Šta je novo?

Bus computers internet provajder Kikinda

raven2005

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
350
Administratorima benchmarka: ako sam pogresio mesto za postavljanje ove teme prebacite je...

Ovako, u poslednje dve nedelje imamo problema sa ovim provajderom... problem se manifestuje u tome sto posle 8h uvece nam se gubi ping od ap-a koji se nalazi u selu do prenosnog ap-a ka serveru i samim tim nema prolaza podataka od sela ka kikindi gde je server... u selu su stavljenja dva ap-a... asus wl500g na koji se kacimo i jos jedan za primanje signala sa servera... imaju link od 4mbits... imaju oko 170 korisnika... ako bi neko mogao da mi kaze u cemu je ovde problem na osnovu ovih podataka... da li je do zagusenja linka ili do neceg treceg... a jos i ovo zamislite kakav je to provajder kada glavni zaduzeni... posle nedelju ipo moga i zvanja drugih korisnika nije "nasao" vremena da dodje u selo i da stavi normalnu antenu i da proveri zasto mi gubimo ping... znam da smo selo i da njih bas briga... ali kakva je to logika da se nestavi bolja antena i ap kako bi se dobilo vise korisnika... antena je od 180 stepeni i baca samo na pola sela... e da i ako ima korisnika iz kikinde koji su na ovom forumu a koriste bus computers kao provajder ako bi mogli da mi posalju pm ili postuju kako njima radi veza i na koji ap se kace...

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je problem jako mnogo klijenata koji su u vecernjim satima "okaceni" na ap. Do nekih 15-tak klijenata po ap-u je ok, sve preko toga uzrokuje probleme.

Joker je u pravu, nije bitno kakva je usluga, bitno je da imaju korisnika.

Mogu ti ja reci o busnetu, nisu se ni kikindjani bas usrecili. Naravno, ima i jako zadovoljnih ljudi, ali to je onaj tip korisnika, ciji je homepage krstarica.

Ovi drugi koji dl-ju, blago receno *****.
Puca veza, na flatu im je dl 3kBps, dok je meni na flas-u 7.5 minimum. Ja sam na 64k.

E, sad. Ne mozes da uporedjujes sebe sa nama, mi smo ipak u "gradu" [smesan naziv za nase naseljeno mesto :)] ali imamo izbor ap-ova. Ali i pored toga neki korisnici ne mogu da ih hvataju iako su u gradu.
U principu, radi kako radi, nisu se nesto pretrgli.
Ali kazem ti, uvece je isto tako zagusenje, nece da otvara http........ Poslepodne takodje. Imam nekoliko ortaka koji su na busu i tako je kako je....

evo moj ping do gatewaya, da ne saljem posebno do AP-a, lokacija pijaca, moja lokacija ~300m prizeman, dosta ukoso gledajuci centar one sektorske antene koja baca prema jezeru, antena reinkjet prva serija 14db, Pheenet wap011 na 1 metar iza antene, sam postavljao naravno :smash:

mislim da je najveci problem sto oni ne vrse filtriranje korisnika koji imaju los signal, pa tako jedan los ubije 10 milosa :) .... recimo kod mene, kad padne kisa ja imam perfektan ping, sve pada ispod 5-6ms, i to samo zato sto oni "losi" tada nemaju signal/vezu uopste.

Ako se dobro secam u Crnji ima jos jedan provajder, probaj sa njima ako je izvodljivo. Mozda bi vam bilo bolje da sami napravite svoj AP a da Busu placate samo uplink (valjda im to radi, sumnjam), tako imate lokalnu mrezu, a imate i Internet.

Kod:
Pinging 192.168.2.254 with 32 bytes of data:

Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=26ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=9ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=8ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=5ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=10ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=12ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=21ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=6ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=7ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=5ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=17ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=34ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=15ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=14ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=18ms TTL=64
Reply from 192.168.2.254: bytes=32 time=15ms TTL=64

Ping statistics for 192.168.2.254:
    Packets: Sent = 38, Received = 38, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 5ms, Maximum = 34ms, Average = 10ms

Kod nas u Crnji imaju oko 12 korisnika... jedina stvar je u tome sto vecina ima biquad ili kantenu... ali evo ja sa biquadom ima perfektan ping do ap-a na silosu 2ms... znam da biquad sara sa signalom... cekaj a sta sa tim uplink... ako oni to rade skupice se love za to... i jos imamo lokanu mrezu pa to je super to nama samo i treba bukvalno... nema nas puno koji vucemo teski download... na 150k ja povucem 15gb... :-devil-: E da jedno pitanje da ne otvaram novu temu... antena od 360 stepeni+mikrotik otprilike koliko bi love trebalo...

