Šta je novo?

Canon 5D Mark II

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Hands-on preview : Link

Sta je novo:

- 21 megapixel CMOS sensor (very similar to the sensor in the EOS-1Ds Mark III)
- Sensor dust reduction by vibration of filter
- ISO 100 - 6400 calibrated range, ISO 50 - 25600 expansion (1Ds Mark III & 5D max ISO 3200)
- Auto ISO (100 - 3200) in all modes except manual
- 3.9 frames per second continuous shooting
- DIGIC 4 processor, new menus / interface as per the EOS 50D
- Image processing features:
- Highlight tone priority
- Auto lighting optimizer (4 levels)
- High ISO noise reduction (4 levels)
- Lens peripheral illumination correction (vignetting correction)
- RAW and SRAW1 (10 MP) / SRAW2 (5 MP)
- RAW / JPEG selection made separately
- Permanent display of ISO on both top plate and viewfinder displays
- AF microadjustment (up to 20 lenses individually)
- Three custom modes on command dial, Creative Auto mode
- Image copyright metadata support
- 98% coverage viewfinder (0.71x magnification)
- 3.0" 920,000 dot LCD monitor with 'Clear View' cover / coatings, 170° viewing angle
- Automatic LCD brightness adjustment (ambient light sensor)
- Live view with three mode auto-focus (including face detection)
- No mirror-flip for exposures in Live View if contrast detect AF selected
- Movie recording in live view (1080p H.264 up to 12 minutes, VGA H.264 up to 24 mins per clip)
- Two mode silent shooting (in live view)
- New jump options in play mode
- HDMI and standard composite (AV) video out
- Full audio support: built-in mic and speaker, mic-in socket, audio-out over AV (although not HDMI)
- IrPort (supports IR remote shutter release using optional RC1 / RC5 controllers)
- UDMA CompactFlash support
- New 1800 mAh battery with improved battery information / logging
- New optional WFT-E4 WiFi / LAN / USB vertical grip
- Water resistance: 10 mm rain in 3 minutes

Meni se cini kao dosta dobrih novina, narocito H.264 1080p video recording, steta samo za ogranicenje u trajanju snimka.

meni je samo smesno sto su do pre koji mesec svi vikali da na dslr aparatima nikad nece biti video moda, a sad se tuku da ponude sto bolji |))

Niko nije govorio da na DSLRu nece biti video moda, vec da je to nepotrebna i suvishna opcija pogotovo na aparatu kao 5D.

kao sto vidis ostatak planete se bas ne slaze sa tobom... misli o tome

A ti mislis da ostatak planete misli isto kao i ti jer mislis da treba da bude HDTV video mod? misli o tome

Nije uopste bitno sto se ostatak sveta ne slaze s drajverom (lol), vec sto ta opcija nije upotrebljiva za bilo sta ozbiljnije, em sa ovim ogranicenjem, a pogotovo sa cenom. Video mod je koristan na Nikonu D90 s obzirom na to da se za fenomalnu cenu dobija odlican DSLR, a video mogucnost pride nije za bacanje. Za nesto ozbiljnije snimanje se uzima HV20/30, koji moze i "zahtevnjim" turistima da posluzi. Ako im je to skupo, tu su kompakti sa videom ili jeftine SD kamere, pa ko sta voli. :)

Bas me zanima ko ce od kupaca nositi 5DMII na more s namerom da ga koristi kao kamkorder...

Poslednja izmena:
Ne vidim kakve veze cena ima sa upotrebljivosti video moda? Što se tiče ograničenja po pitanju trajanja snimka, koliko vam je potrebno? 120min?

I ozbiljno, kakva je to logika? Nije video upotrebljiv za bilo šta ozbiljnije - ne na 5D - ali jeste koristan na D90. Zbog cene. Yeah. Right.

