Šta je novo?

Capture u MPEG2

Cineman

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
735
Pozdrav,
imam PCTV karticu sa daljincem, pa me interesuje da li postoji neki program koji bi mogao veoma dobro da odradi real-time kompresiju u MPEG2 u rezoluciji 768x576, ako je bilo kako moguce. Ja sam cuo o nekom WinDVR programcicu, ali nigde na netu nisam nasao krekovanu verziju.
Kakve su šanse da se odradi ovakav nekakav zahvat na PCTV karti...

P.S. Dobio sam neki mcmjpeg kodek, kakav je da li neko zna???

Pozdrav, Cineman boom FX

Šanse da se odradi takav zahvat na PCTV su nikakve. Ta kartica maksimalno može da grebuje u 360x288x25 ili tako nešto i nikakav softver to neće promeniti.

Šta je s vama ljudi, šta ste zapeli da radite u maksimalnim rezolucijama kao da vam to nešto znači? Ta karica pruža sasvim pristojan kvalitet slike za kućnu upotrebu.

eh kad bi to sto ti hoces mogla da odradi PCTV sto bi ljudi bacali pare na real-time capture karte...

Ja sam samo postavop pitanje, posto nisam previse ulazio u to sta PCTV moze a sta ne moze, ali ipak hvala. Ali da li znate koji program moze da odradi capture. Snimak mi je na vhs-u pa bih ga prebacivao u DivX i tako dalje.

Pozdrav, Cineman boom FX

Cineman je napisao(la):
Ja sam samo postavop pitanje, posto nisam previse ulazio u to sta PCTV moze a sta ne moze, ali ipak hvala. Ali da li znate koji program moze da odradi capture. Snimak mi je na vhs-u pa bih ga prebacivao u DivX i tako dalje.

Pozdrav, Cineman boom FX
Za taj VHS snimak ti je PCTV sasvim dovoljan jer sam standard je takav da ti ništa ne vredi jača oprema i veća rezolucija.

Capture možeš da radiš iz bilo kog programa, počev od onog što dobiješ uz karticu ( koji god to bio ), preko Adobe Premiera i Ulead xxxx Studio, pa do Virtual DUB-a koji bi ti i preporučio. Za ostalo ćeš morati malo sam da se pomučiš, tako se najbolje uči. :D

Cineman je napisao(la):
Pozdrav,
imam PCTV karticu sa daljincem, pa me interesuje da li postoji neki program koji bi mogao veoma dobro da odradi real-time kompresiju u MPEG2 u rezoluciji 768x576, ako je bilo kako moguce. Ja sam cuo o nekom WinDVR programcicu, ali nigde na netu nisam nasao krekovanu verziju.
Kakve su šanse da se odradi ovakav nekakav zahvat na PCTV karti...

P.S. Dobio sam neki mcmjpeg kodek, kakav je da li neko zna???

Pozdrav, Cineman boom FX

Sasvim sigurno mozes u rezoluciji duplo vecoj od one koja ti pise na kartici a i do 4x vecoj neg ti program uz karticu dozvoljava...

Sve resto je problem... Dok dodjes do software-a, codeca itd ima da se ubijes, ali postoji i free of charge. Nemam tu karticu pa ti ne mogu konkretno pomoci, na zalost...

Proveri onaj Hufijev npr. itd.. DivX daje mnogo bolju komresiju ali je prc. zahtevan...

Sto se videa tice tu nesme biti nikakvih problema. Ima mnogo manju rezoluciju!

Zalosno je da bednu vhs rezoluciju bacas na CD sem licnih zabava tipa vencanje i tsl...

Pa i jesu to svadbe, home video itd. Nisam nista specijalno mislio da to izgleda, ali ipak da ne izgleda jos gore nego sto sam mislio. Npr. da mi izgleda na vcd i koje kakva sr....a........a

Pozdrav, Cineman boom FX

Za WinDVR pročitaj opist Creative Home Cinema koji je MaX napisao, a link bi trebao da je ovaj (napominjem da sam ga ja odatle skinuo još pre dvadesetak dana tako da ne znam da li još radi link. Uglavnom postovao sam još tada taj link.)

WinDVR 1.5 Retail Verzija

Koristim trenutno Sonic foudry video studio 2.0 ima gomila opcija i sasvim je ok.

