Šta je novo?

Burn-in kod TFT monitora?

Bryan Fury

Čuven
Učlanjen(a)
23.04.2005
Poena
630
Da li postoji ovaj efekat kod tft monitora? Imam LG 1919S i kada stavim npr. čisto plavu podlogu kao pozadinu, rekao bih da mogu da vidim tanku belu (više svetlu nego belu) liniju koja ide preko celog ekrana. Takođe, rekao bih da se ta linija "savršeno poklapa" sa ivicom toolbar-a od browser-a (podvučena na slici). Komp se skoro isključivo koristi za surf (i druge stvari, ali najviše surfovanje), monitor je star godinu dana. Da li je takav efekat moguć, ili se samo tripujem? :D

Prilozi

• primer.JPG
    primer.JPG
    15.7 KB · Pregleda: 210
Da, nažalost, to se događa. Imam FSC W19-1 monitor i posle nešto manje od godinu dana je počelo upravo sa tim ocrtavanjem linije (kod mene je iznad file menija). Da nezgoda bude veća, monitor sam slao na servis i tamo je stajao 30 dana (?!?!) da bi bio na kraju vraćen (navodno sređen) i posle par dana -- eto linije ponovo... Mogli su bar da mi vrate odmah hehe...
Koliko sam čitao po netu, ovakvi problemi ne potpadaju pod garanciju ( možda zavisi i od modela-proizvođača). :(
Vidim da si napisao da se uglavnom surfuje sa tog kompa. Same here... Dugo otvoren prozor browsera, ista pozicija toolbarova, menija u gornjem delu ekrana, to je to... :(
Burn-in lečim postavkama skrin sejvera na male vrednosti (minut-dva) kao i povremenim puštanjem skroz bele, 50% sive i skroz crne (jpg) slike u full rezoluciji, svaka po pola sata-sat (npr. noću ili kad nisam kod računara). To rešava (ublažava) problem donekle. Pomaže i gašenje monitora na duže (tipa ceo dan ili ceo vikend), ali, ko bi to izdržao... :D :D

Pozdrav

Poslednja izmena:
Moj monitor je takođe pod garancijom, ali bi mi bilo veća nezgoda da mi stoji u servisu mesec dana, nego što mi je ta linija, tako da ga i ne reklamiram. :) Ako ništa drugo, dobro je čuti da ne umišljam stvari pod stare dane. :D

U staroj firmi, imali smo jedan NEC koji je drzao istu sliku oko 4 godine. Nije bilo nikakvih vidljivih "duhova". Izgleda da zavisi od tipa panela.

Hm, i kod mene na nekom krsh Jetway TFT monitoru pocela ista stvar da se pojavljuje...
Vidim na jednobojnoj pozadini sve ikonice sa leve strane u efektu "emboss" ;)

Poslao sam ga na reklamaciju - jos nisam imao prilike da vidim ovu pojavu na TFTu do sada :(

sinisamars, pobogu, stavi da ti se monitor automatski gasi posle recimo deset muinuta nekorišćenja i bićeš miran.
Sad u subotu sam instalirao Windows na nekoj staroj kanti koja se nikad nije gasila i na kojoj nije bio uključen screen saver ni gašenje ekrana. Da ste samo videli koliko jasno je stara slika ucrtana, vide se i ikonice u Word-u.

@morbius
Da, to sam uklavirio... ali šta da radim tokom 2,3,4 sata surfa... :D pomerim ja prozor malo na dole, borim se...:D ali jedino višesatni off i pomenuti tretman sa 100% white/gray/black slikama daje dobre rezultate... :)

Pozdrav

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno