Šta je novo?

Buka koju prave hard diskovi

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Postoji li neka logika iza nje. Recimo moj laptop ima hard disk koji se jedva cuje pored njegovog hladjenja, sto u sustini znaci da je relativno tih, ali zato moj Desktop disk se cuje kao da igram CoD. Posto mi je desktop disk na izdisaju zanima me kakav disk da trazim ne bi li smanjio sto vise onaj pucketav zvuk koji pravi disk. Ne bi mi smetalo da ima neki konstantan sum kao ventilator, ali ono pucketanje me prosto izludjuje.
SSD ne dolazi u obzir zato sto bi mi trebalo najmanje 160GB prostora, a to kosta malo bogatstvo.

Ako pod pucketanje misliš na zvuk krčanja kada disk seekuje, to se čuje kod svakog diska više ili manje. Pusti hdtach pa ako je to onaj zvuk krljanja pri random access testu :) onda ti preporučujem da podesiš acoustic management na najtišu vrednost i da disk odvojiš od kućišta, znači da ne bude u dodiru sa metalom. Okačiš ga na gume i značajno ćeš smanjiti prenošenje zvuka i vibracija. Ima tema negde na forumu sa sve slikama, ne mogu sad da je nađem... okačiće već neko.
I ja sam tako ovešao hdd i skoro je nečujan.

Postoji li neka logika iza nje. Recimo moj laptop ima hard disk koji se jedva cuje pored njegovog hladjenja, sto u sustini znaci da je relativno tih, ali zato moj Desktop disk se cuje kao da igram CoD. Posto mi je desktop disk na izdisaju zanima me kakav disk da trazim ne bi li smanjio sto vise onaj pucketav zvuk koji pravi disk. Ne bi mi smetalo da ima neki konstantan sum kao ventilator, ali ono pucketanje me prosto izludjuje.
SSD ne dolazi u obzir zato sto bi mi trebalo najmanje 160GB prostora, a to kosta malo bogatstvo.

Taj hdd od laptopa se vrti sporije od hdda u desktopu...5400rpm vs 7200rpm...

Taj hdd od laptopa se vrti sporije od hdda u desktopu...5400rpm vs 7200rpm...
Pa ne moze da se to generalizuje tako. Ima HDDova 2,5" koji su na 7200rpm i 3,5" koji su na 5400rpm (Vecina diskova velikog kapaciteta).
Da bi utisao disk treba da se stave neki absorberi izmedju diskova i kucista koji sprecavaju prenosenje vibracija. Npr neke gumene odstojnike ili sl. Tada treba obratiti paznju na hladjenje diska, jer nema prenosenja toplote preko metalnih delova na kuciste (pozeljan fan koji duva preko HDDa).

Poslusao sam vas i stavio sam HDD da visi naopako u 5.25 bayevima(samo je skroz gornji popunjen, a donja 3 su prazna). a uzeo sam i jednu dvanaesticu koja visi ispred njega i duva tu i moram da kazem da sam pristojno iznenadjen. Hard disk se ne cuje, drugo temperature su citavih 10 stepeni nize nego kada ga je hladila mega bucna osmica dole u 3.5 bay-u. Sad jos samo da uzmem neki Intel X25 80GB ili tako nesto da mogu da ubacim sistem i igre koje imaju problema sa ucitavanjem na ovom oronulom disku iz 2006. i vidim da ce to raditi barem do 2017. :)

Hvala vam puno

Vrh Dno