Jel' ima to negde da se skine sa neta....ili cemo morati drugim putem....

Izvukao sam sa PCTV 768x576 bez problema sa, mcmjpeg kodekom, i izgleda odlično...

Thanks, društvoboom FX

Cineman je napisao(la):
Izvukao sam sa PCTV 768x576 bez problema sa, mcmjpeg kodekom, i izgleda odlično...
Nemoj se zavaravati, to je gistro 768x576 sa nekakvom interpolacijom, nije to uopšte mrdnulo od 360x288, kol'ko već kartica može da izvuče. Mislim možeš ti da razvučeš video na veću površinu ( 768x576 ) ali time dobijaš samo veći fajl, a ne i veći kvalitet. Sam čip može da digitalizuje ograničen broj piksekla u sekundi ( 360x288 ili kol'ko već ), a sve preko toga je softversko razvlačenje istih na duplo veću površinu.

magick je napisao(la):
Nemoj se zavaravati, to je gistro 768x576 sa nekakvom interpolacijom, nije to uopšte mrdnulo od 360x288, kol'ko već kartica može da izvuče. Mislim možeš ti da razvučeš video na veću površinu ( 768x576 ) ali time dobijaš samo veći fajl, a ne i veći kvalitet. Sam čip može da digitalizuje ograničen broj piksekla u sekundi ( 360x288 ili kol'ko već ), a sve preko toga je softversko razvlačenje istih na duplo veću površinu.

Uporan si sa tom gluposcu!

Glupost je bazirana na celeron 400 procesoru i protoku magistrale od 400KB/sec!

Imas potpuno nezavisne drivere za chipset, A NE za Karticu! CHIP set je POTPUNO isti na profi karticama... One istini za volju imaju neke sitnice koje mnogo znace ali sa rezolucijom ama bas nikakve veze nemaju! Ona ima veze sa ADC koji je sastavni deo chipseta tj tjunera. Sa tom obicnom TV karticom mozes da reemitujes TV program DUPLO boljeg kvaliteta! Ne mozes 4x tj. HDTV i to je sve. Moderni kopjuteri su u stanju i to duplo da skoro ucetvorostruce jer im protok NIJE nikakav problem a bogme imaju i procesorske snage za filtracije svakakve vrste. To stanje stvari je bar godinu-godinu i po. Sad je jos gore (tj bolje).

Tvoja informacija o 320x288 NIKAD nije bila tacna (nikad od vremena pojave BT848)..

BT878 se NE razlikuje po rezoluciji od 848! Usko grlo zvano protok magistrala je sad izgazeno. Vec ima firmi koje za cenu "TVOJE" profi kartice prodaju "home" kartice za koje je HDTV igracka za malu decu i "velike TV kompanije" nisu uspele da sprece prodaju tih kartica ni dan danas, sto cini i HDTV standard zastarelim.

Ove "standardne" TV kartice omogucavaju da se TV perfektno 1:1 klonira na HDD, sto su od pocetka i mogle, nego je software bio limitiran sa recimo PI masinama! (Zasto izgubiti trziste?)

Isti stos kao i Gforce/Gforce quadro ili promise RAID!

Druga je stvar da li tvoja maqina TO moze da podnese.

Društvo,
celu noć sam pravio testove na PCTV-ju (taman bio neki xxx film, pa ajdda probam). Radio sam u više rezolucija, i može se reći da ima velike razlike između 160x120 pa do pune PAL rezolucije 768x576. Jeste da imam PIII 1.0, ali ipak tokom 6 sati, maltretiranja, tako reći capture filma u svako razne kodeke, mogu reći da veoma fino PCTV odradi svoj posao, iako je namenjen više za gledanje TV-a na PC-ju nego za capture, ali sve pohvale...

Što se tiče kodeka probao sam ih nekoliko, neki su dali dobre rezultate, a neki loše....

VCD - to svi znate, o tome se ne mora pričati....
Hufijev kodek je osrednje mi odradio xxx film, bilo je negde oko 250 ispuštenih frejmova na 94 minuta filma.

DivX - od njega sam odustao posle možda 5 minuta, rekorder što se tiče droped frejmova, samo svaki 7 ili 8 frejm je nedostajao.

