Šta je novo?

CANON-savet-BITNO

Sketlive

Slavan
Učlanjen(a)
06.09.2004
Poena
301
Mozda neki ovo vec znaju ali da skrenem paznju ostalima.

90% CANON digitalnih fotoaparata u prodaji uvezeno je iz Singapura, sto znaci da se oni vode kao aparati druge klase ,a to izmedju ostalog znaci i da su prosli neuporedivo manje tehnickih i svih drugih kontrola dok ih ne puste na trziste. Vrlo cesto su i slabije odradjeni od aparata prve klase.

E sada, obzirom da vam prodavci to ne govore pri kupovini, (mozda i kazu onako tiho ako pitate) Vi to i ne mozete da provalite (fizicki) ako npr. uzmete aparat prve klase i aparat druge, ne postoji nikakva oznaka koja ukazuje na to.

Sledece: Na aparate prve klase, koji se uvoze npr. iz Nemacke dobijate garanciju DVE GODINE, a na ove Singapurske jednu i cela procedura ako do kvara dodje ide preko kurira do Nemacke a ne po nasim kojekakvim servisima.

Koga bude zanimalo (nek se javi) ja sam nasao coveka (za sada jedinog) koji ima prodavnicu u BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA, radi samo sa kamerama i fotoaparatima i prodaje opremu I klase.

:wall:

Hvala ti, ko bratu, na ovoj informaciji !

Mitnick imas coveka u oglasima , mozes i sam da ga nadjes...

Sketlive je napisao(la):
Mozda neki ovo vec znaju ali da skrenem paznju ostalima.

90% CANON digitalnih fotoaparata u prodaji uvezeno je iz Singapura, sto znaci da se oni vode kao aparati druge klase ,a to izmedju ostalog znaci i da su prosli neuporedivo manje tehnickih i svih drugih kontrola dok ih ne puste na trziste. Vrlo cesto su i slabije odradjeni od aparata prve klase.

E sada, obzirom da vam prodavci to ne govore pri kupovini, (mozda i kazu onako tiho ako pitate) Vi to i ne mozete da provalite (fizicki) ako npr. uzmete aparat prve klase i aparat druge, ne postoji nikakva oznaka koja ukazuje na to.

Sledece: Na aparate prve klase, koji se uvoze npr. iz Nemacke dobijate garanciju DVE GODINE, a na ove Singapurske jednu i cela procedura ako do kvara dodje ide preko kurira do Nemacke a ne po nasim kojekakvim servisima.

Koga bude zanimalo (nek se javi) ja sam nasao coveka (za sada jedinog) koji ima prodavnicu u BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA, radi samo sa kamerama i fotoaparatima i prodaje opremu I klase.

Ima ovde mnogo neistina i netacnih informacija.

Aparati iz Nemacke nisu nista bolje odradjeni nego li ovi iz Singapura,Dubaia,Honk-Konga,APSOLUTNA NEISTINA.
Cak aparati iz Nemacke ne dolaze sa uputsvima na engleskom jeziku,vec na Nemackom koji retko ko zna.

I Nemacka i ova druga garancija se vrse tako sto se aparat vraca u zemlju iz koje se nabavlja,niko ne radi popravke u ovdasnjim servisima.

IZ mog iskustva mnogo je bitnije kakav je prodavac,tj gazda firme,i koliko mu je stalo da RMA bude zavrsena sto pre i da musterija bude zadovoljna.NPR da dobije drugi aparat za vreme trajanje popravke,mogucnost da zameni taj aparat za nov.....

Te radnja u Bulevaru je verovatno Foto Dimke i za njega verovatno zna pola grada.
Daleko od toga da jedini on uzima robu iz Nemacke,najmanje 50% prodavaca to cini

Reci mi onda Calibra zasto se uposte neko setio da klasifikuje aparate kad nema nikakve razlike medju njima? Eto doslo im da *****avaju narod...

