Šta je novo?

C# za OS X

jopopo

Cenjen
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poena
199
Da li postoji i šta za razvoj na C# jeziku na OS X platformi? Treba mi za školsko dete, koje tek počinje da uči programiranje uopšte, po mogućstvu nešto vizuelno ako postoji, da nije "sirovo" kodiranje? Zanimaju me konkretna iskustva ako neko ima, znam i ja da guglam ali informacije iz prve ruke su mi uvek najbolje iako su često subjektivne.

Takođe, da li uopšte OS X kao platforma je konkurentna ili je možda Win okruženje bolja alternativa (i šta)?
Svako iskustvo je dobrodošlo :) Unapred hvala.

http://xamarin.com/

To je једино за шта ја знам да ишта ваља а да ти омогућава писање апликација са С# на Мек платформи.
Генерално је .NET + Mac = ужасна комбинација.

Не знам шта је битније, да ли да клинац научи да програмира или да научи да програмира на Мек платформи или да научи да програми са С# језиком?
Ако је најбитније да научи да програмира, онда нека крене са Јавом као програмским језиком. Ем ради на свим платформама, ем може да се користи за буквално програмирање свега.
Ако је најбитније да научи да програмира на Мек платформи, онда Obj-C је једини прави избор.
Ако је најбитније да научи да програмира са С#, онда је Windows једини прави избор оперативног система.

Ово је из најличнијег могућег искуства јер сам ја пре 4 године, када сам у потпуности прешао на Мек, прешао на програмирање са другим програмским језицима управо због тоталног одсуства икакве реалне подршке за .NET на ОЅХ.

@ays
Za početak da nauči da programira, a objektni C za par godina, još je rano sada :) Zato sam i mislio da li postoji neko vizuelno okruženje da se više igra i vežba, proučava kod kao osnovu a ne da samo kuca linije i linije kodova. Nije bitna platforma, ima Hekintoš i Win na istoj mašina ali forsira upotrebu OS X pa sam mislio ako može... Pomislio sam na C# jer gledajući šta kasnije dolazi kroz školu i da na takmičenju uglavnom pobeđuju oni koji znaju C# učinio mi se kao pogodna platforma. Tako je trenutno, kako će biti za par godina, to već ne zna niko :)

Ako misliš da je dobro da se počne sa Javom, pa da se nastavi za godinu-sve sa C#, može i tako. Samo reci onda šta za Javu da koristi na OS X ili na Win? :)

Да будем потпуно искрен, предложио сам Јаву због тога што ће научити да користи алатке и донекле ће разумети како функционише JVM. Како би касније могао да почне да ради са Скалом, као програмским језиком за функционално програмирање. Зашто функционално програмирање, па зато што је паралелно програмирање нормална ствар у истом док то није случај у императивном, односно објектно оријентисано програмирању. А колико ми се чини, то ће ускоро бити #1 тражено знање... способност да се искористи 512 језгара. ;)

Ако ми не верујеш, Твитер користи Скалу за свој бекенд. Чак имају и своју ”школу” за језик: http://twitter.github.io/scala_school/
За програмирање у Јави и касније Скала, апсолутно је небитан ОЅ, пошто ради подједнако добро на свим платформама а и едитори су доступни на свакој.
IntelliJ је најбољи избор. ;)

Још један, јако битан разлог зашто ти предлажем Јаву је чињеница да већина банака и финансијски институција користи софтвер написан са Јавом... а да ли треба да ти кажем шта има у банкама и финансијским институцијама?
Баци поглед на количину послова којих има у иностранству, првенствено у Швици и Лондону и колико плаћају програмере. ;)

п.с.
Када видиш цифре да иду од 400 до 1200 фунти по дану, то нису грешке, проверио сам преко познаника који ради као регрутер a његова фирма за једну инвестициону банку. :d

Poslednja izmena:
I jos jedna prednost Jave jeste sto je najpopularnija i moguce je pronaci kvalitetne biblioteke za sve i svasta

Pomislio sam na C# jer gledajući šta kasnije dolazi kroz školu i da na takmičenju uglavnom pobeđuju oni koji znaju C# učinio mi se kao pogodna platforma.
Ako ti je za takmicenja i ucenje algoritama i struktura, apsolutno nema razlike izmedju C#a i JAVAe.
Za mladje dete preporucujem i ovo da pogledas: Teaching kids programming

Jasno mi je za Javu, sve dok Oracle stoji iza tako će i biti :) Inače cela Fusion platforma i Middleware, i roadmap Oracle garantuju da uspeh još dosta godina ispred nas. Ali sam davno izašao iz tog sveta (iako sam programer po profesiji) pa bolje da pitam iskusne :)

@jox
Gledao sam šta ima "za decu" još ranije, korisne su to informacije, ali sam video i decu sa 11-12 godina "već" kodiraju u C# sa godinu/dve iskustva, pa sam se zaprepastio kako to rano kreće i šta sve mogu sa tako malo godina. Ja sam oduševljen bukvalno i rekoh da probam "direktno u vatru", da preskočim dečje varijante. Probamo, ako ide - ide, ako ne, krećemo sa tim "za decu" pa polako :)

@ays
Za početak da nauči da programira, a objektni C za par godina, još je rano sada :) Zato sam i mislio da li postoji neko vizuelno okruženje da se više igra i vežba, proučava kod kao osnovu a ne da samo kuca linije i linije kodova. Nije bitna platforma, ima Hekintoš i Win na istoj mašina ali forsira upotrebu OS X pa sam mislio ako može... Pomislio sam na C# jer gledajući šta kasnije dolazi kroz školu i da na takmičenju uglavnom pobeđuju oni koji znaju C# učinio mi se kao pogodna platforma. Tako je trenutno, kako će biti za par godina, to već ne zna niko :)

Ako misliš da je dobro da se počne sa Javom, pa da se nastavi za godinu-sve sa C#, može i tako. Samo reci onda šta za Javu da koristi na OS X ili na Win? :)

ako je klinac, onda ce ga mozda ovo zainteresovati ;)

hvala svima na korisnim linkovima i informacijama ;)

Poslednja izmena:
Gledao sam šta ima "za decu" još ranije, korisne su to informacije, ali sam video i decu sa 11-12 godina "već" kodiraju u C# sa godinu/dve iskustva, pa sam se zaprepastio kako to rano kreće i šta sve mogu sa tako malo godina. Ja sam oduševljen bukvalno i rekoh da probam "direktno u vatru", da preskočim dečje varijante. Probamo, ako ide - ide, ako ne, krećemo sa tim "za decu" pa polako :)

u vatru:

pascal + asm. 199

(Making of Second Reality / Future Crew)

i mesto u istoriji :) (kao jedan od najboljih Demo-a za PC)

mislim da je jako vazno da osete pripadnost nekoj zajednici u kojoj mogu da se takmice i dokazuju sto je ujedno i odlicna motivacija.

kako je Trefor James objasnio:

Running a demo group was basically a job that you paid to do. So why would anyone do it? Trefor provided the answer:

“What else could you do at such a young age that would let you talk to and meet people from all over the world and have a hand in creating things that were so damn cool?”

http://arstechnica.com/gadgets/2013/04/a-history-of-the-amiga-part-9-the-demo-scene/

Poslednja izmena:
Vrh Dno