Kao što znate ima tu još kodeka, ali da ne dužim, po meni na kraju, posao je odradio mcmjpeg. Jeste da mu treba mesta na hdd-u, ali zato za 135. minuta posla, nije mu ni jedan frejm ispao, slika je perfektna (prema kablovskoj kakvoj imam, to je odlično). Sve je odradio kako treba i veoma sam zadovoljan tim kodekom.

Na kraju hteo bih svima da se zahvalim, što su mi pomogli....
Ima tu još nekih stvarčica koje mi nisu baš jasne, ali valjda ću ih nekako skontati...

Pozdrav svima, from Cineman

P.S. U prilog vam šaljem mcmjpeg kodek, pa probajte, i videćete kako radi.....boom FX

Prvo pravilo prilikom grebovanja je da se ne koristi codec koji ima delta frejmove. Tako da MPeg1,2,4 ne dolazi u obzir. Narochito ne u vecim rezolucijama. Huffyuv je dobar, ali mu treba brz disk podsistem. Za vecinu potreba je najbolji neki Mjpeg, ima ih vishe, ali su svi uglavnom slichni.
Nakon uspeshnog grebovanja u Mjpeg se posle moze konvertovati i DivX ili vec sta ko voli. Slicno vazi i za zvuk, grebovati u PCM i posle komprimovati, inache dolazi do desinhronizacije.
A sto se tiche max. rez. za grebovanje ona varira od modela do modela. Reci PCTV ne znachi mnogo...

Spomenuo si da je za većinu potreban neki mjpeg, a to je upravo ono što sam ja ostavio da kao attachment, probah pa ćeš videti, kodek je veoma dobar, ....

Pozdrav, Cineman boom FX

Dobro Magic, dodji kod mene i ponesi neku kasetu ili 8-icu pa da uvucem u kompjuter u 7xx x 5xx u 25fps pa da mi objasnis da li je to interpolacija ili nije.Ozbiljno.

Ma pusti Magick-a na miru, čovke u svom svetu, a mi ti u svom....

KO je u pravu )MI MI MI MI MI :)

Jel' primate goste, na proveru da li će uspeti izvući ili će biti interpolacije ili ne...

Pozdrav, Cineman boom FX

Reyolucija capturinga najvise zavisi od drajvera. Naime PCTV je ocigledno softverski ogranicen drajverima jer kada se instaliraju neki alternativni WDM drajver (dve varijante postoje na mom sajtu) kvalitet slike u visim reyolucijama je mnogo bolji. Primecuje se iz aviona da je slika jednostavno ostrija nego pri prostoj intepolaciji tj. skaliranju slike koja je u niskoj rezoluciji...

Delimire, driveri su O.K. Sa njima sam i radio testove...

Hvala, by Cineman boom FX

Cineman je napisao(la):
P.S. U prilog vam šaljem mcmjpeg kodek, pa probajte, i videćete kako radi.....boom FX

Imam dva problemcica. Kako da pokrenem Mcmjpeg kodek (postavljen na ovom thread-u)? Gde i kako da ga snimim/instaliram u Win2000NT?

Drugi mi je problem pri pakovanju VirtualDub-om. Kada kompresujem zvug u mpeg3, nikako ne mogu da dobijem 44.1kHz. Maksimalno sa koliko mogu da pakujem je 22kHz. Na koji nacin mogu da omogucim i 44.1kHz sampling?

Pozdrav! :smokin

P.S. Kako samo uspevate da instalirate drajvere?!? Ja sam pokusao one Delimirove (BtInstaller.exe) medjutim, PCTV Vision mi posle kaze da je aplikacija vec pokrenuta ili tome sl.
Kako?

Prvo moraš da odzipuješ fajl, npr. staviš ga na desktop, onda podle toga desnim klikom taster klikneš na mcmjpg32.dll, i onda ćeš videti da je tamo napisano install, klikneš to i kodek će se instalirati, a onda ta dva fajla koja su ti bila na desktopu možeš slobodno izbrisati... Kasnije kada uđeš u Virtual Dub, i ideš na
File-Capture AVI i posle ćeš morati birati kompesiju tako reći kodeke, kada to otvoriš trebalo bi da nađeš sledeća dva kodeka:
dmb1_MainConceptVideoV3.00a

a drugo što trebaš da dobiješ je:
MJPG_MainConceptVideoV3.00a

Ako ti to bude pisalo znači da ti je kodek instaliran.

