Šta je novo?

BX ploce i AGP slot

Highl1

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
679
imam abit bx-raid 133 sa p3 na 900 i skoro sam pazario asus v7700pro i primetio sam da kartice ima slabije performanse nego sa slichin amd procesorima
zanima me da li je to do toga sto moja ploca ima agp x2 ili nema veze?

Stvari nisu tako jednostavne, ustvari možda i jesu ali postoji više faktora. Prvo Athloni jesu nešto malko brži od Coopermine-a na istom taktu, ali tu razliku svakako nećeš primetiti golim okom. Druga stvar, AGPx4 u odnosu na AGPx2 donosi minorna ubrzanja ( 10-ak % ) i to ne u svim aplikacijama ( igrama ). I na kraju, mislim da imam rešenje tvoje misterije. Magistrala ti radi na 100MHz što zaključujem po taktu tvog procesora ( 900 ), tako da ti i memorija radi na 100MHz. Brža magistrala znači i veći memorijski transfer što je od velikog značaja u igricama i grafički zahtevnim aplikacijama. Nije problem u PIII ili njegovoj nazi, već u taktu FSB-a koji ćeš teško podići na 133MHz jerbo ti je prevelika vrednost množioca u procesoru. Kada bi podig'o magistralu na 133MHz procesor bi radio, odnosno ne bi radio, na 1.2GHz. To je ipak suviše za Coopermine, ali možeš da probaš sa nekim među vrednostima samo vodi računa o AGP i naročito PCI kloku.

magick je napisao(la):
Prvo Athloni jesu nešto malko brži od Coopermine-a na istom taktu, ali tu razliku svakako nećeš primetiti golim okom.

Zavisi za sta, u vecini slucajeva si u pravu, cak je negde i copp brzi marginalno, al sta ako neko sedne za 3Dmax jel su i onda razlike neprimetne golim okom?

Misko je napisao(la):
Zavisi za sta, u vecini slucajeva si u pravu, cak je negde i copp brzi marginalno, al sta ako neko sedne za 3Dmax jel su i onda razlike neprimetne golim okom?
AAAAAAAaaaaaaaa!!!!! Dosta višeeee!!!!

Ma da li svi vi stvarno radite u tom 3D MAX-u po ceo dan i tol'ko se razbijate od posla da ne možete sve da postignete ( a vreme je novac ) ili sam ja nešto pogrešno razumeo?!?!?!?!?!???????

P.S. Čovek je pitao u čemu je stvar, ja sam mu odgovorio i čvrsto stojim iza toga ( 3D je sporiji zbog sporije magistrale a ne procesora ). O.K. neka stoji dopuna da su razlike između Athlon i P3 procesora veće u 3D MAX-u, ali to pak nema nikakve veze sa 3D animacijom i grafičkom kartom, a samim tim ni sa AGP magistralom.

tnx stvarno

ali bas 10% mi je cudno jer nesto sumnjam
npr demo za serious sam 2 na 800x600 na medium detaljima je znao dobro da secne

Re: tnx stvarno

[G]H1ghLANdeR je napisao(la):
ali bas 10% mi je cudno jer nesto sumnjam
npr demo za serious sam 2 na 800x600 na medium detaljima je znao dobro da secne
Kažem ti, to ti je zbog slabijeg memorijskog protoka, što se i potvrđuje ti štucanjem pri povećavanju tekstura. Današnje grafičke kartice dobar deo posla odrađuju same, a memorijski protok ( što na karti, što u samom sistemu ) je postao usko grlo zbog velikog broja masivnih tekstura. Pa ogledaj da se različiti ( skuplji ) modeli grafičkih kartica dobijaju implementacijom brže memorije uz isti grafički procesor, koji je ne retko na istom kloku. Kod overklokovanja grafičke karte najviše dobijaš podizanjem frekvencije memorije, a ne samog grafičkog procesora. Odavno je još pokazano da na bržoj sistemskoj magistrali najviše profitiraju igrice i grafičke aplikacije, a najbolji pokazatelj toga je da Quake mnogo brže radi ( više frejmova ) na PIII OC@975MHz ( FSB 150MHz ) nego na PIII@1GHz ( FSB 133MHz ). E sad' zaključke izvuci sam.

