Šta je novo?

C64 demo : Edge of Disgrace by Booze Design

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
upravo se pojavio!

51983.png

Edge of Disgrace by Booze Design

http://www.pouet.net/prod.php?which=51983&howmanycomments=-1

delo (delimicno) domacih autora (koliko sam upoznat!)

neverovatan kod!! demo izgleda kao da je sa neke 16bitne masine a ne kao da je s C64 (jedino ga C64 boje odaju :D)!

Poslednja izmena:
Ovako nešto nisam još video na c64, a pogledao sam dosta demoa.. fantazija..
Ima svega, čak i Monica Bellucci i remix iz Terminatora 2. :)
Još samo da su ubacili neku IFLI sliku umesto onih klasičnih multikolornih sa druge diskete, ovo bi bilo neprevaziđeno remek delo, a i ovako će ga teško ko nadmašiti.

Poslednja izmena:
:zgran: :shock:
Svaka im cast... Ovo je neverovatno!!!

@kovacm:
Ko su ti domaci autori?

Poslednja izmena:
Arnold Cisti aka jailbird
secas se indus3-a iz Subotice? bili su na nekom SceneStrike-u (ili mozda svim! :D)... a sad prave igrice za PDA!

inace jailbird je radio dizajn i grafiku, a odakle su ostala dva clana koja su radila na Edge of Disgrace ne znam :( mogu pitati jailbirda... odnosno mozes ga naci na elitesecurityju u temi "Commodore 64 vs ZX Spectrum" ;)

Poslednja izmena:
Odgledah ovo u dahu i prosto ne mogu da verujem.Definitivno najbolji C64 demo.Zamislite da ste ovo gledali 80 i neke godine, pa suze mi krenu kad se setim tog vremena.

Upravo skinuo emulator i pogledao intro. Zaista odlicno.

Spektrum je imao igricu Light Force , chak i na tom polju je bolji.
Nemojmo da se svadjamo

gledao sam ga na YouTube, stvarno neverovatno šta je postignuto iz takve mašine :zgran:

sećam se da sam u osnovnoj radio na pekomu 64 (valjda), a onda odosmo do druga koji je imao komodor 64 i isto Basic, zelen ekran i kucaj kod :)

:wave:

Spektrum je imao igricu Light Force , chak i na tom polju je bolji.
Nemojmo da se svadjamo

hehe...
posto je definitivno :p dokazano da je C64 bolji (imao sam ZX a ne C64 :)) sta je sa Atari800XL-om? :)

mislim da taquart ili shadows demo-i izvlace maximum iz 8bitnog Atarija... samo ne bih znao da kazem koji je najimpresivniji Atari800XL demo. neki predlog? :)

btw dajte da vidimo i najimpresivniji ZX demo :)

Pojavio se problem dok sam ovo gledao na svome c64.........
Zverulja se zanela i pocela se dimiti ,ne znam dali je i to deo demoa ili da butam kuler u c64.
Salim se ali stvarno je iscedjeno do kraja mada se na jedno par mesta masina bas muci ,stuca, mora da je do napajanja ne vidim sto bi ispustao frejmove zbog neceg drugog.
Nema sta majstorski ,nemam reci..................

Ma nije sve u masini jer ko sto rekose boj ne bije svjetlo oruzije vec srce u junaka ili u ovom slucaju znanje.

Poslednja izmena:
E nemojte sada da pominjete ZX spectrum. Nije ovo tema za takav flame war.

*** kakav flashback...
Kao da sam opet klinac koji sa strahopoštovanjem sedi ispred svog novog C-64. Mogu čak i da se setim mirisa kada sam ga otpakovao iz kutije i prvi put uključio...

Totalno si u pravu. I ja se sećam mirisa novog c64 i njegovog džojstika. To su stvarno bila vremena kad su računari mirisali!

Čoveče, kakav imba demo :zgran:
Koji je ovo advanced haxory, kad se setim da je C64 imao valjda najviše osam aktivnih sprajtova na ekranu, a ovamo seva stretchovanje tekstura i 3D grafika. Alal im vera.