@dr. tristor
koji ti je to provajder "flas"... jel to onaj sto saradjuje sa laki computers ili???

:) ja kad sam citao prvi post mislio sam da imaju 170 korisnika u Crnji :D

A ovo oko uplinka i mreze, to je upravo ono sto si pitao na kraju, uzmete lepo mikrotik, jednu karticu na omni antenu, drugu povezete na njihov server u selu, bilo bi super da to povezete kablom (ako daju, i ako ste do 100m udaljeni) ili direktnim wirelessom (skupo). Kod nas je netiks "zastupnik" za Mikrotik, a imaju i antene. Za detalje pregledaj domace wireless comunity forume, bgwireless.net, nsmreza.co.yu

Sada sam malo bolje pogledao tvoj prvi post, koliko sam shvatio vi uvek imate dobar ping do AP-a na koji se kacite (i uvece?), ali posle osam sati nemate dobar ping do servera, ali je i dalje dobar do pristupnog AP-a? Morace onda drugari iz Busa da malo bolje zastite njihove medju linkove koji idu bezicno :) Tako da vam ni ona varijanta da sami odradite svoj AP i placate uplink ne vredi :(

flashnet.co.yu - imaju svoj link, ne rade sa lakijem (ili!?), vrede samo ako si u zgradi do koje oni dovuku wireless pa posle razvlace lan do stanova, za kucni wifi (ono sto sam ja video) ne radi kako bi trebalo (slicno kao kod vecine kod Busa). Mislim da oni dozvoljavaju da korisnik sam nabavi opremu (a i sami stavljaju kantene), dok kod ovih drugih moras i opremu da uzmes od njih, a moraju i da je instaliraju (naplate) - ma sve je to jadno :(

Sta si mislio pod time da vrede samo kada si u zgradi pa da razvlace... pogledao sam sajt... imaju veoma povoljne ponude... najvise mi se svideo onaj zagarantovani protok od 256kbps... jedno pitanje kada si ti na tom provajderu, da li moze da se uzme i flat i taj ograniceni da se koriste u isto vreme, znaci ono da prebacujem profile... Kontaktirali smo firmu i rekli su nam da ce postaviti AP ako ima 10-ak korisnika koji bi bili kod njih... e sad je samo problem do lokacije... jer najvisu tacku je zauzeo buss... ali ja mislim da nije problem postaviti dva ap jedan pored drugog... posto ja kada skeniram za AP ako mi se pojave dva ja izaberem jednog i connect na njega i to je to... zar ne... sada videcemo da li ce nesto biti sa ovim... ako bude buss ce morati da smanji cene ili tako nesto ili da ode...

E da evo prikacicu sliku kako meni radi ping ka 192.168.2.254

Prilozi

• ping.jpg
    ping.jpg
    97 KB · Pregleda: 112
Poslednja izmena:
Drugi provajder u S. Crnji je Gimel Net koji ima 128Kbit 1.2GBajt ogranicenog protoka pokriva vecinu sela od Zrenjanina do S. Crnje veza je veoma dobra jako retko puca i AP-evi su bazirani na microtic-i ali kao sto vidite ima ogranicenje...
Koliko sam upocen ima oko 20-30 korisnika u nasem selu...

Ja sam veoma nezadovoljan, na moju inicijativu BUS je dobio lokaciju u selu na silosima pritom ja sam ga koristio mesec dana i izgubio signal zbog toga sto im je neko sjebao antenu a oni sad koriste neko djubre koja baca samo prema jednom delu sela a i veza njim jako varira sa kvalitetom ja sam ih molio 2 meseca da dodju i srede antenu posto sam svu opremu uzeo kod njih...
Plus za AP koriste asus za selo a za vezu do kikinde isto neki AP dok sam ja bio nakacen bio je ovislink 1120 stvarno sramota

Sad sam prinudjen da koristim Gimel Net gde od downloada nema nista jest da je veza stabilana ali provajder je monopolista u ovom delu i ponudu flatrate paketa mu ne pada na pamet...

Pricacemo sa ovima iz flash-a od viska glava ne boli :))

raven2005 je napisao(la):
Sta si mislio pod time da vrede samo kada si u zgradi pa da razvlace... pogledao sam sajt... imaju veoma povoljne ponude... najvise mi se svideo onaj zagarantovani protok od 256kbps...

