Šta je novo?

Burn in - pruge oko Filma?

obi_van

Čuven
Učlanjen(a)
11.02.2005
Poena
650
Pozdrav svima, imam jedno pitanje, imam plazmu Samsung 42", B450.

Kada pustim film sa kompa na TV koristeci HDMI kabl izgubim mogucnost u ATI Control Panelu (ili kako se vec zove) da razvucem sliku gore-dole i levo-desno, sto inace mogu kada korsitim s-video kabl, takodje izgubim opciju ZOOM i auto fill (ili bese full) na samom TV-u?! Inace ton i slika su vise nego bolji uz HDMI kabl ali me sada brinu CRNE PRUGE iznad i ispod samog filma. Kolika je mogucnost da izazovu burn in, da li uopste postoji sansa da se od tih crnih pruga zakaci BI? Znaci pricam o jednom filmu pa posle neki TV kanal, ne radi se o filmskom maratonu, filmovi jedan za drugim itd, vec jedan film (pa makar trajao i 3 sata) i to je to.

Inace postavljen je pixel shift od 4px na svakih 2min. Kontrast je smanjen na 50% kao i osvetljenje...

Hvala u napred na odgovorima!

Poslednja izmena:
Ako si baš toliko zabrinut koristi PanScan opciju u playeru da proširiš sliku preko celog ekrana, mada mislim da nema većeg razloga za zabrinutost, moj P42X10 je upravo napunio nekih 200 sati, 2.35 : 1 filmove sam gledao najnormalnije, sa crnim štraftama. Podešavanja su mi još uvek na oko 50%, jedino što sam s vremena na vreme puštao onaj break-in dvd.

Ne toliko zabrinut koliko se ne razumem u celu tematiku oko Burn in-a ili Image retentiona-a. Cisto me zanima da li je to (te pruge) "opasno" po sam ekran ili nije. Ponavljam pitanje je vezano za "plafon" gledanje jednog filma, znaci 2/3sata aktivnih pruga na ekranu :). Znam za taj break-in DVD video sam tvoj post u drugoj temi. Imam na samsungu onaj grayscale sto ide od svetlije ka tamnijoj nijansi sive i tako ukrug tako da ni to nije lose.

...sto se tice panscan opcije, da li to ima u Media Player-u ili mi je za to potreban neki player tipa BSPlayer, VLC..itd...?

Ja sam na Samsungu PS42A410 od samog početka gledao filmove sa crnim trakama i to sa
brightnessom na 50 i kontrastom 80-90 i nisam imao nikakvih problema (TV imam skoro godinu
i po). Jedino sam u početku držao TV programe na 50/50 i samo ponekad razvlačio sliku preko celog ekrana....

Ok znaci ipak to nije tako lako zapatiti kod novijih modela...a sto se tice player-a reseno :)

Ma da, nije burn in više što je nekad bio, bar za ove novije modele. Malo opreza i nema greške. Nema ni zagrevanja više, drugar ima 42" LG plazmu, model od pre 2 ili 3 godine, kad se približiš na 1/2 metra licem od ekrana oseća se toplina, na mom prošlogodišnjem modelu moraš se približiti bukvalno na 5 cm da bi nešto osetio.

To sa grejanjem kod mene kako vidim ne postoji, juce ceo dan radio nije ni mlak...

Vrh Dno