Šta je novo?

Canon A570 IS ili Fuji S5700?

akiCA

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2007
Poena
304
Dilema sta kupiti i koji aparat generalno pravi bolje slike u proseku (znaci za svaki dan, nesto u prolazu, a ponekad da se napravi i neki poluprofi foto)

Uf, ni jedan od ta dva. Moje iskustvo sa A570 IS je katastrofalno, da li si spreman za lutriju na kojoj ćeš dobiti foto aparat koji možda daje dobru sliku?

Uzgred budi rečeno, A570 IS ima čisto manuelne modove, ali bez histograma pre snimanja oni su praktično neupotrebljivi. A ako se stalno prebacuje na play mod da bi se video histogram, to em je neudobno, em je pitanje koliko će to dugmence trajati.

s5700 je jednostavno napravljen da na slikama izgleda kao ozbiljan prosumer, već kad ga vidiš u prirodi on u poređenju sa drugim "sličnim" Fuji modelima izgleda kao roba sa pijace.

Ako ti nije nužno da aparat bude mali (a čim ti je dilema 5700 znači da nije) i ako ikako možeš više da se "ispružiš" sa parama, uzmi Fuji s6500fd i uživaj u sreći i veselju. Ako negde možeš da nađeš s5600 i to je znatno bolja kupovina od s5700.

Ako ostaješ pri izboru između A570 IS ili s5700 - onda bez ikakve dileme uzmi s5700.

I, da... Kupi negde gde ćeš dobiti fiskalni račun. Prodavnice koje ne izdaju fiskalne račune po defaultu ne mogu da se smatraju ozbiljnim, kako god se reklamirale i predstavljale.

Poslednja izmena:
Da te bacim i ja u dilemu :) Uzmi a570IS ali ga testiraj prethodno da ne bude hot pixela, otkazivanja senzora ili problema sa optikom. Tvoji dzepovi ce ti biti zahvalni a i imaces vise fotografija za koju godinu.

Sto se poluprofi necega tice zaboravi oba i idi kako ti je wiz rekao - 6500fd. Jos bolje ako nadjes F31fd za neke pristojne pare.
poz.

Da te bacim i ja u dilemu :) Uzmi a570IS ali ga testiraj prethodno da ne bude hot pixela, otkazivanja senzora ili problema sa optikom. Tvoji dzepovi ce ti biti zahvalni a i imaces vise fotografija za koju godinu.
Eno na ES još žalbi na oštrinu... Nemoj čoveka da ubacuješ u problem, očito je u Srbiju stigla cela falš serija Canona A570 IS.

Zaobiđi Canon A570 IS!!!

Ja bi rado uzeo taj Fuji S6500fd ali sad gledam njemu je cena oko 270 eura ali nisam bas pri tim parama. Trenutno za aparat imam da dam recimo negde do 200 evra. Jel imate neki predlog sta bih mogao da uzmem za toliko para ili da stekam jos za S6500?

Ma pazi, 5700 nije loš aparat. Ali to ipak nije stvar koja se kupuje svaki čas. 5700 je relativno pristojan prosumer (možda ča i fenomenalan za te pare), ali ipak ako je moguće bolje je kupiti nešto bolje.

Posto ste rekli da je A570IS losa serija aparata kod nas sta mislite A560 ili S5700? Poredio sam na flickru slike koje su pravljenje sa A560 i S5700 i nekako slike pravljene sa S5700 imaju suma. Pret postavljam da je to do Super CCD senzora koji ima S6500.

Nije A570IS losh, vec je ono sto jedoslo u Srbiju lose :) Sa druge strane budi jako oprezan i sa fuji aparatima kod jednog naseg prodavca o kome je bilo rijeci u topic-u a570 Vs a720. Ja sam kod njega kupio s5500 prije 2 godine i sve je bilo ok dok nisam pokusao fokusirati u tamnijim uslovima. Ili ne fokusira, izbaci error ili pogresno fokusira nakon 10 pokusaja. Manuelni fokus kod a5500/5600/5700 nije nicemu. Tek kasnije sam provalio da su glave na malim sarafcicima odozdo malo ali primjetno ostecene - aparat je otvaran i to ne fabricki a ja sam ga dobio kao novog :(. Od garancije nista jer sam to provalio tek nakon par sedmica koristenja !!!

@akiCA, 5700 ima obican ccd, nije onaj heksagonalni super ccd. Jesi mozda razmisljao o 720IS ili cak 710IS jer mi se fizicki vise svidja. Imas pristojan zoom do 210mm??
poz,

Kao što sam rekao na jednom drugom topiku, sa ovakvim falš prodavnicama ove stvari treba kupovati isključivo on-line. Jeste da to može da oduži stvar ako vraćate, ali bolje i tako nego ova maltretiranja. Oćeš da mi prodaš škart? OK, ali ćeš sutra da ga dobiješ poštom nazad. Hrpa firmi prodaje on-line ili pouzećem i ja stvarno preporučujem da se isključivo tako kupuje.

Dakle... Dobio sam drugi primerak, još ga nisam nešto naročito testirao. Slika je očigledno bolja, ali i dalje mislim da je lošija nego što bi se očekivalo i da se u najboljem slučaju može nazvati prosečnom.

Na ovom promerku neke stvari su i gore: RGB je nekako nepodešen na TFT displeju pa se oko belih slova vide crvene, plave i ne znam sve kakve boje. Tasteri pozadi čudno škripe i odaju utisak neke jeftinoće i plastičnosti mnogo više nego prethodni primerak. Na donjoj strani metalnog prstena objektiva je jedna oderotina koja ukazuje na nepažljivo postupanje...

Sve u svemu, ponovo se stiče utisak da ovde dolaze primerci koji se na kontroli kvaliteta nisu plasirali za neko uglednije tržište. I dalje ne mogu nikome da preporučim da kupi ovaj foto aparat, čini se da vam treba puno sreće da na ovom tržištu ubodete neki baš dobar primerak.

Mogao bih možda ponovo da reklamiram, ali čemu, ko zna kakav bi mi primerak posle toga upao? Osim toga, izuzmemo li hrpu sitnog fušeraja, nema nečega za šta se može tvrditi da je neispravno (ili bar ja do sada nisam našao).

Poslednja izmena:
A bas sam mislio da te pitam sta je bilo sa reklamacijom. Imam par slicica za okaciti veceras pa mozes da ih pogledas, vise raznih situacija.
poz.

Vrh Dno