Šta je novo?

Canon S100 ili G12

Zuba1970

Znamenit
Učlanjen(a)
08.12.2011
Poena
1,465
Moja oprema  
Mobilni telefon
iPhone 13 Mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
U pocetku sam hteo da kupim neki prozumer aparat a onda sam shvatio da necu dobiti kvalitetne slike. Razmisljao sam o Canon 550D. Znam veci senzor i bolja slika kao i video.Ako se uzme u obzir da na osnovni kit objektiv dodam recimo 55-250 i neki fiksni tipa 50/1.8f to je za mene puno para cak i da kupujem iz Madjarske. Znam koje su razlike izmedju ova dva modela Canona. Po mnogim stvarima je S100 napredniji( CMOS, Full HD , veci ekran, F2.0) a opet sa druge strane bolji raspored komandi kod G12 koji je robustniji, bolje lezi u ruci za razliku od S100 koji je nekako mali bez obzira na sve.
Cisto me interesuje iskustvo ljudi koji poseduju neki od ova dva aparata.

Ja sam vrlo kratko imao S95 kod mene, i bio sam jako jako zadovoljan, ali nazalost su ga odvojili od mene (na silu), pa sam uzeo P300 koji nije kao S95 ali nije ni los za 200 evra manje... Nego, S100 je ekstra ali sto ne vidis neki mirrorless mozda, ako ti velicina nije toliko bas bitna? Tipa Olympusi PM-1, PL-3 i tako nesto slicno za slicne pare...

Mislio sam ja i o njima kada je 550D bio u opticaju ali tu ide ulaganje u objektive. U svakom slucaju hvala ti na pomoci.

Pazi, S100 je tehnološki napredniji aparat od G12, ima novi Digic 5 procesor i još neke unapređene stvari, kao i taj odlični CMOS senzor. Sve to Canon G12 nema ali i on daje sliku izuzetnog kvaliteta,ako uzmemo u obzir malu veličinu senzora.

Ja bih išao na G12, ipak, jer mnogo bolje leži u ruci, dok sa S100 nekako imaš osećaj da je igračka, iako ima bolje mogućnosti od G12. S100 je onako super, samo da ima malo veći rukohvat i da je za nijansu veći. Zavisi i kakve ruke imaš, šta ti više leži, trebalo bi da sam probaš i jedan i drugi i da se lično uveriš u prednosti i mane i jednog i drugog modela.

Ovo gore kažem ne napamet nego sam držao u ruci oba aparata, jesu OBA vrhunska i odlična, ali meni se više svideo G12 jer ne volim male aparate, volim da ga dobro uhvatim i da ne mrda iz moje ruke nikako. Plus što G12 ima podršku za eksterne bliceve, što nisam siguran kako je izvedeno kod Canon S100.

Pazi, S100 je tehnološki napredniji aparat od G12, ima novi Digic 5 procesor i još neke unapređene stvari, kao i taj odlični CMOS senzor. Sve to Canon G12 nema ali i on daje sliku izuzetnog kvaliteta,ako uzmemo u obzir malu veličinu senzora.

Ja bih išao na G12, ipak, jer mnogo bolje leži u ruci, dok sa S100 nekako imaš osećaj da je igračka, iako ima bolje mogućnosti od G12. S100 je onako super, samo da ima malo veći rukohvat i da je za nijansu veći. Zavisi i kakve ruke imaš, šta ti više leži, trebalo bi da sam probaš i jedan i drugi i da se lično uveriš u prednosti i mane i jednog i drugog modela.

Ovo gore kažem ne napamet nego sam držao u ruci oba aparata, jesu OBA vrhunska i odlična, ali meni se više svideo G12 jer ne volim male aparate, volim da ga dobro uhvatim i da ne mrda iz moje ruke nikako. Plus što G12 ima podršku za eksterne bliceve, što nisam siguran kako je izvedeno kod Canon S100.