Kada radiš capture koristi drugi kodek jer je bolji, kvalitet staviš negde oko 80 do 85, u Configure ništa ne diraš.

Što se tiče zvuka, najbolje je da ostaviš da radi u CD kvalitetu, a ne u MP3, jer računar traži više resursa, a nepotrebno ga je daviti time, tako da je najbolje da staviš na PCM 44.1kHz, i negde bitrate od 92 do 128, jer je to sasvim dovoljno za capture...

Kodek je veoma dobar, a jedina mana mu je što za nekih dva sata capture traži nekih 20 gigabajta. Pa sad ga gledaj...

Pozdrav, Cineman boom FX

dejandj je napisao(la):
Uporan si sa tom gluposcu!

Glupost je bazirana na celeron 400 procesoru i protoku magistrale od 400KB/sec!
Ovo mi uopšte nije jasno? Kakvih 400KiloBajta/s !?!?!?!? :confused:
Imas potpuno nezavisne drivere za chipset, A NE za Karticu! CHIP set je POTPUNO isti na profi karticama...
Nemoj se zavaravati, nijedna profi kartica ne koristi BT čipove. Što se tiče drajvera, danas postoje ( generički ) WDM drajveri što prilično menja stvari.
One istini za volju imaju neke sitnice koje mnogo znace ali sa rezolucijom ama bas nikakve veze nemaju! Ona ima veze sa ADC koji je sastavni deo chipseta tj tjunera.
Sitnice?!?!? Filteri, codec, 30-bit colorspace, i.t.d. da ne nabrajam više.

Shvatam šta hoćeš da kažeš i moram da se izvinim za nesporazum. Drunk Devil je skrenuo pažnju na suštinu ovog nesporazuma:
Drunk Devil je napisao(la):
A sto se tiche max. rez. za grebovanje ona varira od modela do modela. Reci PCTV ne znachi mnogo...
Govoreći o PCTV kartici ja sam imao na umu BT848 ili BT868 čip, koji samo teoretski mogu da grebuju u tolikoj rezoluciji. Naime sve preko 640x480, na svim karticama koje koriste pomenute čipove, izgleda očajno ( neprimereno kvalitetu koji se očekuje od te rezolucije ), tj puno artifekata. Deo krivice verovatno snose i komponente niskog kvaliteta kao i sama štampa ploče, što sve ima uticaj na sliku. Analogni video je nezgodan upravo zbog svoje osetljivosti na razne električne šumove i za vrhunski ( profi ) kvalitet je potrebno daleko više od BT čipa implementiranog na jednoj PCTV kartici od stotinak DM. Ono što hoću da istaknem je da slika može da izgleda dobro i u nižoj rezoluciji ako je čistiji signal i ako su manje smetnje, tako da veća rezolucija ne mora da znači i bolju sliku. Ponekada povećavajući rezoluciju dobijate vidljivije artifekte i visoko kvalitetan sneg. :D

Video sam poređenje slike capture-ovane PCTV karticom sa BT878 čipsetom i Matrox Rainbow Runner kartica i razlika je k'o Bog i šeširdžija verovatno zbog kvalitetnijeg Philipsovog konvertera koji koriste Matrox kartice, kao i svih ostalih komponenti. Jednostavno PCTV ( 878 ) nema šta da traži pored DC10+ ili nekog Rainbow Runner-a i to ne samo zbog hardverskog kodeka koje ove druge implementiraju. U svakom slučaju ne postoji ni jeda ozbiljnija VE karta koja koristi neki BT čipset jer je to posebno uprošćeno/integrisano rešenje za manje zahtevne aplikacije i korisnike.