Ne vidim kakve veze cena ima sa upotrebljivosti video moda?
I ozbiljno, kakva je to logika? Nije video upotrebljiv za bilo šta ozbiljnije - ne na 5D - ali jeste koristan na D90. Zbog cene. Yeah. Right.
:beat:
ja jedva čekam prvog ponosnog vlasnika 5D/D90 koji će da nam pokaže kako izgleda klip koji je snimljen bez AF :d I mnooogo me zanima kakav će njegov komentar da bude kad vidi kako to izgleda.

uopste niste shvatili poentu mog posta...
mene zaista boli uvo za video mod na aparatima generalno, ali znam koliko drajver to pljuje... no posto je canon u pitanju, onda je mudro, manje vise ocutao...
da je olympu prvi stavio video mod na e520 npr, pa ne bi kraja bilo graji kako nisu sposobni dobar aparat da naprave pa mu stavljaju video mod i slicnih hejterskih argumenata...
@milanbb ja mislim da je driver sposoban sam da se brani ako se oseca ugrozeno i da zaista ne moras ti da mu prileces u pomoc |> obaska sto mi brisete postove kad ga prozivam, cak i kad zasluzi...
elem ocigledno neki deo planete smatra da treba da postoji video mod i da je to dobar selling point cim ga tako naglasavaju, a i zasto da ne, ubaciti video mod je stvar dodavanja mikrofona i mala izmena u softwareu, tj razlog sto ga dosad nije bilo na svim aparatima je cisto sto nisu hteli da ga stave..

:beat:
ja jedva čekam prvog ponosnog vlasnika 5D/D90 koji će da nam pokaže kako izgleda klip koji je snimljen bez AF :d I mnooogo me zanima kakav će njegov komentar da bude kad vidi kako to izgleda.

Posto su ovde neki vec poceli da skacu kako je to revolucionarna stvar koja je vec bolja od HD(V) kamera (snimanje HD i kvazi HD zapisa na DSLR-u) onda gospodo moramo krenuti u ozbiljnu komparaciju, evo ja postujem snimke sa Canon XH-A1 i poredimo njen snimak sa novim 5D i D90 i on na tim aparatima MORA biti isto tako dobar kao na A1 inace to NE VALJA, isto tako duzina snimka mora biti sa jednom karticom MINIMUM 60 minuta u HQ modu.

Ne vidim kakve veze cena ima sa upotrebljivosti video moda?

Mislio sam vise na to je za cenu D90 i njegove odlicne mogucnosti kao pre svega fotoaparata, video ok za neki neobavezni klip. Sorry sto sam to nespretno formulisao.

A 5DMII ce kupovati profesionalci ili ultra-zahtevni amateri (nista lose, odnosi se na one koji ne zaradjuju od fotkanja ili barem ne jos :)) koji imaju $$$ za bacanje. Misljenja sam da je sve preko 50D u Canon taboru i D300 kod Nikona overkill za zahtevne amatere.

A verujem da su u C & N predvideli da ce uvodjenjem HD video moda privuci novu grupu korisnika - tehnomasturbatora i gedzet frikova - OMG :zgran: it's a Canon full frame DSLR with 1080p video, I want it now ! OMG OMG :zgran: i tako naravno dodatno povecati prodaju. Sto da ne, ako ne skodi, znaci da koristi. :beat:

Poslednja izmena:
Video mod na ovakvim aparatima ima po meni svrhu komentara uz sliku, kao sto su neki p&s aparati imali mogucnost da uz sliku snimis i neki audio komentar. Sve preko toga je nepotrebno barem u ovoj fazi, jer sam siguran da ce se kasnije pojaviti modeli sa auto fokusom. Osim toga oni koji su zahtevni po pitanju kvaliteta fotografije, velika je verovatnoca da su zahtevni i po pitanju kvaliteta videa, a tu mislim da dslr hd video nema sta da trazi pored hd camcordera. A slazem se sa nekima iz predhodnih postova da je bilo logicnije da stave video mod na 50D nego na 5d mk2 (ako vec nisu na oba).

@milanbb ja mislim da je driver sposoban sam da se brani ako se oseca ugrozeno i da zaista ne moras ti da mu prileces u pomoc |> obaska sto mi brisete postove kad ga prozivam, cak i kad zasluzi...
elem ocigledno neki deo planete smatra da treba da postoji video mod i da je to dobar selling point cim ga tako naglasavaju, a i zasto da ne, ubaciti video mod je stvar dodavanja mikrofona i mala izmena u softwareu, tj razlog sto ga dosad nije bilo na svim aparatima je cisto sto nisu hteli da ga stave..

