Šta je novo?

Canon G30 vs eos 70d

mean strawberry

Poštovan
Učlanjen(a)
24.05.2014
Poena
54
Postovane koleginice i kolege forumasi,

Potrebna mi je kamera za snimanje svadbi I dvoumim se izmedju 2 ili 3 resenja.
Svadbe nisu visokobudzetne a vecina ce ih biti snimana samo jednom ili eventualno sa dve kamere te sam misljenja da mi je potrebna kamera koja snima 50fps progressive ( recimo canon g30 ili xa20 ) jer ce sigurno dolaziti do svenkovanja I levo I desno pa ne bih da se javi tzv panning jitter.
Canon G30 na prvi pogled deluje kao dobro resenje. Dosta jeftiniji od XA20 a koliko sam shvatio jedina razlika izmedju ova dva kamkordera je u tome sto kod XA20 postoji mogucnost manualnog podesavanja audio kanala (https://www.youtube.com/watch?v=IL_Pl5YTcxo). Moja nedoumica je da li kod G30 postoji dovoljno kvalitetan AGC u uslovima velike buke tj da li cu ton koji budem dobio biti dovoljno kvalitetan ( podrazumeva se kupovina dodatnog mikrofona ) ili cu dobiti izoblicen zvuk kao sto je slucaj kod sony ax2000. Kad smo vec kod AX2000 prilicno sam zadovoljan kvalitetom slike u uslovima slabijeg osvetlenje. Moja pretpostavka je da obzirom da G30 ima veci sensor ( prem da ima samo jedan naspram ax2000 koja ima 3 ) postize cak I kvalitetniju sliku u uslovima slabijeg osvetlenja.
DSLR u istom budzetu ( canon 70d ) izgleda primamljivo ali se plasim kako ce slika izgledati na 25fps kada se kamera krece. Gledajuci testove na youtube.com primetio sam jittering kod slabijih resenja kao sto su Nikon d5200 itd…ali bih ipak zeleo da se konsultujem sa ljudima koji imaju vise iskustva.
https://www.youtube.com/watch?v=4-ir95Nu_2A
Osim panning jitteringa brine me I kako ce se AF ponasati u uslovima u kojima se snima jedna svadba ili rodjendan (slabo svetlo, guzva ). Da li ce dolaziti do tzv AF hunting tj situacije u kojoj AF “luta” a pre svega zbog velikog senzora?
Treca nedoumica je ton. Koliko sam razumeo iz review-a na youtube.com ton se manualno moze kontrolisati ali ne u toku snimanja? Da li 70d ima kvalitetan audio AGC u uslovima velike buke I koliko on dobro radi u uslovima kada je buka velika? Da li cu dobiti relativno kvalitetan ili izoblicen zvuk ukoliko sve prepustim automatici obzirom da ce biti tesko izvodljivo da zaustavljam snimanje da bih podesio audio levele? Sto se tice dodatnog mikrofona voleo bih da mi date preporuku.
Konacno, da li je moguce kombinovati razlicit frame rate I dobiti na kraju video zadovoljavajuceg kvaliteta? Recimo da ja snimam na 50p a kolega na 50i I pokusam sve to da izvezem sa timeline-a u h264 u1080 50p hoce li to biti moguce a da ne dobijem krs od slike?

Poslednja izmena:
Pošto imam 70D, mogu da ti iznesem moje utiske.
Autofokus tokom snimanja je generalno dobar (to je i jedna od glavnih prednosti 70D), ali ume i on da omaši ponekad. Ono što je sjajno je to što možeš na touchscreen-u da pipneš na nešto što hoćeš da fokusiraš i on odmah skoči tamo. To vrlo brzo i precizno radi.
Automatski gain radi dobro, nisam do sada imao primetan clipping, čak i kod vrlo naglih promena jačine zvuka. Nemam trenutno eksterni mikrofon, mada mi je u planu da ga nabavim, ali je čak i njegov interni audio upotrebljiv. Daleko od toga da zvuči profesionalno, ali nije neprijatan i uglavnom je vrlo čist.
Nisam snimao u 25p, već prvenstveno u 30p. Nisam primetio neki poseban problem vezan za jittering, ali sam uglavnom snimao stvari tokom kojih je kamera primarno statična, tako da nisam baš merodavan da dam konačni sud povodom toga.

To sto vi zovete panning jitter, zove se framerate koji se koristi u svim najvisim produkcijama, a u poslednjih 5-6 godina i u svim ostalim. Niko vise ne snima 30fps, a pogotovo ne 50, to je neprirodno za gledanje i sluzi iskljucivo za slow motion i sport.