Sorry Magick, nisam mislio da se ovo pretvori u jos jednu raspravu 'ntel vs. 'MD.

zanima me da li je to do toga sto moja ploca ima agp x2 ili nema veze?

Zbog AGP 2x nije sigurno, i magick preteruje sa 10%, razlika je jos manja. A jel ti sve ostalo ok, detonatori, ne brlja ti windows etc.

pa ono sve je ok

windows nista ne brlja,temperatura kartice je nekih 36c,sve igre lepo rade,ali ss2 demo je seckao, i jos demo secret service
sto se tice detonatora,imam 23.11 i nisu me zezali

Sve je to lepo, ali svejedno sa tom konfiguracijom ne bi smelo da secka. U stvari, nisi rekao koja je ploča u pitanju i kolko RAM-a imaš.
P.s. Coppermine na 900 i FSB 100--zar postoje coperi koji rade na FSB 100. Ja sam prilično siguran da svaki copermine radi na 133 mhz magistrali, a katmai na 100. Pošto katmai na 900 ne postoji, da nije u pitanju celeron2?
Ili sam opet prolupao ( ovo oko copera)

Sve je to lepo, ali svejedno sa tom konfiguracijom ne bi smelo da secka. U stvari, nisi rekao koja je ploča u pitanju i kolko RAM-a imaš.
P.s. Coppermine na 900 i FSB 100--zar postoje coperi koji rade na FSB 100. Ja sam prilično siguran da svaki copermine radi na 133 mhz magistrali, a katmai na 100. Pošto katmai na 900 ne postoji, da nije u pitanju celeron2?
Ili sam opet prolupao ( ovo oko copera).

igor2 je napisao(la):

1. Katmai se pravio sa 100 i 133 MHz FSBom
2. CuMine Katmai se pravio sa 100 i 133 MHz FSBom.
3. U oba slucaja (Katmai i CuMine), procesor sa 133 MHz busom ima u oznaci B.
4. Katmai se pravio do 600 MHz.
5. U vezi 4. se procesorima sa CuMine jezgrom dodavala oznaka E, da bi se razlikovali od Katmaija.
6. Sledeca razlika je kolicina L2 kesa; 256K za CuMine i 512K za Katmai
7. Koliko mene secanje sluzi, Katmai se pravio samo u Slot1 varijanti (posto je L2 kes bio na procesorskoj slot1 kartici), dok se CuMine pravio i u Slot1 i u Socket370 varijanti (posto je L2 kes zbog preciznije tehnologije izrade i time manjeg jezgra stao u core die).

Dakle, na tvom mestu ne bih bio siguran u ovo oko copera ;)

Samo da dodam E oznacava da u pitanju 0.18 mikronski CMOS.

sorry moja

greska
proc je coppermine 866,a broja rama je 256 pc 133

igor2 je napisao(la):

Pa nastavak E oznacava 100mhz FSB, a EB oznacava 133MHz FSB. Ja sam imao 750 i 800 Coppera sa 100MHz FSB-om, moj ortak ima 650icu sa 100mhz FSB-om, a Peca je imao 700ku sa 100MHz FSB-om, a ja trenutno imam 2x1ghz sa 100mhz fsb-om koje idu na 1.33ghz.

E hvala, u stvari bio sam najzbunjeniji pentijumom 3 na 900...nikad nisam čuo za copera 900...btw Highlanderu, opet nisi napisao koja je ploča.
I jesi uspeo nešto da središ po pitanju seckanja?

igor2 je napisao(la):
E hvala, u stvari bio sam najzbunjeniji pentijumom 3 na 900...nikad nisam čuo za copera 900...btw Highlanderu, opet nisi napisao koja je ploča.

