Šta je novo?

Carina na komp. robu

Ako idete kao fizicko lice, onda sta vam bog da, sve zavisi od raspolozenja/znanja carinika. Cak i ako nekog carinika znate licno nece pomoci jer se u sistem ubacuju svi predmeti i carinici pa se po random metodi dodeljuju na rad, znaci vas carinik nece moci da kaze "ja cu ovo da odradim", bar je tako na aerodromskom carinskom terminalu. Najbolje je robu primiti kao pravno lice, naravno pre toga proveriti da li je potreban atest jer on u Nisu kosta 200 eur pa se za neke delove ne isplati. Za vecinu hw-a carina je 1%-5%, ima nesto i po 15% ali se tada sigurno priznaje fakturna vrednost kao osnovica (recimo 100 eur) + transportni troskovi(npr 50 eur posta) carina 1% ako je procesor, hdd, ram memorija monitor, za ostalo ne znam 100+50=150 + 1%=151,5 eur + spediter(kljucna licnost u celoj operaciji, ko se ovim ozbiljno bavi zna o cemu pricam) 60-ak eur, ako ima vise tarifnih brojeva onda bar + 10 eur po broju i to je to 100% provereno u visegodisnjoj praksi .
Ma bre katastrofa. Evo sad imam dosta diskova iz inostranstva, culi ljudi da se ovde radi dobro a jeftino (narocito slovenci) i sad PRIVREMENI uvoz radi popravke 150e, pa izvoz na osnovu PRIVREMENOG uvoza jos toliko, znaci 300e u najavi...
Pa onda lepo kazem daj ti to Ziki soferu na redovnoj Lastinoj liniji i pici.
Valjda ce ovim sporazumom nesto da se promeni bar u ukruzenju...
Pozdrav

Poslednja izmena:
OK, time to round up. Posle nedelju dana cimanja (retko kad se javljaju etc.) sam dobio ovo:
- Ako uvozite preko granice (znaci licno), imate opciju 10% objedinjene tarife (za bilo sta), ili da ostane kod njih (eh sada....) i da platite speditera, cca 50e obicno.
- Ako uvozite DHL-om, 2300din. je spedicija, 1% carina (i 18% PDV) + neke takse.

Znam da vecina trazi Lastinu liniju, sto rece duksa, ali kad nekome zatreba.. bolje je znati. Ja sam imao robu za koju mi je stvarno bilo bitno kada ce stici, kako ce stici, i da znam koliko ce kostati.
Poslali su mi jula 4 Xeona 1.6 (Dell MP) obicnom postom. Carina je prosla na 2000din. sto je adekvatno ceni koju su stavili za paket. Elem - jedan procesor je imao pola pinova slomljenih, jedan je imao nekoliko i bio beskoristan, ostala dva sam morao da ispravljam. Zato mi je nekad bitno da bude DHL.

OK, time to round up. Posle nedelju dana cimanja (retko kad se javljaju etc.) sam dobio ovo:
- Ako uvozite preko granice (znaci licno), imate opciju 10% objedinjene tarife (za bilo sta), ili da ostane kod njih (eh sada....) i da platite speditera, cca 50e obicno.
- Ako uvozite DHL-om, 2300din. je spedicija, 1% carina (i 18% PDV) + neke takse.

Znam da vecina trazi Lastinu liniju, sto rece duksa, ali kad nekome zatreba.. bolje je znati. Ja sam imao robu za koju mi je stvarno bilo bitno kada ce stici, kako ce stici, i da znam koliko ce kostati.
Poslali su mi jula 4 Xeona 1.6 (Dell MP) obicnom postom. Carina je prosla na 2000din. sto je adekvatno ceni koju su stavili za paket. Elem - jedan procesor je imao pola pinova slomljenih, jedan je imao nekoliko i bio beskoristan, ostala dva sam morao da ispravljam. Zato mi je nekad bitno da bude DHL.
Odavno nisam nista narucivao od preko, ali kada jesam, to je bio avion ako ima direktna linija sa bg-om ili UPS. E sad, desilo se jednom da sam dobio ostecenu robu koja je stigla JAT-om i posle silnih peripetija posle 2-3 meseca sam dobio pare nazad, jer roba nije bila posebno osigurana, vec samo obavezni deo ukljucen u cenu transporta.

ne znam meni bi pao mrak na ochi i otisao bih u poshtu i ostavio krvavi trag sve do carine gde su handleovali (citaj: odvalili pinove sa procesora) moj paket 😡

U pitanju su bili stariji Xeoni koje sam dobio dzabe, i koje iskreno nisam iskoristio jer je ploca crkla pre nego sto su stigli ;-) Zato su i poslati obicnom postom, da su bitni isao bih licno da ih preuzmem 😀

Nazad
Vrh Dno