Poslednja izmena:
Ja snimam uglavnom ples, pa mi je bitniji veći framerate da bi se bolje video pokret.

Pošto imam 70D, mogu da ti iznesem moje utiske.
Autofokus tokom snimanja je generalno dobar (to je i jedna od glavnih prednosti 70D), ali ume i on da omaši ponekad. Ono što je sjajno je to što možeš na touchscreen-u da pipneš na nešto što hoćeš da fokusiraš i on odmah skoči tamo. To vrlo brzo i precizno radi.
Automatski gain radi dobro, nisam do sada imao primetan clipping, čak i kod vrlo naglih promena jačine zvuka. Nemam trenutno eksterni mikrofon, mada mi je u planu da ga nabavim, ali je čak i njegov interni audio upotrebljiv. Daleko od toga da zvuči profesionalno, ali nije neprijatan i uglavnom je vrlo čist.
Nisam snimao u 25p, već prvenstveno u 30p. Nisam primetio neki poseban problem vezan za jittering, ali sam uglavnom snimao stvari tokom kojih je kamera primarno statična, tako da nisam baš merodavan da dam konačni sud povodom toga.

Hvala na podeljeno iskustvu, Dandy. Na nekom forumu sam procitao da se desavalo da se 70d sam iskljucuje kad mu se pregreje procesor. Koliko je to tacno?
To sto vi zovete panning jitter, zove se framerate koji se koristi u svim najvisim produkcijama, a u poslednjih 5-6 godina i u svim ostalim. Niko vise ne snima 30fps, a pogotovo ne 50, to je neprirodno za gledanje i sluzi iskljucivo za slow motion i sport.

Nadao sam se da ces se ukljuciti u diskusiju, Drivere. Znam sta je framerate ali sam u ovom slucaju pod panning jitter mislio na "seckanje" slike prilikom brzih svenkova kojih ce realno u takvim situacijama biti. Takodje mi je poznato da je najbolje snimati u 24p kod kadrova koji su "planirani" da ne bi dolazilo do soap efekta. U ovom slucaju bice mnogo situacija gde situacija prosto ne moze da se predvidi i gde je potrebno da se kamera/dslr brzo krecu ( nesto poput ENG-a ). Obzirom na tvoje ogromno iskustvo ti u ovoj situaciji preporucujes 70d ili i jednu od ove dve kamere?

Ja snimam uglavnom ples, pa mi je bitniji veći framerate da bi se bolje video pokret.

Iz slicnog razloga je i meni bitan framerate

Poslednja izmena:
A 50p se u neamaterskom svetu još koristi gde tačno? :)

Pa prvo ti preporucujem da ne mrdas sa 24/25p, to je najbitnija stavka, jer sve preko toga krece da lici na kucnu kameru. Brzi siri panovi uopshte nisu problem, problem su krupni i macro panovi i zato takve stvari jednostavno izbegavas, ali i tu postoje razni trikovi da ih izbegnes, stalno se koriste u visokim produkcijama. Pogledaj u filmovima koliko ima scena gde se "jitter" vidi, nije to nikakav problem cim se nalazi u najvisoj produkciji, mnogo je veci problem da ti video curi i izgleda kao neka jeftina emisija sa TV palme :) 25fps je prvi "trik" da napravis sliku vise produkcije nego sto ona stvarno jete, a to je valjda cilj, bar meni :)

Sto se 70D tice, to je najbolji crop za video, prvo ima taj AF koji nekada moze da znaci, ali ja ti ne bih preporucio da to stalno bude ukljuceno, nikada AF nece zameniti manuelno fokusiranje iz jednostavnog razloga sto on ne moze da zna kad, koliko brzo i gde hoces da fokusira, tapkanje po touchscreenu je iskljuceno jer imas lupu preko ekrana i ne verujem da je moguce a da se ceo aparat ne mrda non stop. Ali za kran, steadicam i slicne uredjaje gde ne mozes da pridjes aparatu, AF je nezamenljiv, ne mogu da docekam 5D mark IV da izadje zbog toga. Sa druge strane, bolje je da uzmes 6D koji nije mnogo skuplji, ali su objektivi za njega jeftiniji i mnogo je lakse imati svetle siroke objektive. Ali nema AF.

@Dandy, ako ples snimas dokumentarno, da pokazes pokrete nekom, ok, za sve ostalo, nista preko 25p.

Poslednja izmena:
Ama kakav 6D, vidi se po prvom postu da čovek na LG ili Samsung televizoru ima uključeno ono što mu fejkuje 120fps, pa film izgleda ko prenos karlinga :D...

Sto se 70D tice, to je najbolji crop za video, prvo ima taj AF koji nekada moze da znaci, ali ja ti ne bih preporucio da to stalno bude ukljuceno, nikada AF nece zameniti manuelno fokusiranje iz jednostavnog razloga sto on ne moze da zna kad, koliko brzo i gde hoces da fokusira, tapkanje po touchscreenu je iskljuceno jer imas lupu preko ekrana i ne verujem da je moguce a da se ceo aparat ne mrda non stop. Ali za kran, steadicam i slicne uredjaje gde ne mozes da pridjes aparatu, AF je nezamenljiv, ne mogu da docekam 5D mark IV da izadje zbog toga. Sa druge strane, bolje je da uzmes 6D koji nije mnogo skuplji, ali su objektivi za njega jeftiniji i mnogo je lakse imati svetle siroke objektive. Ali nema AF.

@Dandy, ako ples snimas dokumentarno, da pokazes pokrete nekom, ok, za sve ostalo, nista preko 25p.
Ja ne koristim trenutno neke specijalne dodatke za aparat, osim stativa, tako da mi je ekran uvek dostupan i tap to focus mi je vrlo koristan. Zgodno je i to što imaš izvučenu prečicu za gašenje autofokusa po potrebi, pa ako snimam nešto na istoj udaljenosti duže vreme, isključim autofokus, a onda ga ponovo aktiviram kada mi zatreba.
Devojke često posle analiziraju plesne pokrete, tako da jeste bitno.

Hvala na podeljeno iskustvu, Dandy. Na nekom forumu sam procitao da se desavalo da se 70d sam iskljucuje kad mu se pregreje procesor. Koliko je to tacno?
Nije mi se do sada desilo da se gasi od pregrevanja, a snimao sam i po 4 sata u cugu. Nezgodno je samo ako imaš neoriginalnu bateriju, koja ne pokazuje tačno koliko je ostalo struje u njoj, pa se desi da se kamera ugasi kada ne očekuješ.
Takođe treba paziti na ograničenje od 30 minuta po snimku, ali baš je pre nedelju dana izašao Magic Lantern za 70D, pa ni to više nije problem :)

Poslednja izmena:
Nema gasenja aparata zbog pregrevanja, to je bio problem samo kod 7D ali je brzo resen novim firmwareom, svi oni mogu da rade ceo dan napolju 1. avgusta :)

Ja ne koristim trenutno neke specijalne dodatke za aparat, osim stativa, tako da mi je ekran uvek dostupan i tap to focus mi je vrlo koristan.

Postoji razlog zasto sam to rekao, a to je lupa, prvi dodatak koji se kupuje kada krenes da snimas video, i posto prekriva ceo ekran, ne moze se koristiti touch.

Postoji razlog zasto sam to rekao, a to je lupa, prvi dodatak koji se kupuje kada krenes da snimas video, i posto prekriva ceo ekran, ne moze se koristiti touch.

Video sam interesantan klip u kome se koristi lupa. Da li je moguce koristiti je u uslovima kao sto je snimanje svadbe, znaci bez stative i gde dosta moras da se kreces?
Gde u Srbiji mogu da kupim lupu? Malo sam googlao i ne mogu da se pohvalim da sam je nasao u prodaji. Odgovor moze i na PP da se ne bi krsila pravila foruma :)

Lupa ti je prva stvar koja ti treba i bez nje je nemoguce snimati video, u bilo kojoj situaciji ukljucujuci i vencanja.

Nisam siguran gde kod nas ima da se kupi, ali pogledaj kupujemprodajem i slicne oglase.

Lupa ti neće pomoći da se šetaš sa DSLR-om - makar ne onako kako se šetaju ljudi koji kamerama snimaju svadbu.

Možda grešim, ali meni nije nikada palo na pamet da bi mi trebala ta lupa. Ovako imam i touch to fokus i mogućnost rotiranja ekrana.
Šta to tačno može sa lupom da se uradi, a što ne može bez nje?

Lupa sluzi za dve stvari odjednom, omogucava brz i precizan fokus, i dodaje jednu tacku kontakta sa aparatom sto stabilizuje sve dodatno,. Drzati aparat sa dve ruke ispred sebe je mnogo nestabilnije i fokus je neuporedivo nesigurniji, nedovoljno dobro za bilo kakvo snimanje osim zezanja na odmoru.

Misliš na manuelni fokus? Zato što uveća sliku, pa bolje vidiš da li je u fokusu?
Ja primarno koristim autofokus, plus sada imam fokus peeking u ML-u. Nekako sam bio pod utiskom da je to sasvim dovoljno.
Moraću da probam, da vidim kako zapravo izlgeda to gledanje kroz lupu.

Vrh Dno