Sto se tice uputstva, pa zar je to neki problem da se nabavi i na engleskom? Cini mi se da je bitnija garancija od dve godine nego malo pretrage na netu za uputstvom na engleskom + ja sam naveo primer Nemacke, inace obicno i ide uputstvo na engleskom.

To jeste FOTO DIMKE, ja nisam rekao da je on jedini al za sada sam naleteo samo na njega koji radi sa nemackom robom.

Bilo je o ovome price i na web-u, na dpreview npr. Bilo je tu i ljudi povezanih sa odredjenim kompanijama, pa mi deluju validne informacije.
Zakljucilo se da se svi aparati jednog modela izradjuju na jednom mestu. Jednostavno se ne bi isplatilo da imaju vise proizvodnih linija. Ne verujem ni da dolazi do neke naknadne selekcije, opet se ne bi isplatilo, proizvodna linija ide suvise brzo i aparati se testiraju radi/ne radi.

Garancija godinu/dve je uglavnom interna stvar neke drzave. Tako je u Norveskoj obavezna garancija od min. 2 godine na svu tehnicku robu. Sta onda sa uredjajima na koje sam prodavac daje samo 1 god garancije? Drugu godinu u tom slucaju pokriva sama radnja (to povecava cenu robe takodje) ili distributer, a prvu proizvodjac. Robu za koju misle da ne mogu da produze garanciju jednostavno ne nabavljaju.

Sketlive je napisao(la):
Reci mi onda Calibra zasto se uposte neko setio da klasifikuje aparate kad nema nikakve razlike medju njima? Eto doslo im da *****avaju narod...

Sto se tice uputstva, pa zar je to neki problem da se nabavi i na engleskom? Cini mi se da je bitnija garancija od dve godine nego malo pretrage na netu za uputstvom na engleskom + ja sam naveo primer Nemacke, inace obicno i ide uputstvo na engleskom.

To jeste FOTO DIMKE, ja nisam rekao da je on jedini al za sada sam naleteo samo na njega koji radi sa nemackom robom.

A kako ti znas da klasifikuju aparate?Evo ja mogu da kazem da su Canoni iz Norveske 0klase,i da su oni iskljucivo birani primerci za njihovo probirljivo trziste.I sta onda?Daj nam neki dokaz za tu tvoju tvrdnju.

Da si malo bolje gledao po radnjama video bi da ih gomila prodaje Nemacke aparate,ali jedini Dimke prodaju tu pricu sa A i B kategorijiom aparata,cist marketing 100%.

Sasvim se slažem sa navedenim, ne postoje razlike između aparata za pojedina tržišta. Sećam se samo lavine poruka oko Canon-a A80 proizvedenog u Kini Vs. Japan. Ispostavilo se da su potpuno isti što se tiče funkcionalnosti, mali broj primeraka poreklom iz Kine je imao određene defekte, ali ni oni iz Japana nisu bili imuni na njih.

U konsultaciji sa kolegama, Sketlive dobija opomenu pred iskljucenje, zbog tendencioznog obmanjivanja clanova foruma.
Jos da su forumashi 'naivni' kao sto nisu ;)

Jakso please pustite coveka da da svoje argumente,mene stvarno zanima ta prica o klasama aparata,za koju iskreno mislim da nije tacna,ali mozda on zna nesto sto mi ne znamo.

Mada po samom pisanju posta deluje kao potparol doticne prodavnice

jaksa je napisao(la):
U konsultaciji sa kolegama, Sketlive dobija opomenu pred iskljucenje, zbog tendencioznog obmanjivanja clanova foruma.
Jos da su forumashi 'naivni' kao sto nisu ;)
Ja ovo ne bih nazvao "tendenciozno obmanjivanje" vec drsko oglasavanje!
Cemu bre konsultovanje, vama tu izgleda treba jedna EPP obuka:)!

Boki znamo da si dobar prema konkurenciji ali iskuliraj ,)

Alo bre ljudi kakve ja veze imam sa Dimketom.