E to je ono sto i mene nervira kod S100. Oba sam drzao u ruci. Znam sta znaci imati mali aparat. Imam IXUS IS 80.Kad sam kupovao ovaj aparat nisam bio iskusan u kupovini i zato sad se to malo oduzilo da ne bi pravio ponovo neke greske. Za S100 ne valja i slaba baterija (nije mi jasno kako je Canon to mogao da predvidi). Sto se tice 550D nije samo cena u pitanju vec i to da ne kupim a onda mi negde skuplja prasinu jer me mrzi da nosim bjektive u rancu.

Ne treba tebi Canon 550D, veruj mi da bi ti samo skupljao prašinu, to si dobro rekao. Bolje onda skupi pare za G12 ili, ako baš baš imaš para, za Canon G1X, on ti je ubedljivo najbolji u kompakt klasi jer ima veliki senzor.

Pogledaj testove Canon G12 vs. Canon G1X i videćeš velike razlike, samo je problem što je G1X duplo skuplji od G12...

Evo ga kako izgleda G1X: http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/

Poslednja izmena:
A Panasonic GX1 mu je vrlo jaka konkurencija.;)

2 Zuba 1970: da li si razmišljao o Panasonic LX5 možda? Ista klasa sa S100, a deluje robusnije.

Da, pejo, zaboravio sam na taj Panasonic. Iako je Panasonic LX5 već prilično mator model,izašao pre oko 2.5 godine, još uvek je ODLIČAN i praktično malo koji aparat mu može izaći na crtu danas, mislim da mu je cena pala u poslednje vreme, vredi se pomučiti i naći ga negde.

Ima 10 megapiksela i odličan kvalitet slike sa puno manuelnih podešavanja.

Zuba1970, obavezno uzmi u ruke i taj Panasonic model i pogledaj kako ti leži u ruci, ja sam ga samo na kratko uzimao u ruke i deluje mi dosta bolje od S100, e sad ti pogledaj sam i vidi.

Hvala vam na predlozima. Razmotricu i taj Panasonic. A sto se tice tog G1X znam da ima veci senzor blize APS-C-u ali mislim da je bezobrazno skup za kompakt model. Ono sto ja gledam na DPR-u je da nije najbolje prosao kod konzumenata. U svakom slucaju jos jednom vam hvala.

Ja ne bih razmatrao bilo kog Panasonica dok ne nauce sta je reprodukcija boja, a s obzirom da otkad postoji digitalija imaju uzasnu reprodukciju, nisam optimista da ce se to desiti uskoro :)

Ako se vec prica o klasi aparata S100, ja bih razmotrio samo Olympus XZ-1..

Citiram sebe sa jednog drugog foruma, ali to je to i dalje:

Jedini ozbiljni kompakti danas su:

Oly XZ1
Panasonic LX5
Canon S95 (najmanji od svih, ali ne proizvodi se više, uskoro će nestati s' tržišta)
Canon S100 (naslednik S95, objektiv većeg raspona ali svetlosno slabiji :( )
Samsung EX1 (sada već uglavnom nema da se kupi, možda je negde zaostao koji primerak)
Fuji X10 (ne znam da li ga je neko probao kod nas)

...i to je to. Pročitaj testove, komentare, vidi koliko su dostupni, računaj na nabavku iz Mađarske pa odluči. Sve ostalo je manje ili više konfekcija. Gomile modela deli identične objektive i senzore i nije vredno spomena osim ako ti treba tipičan point and shot. Gore navedeni se izdvajaju veličinom senzora, kvalitetom optike i veoma svetlim objektivima. Ima tu još i nekih Sony i Panasonic modela ali su to više jako dobri UZ nego to što si opisao da želiš.

Računaj da je od tih gore jedino S95 stvarno mali. Ostali su prilično glomazni. Imam S90 (senzorski i optički identičan k'o S95) i jako sam zadovoljan, ali bih ga recimo rado menjao za ovog Samsunga. Ima ga drugar i vr' je.

Dodao bih na gornju priču da je G12 precenjen pa ga i ne stavih na listu.

Nazad
Vrh Dno