Šta je novo?

Canon ili Panasonic?

Wlayco

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
310
OK, prvo pozdrav svima.
Posto vec danima tragam po razlicitim dpreviewima, Stevinim digitalcima etc. etc., resih da i vas priupitam za savet. Planiram da uzmem nov digitalac, i suzio sam izbor na Canon S2 i Panasonic Lumix FZ20. Zanima me sta mislite koji je bolji? Canon je nesto jeftiniji, mnogo lakse se nadje, ima bolji video mod a i mladji je godinu 1/2 dana. Sa druge strane Panasonic ima Leicu :D Cuo sam da FZ20 ima nesto vise suma cak i na ISO 100, ali ima live histogram itd. Help.

(BTW, Fotografijom sam poceo da se bavim na analognom Olympusu OM2N sa Zuiko 50mm f1.4, pa na Canonu A70, tako da nisam potpuni pocetnik, pa bih cenio aparat sa nekim malo naprednijim funkcijama. Ako imate i bolji predlog od ova dva, samo napred)

W.

uf, tezak zadatak
kvaltet fotki je verovatno isti.
s2 is ima pokretni ekran sto je strava.
ne znam kakav je fz20 sa auto fokusom, da li je bolji od s2is.
baci novcic pa...kud puklo da puklo
sa druge strane ako ces na wide deo ovaj je 36, a panasonic je 35.
ali ako ces da kupujes dodatne objektive, leica dere po usima...na njih zaboravi. verovatno ima neka alternativa, dok kanon ima razumnu cifru.

Pre bih ishao na panasonica, ali i on ima velike mane, kao shto je skoro neupotrebljiv EVF, spor AF...

Kakvi dodatni objektivi na ta dva prosumera? Mislite konvertori?

Mislili su na konvertore. Za Panasonica znam da tele converter kosta 500$ ?! Oni me zaista ne interesuju, ipak su preskupi. Kljucan mi je kvalitet fotki, kao i dodatne mogucnosti aparata. Ne bih bas da dam gomilu casha za point&shoot.

izmedju ta dva aparata postoje fundamentalne razlike i stvarno ne bi rebalo da ti bude tesko da se odlucis.
npr: pana ima bolje staklo ali S2 ima neuporedivo bolji movie mode. S2 je plastikica, kompaktan je i ima onaj cuveni jeftini izgled dok pana ima kuciste od magnesium alloy...
njih spaja jedino opticki zum....
fz je ozbiljniji a S2 je bolji all-round player tipa skoti pipen:D

pa sve su to dodatni objektivi. objektivi koji vrse konverziju zizne daljine.

ako neces p&S like aparat, vec onako aparat koji lici na dslr, onda definitivno panasonic.
a sto se tice kvaliteta fotografije, tu ne bih lupao glavu nesto puno. to je sve super.

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
fz je ozbiljniji a S2 je bolji all-round player tipa skoti pipen:D

All-around obichno nije najbolje ni u chemu :)
S2 je aparat za turiste koji hoce da daju vishe para, dok je Panasonic vishe za ozbiljniju upotrebu, dovoljan je podatak da S2 ima gomilu nekih opcija, a nema ni RAW ni Live histogram, a sa druge strane, Leica je Leica :)
Ja bih pre ishao na S7000, al to sam ja :)

Poslednja izmena:
Slozio bih se sa Driver-om, uzmi u obzir i s7000.

Gledao sam Fuji S7000, i ono sto mi smeta je sto je to aparat koji se ipak pojavio pre dve godine i sto svaki cas treba da mu izadje naslednik. Pre bih sacekao i uzeo nesto bolje za vise para, nego dao poprilicnu kolicinu novaca za nesto sto je out of date. Mozda gresim... Takodje, hteo bih da vidim kako izgleda kad imas veliki zoom raspon (12x).

Nazad
Vrh Dno