Šta je novo?

Canon Digital IXUS II

Avijon

Čuven
Učlanjen(a)
16.03.2002
Poena
685
Ajde,ljudi,sve sto mozete da mi kazete o ovom aparatu,sugestije,kritike...
Uz to,moze li mi neko reci gde i po kojoj ceni bih mogao da nadjem 256 MB memoriju,SD (mislim da je to oznaka,posto se nimalo ne razumem u to?!)
Ajde,nemojte da se stidite,kazite sta god znate i mislite...
Poz cheers

Generalno, glavna prednost aparata su njegove male dimenzije, fancy izgled uz neizbežno metalno kućište. Kod tako malih aparata kvalitet silke nije uvek glavni faktor, ali ixus dvojka te neće izneveriti. Mnogi misle da je bitno da se nešto zove canon i da je to dovoljno. Ixus II ipak ne može da se meri po performansama sa A klasom canon ili sXX klasom. Opet, vidi se da je canon ugradio što je mogao bolju optiku i ccd, a da cena ne ode u nebo i sa jednim agresivnim procesiranjem, slike ispadaju veoma dobro(sa vidljivim padom kvaliteta sa padom količine svetlosti, ali to je normalno).

Sve u svemu, mali aparat koji možeš uvek da poneseš sa sobom, koji će davati vrlo dobro fotografije ukoliko ga ne stavljaš na teška iskušenja... Naravno, ako ti je dovoljno 2 megapiksela...

Mogu da kazem samo odlican mali aparat, jedina mana mu je po meni sto ima samo 2x opticki zum. Ja od skoro imam S400 Ixus-a i ne bih se slozio da je po pitanju kvaliteta fotki ixus serija slabija od a serije, od s i g sigurno, ali od A ne.
Prvo mislim da koristi CF memoriju, i da je ogranicenje za ove aparate 256mb :(
Kvalitet videa je zapanjujuce dobar, u mnogim scenama do sad cini mi se da se bolje pokazao od A40 i A60 aparata koje sam ranije imao. Naravno govorim o S400 modelu.
Ako nabavis ovaj aparat gledaj da kupis jos jednu bateriju, trebace ti.
Sinoc sam bio na jedno koncertu i mogu ti reci da je prilicno gotivan trip imati aparat u dzepu farmerki velicine mobilnog telefona, kompaktnost i kvalitet izrade su na njegovoj strani, pogotovo kvalitet izrade jer je tu ispred svih A modela.
Cena mu je veca od drugih modela, ima i razloga.
U svakom slucaju ako ti treba mali aparat ixus serija je mnogo bolji izbor od konkurencije u toj klasi.
Srecan izbor.

Ramone ne meri s400 sa ixusom dvojkom, nema smisla :)...

Bane® je napisao(la):
Ramone ne meri s400 sa ixusom dvojkom, nema smisla :)...
:rolleyes: ok, sto jes jes, taj nisam probao cheers

Sve ti je lepo rekao RamOne. Ixus II je zapravo manji Ixus v3 koji umesto CF koristi SD. Posedujem v3 i prilicno sam zadovoljan(jedino me ovaj 2x zoom nervira). Lepa stvar u vezi Ixusa v3 je sto snima video u 640x480.Ne znam odakle RamOne podatak o ogranicenju od 256MB, jer sam ja stavljao karticu od 512MB koja je jako lepo radila(320 fotki u rezoluciji 3Mp).Licno mislim da je kvalitet izrade a i kvalitet fotografija Ixus serije uvek bio bolji od A serije(A serija mi deluje nekako plasticno). Moj ti je savet da ipak ides na kombinaciju Ixus s400+CF kartica jer nije tolika razlika u ceni izmedju te i kombinacije Ixus II+SD kartica kolika je razlika u kvalitetu.

Shef je napisao(la):
Sve ti je lepo rekao RamOne. Ixus II je zapravo manji Ixus v3 koji umesto CF koristi SD. Posedujem v3 i prilicno sam zadovoljan(jedino me ovaj 2x zoom nervira). Lepa stvar u vezi Ixusa v3 je sto snima video u 640x480.Ne znam odakle RamOne podatak o ogranicenju od 256MB, jer sam ja stavljao karticu od 512MB koja je jako lepo radila(320 fotki u rezoluciji 3Mp).Licno mislim da je kvalitet izrade a i kvalitet fotografija Ixus serije uvek bio bolji od A serije(A serija mi deluje nekako plasticno). Moj ti je savet da ipak ides na kombinaciju Ixus s400+CF kartica jer nije tolika razlika u ceni izmedju te i kombinacije Ixus II+SD kartica kolika je razlika u kvalitetu.
Sto se ogranicenja memorije tice to sam procitao na stranim forumima za ixus-e koji koriste CF, kao da i modul od 512 vidi ali popunjava do 256, posle snima preko predhodnih slika, ne znam da li je tacno jer imam 256 modul :whip :)

E,ok momci,hvala,ali sam u medjuvremenu dobio IXUS II,veoma sam zadovoljan,samo sto sam dobio iz inostranstva,tako da nisam kupio ni rezervnu bateriju,a ni memoriju.E,a posto sam iz provincije,el moze neko da mi kaze,otprilike,cene SD memorije,256mb??