Mislim da je to ono sto na sajtu zovu kablovski prikljucak, oni dovuku wireless do zgrade, a onda spustaju mrezne kablove do korisnika, e jedino kod takvih korisnika sam cuo da im net radi pristojno. Kod prijatelja koji je u prizemnoj kuci stavili su prvo kantenu (onu pravljenu, neskafa), pa su posle stavili malo bolju kantenu, ima sigurno preko deset metara lowless (tanki) kabla do racunara u kome je wifi kartica. AP se nalazi sigurno preko 6-700 metara, i ja licno mislim da to bas i nije zdravo za njega i ostale. Ima placen neki limitirani flat, limitiran je po pitanju portova, sve preko proxija.

Onaj zagarantovani protok je izgleda samo za protok koji se obracunava po megabajtu, nije za flat, tako da je to skupo, imho...

E da evo prikacicu sliku kako meni radi ping ka 192.168.2.254

pa dobar je ovaj ping...

no evo, znao sam da ce Zeljko da iskomentarise onako kako je, nazalost :(

gorang je napisao(la):
Onaj zagarantovani protok je izgleda samo za protok koji se obracunava po megabajtu, nije za flat, tako da je to skupo, imho...

pa dobar je ovaj ping...

no evo, znao sam da ce Zeljko da iskomentarise onako kako je, nazalost :(

Pa zagarantovani protok vidim da je ogranicen ali ako moze da se ukombinuje flat npr. od 1500 din 128k za download i 500 din 256k sa 550mb za igranje... to je boli glava za ono sto imamo sad ovde 1900din za 150k koji neradi kako treba... i nije onda toliko skupo... ovo za flat+ograniceni je bio na panline dok je bus saradjivao sa njima... a da to sto je zeljko rekao da od viska neboli glava je tacno... jer sada kada bus i gimelnet budu imali konkurenciju morace da se utrkuju za korisnike... gimel ce sto posto poceti da gubi korisnike... sa njegovim besmislenim ogranicenjem... a covek ima 10mbps link... videcemo :-devil-:

A da za ping jeste on dobar... ali jesi li ti video da ima request timeout... a evo danas od pola 8 se izgubio potpuno... u tome je stos... preko dana radi nenormalno brzo... vecina korisnika ne visi na netu... i ne dl...

Poslednja izmena:
flash net koristi proxy??
Ja na gimel-u idem preko NAT rutera + njegov FW za sada me ne smeta jer ionako zbog limita ne mogu da skidam sa p2p programa...

Ali stvarno ozbiljan provajder ne sme koristiti proxy il ogranicavat portove....

Poslednja izmena:
zeljko je napisao(la):
flash net koristi proxy??
Ne, ne koristi vise proxy, nismo natovani, svi imaju javne adrese, svi portovi otvoreni. Ja sam na 64k i evo stats-a, za one koje zanima protok.
Max koliko sam uspeo da skinem za 24h je oko 600MB. Obicno oko 450-500, ali zavisi i od seedera najvise... ;)

Prilozi

• Capture_32.jpg
    Capture_32.jpg
    64.9 KB · Pregleda: 155
dr.Tiristor je napisao(la):
Ne, ne koristi vise proxy, nismo natovani, svi imaju javne adrese, svi portovi otvoreni. Ja sam na 64k i evo stats-a, za one koje zanima protok.
Max koliko sam uspeo da skinem za 24h je oko 600MB. Obicno oko 450-500, ali zavisi i od seedera najvise... ;)

Uuuu... pa dobro si ti to izvukao... na ja sam kod ovih na 100k toliko izvlacio... ali kao sto kazes sve zavisi od seedera... ja najvise sto sam izvukao sa 150k je 1200mb za 50 i nesto sati nesecam se tacno... A od kada je ukinut proxy... super sto si dao stats... to nam treba :-devil-: jel si ti u zgradi gde je gde delite net preko lan-a ili si bezicno povezan sa ap-om

Poslednja izmena:
Ja sam na lan-u, i nemam zaista nikakvih problema.

Ortak mi je na dve zgrade od mene, nema opticku vidljivost, sa kantenom je sljakalo super, jos je on na drugom spratu.

Posle je uzeo gridovku, signal pici ko lud, problema nema. Protok je konstantan, nema pucanja veze. Isto i kod jos par ortaku u razlicitim delovima grada. Sta su radili ne znam, ali da su dobro uradili, jesu. Ja sam ludeo od flasha i neta, dobijao napade... Onda se sve sredilo... Sada sam prezadovoljan.