Jeste napisao je jos u prvom postu :)

Vocko je napisao(la):
Pa nastavak E oznacava 100mhz FSB, a EB oznacava 133MHz FSB.

Nope, E oznacava samo coper jezgro (istice razliku od katmaija). Oznaka E nema nikakve veze sa FSB-om. Samo je B oznaka vezana za FSB i oznacava 133 MHz FSB; 100-tke nisu imale nikakvu oznaku koja bi isticala FSB, nego samo jezgro.

Vocko je napisao(la):
Pa nastavak E oznacava 100mhz FSB, a EB oznacava 133MHz FSB.

Ma ja i dalje mislim da je E od .18 cmos-a

igor2 je napisao(la):
nista nisam radio tako da nisam:)

Hmm...da napisao si odma koja je ploča...e pa jedino što mi pada na pamet je da ti je disk pretrpan, meni se jednom desilo teško seckanje jer je hdd od 20 gb bio pun ko oko. Ako ni to nije, onda šta da se radi.
Mada ti si pitao da li je to do agp*2 i ja mislim da nije.

ma de hdd pun

od 20gb,prazno mi je 11gb

Misko je napisao(la):
Ma ja i dalje mislim da je E od .18 cmos-a

Nope, oznacava vrstu jezgra, tj da li je katmai (CPUID 067xh), tj kod kojeg je L2 kes na posebnoj procesorsko plocici u vidu BSRAM-a vezan TagRAMom sa procesorom ili copper jezgro (CPUID 068hx) kod kojeg je L2 kes integrisan u procesoru, sto intel oznacava kao "Advanced Transfer Cache". To je zvanicni podatak Intela.

.18 tehnologija izrade jeste omogucila to integrisanje, ali oznake na pocesoru (i ne samo na procesorima) se obicno odnose na identifikaciju samog proizvoda, a ne na identifikaciju procesa izrade.

BTW i nije postojao P3 na 900 u "normalnoj" varijanti, nego samo "malopotrosacka" mobilna verzija. Inace je korak sa i866 isao na i933.

silverglider je napisao(la):
BTW i nije postojao P3 na 900 u "normalnoj" varijanti, nego samo "malopotrosacka" mobilna verzija. Inace je korak sa i866 isao na i933.

Cekaj, jel hoces da kazes da ne postoji copp 900 sa fsb 100 ili samo hoces da kazes da su coppovi na fsb 133 tako rasporedjeni da se sa 866 islo na 933...

Hocu da kazem da sa 133MHz FSB-om ne mozes nikako imati 900MHz (koliki ti onda ispadne mnozilac ? 6,76 ;) ).

Intelova baza specifikacija kaze da su se pravila dva steppinga coppera 9x100=900 i to cC0 i cD0 i u toj bazi su oba zavedena kao "mobility solution". A i ja ih nisam vidjao bas nesto da se nude tj. prodaju. Ako je taj cpu i prijavljen kao 900-tka, ja bih proverio da se ne radi o nekom remarku, prodavac-o/covanom procesoru ili sta vec.

Re: ma de hdd pun

od 20gb,prazno mi je 11gb

E onda ne znam...a jesi uradio neki drugi test? Ajde vidi koliko imas FPS u recimo, UT, Quake3...možda samo serious demo zeza

q3

demo four.dm66 high quality 75.4 fps?
da li je ovo malo ili ok?

Re: q3

demo four.dm66 high quality 75.4 fps?
da li je ovo malo ili ok?

Pa... stavi high quality, prebaci rezoluciju na 1024, uveri se da svuda stoji 32bit i prebaci klizac za teksture na max... I onda u konzoli ides "timedemo 1" pa onda "demo demo001". Ako nisi overkokovao treba da dobijes 50 fps.
Inace, ovo sto si dobio je cini mi se OK.

Vrh Dno