Šta je novo?

C1E i EIST , disable ili enable u BIOSU

MilosBGD79

Cenjen
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poena
159
Imam procesor Q9550 i overclockovao sam ga u BIOSu na 3.21Ghz , ali preko CPU-Z stalno varira Ghz (kad se podgine sistem, tad je oko 2.2Ghz, a kada se radi nesto zahtevnije, uglavnom igre, aplikacije, ide na 3.2Ghz).

Imam utisak da se desava da igre kad se prvi put pokrenu nakon podizanja sistema, da im treba jedno 30-45 sekundi da iskoriste OC vrednosti CPU-a (3.2Ghz), ili da cesto u toku igranja mozda i padne ta vrednost, sto generalno obara performanse.

U BIOSU sam video da su mi C1E i EIST po defaultu na "ENABLE" pa me interesuje da li da ih stavim na "DISABLE" posto sam gledajuci po internetu dosao do komentara ljudi koji su overclockovali CPU i masovno stavili ove dve stavke na "disable" u BIOSu da bi svo vreme imali stabilne performanse sistema, tj. non stop overclockovan procesor na zeljene vrednosti. Interesuje me da li je bezbedno staviti ove 2 stavke na disable, i da li iste mogu stetiti sistemu i performansama generalno.

Molim odgovore i savete.

ako osjecas da ne valja - disable ..moj q9550 je bio na 4ghz sa enable-ovanim c1e i eist, al kad doso black ops morah ga na disable ..i nije neka razlika u temp

Генерално у току играња (а и било ког другог јачег оптерећења) не би смео да пребацује брзину на ниже, те сумњам да је код тебе то случај...

C1E и EIST можеш угасити и тада ће ти процесор стално радити на тих 3.2, било да си на празном десктопу или си у рекодирању видео материјала... или у игри. По стабилност нема утицаја (ако је стабилан оверклок), али драстично смањује потрошњу и загревање (и вероватно буку вентилатора, ако плоча сама одређује брзине вентилатора у односу на температуру).

Imam procesor Q9550 i overclockovao sam ga u BIOSu na 3.21Ghz , ali preko CPU-Z stalno varira Ghz (kad se podgine sistem, tad je oko 2.2Ghz, a kada se radi nesto zahtevnije, uglavnom igre, aplikacije, ide na 3.2Ghz).

Imam utisak da se desava da igre kad se prvi put pokrenu nakon podizanja sistema, da im treba jedno 30-45 sekundi da iskoriste OC vrednosti CPU-a (3.2Ghz), ili da cesto u toku igranja mozda i padne ta vrednost, sto generalno obara performanse.

U BIOSU sam video da su mi C1E i EIST po defaultu na "ENABLE" pa me interesuje da li da ih stavim na "DISABLE" posto sam gledajuci po internetu dosao do komentara ljudi koji su overclockovali CPU i masovno stavili ove dve stavke na "disable" u BIOSu da bi svo vreme imali stabilne performanse sistema, tj. non stop overclockovan procesor na zeljene vrednosti. Interesuje me da li je bezbedno staviti ove 2 stavke na disable, i da li iste mogu stetiti sistemu i performansama generalno.

Molim odgovore i savete.

Mislim da gresis. Cak i da nekim cudom obori clock u igri, mislim da to ne bi ni osetio. Sto se pitanja tice, u principu vecina iskljucuje (ja obavezno) C1E i EIST, i naravno potpuno je bezbedno. Na taj nacin si samo fiksirao frekvenciju procesora i samim tim povecao i potrosnju procesora tokom mirovanja (ako to uopste iko i gleda).

Znaci ovim se ne smanjuje "Zivotni vek" (disable C1E i EIST) procesora ili dovodi do obaranja performansi ?

Kod mene na GA-EP35-DS4 držim C2Q6600 umesto na 266x9 (2400), 333x9 (3000). Nemam problema sa C1E i EIST, stalno je enejblovan, tako da mi proc. radi od 6x333 (2000) u idle, 9x333 (3000) opterećen. Dok naponi idu od 1.120 do 1.280. U suštini to je samo štednja energije i smanjenje temperature u idle, bilo šta da pokrenete, procesor neće štedeti, tj. raditi manjom frekvencijom od potrebne (ako neko misli na frejm rejt u igricama).
Ali sam imao problema sa C.I.A.2, to je neki automatski overkloker u biosu, koji menja frekvenciju magistrale, i to se kod mene pokazalo nestabilno. Znači, eist radi svoje sa menjenjem multija x6-x9, a ovaj drugi menja frekvenciju od 266-333, nakon nekoliko reseta i zakucavanja, skontao sam da je to problem. A, isključio sam i onaj Dynamic Energy Saver Advance, koji takodje ima funkciju štednje energije (naponi su padali čak do 1.054), ali njega sam isključio zbog nekog gliča - vrlo čudno ali istinito (win 7 x64), kad downloadujem, ili torentujem, i slušam muziku ili gledam film, imam neko seckanje/krckanje u zvuku, čim sam isključio ovo - radi sve savršeno. A dok sam to skontao, pojeo sam se živ, mesecima sam instalirao (ponekad) razne verzije drajvera sa Creative PCIe x-fi Titanium.

Nazad
Vrh Dno