Šta je novo?

Canon A70 i (lose) NiMH baterije

predicb

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
604
Maja prosle godine sam pazario Canon A70 i ubrzo nakon toga punjac i set NiMH baterija koje sam koristio od tada. Posle 2 meseca upotrebe primetio sam da mi se pojavio jedan "zaglavljen" piksel. Na tamnim slikama je stalno crven. Pre neki dan sam primetio da mi se pojavio jos jedan zaglavljen piksel, ovoga puta plav. Tek danas sam primetio da te NiMH baterije koje sam kupio nisu 1.5V vec 1.2V!!!! Da li ovo ima nekog uticaja na rad aparata i da li mozda moze da izazove ovo pojavljivanje zaglavljenih piksela?

Ne moze i nema veze! Ukucaj "a70 e18"u google i sve ce ti se samo kasti....nazalost:(

Broz je napisao(la):
Ne moze i nema veze! Ukucaj "a70 e18"u google i sve ce ti se samo kasti....nazalost:(

Cekaj, cekaj, koliko sam ja ukapirao E18 error se javlja pri ekstremnim radnim temperaturama i tada aparat potpuno odbija poslusnost, a kod mene sve radi kako treba jedino su se do sada pojavila dva stuck piksela. Znaci simptomi uopste ne odgovaraju gresci E18! Ja pitam da li ovakve batarije koje ja koristim u aparatu mogu da mu nekako stete i da li su mozda one izazvale pojavu ova dva stuck piksela? Plasim se da daljom upotrebom ovih baterija ne izazovem pojavu jos takvih piksela. Znam da su stuck ili dead pikseli cesta pojava kod CCD kamera i da se Olympus protiv toga bori tako sto u svoje modele ugradjuje softver za automatsko uklanjanje istih, a li na zalost Canon do sada nije izbacio nesto slicno.

Ponavljam-nema sanse da su baterije to izazvale. Mislim da kod a70 postoji greska. Sad ja nasao da mislim-htedoh reci da sam procitao negde da ima gresku da nesto ne dihtuje dobro i da tu gde ne dihtuje ulazi prasina i stvara te mrtve pixele izmedju ostalog...
Dakle, baterije nisu sigurno! Inace i ja sam kupio nekoliko baterija na punjenje energizer i sve su 1.2 a ne 1.5 tako da tu nema problema. Inace koristim ih u za klasu losijem fotoaparatu (fuji a303) vec duuuuuugo i nikakvih problema nema.

Ako se jaljaju samo pri duzim ekspozicijama to nisu zaglavljeni (stuck) vec hot pixeli.
Nazalost, oni su "nus-produkt" CCD tehnologije i neminovno se pre ili kasnije pojave. Mozes da ih otklonis samo remapiranjem CCDa, a to u slucaju Canona mozes samo u servisu i kostace te podosta, tako da najbolje da se pomiris s tim (ako mozes).

U principu, kada je u pitanju nov aparat sa hot pixelima, mozes odmah da ga zamenis (doduse to zavisi od proizvodjaca ali i od prodavca). Nakon koriscenja to nije moguce, svi ce ti reci da je to normalna pojava.

Uradi sledeci test: Stavi nesto preko objektiva (da slika bude potpuno crna), i slikaj na duzim expozicijama pocev od 1/60 (1/25, 1/10..... 1). Ako se hot pixeli (koje god boje) na slici vide tek recimo od 1/5 to je ok tj. nije strasno. Ako se javljaju vec na 1/60, to je vec bedak (imaces ih na svim slikama s blicom)..

A da, baterije s tim nemaju nikakve veze a pogotovo ne "prasina na CCD-u".

Meni se pojavio mrtav pixel na LCD-u A70-ce...u stvari, mozda je bio od starta, posto se nalazi na brojci, tako da ga vidim samo u jednoj od situacija. CCD je za sada chitav :).

Jedan piksel je jarko crven i vidljiv na pri svim vremenima ekspozicije na zalost, a drugi, plavi, je lepo vidljiv na 1/15, pa polako nestaje do 1/40. :(

predicb je napisao(la):
Jedan piksel je jarko crven i vidljiv na pri svim vremenima ekspozicije na zalost, a drugi, plavi, je lepo vidljiv na 1/15, pa polako nestaje do 1/40. :(

Sta da ti kazem, za utehu da mnogo ljudi ima isti problem, sa digitalcima je to uvek lutrija. Mozda da pozoves BGelektronik (ovlascen servis za Canon) i pitas koliko naplacuju remapiranje pixela. Ili cak, posto je ipak u pitanju stuck pixel (sve ekspozicije) i to jarko crveni tj. iritirajuci, da reklamiras gde si ga uzeo, ko zna mozda se i smiluju i servisiraju ga oni.

koji je br tel bg elektronica

Samo da se ubacim... sve AA punjive baterije su 1.2V tako da predicb ne bere brigu oko toga.

raindog je napisao(la):
koji je br tel bg elektronica

http://www.bgelektronik.co.yu/

PS ima jedan divan pretrazivac a zove se google;)

Broz je napisao(la):
...

http://www.bgelektronik.co.yu/

PS ima jedan divan pretrazivac a zove se google;)

hvala

E sada jedan savet, da li se isplati uopste raditi remapiranje piksela?Ako je to tako cesta pojava i to progresivna, zasto bih ja dao neke velike pare za remapiranje ako ce se kroz x meseci pojaviti novi???

Najpre, kao što je već napisano, napon od 1.2V je uobičajen za NiMH punjive baterije, tako da tu nema brige.

"Stuck pikseli" koje pominješ mogu da predstavljaju problem, pogotovu kada su crvene boje (više smetaju od npr. plavih) i blizu centra slike.

Na jednom stranom forumu sam pročitao da se oni popravljaju tako što se softverski "mapiraju", poput bad sector-a na HD-ovima. Cela procedura traje kratko, potrebno je samo imati neophodan servisni softver. Eto zanimacije za ovdašnje skupljače programa. :D

Inače, kod dužih ekspozicija (konkretno, preko 1.2s) stuck pikseli nestaju, jer ih ubija noise reduction algoritam. cheers

Nazad
Vrh Dno