A, sa druge strane, jednostavno ne mozes da poredis lan i wireless. Nebo i zemlja.

Jedna stvar meni najvise upada u oci kod basovaca.
Kod njih je 64k ista cena, ali dl nekako nije normalan. Pazi sad, ako skidas do 5 [lupam, mozda je i 6-7MB, vise nije sigurno] dl je oko 5kBps. Kada skidas nesto vece, recimo 100MB, prvih par MB ti ide na 5kBps, a ostalo na 3kBps. I zamisli koliko treba da skines 100MB na 3kBps?!:zgran: Strasno. Ako si platio 64k, onda neka je to i bednih 64k a ne 24k :smack:

To i oni otvoreno govore, licno sam isao da se "razgovaram" sa njima....

Ovde je bar 64k toliko koliko jeste. Teoretski max od 8kBpa, ja obicno imam 7--7.5kBps. I konstantno stoji, u svako doba dana i noci.

Spomenuh seedere. Znate i sami da ne vuce uvek pun protok. Ali kada skidam http ili ftp ume da se desi i ono sa shota ispod. :beat:

Prilozi

• Capture_33.jpg
    Capture_33.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 58
E da dobro kazes ako si uzeo neki paket... takav paket i treba da bude a ne da mi smanjuje... znam da nije zagarantovan protok ali... ako hoce vise korisnika pa brale treba da se sire... a ovo mi se svidja sto je protok konstantan... ako bi mogao da prikacis ping ka glavnom ap-u... ali kada kazes da je protok konstantan onda verujem da je i ping...

Evo pinga:

capture364hk.jpg

Ok je ping ali ga nisi pustio da odradi vise... evo jos samo cu te smarati sa ovim... napisi ovako kada pingujes

ping 212.200.68.1 -t -l 6000

i pusti ga da odradi jedno 20 komada prekidas na CTRL+C... ovde na bus-u imamo po 2-3 request time out... a meni je bitno da je konstantan i da je srednja vrednost ok 100-ke...

ovde na bus-u imamo po 2-3 request time out... a meni je bitno da je konstantan i da je srednja vrednost ok 100-ke...

Gledaj i placi :d
Srednja vrednost 14 :D
Ako hoces jos, ja mogu da ti okacim, ali mislim da nema potrebe.... :D

Prilozi

• Capture_37.jpg
    Capture_37.jpg
    204.5 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Evo placem sav sam u suzama hhahahahhaha:S: meni kada sam pingovao glavni ap imao sam 200 ping... al ajde da je i toliko... al je fazon u tome sto se nama gubi po jedan ping ajd kad to cujes nije strasno dok se ne preoptereti net... evo jutros od 8 do 12 nije radio net... e evo malopre se zabudzio ali cudom proradi... urece ga...

U rupi srbija je sve moguce... monopolisti na sve strane... bus computers sa jedne strane i gimelnet sa druge... sto se tice gimela dobili smo odlicnu ponudu 128k flat za 1000 din+lokalnu mrezu... ali uslov je da mi okrenemo antene prema njemu... koja donosi dodatne troskove... i jos sto je antena na nezgodnom mestu... a da bi on postavio antenu na silosu... najboljem mogucem mestu... njegov uslov bi bio da se ukloni antena bus-computersa, sto je sa jedne strane dobro ali sa druge lose... jer onda ce on biti jedini provajder i ako neradi kako treba smo obrali grozdje... kod gimela za sada postoji samo ograniceni net koji ne da radi nego boli glava... ping ka glavnom ap izmedju kog ima jedno 10-ak ap je od 0-20... sa flashnetom cemo videti ako bude necega jer za postavljanje nadlezno lice mora da pita bus da li bi mu drugi ap smetao... mislim kakva je to logika??? Pitati jednog provajdera da li ce mu smetati ap od konkurentnije firme. ADSL nije stigao ni u zrenjanin a ne ove... kablovski nista od toga... jer je potpisan ugovor na nekoliko godina... sa kablovskom koja nema net...

U kikindi krenuo i PanLine Wireless, tako da....

Dosta ljudi koje znam su otisli sa Bus-a

Šteta samo što imaju AP samo na Narvik-u, tako onima koji odustaju od BUS-a ostaje samo da čekaju ADSL ako ne mogu da dobace :(
Btw. ja sam posle više od mesec dana čekanja da nameste taj net kako treba odustao od BUS-a. Paketi se gubili ko blesavi :(

Vrh Dno