Ko je branio drivera? Ja priskacem u pomoc onom malom broju ljudi koje svrstavas u 'cela planeta' a koji ne mogu sami da se brane od tvog globalnog misljenja. Ako TEBI odgovara da ima video mod, onda tako i reci. Ja mislim da je video mod na prosumer i dSLR kamerama diskutabilna opcija, iako moze da posluzi ne moze da zameni ni najlosiju video kameru, ti mislis drugacije - nema potrebe da uvlacimo celu planetu u to.

Poslednja izmena:
uopste niste shvatili poentu mog posta...
mene zaista boli uvo za video mod na aparatima generalno, ali znam koliko drajver to pljuje... no posto je canon u pitanju, onda je mudro, manje vise ocutao...

Ladno si krenuo da pishesh po inerciji, ili ti to mozda radish oduvek ?

Ako prochitash ponovo, lepo sam napisao da je ta opcija glupost konkretno na 5D, isto kao shto je na bilo kom drugom aparatu.

kao sto vidis ostatak planete se bas ne slaze sa tobom... misli o tome

Bash i nije kompliment da se slazesh sa prosechnim kupcem :)

eh nisam video komentar za prosecnog kupca...
driver, kakav je tacno prosecan kupac za ovo cudo?

Ne znam za druge, ali meni 5Dmk2 apsolutno, ali apsolutno po svemu, svakoj karakteristici,
svakom šrafu odgovara svemu što ja volim po pitanju fotografije, a bogami i video produkcije.

1. Full Frame senzor koji daje posebnu dubinu i realističnu mekoću svemu što snimi.

2. Low-light performanse, jer izbegavam upotrebu flasha.

3. relativno malo telo, jer ne volim da svi blenu u mene dok fotkam.

4. preterano dobar LCD, jer volim da odmah vidim rezultat.

5. Uštedeli su na auto-fokus tačkama, što meni sasvim odgovara. Nemam hiljade evra za bacanje,
a i ne treba mi brz aparat, jer ne fotkam utakmice.

6. Low-light video u 1080p na 35mm senzoru sa širokim izborom objektiva.... nemam reči... ovo će izazvati revoluciju u low-budget filmićima. A ja ću snimati video snimke kakve ja želim,
bez ograničenja kakva imaju video kamere ( a koja, možda samo meni, smetaju ).

^^^ meni isto odgovara, samo sto mislim da je ipak barem 300-400 € precenjen u Evropi. U USA cena 5D je 2200 a 5D2 2700 tako da i nije prevelika razlika.

Meni ne odgovara, za te pare cu da kupim 1DMKIII :)

EF Lenses used in the making of REVERIE:
FD 7.5mm f/5.6 (converted to EF mount)
EF 16-35mm f/2.8L II USM
EF 24-70mm f/2.8L USM
EF 50mm f/1.2L USM
EF 85mm f/1.2L II USM
EF 135mm f/2L USM
EF 200mm f/1.8L USM
EF 400mm f/2.8L IS USM
EF 500mm f/4L IS USM
TS-E 24mm f/3.5L
TS-E 45mm f/2.8

http://www.usa.canon.com/dlc/controller?act=GetArticleAct&articleID=2086 :zgran:

Moram priznati da video izgleda fenomenalno, uzevsi u obzir da je u pitanju foto-aparat

Kakve veze ima shto je fotoaparat, pa ima senzor kakav imaju tek profesionalne kamere od 20-30k evra :d Mali aparati sa vecim senzorima (1/1.7") razbijaju svaku DV kameru do 500e shto se tiche snimka, ali veliki problem je u ergonomiji i komandama, a to su preveliki problemi ;) Pogledaj foto mogucnosti najbolje video kamere i uporedi sa najjeftinijim Canonom A, i bice ti jasno koliko su video mogucnosti ovde osakacene :)

Poslednja izmena:
a kad izlazi tek o oktobru?

Nazad
Vrh Dno