Šta je novo?

Buduci trazeni poslovi?!

Filipenko666

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2009
Poena
169
Kakva su vasa cenjena misljenja oko ovog mog nekog razmatranja u vezi sa trazenim strukama u IT segmentu. Recimo ako imamo ovaj scenario, koliko su trazene te struke kod nas i u svetu i da li su korektno placene u odnosu na druge.

System Administrator/Engineer/Integrator (HW+SW)...gradivo kurseva Microsoft, Cisco, CompTIA, Linux, Mreze, Zastita...naravno, da osoba ima zavrsen neki beogradski fakultet tehnickog usmerenja.

Kapiram da bi mogao bi da radi u nekoj drzavnoj ili privatnoj korporaciji za solidnu platu, a mogao bi imati nesto malo dodatnog posla sa strane (u sivoj zoni), recimo vikendom kao bonus.

Moje konkretno pitanje je, da li ovakav kadar ima buducnost na trzistu rada tj. koliko su oni cenjeni?

Veliko hvala i pozdrav!

Zašto beogradski fakultet?

Mozda zato sto zivi u Beogradu >?

ima posla, cenjeni su, a dal ce biti i kolko ce biti cenjeni dace odgovor buducnost :)

A nadalje je sve do tebe, ako radiš dobro nastaviće da te cene, ako ne radiš moraćeš da probaš da se uglaviš u popularno rečeno "public sektor" :)

Ima posla za taj sektor i biće ga u godinama koje dolaze, to je sigurno. Za taj segment IT-a, uvek možeš da odeš na par godina u neku od inostranih zemalja, gde bi radio za daleko veću kintu nego ovde. Ali ima i ovde posla za taj sektor.

Ne znam koliko si pratio ali ovde je sve više i više outsourcing firmi, pošto se firmama i korporacijama na zapadu se daleko više isplati da plati nekim Srbima da rade "fizikalije" a da zadrže u svojim firmama samo Management. ;)

Mene lično zanima kada će u srbiji početi bilo ko da normalno zapošljava. Sve je preko veze. završio sam faks IT usmerenja u NS-u sredinom 2011. Slao sam CV u 30ak firmi i nijedan jedini odgovor nisam dobio. Oni neradnici u siz-u me bahato pitaju zašto sam se prijavio tamo uz podpitanje jel to zato što si čuo da se i drugi prijavljuju pa si hteo i ti, još je falilo da kaže onu "videla žaba ...." znate kako ide.
U novinama čitam kako je manjak kandidata za IT poslove, pogotovo u NS-u gde sada ima milion holandskih firmi.
Kad sam video da od firmi nema ništa počeo sam CV da šaljem i u obične prodavnice računara, stim da sam naveo da mi plata nije uopšte potrebna već samo da steknem bilo kakvo radno iskustvo.
Nakon par dana dobio sam jedan odgovor gde me lik pita zašto da mene zaposli kad me i ne poznaje i dodaje još da se posao ne traži na taj način.
Takođe pre jedno nedelju-dve jedna poznanica(završava za farmaceuta uskoro na medicinskom) mi kaže kako se njena drugarica koja je diplomirala pre nje na istom smeru zaposlila, preko veze naravno, u jednoj softverskoj firmi i ima platu oko 600€ iako sa računarima zna da barata na nivou surfovanja.

To su neka moja iskustva.

Vladimire, koji deo IT usmerenja? Nekako mi IT usmerenje deluje presiroko.

*** informatički smer. imao sam programiranje u visual basic-u, radio sam na maya-i, baze podataka, informacioni sistemi, .ASP. klasifikacija je IT management, ali u slobodno vreme se više bavim svime ostalim.
u toku školovanja imao sam par projekata za sam faks: baza podataka studentske službe; online prijavljivanje ispita; baza podataka diplomskih, seminarskih i master radova. Nekako sam se u bazama najviše pronašao. Diplomski sam isto radio na temu baza podataka.

Poslednja izmena:
Jebga, da si baš programer, našao bi posao dosta lakše (mislim ne bi ti niko prostirao crven tepih, ali programera uvek treba). S IT menadžmentom jedino veze i poznanstva.

Falice vozaca u buducnosti!
Kroz 10 godina jako mali procenat ljudi ce da izlazi iz kuce i sve ce da porucuju da im se donese u fotelju.
Na pustim ulicama ce prolaziti samo roba.
Vozaci i roba.

Falice vozaca u buducnosti!
Kroz 10 godina jako mali procenat ljudi ce da izlazi iz kuce i sve ce da porucuju da im se donese u fotelju.
Na pustim ulicama ce prolaziti samo roba.
Vozaci i roba.

Ceniš da će većina postati Hikikomori? Nema šanse.

ma ne sekiram se ja nešto puno za to što nemam posla u struci, radim živinu sa ćaletom. sad kako je kriza ljudi više nemaju love za neko "jače" meso od piletine, a nama posao nikad bolje nije išao, čak moramo da izgrađujemo nove hale za uzgoj da bi podmirili potražnju.
i onda kad to vidim često mi padne na pamet da sam promašio struku :)

Bar ces oci da sacuvas... realno IT struka za razliku od mnogih i dalje trazi rad i znanje... tu i tamo se neko ubaci u velike sisteme gde je ladovima... ali to su vec veze i druge stvari... dok u manjim privatnim i/ili stranim firmama gazda gleda koliko mozes da mu zaradis a tu od veze nema leba... (bar dok firma ne presisa cifru od 15-20 ljudi... posle je vec opustenije da se neko provlaci)...

Ima posla u IT-u itekako i imace ga sigurno i dalje.

Budimo realni, ako nemas skilla, tesko da ces naci pristojan posao u programiranju, gde se znanje i koliko si ti profitabilan stavlja na prvom mestu, a diploma nekoliko mesta iza toga.

Mnogo mi nerealno zvuci to da ti nijedna od 30-tak kompanija gde si se prijavio nije odgovorila. Mada, mislim da je voodoo_ u pravu, imas dosta konkurencije u tvom sektoru, pa je jako tesko da neko bez prethodnog radnog iskustva/referenci/veza dobije mesto u nekoj solidnoj kompaniji. Moras malo i da budes snalazljiv, da se negde nametnes i munes, jer od idenja linijom manjeg otpora nema nista.

Ja kao freelancer (software developer) radim vec relativno duze vreme za inostranu kompaniju od kuce i nikada do sada nisam imao iskustva slicna tvojim, tj da ne dobijam odgovore od firmi kojima posaljem moj CV. Doduse, nisam imao mnogo dodirnih tacaka sa IT kompanijama u Srbiji, osim u skorije vreme jednog poziva i jednog poslatog maila (CV), i na oba sam dobio pristojan odgovor. A nemam ni zavrsen fax, tj 4.ta sam godina na RAF-u.

Poslednja izmena:
ma ajd barem da su se udostojili da mi kažu da im ne trebam nego, kažem vam, nikakav odgovor. *** ja bih poslao svima koji su aplicirali barem neku poruku (ovima što nisu primljeni). odmah vidiš da je neka muljaža. kao da bude transparentno da su raspisali konkurs a tamo uzmu nekoga sa kim je to već dogovoreno i neko kao ja uopšte ne zna ni da li je konkurs završen ni da li je ko dobio posao. nisam ja jedini za koga znam da je imao slično iskustvo, tj bukvalno ne znam nikoga ko je završio bilo kakav faks i da je dobio posao. mislim na osobe koje lično poznajem. što se programiranja tiče to priznajem nemam baš neko znanje, niti me nešto preterano zanima. dva druga sa smera koji se malo ozbiljnije bave programiranjem takođe ne mogu nigde posao da nađu. jedan je radio nešto honorarno i dobio 100€ pre jedno 2 godine i posle toga ništa, a dečko je sav u toj sferi 24/7.

ja u slobodno vreme popravljam stare i prodajem nove računare, radim instalacije win-a i tako. bar da imam za neki džeparac sa strane

Huh kako da ti odgovorim a da ti ne razbijem sve iluzije.
Znam dosta ljudi koji su u proteklih godinu ipo dana bez problema nasli poslove u "IT" industriji.
Fakultetski diplomci sa ili bez iskustva kao software engineers i rade dobre poslove za dobre plate.
Ne znam kojim firmama si slao cv i na kakve oglase se javljas ali mogu pouzdano da ti kazem
da se programeri (C++, java, .NET,...) traze non stop. Pogotovo ako znas materiju i imas iskustvo.
Ako si "popravljam i sklapam racunare" stavio u cv naravno da ti se niko nije javio. Da li si se mozda
bavio strategijom pisanja cv-a ? Dobro napisan cv je bitan u ozbiljnim firmama kao i pratece pismo.

Sto se tice "muljaze" vezano za konkurse naravno da se ljudi iz menadzmenta firme prvo raspitaju
kod zaposlenih da li imaju nekoga pa onda raspisu konkurs. Da li bi ti kod sebe u firmu pre zaposlio
nekoga koga ne znas ili nekoga po preporuci svog radnika ? Uostalom dobre firme imaju stalno
otvorena radna mesta.

Meni nije nista cudno da firme ne odgovore nista na poslati CV. Ko nije dobio posao, samo traci vreme da se njegova mail adresa dodaje u CC/BCC za listu "Niste dobili posao". Sta vise, ustaljena je praksa u firmama na zapadu "don't call us, we'll call you" - ako si dobio posao, pozvacemo te, ako nisi necemo i ne gubimo vreme.

Programera uvek treba ali ne bash fino placenih. Bolje nego prosecne plate u Srbiji, ali ne znam nikoga od kolega u IT-u, sem nekolicine u MS-u, da se ne zale na posao. Mada je dosta zalbi tipa "radio bih za manje pare, ali da manje radim!".
Mislim da samo specificne programere nesto placaju, ovo ostalo (pogotovu net programiranje gde ima stvarno prs i pleva)....

Admina ce uvek trebati. Prosto zakoni fizike to zahtevaju :) E sada da li ce to biti local admin ili cemo i mi to outsorsovati u Indiju je pitanje.

mozda indijci autsorsuju kod nas, u indjiju :)

Sto se tice pocetnika, IT kadrova (programera....) - nemojte ocekivati velike plate odmah :) Posto znam ljude koji i bez nekog iskustva zele odmah posao od >800eur. Znam da nema mnogo veze sa ovom temom - ali primecujem da se u nasem drustvu ljudi nekako zalete, da ce dobiti odmah dobro placena radna mesta. Moze se dobiti dobra plata samo u drzavnom sektoru (a svi znamo kako se tamo upada - samo par hiljada - negde to prelazi i 10000e za posao) - kod privatnika pocetna plata ide od 250-400eur :) naravno kako vreme prolazi plata ce rasti (i naravno ovo zavisi od firme do firme).

Programeri trebaju, jedino sto poslodavci i od pocetnika ocekuju neke nadpocetne vestine, a realno veliki broj ljudi, ajd da kazemo tek svrsenih studenata - ili apsolvenata, nema to neko znanje (kad kazem veliko, verujte da veliki broj studenata na fakultetima spec za ovu oblast, zavrsava studije a da na kraju studija bas ne blista znanje iz njega :) ).
Naravno reference su veoma bitne kod privatnika i to cesto i odlucuje pocetnu platu (kad sam spominjao onih 250e mislio sam na studente koji nemaju bas neke reference - tj nikakve :) )

Savet za sve IT-jevce : NE ODUSTAJTE!!!

CV, informisanost i prvi utisak
Cak iako imate lose iskustvo u vezi prijavljivanja na oglase, samo nastavite i obavezno pitajte za savet u vezi pisanja CV-a. Verujte da i vi primite 100+ cv-a za neku pozicuju i vi bi odmah "otkacili" one koji su "aljkavo" napisani. Budite direktni i vodite racuna sta je trazeno za posao. Nikako nemojte pisati svima iste zahteve, skoncentrisite se na pozicuju i sta se trazi. Ljudi koji rade sa ljudima u firmama i citaju cv-je komuniciraju medjusobno i razmenjuju kandidate.
I najbitnije od svega da budete iskreno zainteresovani i voljni da radite posao za koji ste konkurisali i da to pokazete. Razmislite i informisite se o poslodavcu i poslu, saznajte kako se zove osoba na drugoj strani i direktno joj pisite ili pricajte sa njom.
Desavalo mi se da pricam sa ljudima za koje mi je prvi utisak sto iz CV-a sto posle razgovora da ne bih mogao da im poverim ni 2 nacrtane ovce da cuvaju a kamoli nesto drugo a imaju diplomu i iskustvo i da ne mogu da nadjem "normalnog" kandidata.
Uvek budite pristojno obuceni. Mindjuse i tetovaze nisu problem ali papuce, pocepane i prljave stvari jesu.
Licno
Uvek radite na sebi cak i kada nemate posao. Citajte, pravite, vezbajte pricajte ucestvujte u diskusijama, ucite.

Savet za sve IT-jevce : NE ODUSTAJTE!!!

CV, informisanost i prvi utisak
Cak iako imate lose iskustvo u vezi prijavljivanja na oglase, samo nastavite i obavezno pitajte za savet u vezi pisanja CV-a. Verujte da i vi primite 100+ cv-a za neku pozicuju i vi bi odmah "otkacili" one koji su "aljkavo" napisani. Budite direktni i vodite racuna sta je trazeno za posao. Nikako nemojte pisati svima iste zahteve, skoncentrisite se na pozicuju i sta se trazi. Ljudi koji rade sa ljudima u firmama i citaju cv-je komuniciraju medjusobno i razmenjuju kandidate.
I najbitnije od svega da budete iskreno zainteresovani i voljni da radite posao za koji ste konkurisali i da to pokazete. Razmislite i informisite se o poslodavcu i poslu, saznajte kako se zove osoba na drugoj strani i direktno joj pisite ili pricajte sa njom.
Desavalo mi se da pricam sa ljudima za koje mi je prvi utisak sto iz CV-a sto posle razgovora da ne bih mogao da im poverim ni 2 nacrtane ovce da cuvaju a kamoli nesto drugo a imaju diplomu i iskustvo i da ne mogu da nadjem "normalnog" kandidata.
Uvek budite pristojno obuceni. Mindjuse i tetovaze nisu problem ali papuce, pocepane i prljave stvari jesu.
Licno
Uvek radite na sebi cak i kada nemate posao. Citajte, pravite, vezbajte pricajte ucestvujte u diskusijama, ucite.

Sjajni saveti, u nekoliko recenica je receno gotovo sve i to jos i iskustveno !!!

Neke firme zahtevaju da im CV saljete u europass formatu. I to na neki nacin doprinosi ozbiljnosti pa vam savetujete da isti saljete i tamo gde nije neophodan. Evo u atachmentu da se ne mucite sa trazenjem ;)

Prilozi

• Europass CV.doc
    64.5 KB · Pregleda: 197
fini saveti, hvala.
mada se ne bavim programiranjem više, posao me naveo na mreže i nemam fax (još uvek) ali sa 25 imam 5 godina iskustva... i do sada sam od 10 konkursa pozvan na jedan razgovor, te ću morati da poradim na CV-u...

ono što mene posebno interesuje jeste da li se više gleda završen fax ili sertifikati? Naravno najbolje je imati i jedno i drugo, ali ja npr ove godine se dvoumim da li da nastavim sa faxom (viša elektrotehnička) ili da završim neki kurs?
konkretno bih se usresredio na Linux i Cisco, ali opet... šta prvo?

Kako ti se zalomi, bar ja tako mislim. Neko gleda da li imas zavrsen fakultet, nekoga ne zanima to. Zanima ga da li znas da radis ono sto njemu treba. Takvi su opet retki, uglavnom se gleda diploma fakulteta, i to uzimaju kao presudni faktor u odabiru kandidata (sto je po meni pogresno). Uzimaju se u obzir i kursevi, ali posto se diplome i sertifikati dobijaju na sve strane pod ko zna kakvim uslovima ni to nije nikakav garant da je kandidat obucen za ponudjeno radno mesto. Sve sto mozes da naucis i savladas ti uradi, nauci, pa onda kako ti se zalomi, naravno moras da se cimas za to mesto, a opet mozda ti se i zalomi da neko koga znas zna nekoga kome treba neko poput tebe, itd, itd...srecno :)

ono što mene posebno interesuje jeste da li se više gleda završen fax ili sertifikati? Naravno najbolje je imati i jedno i drugo, ali ja npr ove godine se dvoumim da li da nastavim sa faxom (viša elektrotehnička) ili da završim neki kurs?
konkretno bih se usresredio na Linux i Cisco, ali opet... šta prvo?

Iskustvo se najvise gleda i to je najbitnije, ako ga nemas u nekim slucajevima je moguce da sa faksom popunis nedostatak radnog iskustva.
Sto se tice sertifikata, vecinom su bonus, ali nekad su obavezni kao npr, VMware Certified Professional, VCP, zato sto recimo VMware licenciranje zahteva da na platformi radi sertifikovana osoba.
To je za konkretna i specijalizovana radna mesta.

Poslednja izmena:
Iskustvo i samo iskustvo... U firmi imamo dva vrhunska admina - google admini kako ja volim da ih "zezam"... Sve sto imaju je SSS i ogromno znanje.

Znash kako, poveden svojim slucajem, nije ti potrebno da budes 'neki veliki Dr Mr' :) bitno je da znash ono sto trebas da radis, ukoliko trazis prvi posao moras da racunas da ces ga jako tesko naci jer svi traze zaposlene sa iskustvom. Kada steknes realno znanje (a ne ono iz udzbenika) onda ces moci da ocekujes da radis za pristojnu platu. Skoro je kod mene u firmi bio konkurs za Unix admina, pola ETF-a se javilo i doslo na razgovor. Na zalost, velika vecina sa diplomom je cula za Cloud, Hosting i sl samo sa ovakvih foruma, i sa nekih Youtube materijala. Kada nekome kazes ajde sada mi podesi PHP.ini da vidim kojom logikom se vodis, a on ne zna ni gde da pocne da trazi, odmah ti bude jasno da to nije osoba koja ce efektivno da ti doprinese kompaniji te je neces zaposliti (iako se stvari brzo i lako uce) vec ces naci nekoga ko to zna u startu. Sto se MSFT tehnologija tice, nikakve diplome s fakulteta ne mogu da zamene MSFT sertifikate, a pogotovo iskustvo u radu, mada je realno zastupljenost MSFT tehnologija kod nas u zemlji jako losa (drzao sam predavanje nekih MSFT servisa koji postoje skoro 10+ godina i prosto ne bi ste verovali koliko ljudi nisu ni culi za to, a kamoli koliko malo ima onih koje mozes da zainteresujes).

Nazad
Vrh Dno