Odlucio je Dimke da mu sad odjednom treba reklama na Benchmarku, pa eto mene da lupim par stvari i prospem marketing. ej??? Uostalom, svejedno.

p.s. Nije svejedno!

Sketlive je napisao(la):
Alo bre ljudi kakve ja veze imam sa Dimketom.

Odlucio je Dimke da mu sad odjednom treba reklama na Benchmarku, pa eto mene da lupim par stvari i prospem marketing. ej??? Uostalom, svejedno.

p.s. Nije svejedno!

Naravno da mu treba reklama, kao i svakom!
A priznaces da je malo cudno da si se juce uclanio ovde, otvorio bas takav topic sa takvim zavrsetkom. Mislim procitaj svoj post ponovo pa reci, ja sam stekao utisak da je to cist oglas, izvini ako nije tako.

Poslednja izmena:
Mada Jakso mislim da Sketlive nije trebao da dobije opomenu vec odmah da se iskljuci.
Samo da ne bude tendenciozno!

Calibra, nemam nista protiv tebe, ali odlucio si da ako ne mozes da klasifikujes aparate, onda mozes ljude ('mali sigurno radi sa Dimketom')!

Ja bih se posle onakvog izletanja, sve i da nije bilo u cilju obmanjivanja javnosti nego da stvarno verujes u to sto pises, malo pokrio usima, i ne bih nastavljao da se raspravljam sa drugim, mnogo straijim i poznatijim clanovima foruma.

Pozdrav!

Sketlive je napisao(la):

Dimke a,pazi neznam kako ide sada ali ako je on upitanju(kod opstine Zvezdara) 2000 godine mi bas i nije ulivao neko poverenje(sto se tice kamera),znam da je bilo "iz nemacke" ali mi je govorio da nedaje garanciju jer je poreklo robe "nepoznato"....
a to mi bas neuliva poverenje u istu

Poslednja izmena:
Sketlive je napisao(la):
Calibra, nemam nista protiv tebe, ali odlucio si da ako ne mozes da klasifikujes aparate, onda mozes ljude ('mali sigurno radi sa Dimketom')!

JA mislim da nisam nista slicno konstatovao u mojim postovima,bas sam hteo da izbegnem da napisem tako nesto javno na forumu,samo sam zeleo da nastavimo pricu o klasama proizvoda,ali sa nekim valajnim argumentima

U potrosackom vremenu kakvo je ovo u kome zivimo i kad uzmemo u obzir kakva je hiperprodukcija u elektronskoj i srodnim industrijama, podela elektronike na klase je potpuno bespotrebna. Koliko citam po stranim forumima garantni rok ne postoji tj. aparat (primer) ne ide u servis vec kupac odmasadaodma dobija drugi, nov...

Majore ja pricam o Srbiji, gde nista ne ide normalnim tokom i gde roba dolazi kroz carape i gace (pa pogledaj samo mobilne telefone). Sta mene zanima da li neko u Danskoj odmah menja robu za novu ako dodje do kvara. Na kraju krajeva idi do predstavnistva Nikona u Beogradu pa pitaj da li ce da ti odmah zamene za novi.

Ok, pomislio bi i ja 'dosao lik da nam prodaje dimketove fore i robu' i bas zato nisam na pocetku pisao ime radnje, ali ajde malo da obrnemo stvari, mozda stvarno ima neko glup i dobar i hoce da pomogne. Jesam li ja rekao to je tako i tacka? Nisam. A inace Jeremy, registrovao sam se istog dana kad sam hteo da postavim topic. Slucajnost ili ne , pa ti sad mozes da ubijas mozak time ako ima neke poente.

Calibra se ukljucio sasvim korektno u diskusiju i odlicno, sukob misljenja, bolje reci iskustva i to cenim, ali koja je svrha Gospodina Jakse stvarno mi nije jasno.

I jos jednom da se ponovim Calibra, nisam rekao : 'to je sigurno a svi ostali ste *******' , pa zato i valjda postoji FORUM. A primetices Calibra da i moje i tvoje konstatacije proisticu iz razlicitog iskustva.