Znači: ograničenje po pitanju maksimalne rezolucije teoretski jeste samo softversko, ali u praksi ti čipovi nisu dorasli tom kvalitetu videa i nerealno je računati na to. Cenu svoje uprošćenosti i dostupnosti plaćaju slabijim mogućnostima. Ipak sve te kartice su sasvim O.K. za kućni video i PC-VCR primenu.
Sa tom obicnom TV karticom mozes da reemitujes TV program DUPLO boljeg kvaliteta! Ne mozes 4x tj. HDTV i to je sve. Moderni kopjuteri su u stanju i to duplo da skoro ucetvorostruce jer im protok NIJE nikakav problem a bogme imaju i procesorske snage za filtracije svakakve vrste. To stanje stvari je bar godinu-godinu i po. Sad je jos gore (tj bolje).
:) Šta ti to znači reemituješ? Odakle reemituješ? Pa ta kartica nema ni TV-out. :) Kakav TV program duplo boljeg kvaliteta? Čuj, vidim da si se načitao Conexant'ovih PDF-ova, a pola nisi ni razumeo. Nisu stvari baš tako jednostavne kada se radi o analognom videu, niti su procesorska snaga i propusna moć ikakvi faktori. Kod digitalnog videa da, ali kod analognog postoji gomila drugih tehničkih problema i limitirajućih faktora ( vezanih za analogni signal koji je mnogo zahtevniji od diskretnog ).
Tvoja informacija o 320x288 NIKAD nije bila tacna (nikad od vremena pojave BT848)..
U principu nije, ali praksa je uvek bila jako daleko od teorije. Ako nekada budeš radio sa ozbiljnijom opremom shvatićeš to.
BT878 se NE razlikuje po rezoluciji od 848! Usko grlo zvano protok magistrala je sad izgazeno.
BT878 se po mnogo čemu razlikuje od 848, a teoretska maksimalna rezolucija je nešto potpuno irelevantno kada dođemo do učinka u praksi. Jasno je da pričaš o nečemu što ne poznaješ dovoljno i sa čim nemaš iskustva. Ni jedna magistrala u PC industriji nije bila usko grlo poslednjih 10-ak godina. PAL/NTSC video u YUV formatu zahteva protok od 20-ak MB/s, što ne predstavlja problem ni za ISA magistralu, a kamo li sistemsku. Kod rada sa analognim videom problem su kvalitetni filteri i modulatori signala, a digitalizovani video signal je priča za sebe. Usko grlo kod PC-a je uvek bio HDD podsistem i procesorska snaga kada je reč o realtime radu.
Vec ima firmi koje za cenu "TVOJE" profi kartice prodaju "home" kartice za koje je HDTV igracka za malu decu i "velike TV kompanije" nisu uspele da sprece prodaju tih kartica ni dan danas, sto cini i HDTV standard zastarelim.
:D E slatko me zasmeja. Daj reci koje su to firme što prodaju takve kartice, odma' da naručim tuce. :D

Pazi, HDTV još nije u potpunosti standardizovan i godine će proći dok on uđe u naše domove pogotovo ovde na Evropskom tlu. Budući televizijski standard će zahtevati ogromne kapacitete medija za skladištenje, izuzetno brze ( fiber channel ) HDD podsisteme za VE i napredne procesore slike, tako da nemoj da pričaš o opremi za koju je HDTV igračka jer zvučiš smešno. Samo mi reci koja to kamera snima u tolikoj rezoluciji da HDTV deluje kao dečija igračka?
Ove "standardne" TV kartice omogucavaju da se TV perfektno 1:1 klonira na HDD, sto su od pocetka i mogle, nego je software bio limitiran sa recimo PI masinama! (Zasto izgubiti trziste?)

Isti stos kao i Gforce/Gforce quadro ili promise RAID!

Druga je stvar da li tvoja maqina TO moze da podnese.
Ccccc! Imaš jednu krajne banalizovanu predstavu o video tehnologiji i o videu uopšte. Još je gore što nastupaš kao da imaš nešto da objasniš i samo unosiš pometnju.