Shef je napisao(la):
Licno mislim da je kvalitet izrade a i kvalitet fotografija Ixus serije uvek bio bolji od A serije(A serija mi deluje nekako plasticno).

Ok za kvalitet izrade ali po cemu zakljucujes da su i fotografije bolje?

Ok za kvalitet izrade ali po cemu zakljucujes da su i fotografije bolje?
Ako imam priliku da slikam sa dva aparata nesto u slicnim uslovima onda to i uradim pa posle poredim te dve slike kako izgledaju na racunaru a i posle izrade fotografije(10x15 i 13x18 format). Imao sam prilike da uporedim npr. A40 i Ixus od 2Mp(ne secam se sada da li je bio 300 ili v2), kao i a70 i v3. Uglavnom ni nema neke razlike, ali na par slika vise mi se svidjao Ixus. E sad opet to je moje misljenje.

Sto se ogranicenja memorije tice to sam procitao na stranim forumima za ixus-e koji koriste CF, kao da i modul od 512 vidi ali popunjava do 256, posle snima preko predhodnih slika,
Kartica je kod mene bila samo kratko,radila je, ali nisam stigao da ispucam vise od 50-tak slika,ali provericu sa ortakom cija je kartica i koji takodje poseduje Ixusa da li ima ikakvih problema sa prekoracenjem 256MB.

Shef je napisao(la):
Sto se ogranicenja memorije tice to sam procitao na stranim forumima za ixus-e koji koriste CF, kao da i modul od 512 vidi ali popunjava do 256, posle snima preko predhodnih slika,
Kartica je kod mene bila samo kratko,radila je, ali nisam stigao da ispucam vise od 50-tak slika,ali provericu sa ortakom cija je kartica i koji takodje poseduje Ixusa da li ima ikakvih problema sa prekoracenjem 256MB.
Vidis to ni ja ne znam sigurno, i ja imam 256 karticu, inace to su pisali ljudi na dpreview forumu.

Hm...

U prospektu koji sam dobio uz aparat (koji je,inace na Nemackom,pa se maaaalo teze snalazim),uspeo sam da procitam da je ogranicenje memorije za njega 128mb?!Nebitno...
Jos jedno pitanje:Koliko je preporucljivo da slikam napolju u ovo vreme,mislim,zbog temperature napolju,da li postoji mogucnost nekog kvara na aparatu zbog toga?Ili je svejedno na kojoj temperaturi slika?

Pa pročitaj upustvo, nisu srbi sigurno konstruisali taj canon i pisali upustvo za njega, u svakom upustvu piše na kojoj temperaturi sme da se koristi i veruj mi, to što su napisali nije u onom fazonu "pisalo i na tarabi"...

u upuststvu za a70 pise od 0-40 stepeni C.
stim sto sta, nece on da se smrzne ako slikas povremeno sa njim, torba ti je u jakni gde je toplo, i samo ga vadis iz torbe kad slikas. znaci samo slikaj kad i kako hoces. temperatura je limit koji oni stavljaju vise pro forme, da znas!
a ti neces da pijes pivo sa njim i da ga gledas, dok mrzne.

uostalom, ide zima pa cemo videti :)

Nece biti nista aparatu ako ga koristis na manjoj temperaturi. Mozda ce da brlja, da se blokira ili sl., ako se neka komponenta previse ohladi, ali nista trajno ne moze da se desi.
Najveci problem su tu baterije. Trajanje baterija se rapidno smanjuje sa smanjenjem temperature. Na veoma niskim temp. ne mogu da postignu dovoljan napon i jacinu struje da poteraju uredjaj. Kad kazem trajanje baterija, mislim tu na jedno punjenje. Kad se vrate u normalnu temperaturu bice i one sasvim OK.

Secam se prve Nove Godine u Norveskoj... Izasli do luke, gledali vatromet i kad sam hteo da se javim u (tadasnju) YU, shvatim da mobilni nije hteo ni da bekne, iako je bio u dzepu od jakne. Vec smo bili napolju oko sat i po, a cak nije bilo ni mnogo hladno: -18, ako se dobro secam...

Aleksandar je napisao(la):
Secam se prve Nove Godine u Norveskoj... Izasli do luke, gledali vatromet i kad sam hteo da se javim u (tadasnju) YU, shvatim da mobilni nije hteo ni da bekne, iako je bio u dzepu od jakne. Vec smo bili napolju oko sat i po, a cak nije bilo ni mnogo hladno: -18, ako se dobro secam...

Slično iskustvo imam i ja sa mobilnim koji mi je prenoćio u kolima pre par zima. Slova na displeju su se iscrtavala ali bukvalno piksel po piksel. Trebalo je da stoji skoro sat vremena na sobnoj temperaturi ne bi li se jadan povratio. Izgleda da ni LCD ekrani baš ne vole hladnoću :mrgreen:

Nazad
Vrh Dno