Poz.

Sketlive je napisao(la):
Calibra se ukljucio sasvim korektno u diskusiju i odlicno, sukob misljenja, bolje reci iskustva i to cenim, ali koja je svrha Gospodina Jakse stvarno mi nije jasno.

I jos jednom da se ponovim Calibra, nisam rekao : 'to je sigurno a svi ostali ste *******' , pa zato i valjda postoji FORUM. A primetices Calibra da i moje i tvoje konstatacije proisticu iz razlicitog iskustva.

Poz.

A iz kog tvojeg iskustva potice tvoja konstatacija,o razlicitom kvalitetu aparata iz Nemacke i ostalih delova sveta?

Evo odmah da ga demantujem - Max je kupio (mislim od tebe Calibra) Canon A70, made in Japan, ja sam 3 meseca nakon toga uzeo isti aparat u Nemackoj, made in Malezija :). Njegov je bio primetno kvalitetnije odradjen, meni su se ubrzo na ona cetiri dugmica koji stoje u krug obrisala srebrna boja, sto se dogodilo i po samim uglovima - u njegovom slucaju to se nije dogodilo, aparat je ostao netaknut. Posle sam se susretao sa jos Malezijaca, dogadjalo se kao i meni, skinuta boja sa dugmica i ivica...

Toliko o aparatima iz Nemacke :).

nesharm je napisao(la):
Evo odmah da ga demantujem - Max je kupio (mislim od tebe Calibra) Canon A70, made in Japan, ja sam 3 meseca nakon toga uzeo isti aparat u Nemackoj, made in Malezija :). Njegov je bio primetno kvalitetnije odradjen, meni su se ubrzo na ona cetiri dugmica koji stoje u krug obrisala srebrna boja, sto se dogodilo i po samim uglovima - u njegovom slucaju to se nije dogodilo, aparat je ostao netaknut. Posle sam se susretao sa jos Malezijaca, dogadjalo se kao i meni, skinuta boja sa dugmica i ivica...

Toliko o aparatima iz Nemacke :).

U to vreme se otvarala fabrika u Malezije za proizvodnju A serije Canon aparata,i u pocetku su malo isfusarili sa kvalitetom plastike,ali kao sto vidite to se desavalo i na Nemackim i na ostalim aparatima.
Ne moze niko da mi prica da Nemacki Canon A75ili A85 bolji od nekog drugog kada SU SVI ALI SVI proizvedeni u fabrici u Maleziji,a ta prica da neki baja stoji na kraju trake ili neka masina i proveravaju kvalitet aparata i stavljaju u jedan kargo za Nemacku a drugi za ostatak sveta po meni ne pije vodu ni malo

Koliko bi samo vremena trebalo da se svaki aparat istestira detaljno? U trulom kapitalizmu vreme je novac, a ovakvi testovi bi sigurno oduzimali puno vremena i koštali fabriku novca.

Poslednja izmena:
Sketlive je napisao(la):
Ok, pomislio bi i ja 'dosao lik da nam prodaje dimketove fore i robu' i bas zato nisam na pocetku pisao ime radnje,
Da si napisao na pocetku post bi bio obrisan najverovatnije. Ne zelim da ulazim u teoretisanje o oglasavanju i propagandi, ali ponavljam meni ono lici na oglas i jos jednom izvini ako gresim, ne kazem da ne postoji mogucnost da gresim.
A inace da si malo duze na forumu (a trebao si se malo vise informisati ili ga pratiti) znao bi da ovde ima par likova koji vec godinama "valjaju" aparate sa garancijom naravno (a posto je ovo kako si rekao Srbija, vise imam poverenja u njihovu garanciju nego tog Dimketa...).
Znaci veliki broj ljudi odavde je pazarilo od njih (i ja sam jedan).
Druga stvar koju bi saznao je da smo koliko toliko obavesteni ovde (a i ti bi bio/ces biti ako ostanes nadam se), i nismo bas "naivni" kako rece Jaksa:).
U svakom slucaju mislim da nisam jedini koji te pogresno skapirao, a ako si imao najbolje namere hvala!
I nema potrebe da se vise osvrces na mene, "Gospodina Jaksu" i sl. vec se ukljuci u diskusiju sa Calibrom. A mi ostali cemo da procenimo sta je sta. Dakle odgovori malo konkretnije na Calibrina pitanja!
Pozdrav

