošiljka ili paket. Na carinskoj deklaraciji imaš samo stavku PDV a ne postoji stavka carina te nema smisla tvoje pisanje.

Nazad
Vrh Dno