Pojavio se problem dok sam ovo gledao na svome c64.........
Zverulja se zanela i pocela se dimiti ,ne znam dali je i to deo demoa ili da butam kuler u c64.
Salim se ali stvarno je iscedjeno do kraja mada se na jedno par mesta masina bas muci ,stuca, mora da je do napajanja ne vidim sto bi ispustao frejmove zbog neceg drugog.
Nema sta majstorski ,nemam reci..................

Ma nije sve u masini jer ko sto rekose boj ne bije svjetlo oruzije vec srce u junaka ili u ovom slucaju znanje.

Kako si uspeo da pokreneš igru na pravom c64?
Pošto je demo na dvostranoj disketi, prepostavljam da si na neki način povezao PC i 1541 ili ima neki lakši način. :)

Zx spec ima isti miris kao i nov(dan danas) ako primirisem edge konektor.C64 mi je mirisao na kukanje matoraca za pare:hair:
Demo je stvarno super.Rado bih ga skinuo i pokrenuo,da mi c64 nije:crash:

Poslednja izmena:
Povezana je bila amiga sa 1541drajvom preko paralelnog porta,na amigu je demo dosao preko cdrw diska nisam proveravao ali sigurno na slican nacin moze i na pc da se poveze 1541 drajv od c64.Sto se amige tice aminet je pun sema kako to izvesti.
Elem da nebude zabune drugar ima skalameriju koju ja zelim da napravim sebi u fazonu retro muzeja umrezenu amigu sa c64 ,samo sto cu ja probati da napravim kombinaciju a500,a1200 i c64 i ako jos naletim na koji zx48 eto radosti.........................Samo da vec jednom zavrsim ovaj terenski rad.

Poslednja izmena:
Kao prvo, hvala na lepim rečima u ime svih nas iz BD :)

PC i 1541 je najlakše/najjeftinije povezati sa nekim od X kablova, a uz minimalno poznavanje elektronike može i kod kuće da se sastavi onaj koji vam odgovara.
Iako je cena dosta velika (158€ za ethernet verziju), trenutno najviše obećava hardverski emulator za 1541, 1541 ultimate.

Arnold Cisti aka jailbird
secas se indus3-a iz Subotice? bili su na nekom SceneStrike-u (ili mozda svim! :D)... a sad prave igrice za PDA!

inace jailbird je radio dizajn i grafiku, a odakle su ostala dva clana koja su radila na Edge of Disgrace ne znam :( mogu pitati jailbirda... odnosno mozes ga naci na elitesecurityju u temi "Commodore 64 vs ZX Spectrum" ;)

Haha :d
Pa ovako... Indus3, tj. Industry je postao Industry Entertainment, na sceni već ooodavno nije produktivna grupa, a sa aktivnim razvojem igara za handheld smo prestali pre... pola decenije možda? Ne sećam se :) Cyborg sad radi u MotionApps-u.

Druga dva člana Booze Design su David "HCL" Malmborg i Stellan "Dane" Andersson, i obojica su iz Švedske :)

dobrodosao Jailbird!! :wave: :wave:

drago nam je da si sa nama (verujem da govorim u ime svih ovde prisutnih)! :) nadamo se da ces i dalje posecivati benchmark forum i njegovu Retro sekciju! ;) :wave:

btw nisam znao da ste prestali sa razvojem igara... odnosno, nisam ni svestan da je proslo 5 godina od kad sam pricao sa Exocet i grafici za Monsta... :)

Poslednja izmena:
Sada o tome mozemo raspravljati narednih 20 strana posto su ukusi razliciti ali po mom misljenju edge ima bolji scenski nastup pa efektnije ostavlja utisak na gledaoca demoa, pogotovu na nas koji znamo kakav je hardver doticnih masina

Hvala na dobrodošlici! :)

Pa da, svako ima svoj omiljeni demo, nezavisno od tehničkih mogućnosti dotičnog računara :)

Najvažnije za mene da demo ostavi jak emotivni utisak, tako da sam npr. Cologone već 100 puta pogledao i jedan je od mojih omiljenih, iako je minimalistički urađen. Ali naravno visoko cenim i tehničku stranu radova, tako da je teško zaobići nešto kao Deus Ex ili Desert Dream C64 :)

EoD je zahvaljujući HCL-u, sa tehničke strane u doneo mnoštvo poboljšanja na C64 demo scenu i podigao nivo za minimalna očekivanja u budućim demoima. U tom pogledu je mogo jači od Deus Ex-a, a naročito od Second Reality C64 (skoro je sve prevaziđeno iz tog demoa već godinama sa strane drugih programera). Opet, druga strana kovanice je emotivni utisak. Ko kako doživljava jedan demo, a tu su velike razlike.