Sketlive je napisao(la):
Majore ja pricam o Srbiji, gde nista ne ide normalnim tokom i gde roba dolazi kroz carape i gace (pa pogledaj samo mobilne telefone). Sta mene zanima da li neko u Danskoj odmah menja robu za novu ako dodje do kvara. Na kraju krajeva idi do predstavnistva Nikona u Beogradu pa pitaj da li ce da ti odmah zamene za novi.

Ok, pomislio bi i ja 'dosao lik da nam prodaje dimketove fore i robu' i bas zato nisam na pocetku pisao ime radnje, ali ajde malo da obrnemo stvari, mozda stvarno ima neko glup i dobar i hoce da pomogne. Jesam li ja rekao to je tako i tacka? Nisam. A inace Jeremy, registrovao sam se istog dana kad sam hteo da postavim topic. Slucajnost ili ne , pa ti sad mozes da ubijas mozak time ako ima neke poente.

Poz.

Gospodin Jaksa ovde je izrazio stav veciine clanova i moderatora ovog foruma prema takvima kao sto si ti, odnosno, da ne bude zabune, prema, da ponovim, tendencioznom obmanjivanju.

Gospodin Jaksa je clan ovog foruma kao i drugi clanovi pa mu jako smetaju nabedjeni prosvetitelji, koje ce postaviti na svoje mesto ako nastave da prosvecuju 'naivne i neupucene' clanove foruma.

Sad lepo procitaj sve postove Gospodina Jakse u ovom threadu i izvedi zakljucak sta ti je ciniti za ubuduce.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Meni je npr. vazno da iza prodavca fotografskih aparata stoji ili mogucnost popravke istog napolju ili dobar majstor kojem nije frka da otvori objektiv, ochisti ccd itd. Da li je garancija godinu ili dve to me ne interesuje. Inache mali savet Sketlive-u, chitaj forume na dpreview-u, necesh verovati shta su sve ljudi na zapadu i SAD, nalazili u objektivima.

hajde i ja da kazem nesto posto poznajem doticnog gospodina.

Postoje dve varijante:

"Sketlive" je osoba cije ime pocinje na slovo "D", koji je najzad otkrio cari interneta, ili neko ko je opasno progutao njegovu pricu.

Dakle, gore pomenuti trgovac je osoba, koja je zahvaljujuci odredjenim vezama, bez veceg straha prodavala aparate i objektive, najblaze receno, sumnjivog porekla.

Istina je da je deo opreme oduvek dolazio iz nemacke, jer se isti bavi otkupom starih Leici, Nikona F1/F2, Rolleiflex i slicnih kolekcionarskih primeraka, koje ovde i nemaju neku vrednost, ali u nemackoj da, i to dobru, pa se lako trampe za polovnu tehniku, koja kod nas ima prodju.

Inace, lik je jedan od najneljubaznijih prodavaca koje sam imao prilike da upoznam, i imati posla sa njim zaista nije prijatno.

E sada, da li ga je digitalna tehnikla zatekla nespremnog, jeste svakako, pa je mozda shvatio da mora da se prilagodi i da postuje pravila trzista, ako hoce da opstane, a to znaci da bude a) ljubazan i da postuje garanciju.

U svakom slucaju, svi koji eventualno budete kupovali nesto kod njega, obavezno insistirajte na kutiji i full dokumentaciji, jer ako je nema, to vec moze da bude los znak.

Takodje, bitno je napomenuti da vecina kamkordera koje nudi nemaju originalni punjac, a ponekad ni bateriju. (Jer ih ljudi obicno ne drze u kolima.)

