Šta je novo?

CA (Cl) modul - pomoć?

Nedeljko88

Poštovan
Učlanjen(a)
26.05.2015
Poena
51
Evo ovako. Imam kablovsku televiziju preko Kopernikusa (KDS) koji je jedini kablovski operater u mom naselju. Koristim i njihov internet koji mi je zadovoljavajući. Ali problem je sa digitalnom televizijom...

Još pre par meseci primetio sam da se kod strica, koji je takođe njihov korisnik, u ponudi pojavilo nekoliko novih kanala preko digitalnog signala, ali ih na mom TV-u nije bilo. U pitanju je VOX TV 32800 LCD, ali DVB-T, a ne DVB-C. Dakle, za zemljišni signal, a ne kablovski, pa valjda zato nemam tih kanala. U uputstvu za TV sam pročitao da on ima Cl slot u koji treba ubaciti uslovni pristupni modul, tj. CAM, ali i pretplatnu karticu operatera, pa bi onda valjda signal bio dekodiran.

U Kopernikusu su me lepo saslušali i rekli da taj CA modul mogu da nabavim bilo gde. Ali ja ga ni u jednoj radnji ne mogu pronaći, svuda se pominje samo prokleti Set Top Box, a CA modul eventualno nude neki operateri, ali jedino ako postanem njihov korisnik, što mi je nemoguće. Zvanični sajtovi i info servisi, samo pričaju bajke o SBB-u ispred koga svi oni rade. Negde sam pročitao da kablovski operater treba da obezbedi i CA modul i pretplatnu karticu, pa me zanima da li je to tačno? Ako nije, gde bih sam mogao da nabavim taj CA modul, i da li je svaki odgovarajući za svaki televizor i kablovsku?

Inače, juče (25.5) je zvanično okončano emitovanje analognog, a započeto emitovanje digitalnog signala sa prijemnika na Avali, meni najbližeg. Ali, ja i dalje imam sve kanale kao i dosad, samo je par njih slabijeg signala., pa mi ništa više nije jasno.. Sem da svakog dana sve više prezirem digitalizaciju, administraciju, modernizaciju i sve ono što bi trebalo da nam olakša i ubrza živote, a meni ga samo komplikuje i usporava... Ma čitavu tzv. civilizaciju!

Unapred hvala

Pa u tome je problem. Ne znam, nailazio sam negde na te Conax, ali sam negde isto pročitao da su oni odgovarajući za druge kabl.operatere i ne za sve televizore. Proveriću opet sa ljudima iz KDS-a, možda dobijem nekog srdačnijeg i upućenijeg...

probaj naći nekog ko je više upućen iz KDSa, oni ti mogu reći kojom karticom bi dekodirao njihov signal.

što se tiče digitalizacije, naravno da imaš sve iste kanale kao i do sada, digitalizacija o kojoj se priča se odnosi na zemaljski signal tj na gledaoce koji tv signal dobijaju preko (krovne ili sobne) antene. vi koji ste na kablovskoj (ili IPTV, satelitska) nemate veze sa digitalizacijom. svaki kablovski operater nudi odredjene digitalne kanale po odredjenim uslovima. negde su otkljucani, i moguce ih je gledati sa bilo kojim tv-om koji podrzava dvb-c standard, neki su zakljucani i moguce ih je otkljucati sa CI modulom, a neke kablovske forsiraju svoje set-top-box uredjaje za gledanje digitalnih kanala..

CAM moul
DVB-C tuner (tjuner)
Tvoj tv nema dvb-c tuner i ti ne mozes gledati digitalnu kablovsku televiziju.
Mozes gledati analognu kablovsku televiziju.
U CI (CI+) slot se stavlja CAM modul u koji se stavlja kartica u kojoj je sifra (kod) za dekodiranje kriptovanog (kodiranog) digitalnog signala, kada se signal dekodira on kao dekodiran digitalni signal ide u dvb-c tuner gde se digitalni signal pretvara u sliku, a bez dvb-c tunera ne mozes imati sliku bez obzira sto si eventualno u CI slot na tv stavio odogvarajuci CAM modul u koji si stavio kod katrticu za kodirani (zakljucani) digitalni program (placeni kanali koji su kodirani) koju bi trebalo da dobijes od kablovskog operatera. Ta se kartica stavlja isto tako u stb-box.
Imati ci slot, cam modul i kod karticu ne znaci da mozes gledati digitalnu tv jer nemas dvb-c tuner koji bi taj digitalni signal pretvorio u sliku.
Za tebe je resenja da ti kopernikus da stb-box koji ces povezati sa svojim tv preko HDMI ili scart prikljucka. U stb-box ima DVB-C tuner.

Toga sam se i bojao. Mala korist što je novi LCD televizor kad je DVB-T, a ne DVB-C. A pre ću kupiti novi DVB-C TV, nego onaj STB sa dodatnim daljinskim.

Hvala, P307

probaj naći nekog ko je više upućen iz KDSa, oni ti mogu reći kojom karticom bi dekodirao njihov signal.

što se tiče digitalizacije, naravno da imaš sve iste kanale kao i do sada, digitalizacija o kojoj se priča se odnosi na zemaljski signal tj na gledaoce koji tv signal dobijaju preko (krovne ili sobne) antene. vi koji ste na kablovskoj (ili IPTV, satelitska) nemate veze sa digitalizacijom. svaki kablovski operater nudi odredjene digitalne kanale po odredjenim uslovima. negde su otkljucani, i moguce ih je gledati sa bilo kojim tv-om koji podrzava dvb-c standard, neki su zakljucani i moguce ih je otkljucati sa CI modulom, a neke kablovske forsiraju svoje set-top-box uredjaje za gledanje digitalnih kanala..

Probaću to. Hvala, pajice, na objašnjenju.

sada sam detaljnije pogledao specifikacije tv- a, obzirom da nema C tjuner,vec samo T, nema nista od digitalnih kablovskih kanala na njemu. CI slot u ovom slucaju sluzi za dekodiranje dvb-t signala,mada se on kod nas ne koristi.

Nazad
Vrh Dno