Nema sumnje da je EoD bolji od Second Reality i to ne samo zbog scenskog nastupa što reče Dejan (mada je i to važno), već pre svega sa tehničke strane.
Dobro si rekao da je njime podignut nivo očekivanja jer kad sam prvi put pogledao nisam ni shvatio da to čudo radi konstantno bez bordera, dakle po celom ekranu, pa onda ona fenomenalna tranzicija između efekata, prosto me prikovao za ekran.
Možda jedino što ga malo spušta je prateća muzika, koja mi deluje malko sirovo (možda se to i htelo), ali tematski je i ona sjajna.
S druge strane ako idemo samo logikom "e, meni se ovo sviđa.." onda je uz EoD, moj favorit Crest ili Crestology, sa svojim fenomenalnim IFLI slikama, vizuelno ostavlja wow utisak, mada ne verujem da se iza toga krije baš neki ogroman programerski trud, mada su sličice stvarno impresivne.
Prosto je neverovatno da jedan tako dobar demo ne mogu da nađem na youtube-u, možda mi je promaklo, a vredelo bi ga okačiti ako neko ima volje i dobar upload. :)

probao i na demoscene.tv ...nema ni tamo :(

Pa zasto pobogu ici na you tube kada se moze instalirati vice ili ccs i skinuti demo i to sve lepo odgledati na emulatoru.Doduse uvek naidje po nesto sto bas i nece u emulatoru ali je i to sve redje.
Elem kada sam rekao scenski nastup mislio sam na to da EoD kao celo vreme nam prica neku pricu evo ja sam C64 i vidite sta ja sve mogu.Mislim celo vreme demo ima neku akciju i sve mislite sad ce kraj ali ono tera dalje svoju pricu ostavljajuci vas bez daha.Bez obzira sto traje 15 minuta demo jednostavno nije dosadan cak i par mojih prijatelja nisu mogli da veruju da je proslo 15 minuta,a bilo je i onih koji demoe obicno nevole.Jednostavno vredi svaku svoju sekundu i svakog dana provedenog na njegovom radu pa cak iako je to trajalo 6-7 godina .Kada vredi vredi .Pogotovo mi je drago sto ljudi sa ovih prostora imaju zasluge za ucesce u njegovoj realizaciji.Da ima boljih mozda ,nisam ih bar ja video ,ali me je ovaj demo ponovo naterao da pregledam demo scenu posle mozda vise od godinu dana.
Savet pogledajte malo i demoe za spektrum i amstard cpc(zasad sam naisao na jedan stvarno interesantan).Mada je sam cpc zverulja od 8-bitnika jedino sto je mozda sam coupe jos mocniji ali to je vec nesto drugo ionako je kasno dosao na trziste.
Kao sto pomenu milan ajde da probamo naci za svaki stari racunar demoe koji predstavljaju vrh njegovih mogucnosti.Nego milane ima sto iz atari XL XE kuhinje ,ja jos nista ne nadjoh na tu temu a cini mi da bi moglo biti krajnje zanimljivo.

probem sa Atarijem XL/XE je sto vrhunski demoi zahtevaju 320KB RAMA a to jednostavno nije fer prema C64 i ZXu!!

npr. Taquart demoi za XL su reda duplo impresivniji od C64 demoa ali zahtevaju 320KB RAMa!

idite na pouet.net i potrazite taquart demoe, ili idite na youtube pa cete videti o cemu pricam !

Edge of Disgrace je jednostavno vrh 8bitne produkcije - bolje nisam video! interesantno da se u skoro u isto vreme pojavio i "More Or Less Zero" za Atari STe koji takodje vozi masinu sve vreme u overscanu i na samoj granici! http://pouet.net/prod.php?which=51962

koji je najbolji/najimpresivniji Amiga500 OCS demo a koji ECS (moze i preporuka za vanila AGA, 020/14MHz)?

Nazad
Vrh Dno