Šta je novo?

Canon Pro1 ili Olympus c8080

artintact

Slavan
Učlanjen(a)
10.12.2004
Poena
309
Uporedio sam fotografije svih 8mp aparata. Po kvalitetu slike izbor sam suzio na ova dva. Posto sam takoreci pocetnik i vrlo se slabo razumem u specifikacije, izradu, funkcije, prakticnost, molio bih ljude sa fotografskim iskustvom daju glas za jedan od njih, uz malo obrazlozenje.

Hvala

Poslednja izmena:
Savjetujem ti da koristiš pretragu foruma, o tome je dosta pisano.

artintact je napisao(la):
Uporedio sam fotografije svih 8mp aparata. Po kvalitetu slike izbor sam suzio na ova dva. Posto sam takoreci pocetnik i vrlo se slabo razumem u specifikacije, izradu, funkcije, prakticnost, molio bih ljude sa fotografskim iskustvom daju glas za jedan od njih, uz malo obrazlozenje.

Hvala

Po mom misljenju treba samo da verujes svom oku. Postoje Canon-like i Oly-like slike, i niko ne moze da ti kaze koje su TEBI bolje. Sve drugo je manje bitno.

Aj ja ću malo da pomognem, ali ako može bez obrazloženja :).

Osnovna razlika ova dva aparata jeste objektiv (u "sitnice" ne bi da ulazim - 8080 je dosta bolje izrade od Pro1, ali je Pro1 dosta manji):
Olympus 28-140mm - uobičajen tele deo (nekog boljeg) digitalca od 140mm i dobrih 28mm wide - ipak, ovih 28-140mm je najmanji raspon u klasi - svetlosna moć objektiva OK

Canon 28-200mm - klasičan raspon objektiva za ovu klasu aparata, dobar i tele i wide deo - vetlosna moć objektiva OK

Pre svega uporedi cene za koje možeš da ih nabaviš, a onda se vodi ovom logikom:

ako ti nije bitan raspon objektiva - uzmi jeftiniji
ako ti je umereno bitan raspon objektiva, a mala razlika u ceni - uzmi canon
ako ti je bitan raspon objektiva - mnogo je para da daješ na olympus (kolko god da je) za samo 28-140mm
ako ti je bitna ergonomija, kao i čvrstina (ako će aparat puno putovati po torbama, koferima, većim džepovima i slično) - olympus je bolje rešenje
ukoliko je canon osetno skuplji, a relativno ti je bitan raspon objektiva - ne znam šta da ti kažem

i tako dalje i tako dalje...

Bane® je napisao(la):
A
ukoliko je canon osetno skuplji, a relativno ti je bitan raspon objektiva - ne znam šta da ti kažem

i tako dalje i tako dalje...

Ma uzmi onda Rebela
:d

Šalim se, jer sam i ja nedavno kupio aparat prosumer klase.
Nema tu puno mudrolije svi prave dobre slike, kud te srce odvuče taj češ uzeti.
(tako je bilo kod mene)
...naravno uvaži Banetov savjet za dužine objektiva.

Ni sa jednim aparatom nećeš pogrešiti, najbolje je da ih probaš negde u radnji i da vidiš koji će ti više odgovarati.

st.anger je napisao(la):
Nema tu puno mudrolije svi prave dobre slike

Slazem se. Sa druge strane, sta znaci "dobra slika"? Super ostra + super dubina polja + super WB + ovo + ono.. Sve to moze da bude savrseno, ali (veeliko ali).. ako oba aparata daju "dobre slike", da li su te slike iste? Nisu. Stavise mogu da budu vrlo razlicite. To je "feel" fotografije, nesto sto je tesko objasniti recima. Meni licno je to presudno. Sa nesto sporijim autofokusom ili sporijim objektivom mogu da zivim, ali sa (recimo) neprirodno zasicenim bojama ne mogu. Sa druge strane, neko upravo voli zasicenije slike. Zato i kazem coveku da mu prvi kriterijum (opet kazem, po mom misljenju) bude sopstveni dozivljaj fotografija, a ne neki tehnicki parametar.

Oly 8080 je sto se tice ergonomije i lakoce koriscenja rupa u odnosu na Pro1 (a da ne pominjem A2/200 i F828)...

mislim da je nekim moj stav poznat po tom pitanju.
Neko rece da da postoje Canon like i Olympus like fotke.Upravo to.Kod Olympusa su fotke sa malo vise natural bojama,dok Canon daje fotke sa jacim bojama.Meni se licno vise svidjaju te jace boje kod Canona,necu da obrazlazem zasto,ali ima ljudi kojima su natural boje imperativ.
Oba aparata sam probao da ne bude zabune,kod Olympusa sam odmah primetio ocajnu egronomiju,ali odlican sunshine LCD displey(ne smeta mu kad Sunce bije direktno u display).

Sto se tice boja i slike, moze podosta da se uradi preko podesavanja slike (zasicenje, kontrast, ostrina ... itd). Neki korisnici vise vole da boje budu manje zasicene i obrnuto, izmedju ostalog to zavisi i od toga koji color space se koristi. Ako neko koristi Adobe RGB boje ce izgeldati bledunjavo i isprano, ali ce imati vecu slobodu u postprocesiranju. Kada se puca raw (sto tpolo preporucujem), te razlike sasvim padaju u vodu. Pro 1 bih zaobisao u sirokom luku samo zbog toga sto nema histogram u realnom vremenu, sto je po meni mnogo bitnije nego kakav JPG izlazi iz aparata. O ergnomiji ova dva modela ne znam bas nista. Nisam ih nikada probao.

Nazad
Vrh Dno