Zatim, bitno je reci da voli da lupeta, a pojma nema ni o cemu, a pogotovo o fotografiji. Ako pogledate one silne fotke po radnji, mislicete da je u najmanju ruku bio foto reporter, a covek je zapravo bio intendant u jedno klubu gde je izdavao ciste peskire i dresove, i gde su ga reporteri primili na fotografiju.

Masa nasih sanera, posle "tezgi" po EU se od foto ulova oprasta bas kod gore pomenutog gospodina, koji to uz razlicite zvake uvaljuje nasim siromasnim fotoreporterima, i sl. koje i ne zanima preterano puno poreklo opreme, ali slican aparat moze na nekoj granici da napravi velike probleme nekome ko nema pojma da mu se aparat negde mozda vodi kao "nestao u akciji", pogoto ako se radi o 600€+ eksemplarima :)

Stoga pamet u glavu.

Da dodam nesto zanimljivo u ovoj prici. Ko se seca na forum sam vec ubacio sledecu pricu:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=44900&highlight=kvar+A70

Kao sto sam tu rekao, aparat je kupljen u Nemackoj u uglednoj radnji a desilo se sto se desilo.
Neko je spominjao izlizanost dugmica koja se desila i kod mene i pouzdano mogu tvrditi da su se izlizali od stavljanja u futrolu i vadjenja iz nje kao i od veoma ucestale upotrebe aparata (skoro 7000 snimaka za 9 meseci). Ko je koristio futrolu sa neznijom unutrasnjom postavom ili je manje koristio aparat, manje ga je i izlizao.
Prica o razlicitim klasama aparata nema smisla jer samo razdvajanje proizvodnje komplikuje i poskupljuje proces. Proizvodjaci se cak trude da sto veci deo proizvodnje bude skoncentrisan na jednom mestu jer im to pojeftinjuje izradu. Ali isto tako, masovnost, hiperprodukcija, forsiranje sto nizih cena kao i forsirano razvijanje novih modela je dovelo dao drasticnog pada kvaliteta sve tehnicka robe. Ovo se posebno odnosi na uredjaje koji imaju bilo kakvu mehaniku. Stare mehanicke skljocare, mislim prvenstveno na japanske, su neunistive i posle vise od 30-40 godina svakodnevne upotrebe a ovi novi digitalci ne verujem da ce preziveti vise od 10-ak godina onima sto ih malo koriste.
Dalje, ponekada sam zaprepascen neznanjem pojedinih prodavaca tehnicke robe kod nas. Interesantno je da je obicno najbolji onaj proizvod koji trenutno ima u radnji a jos cesce onaj na kojem mu je najveca zarada.
Garancija je stvar zakonodavstva pojedinih zemalja i retko kada ima veze sa politikom proizvodjaca osim ako sam proizvodjac hoce na neki poseban nacin da istakne svoj proizvod. Posto "garancija" na prosfercovani proizvod podrazumeva vracanje robe u zemlju kupovine, voleo bih da vidim kako ce nasi "dileri" izaci na kraj sa pokvarenim aparatom (cast izuzecima). Sigurno ne bih ostavio svoj aparat, makar i pokvaren u nekoj radnji i izasao napolje cekajuci da me prodavac nazove. A ne verujem da ce mi dati drugi isparavan da se sluzim dok je moj na popravci (nije ni on blesav (trgovac)).

I pitanje za Sketlive koje argumente imas da nekog ubedis u tu pricu? Ako zaista verujes u nju, na osnovu cega?

Ajd i ja da dodam nešto u vezi ovih Canon kamera I class koje dolaze iz Švabije ili su namenjeni njihovom tržištu. Pre par sedmica kupim ovde u radnji Canon A75, svi papiri na nemačkom. Dugog dana ustanovim mrtav pixel na CCD čipu, odem do radnje i odmah mi zamene kameru.

Offtopic
Dokle će bre ljudi u Srbiji da kupuju novu elektroniku preko oglasa? :(

Vrh Dno