P.S. Od BT serije Fusion BT878A je dostigao zaista respektabilan kvalitet videa i preporučujem kartice sa ovim čipom, a prvenstveno Hauppauge WinTV. Ova kartica je prosečne cene ( u klasi PCTV ), ali ima mnogo bolje drajvere i capture kvalitet uopšte. Mnoge third party aplikacije mogu da vrše capture sa WinTV karticom u 768x576x25fps i to zaista izgleda dobro. PCTV bi zaobišao iz više razloga, pa čak i ako se radi o verziji koja koristi pomenuti Fusion BT878A.

borab je napisao(la):
Dobro Magic, dodji kod mene i ponesi neku kasetu ili 8-icu pa da uvucem u kompjuter u 7xx x 5xx u 25fps pa da mi objasnis da li je to interpolacija ili nije.Ozbiljno.
Najbolje bi bilo da kepčerujemo isti materijal, u istom formatu, putem S-video konektora sa neke Hi8 trake, pa zatim da ga reprodukujemo u dva različita prozora. Tako ćemo uporediti vidljivi efekat u samom videu, a za najfinije detalje uzećemo snapshot iz oba i porediti ga u BMP formatu. ;)

Već sam video dosta takvih testova, ali bih voleo da jednom to uradim i sam. Čućemo se, ovih dana sam u nekoj gužvi.
:wave;

Kako samo uspevate da instalirate drajvere?!? Ja sam pokusao one Delimirove (BtInstaller.exe) medjutim, PCTV Vision mi posle kaze da je aplikacija vec pokrenuta ili tome sl.

Drajveri imaju automatizovanu proceduru instalacije. Ja sam ih probao SAMO pod WinXP (mada sam juče imao do sada nezabeležene probleme sa PC-jem, pa sam u nastupu očaja posle X instalacija WinXP-ja stavljao i Win2k i radili su pod njim korektno...)
Znači ideš na btinstaler.exe kada ti javi šta je našao od kartica ti lepo ne ideš na autodetected već na Miro PCTV (ili Pinnacle PCTV/Rave). Malo je nezgodno sve to naći, jer karice nisu poređane po alfabetu. Zatim za TV Tuner ne moraš ništa da setuješ, ali možeš da setuješ neki Philips Pal model. Ipak ako radi sa autodetektovanim tunerom ne čačkaj mnogo...Dobra je stvar što prilikom ponovne reinstalacije tih drajvera pod WinXP nije neophodan restart pa možeš lepo da experimentišeš...Napominjem to jer postoje različite serije PCTV kartica koje su u sebi implementirale različite tunere. Nekada Philips nekada Temic. Potrebno je ubosti pravi. U svakom slučaju na samom tuneru je napisana oznaka pa je samo treba naći u opcijama prilikom instalacije drajvera...

BT878 se po mnogo čemu razlikuje od 848, a teoretska maksimalna rezolucija je nešto potpuno irelevantno kada dođemo do učinka u praksi.

Da, skrenuo bih pažnju na jošjedan detalj. Naime BT878 ima u sebi implementiranu mogućnost obrade FM signala (naravno potrebno je izvesti i odgovarajući prijemni deo). To dovodi do interesantne situacije da je ponekad moguće i sa PCTV kartom (ne Pro modelom) nahvatati radio stanice...Sa BT848 to, koliko je meni poznato, nije bilo moguće uraditi. U svakom slučaju BT može do full-pal rezolucije, ali tada se javljaju mnogi problemi koji dodatno komplikujeu ceo proces i njihovo prevazilaženje zahteva malo veće iskustvo (mislim na kasnije peglanje snimka i sl...)
Dajte ne može jedan PCTV od pedesetak eura da zameni min. 2x skuplje modele. Pa samo ta hardverska kompresija zlata vredi... Jednostavno PCTV je lošije izrade i kao takav podložan je mnogim interferencijama. To je (uprošćeno) kao kada kupite Eagle-a i čudite sa kako komšija na istom 19" monitoru ima "malo" oštriju sliku...To su karte za zabavu i kao takve su i više nego dobre. PCTV (zbog odličnog kvaliteta slike), WinTV (zbog odlične podrške pod WinXP), AIW (zbog dobro rešenog capture softver-a) su najbolje varijante, ali i najbolje varijnte ne mogu da preuzmu tržište višestruko skupljim modelima. Uostalom posmatrajte to kao mogućnost da za male pare osetite draži VE-a. Posle, ako nekoga to baš zainteresuje i ako nađe sebe u tome, lepo investira u neku skuplju kartu...
PS: Kada se kaže PCTV jasno se zna o čemu se misli - to je Pinnacle Studio PCTV kartica. Ne može se nijedna druga tuner karta zvati PCTV...

Nazad
Vrh Dno