Šta je novo?

Bulletproof Backup Windows 7

lazabd

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poena
319
Treba mi preporuka za stvarno dobar backup, nesto provereno u praksi. Trenutno koristim Acronis, imam periodicne bekape svih particija a pravim i full dnevni bekap C particije. Acronis je ok za vracanje ponekog fajla, ali kad takvih fajlova ima previse ili ne znate koji su, ili vas prosto mrzi da se zezate, onda ne valja.
Pre par dana sam nesto zeznuo, pa sam resio da uradim full restore sa dnevnog full bekapa koji je napravljen par sati ranije.
Restore je trajao preko 4h i radjen je u W7. Da se restore u Acronisu moze uraditi u DOSu posle reboota, verujem da bi sve proslo ok. No, ovako brdo fajlova nije moglo da bude prepisano. Elem, nakon restora sam shvatio da nisam nista popravio ... pa sam se na kraju snasao drugacije.

Idealno resenje bi bilo nesto slicno praistorijskom programu Drive Image 2002 koji sam koristio i na XP, ali na 7ici ne radi.
To programce je radilo samo u DOSu, bekap manjeg harda je radio za 30-ak minuta, a full restore za 15ak, takodje u DOSu.
Vreme potrebno za full restore treba da bude sto krace posto mi sve vreme stoji knedla u grlu da li ce sve proci ok, da ne nestane struje i sl.
Acronisovih 4h su strasni.
No, od svega je vaznije da proces bude bulletproof - DI2002 je bio bas takav.

Probao sam i neki R-Drive Image, sam bekap je delovao ok, sve dok nije doslo do provere image fajla - to cudo je toliko opteretilo sistem, i uzelo mi sav ram. Prvi put sa ovom masinom sam doziveo da mi je free ram 3M. Moj prvi utisak o R-Driveu je znaci podeljen.

Zanima me da li neko od vas koristi neki backup program sa kojim je ISPROBAO full restore, da full restore radi u DOSu i da je 105% bulletproof.

TIA

A ti si iz windowsa probao da uradis full restore tog istog windows-a!? xD
Nece da moze tako. Napravi boot disk iz Acronisa ili recovery cd, kako se vec zove, butuj sa njega i uradi restore.

Ok, hvala - to jeste resenje u okviru Acronisa, ali da li postoji program koji rebutuje pa sam uradi restore iz DOSa, bez pravljenja boot CDa?
Takvo resenje sam imao na XPu i zeleo bih da ga imam ponovo...

Ajd mali bump, pre nego sto odustanem i privolim se boot cd resenju.
Koliko ja znam DI2002 je bio poslednji program koji je radio bez boot cd-a, nasledio ga je Norton Ghost koji je uveo obavezno pravljenje boot medija.
Cistom logikom, boot medij nije neophodan za full restore - sam program bi mogao da podesi da se po rebutu pokrene i odradi restore (RunOnce u Registry-ju).
Meni se to cini kao jednostavnije resenje, uz jedini minus sto nemam pojma da li ijedan backup/restore program za W7 radi tako.
Ako neko zna, bio bih zahvalan da mi kaze ... ako ne, radim boot medije.

Hvala ponovo, mr Mrvo - i izvini sto nisam bio dovoljno vredan da sam pronadjem i procitam sve opcije Acronisa.
Prosto, ocekivao sam da ce, kad pokrenem restore, Acronis sam otici u rebut - kad se to nije desilo, odustao sam. Glupo.

MBR promenjen, sve podeseno - sad je sve ok :)

Khm... probao si da uradis restore sistemske particije iz Acronis-a i on NIJE trazio reboot?? Jesi trazio da uradis restore PARTICIJE ili fajlova?
U XP-u je sigurno trazio reboot, ne verujem da je glup da u W7 ne trazi ali mozda gresim...

Da, restore particije nije trazio reboot u W7 (Recovery method: Recover whole disks and partitions).

Ne bih znao kako Acronis radi u XPu, posto sam tada koristio vec spominjani DriveImage.

Nazad
Vrh Dno