10% je sprdacina, to i ne racunajte. Znaci 5G dobijamo 2027. godine. Inace, ovako u srbiji ide odnos pokrivenosti teritorije i stanovnistva, pa se po tome vodite:Usvojena strategija za 5G: Desetina Srbije pokrivena signalom 2026. i ceo kompleks EXPO
Dugoočekivani pravilnik neophodan za uvođenje 5G mreže u Srbiju biće usvojen u poslednjem tromesečju ove godine, predviđa se novom Strategijom razvoja sistema elektronskih komunikacija koju je usvojila Vlada Srbije. Aukcija za podelu frekvencija održaće se tek krajem 2025. godine.n1info.rs
U mom gradu su vec toliko, tako da ne brinem 😂Danasnje mobilne mreze se jedva "drze" sa konstantnim povecanjem data saobracaja. Dok dodje ta 2028. imacemo mi brzine oko 10-20Mbps na 4G-u ne brinite.
According to data collected by Omdia/Point Topic for the European Commission's DESI, four EU countries - Denmark, the Netherlands, Malta, and Cyprus - achieved 100 per cent 5G coverage of households.
According to the Speedtest report from June 2024, Norway leads European countries with a median download speed of 145.2 Mbps, closely followed by Denmark at 144.9 Mbps. The Netherlands also performs strongly, with a median download speed of 121.0 Mbps.
Pa 5G ne bi trebalo da pokriva uopšte mala mesta. Jer 4G očigledno ima kapacitet. 5G je za gusta mesta i eventualno 700 MHz za ruralna gde je 4G opterećen.Ne bih da tema ode u tom smeru pa da kacim rezultate merenja mts-a na magistralnim putevima prvog, drugog reda po Srboni ali i po centru Beograda. Daleko daleko manje od ovog, recimo kao adsl "do 5" mbps.
Pa upravo zato i radi 4G jer dosta ljudi koristi 5G tako da oni sto su na 4G imaju i vise nego dosta kapaciteta.Pozdrav ljudi! Mozda nije direktna tema ali imam iskustvo sa 5g mrezom u Austriji. Bio sam tamo na par nedelja, cak i na par dogadjaja gde je okupljen veliki broj ljudi. Konkretnu razliku nisam primetio izmedju njihovog LTE i 5g mreze. Uzeo sam proslog meseca nov Samsung S24, uradio sve updatove sistema, vratio telefon na fabricko da to "legne", koristim fb, instagram, viber, youtube i google maps i na tim aplikacijama i kao na obicnom browseru nisam uocio razlike u brzini ucitavanja stranica. Mreza je tamo bila A1. Doplatio sam 5 eur "da osetim cari 5g mreze" a inace imam njihovu karticu. Jedino sto sam iskreno osetio, bilo je bar 30% veca potrosnja baterije dok koristim 5g mrezu, signal je pri tom pun. Testirao u centru grada, na selu a i u toku puta. Za svakodnevne da kazem "obicne" ljude kakvih je 99,999% koji koriste telefon kao ja, 5g nista ne znaci. Tamo je LTE lepo uradjen, nema stucanja i pucanja interneta, VOLTE radi dobro kao i obicni pozivi. Brzina mi je isla na testu 5g do 150, a na LTE nesto sitno ispod 100, ping oko 10 u oba slucaja. Za moje potrebe 4g mi se pokazao kao sasvim dovoljan i jos baterija traje duze.
Vi sto imate 100+ mbps ne treba da se pitate dal treba ili ne treba 😄 Zaboravili ljudi kako je na 7-8 mbps.Pa 5G ne bi trebalo da pokriva uopšte mala mesta. Jer 4G očigledno ima kapacitet. 5G je za gusta mesta i eventualno 700 MHz za ruralna gde je 4G opterećen.
Mislim na početak 5G mreže. Kasnije ce verovatno biti kao i 4G svuda dostupan.
Hahahaha, nismo neg ja ovde vec tupim da i ptice na grani znaju 5G treba doslovno dinamički da se siri gde postoji potreba. Naravno i BS link ka internetu treba da bude optika. Džaba i 6G spektar ako se tri bazne stanice dobacuju dok ne dođe do optike...Vi sto imate 100+ mbps ne treba da se pitate dal treba ili ne treba 😄 Zaboravili ljudi kako je na 7-8 mbps.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari