Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

A ova likuša što već dve godine koristi 5G mrežu? Toliko glupog i neobrazovanog naroda na jednom mestu da je prosto neverovatno....

Neko se ozbiljno sprda sa nama. Aukcija tek Q4 2025 🤡🤡🤡

Edit: @coavasic96 me pretekao za par sekundi pa sam sklonio link iz svog posta.

10% je sprdacina, to i ne racunajte. Znaci 5G dobijamo 2027. godine. Inace, ovako u srbiji ide odnos pokrivenosti teritorije i stanovnistva, pa se po tome vodite:

• 10% teritorije - 50% stanovnistva (pokriveni veci i srednji gradovi, fragmentalno, bez puteva)
  • 35% teritorije - 75% stanovnistva (veci i srednji gradovi, veci putevi, zile kucavice, vojvodina, postoji kontinuitet u pokrivenosti)
  • 50% teritorije - 85% stanovnostva (kao i prethodno, plus manji gradovi ali ne svi, neke sekundarne turisticke lokacije, vojvodina je pokrivena, medjutim velike ruralne oblasti van zila kucavica jos uvek nisu pokrivene; od ovog trenutka moze da se kaze da je 5G u srbiji zaziveo, ali je i dalje LTE primarna mreza)
  • 65% teritorije - 90% stanovnistva (ovo je ustvari kriticna tacka, vecina naseljene srbije je pokrivena, vecina puteva, turisticka mesta, generalno oblasti sa bilo kakvim desavanjima. Vecina ruralnih oblasti je pokriveno. "Zabiti" nisu pokrivene. 5G postaje primarma mreza za vecinu Srbije)
  • 75% teritorije - 95% stanovnistva (pokrivenost je ekvivalentna nasoj LTE mrezi u 2023.)
40% je trenutak kada 5G mreza ima kakav takav kontinuitet, dakle veci i srednji gradovi, i veci putevi koji ih povezuju - po meni je to neki minimum minimuma da moze da se kaze da imamo 5G mrezu - oni kazu da ce to biti tek 2027.
50% je neka tacka kada manji gradovi, varosice i sekundarne turisticke lokacije dobijaju 5G - to je dakle 2028.
65% je trenutak kada se moze reci da je 5G mreza primarna mreza republike srbije - to je dakle 2029.

Jako losa projekcija, ali to nam je sto nam je. Godine su tu samo orjentacije radi, ako se nekim cudom desi da licenca obaveze operatere da tipa u periodu od 12 meseci pokriju 50% teritorije, to bi bio jedan epic comeback.

Ma odlično, čemu žurba!?😀 Ovako ćemo unapred znati sve mane i nedostatke 5G. Ne moramo mi baš u svemu biti zamorčići😉

Danasnje mobilne mreze se jedva "drze" sa konstantnim povecanjem data saobracaja. Dok dodje ta 2028. imacemo mi brzine oko 10-20Mbps na 4G-u ne brinite.

Ja se sve nadam da će tokom sledeće godine pustiti 5G, ali koliko vidim po člancima na netu teško.

Kod mene sada 12Mbps brzina 😄🥹

Pa evo ni na 4G u BiH nije bajna situacija. Evo setam mtel i brzine se krecu u sezoni u zavisnosti od regije gde je samo B20 od 0.5-10Mbps
A sa agregacijom gde ima ide 10-70 odoka... Tako da bas varira posebno za ruralne sredine...

Pa zato kažem da nam nikako "ne treba" 5G.

Servisi jednostavno prate mogućnosti infrastrukture, a svet nam sve više i više beži (za mobilnu infrastrukturu).

5G kakav je planiran kod nas, neće doneti 1ms ping, neće doneti tu "revoluciju". Doneće rasterećenje većim kapacitetom (3-4 puta) u odnosu na 4G.

Neka donese šta god i kako može, samo da bar počne. Čak i ako samo rastereti 4G koji je očajno prebukiran, tačno se oseti kada je veliko oterećenje.

According to data collected by Omdia/Point Topic for the European Commission's DESI, four EU countries - Denmark, the Netherlands, Malta, and Cyprus - achieved 100 per cent 5G coverage of households.
According to the Speedtest report from June 2024, Norway leads European countries with a median download speed of 145.2 Mbps, closely followed by Denmark at 144.9 Mbps. The Netherlands also performs strongly, with a median download speed of 121.0 Mbps.

Poslednja izmena:
Screenshot 2024-09-03 at 13.32.53.png

U međuvremenu mts u malom vojvođanskom mestu u vreme kada su mreže verovatno najopterećenije.

Ne bih da tema ode u tom smeru pa da kacim rezultate merenja mts-a na magistralnim putevima prvog, drugog reda po Srboni ali i po centru Beograda. Daleko daleko manje od ovog, recimo kao adsl "do 5" mbps.

postoji tema za rezultate merenja

Ne bih da tema ode u tom smeru pa da kacim rezultate merenja mts-a na magistralnim putevima prvog, drugog reda po Srboni ali i po centru Beograda. Daleko daleko manje od ovog, recimo kao adsl "do 5" mbps.
Pa 5G ne bi trebalo da pokriva uopšte mala mesta. Jer 4G očigledno ima kapacitet. 5G je za gusta mesta i eventualno 700 MHz za ruralna gde je 4G opterećen.
Mislim na početak 5G mreže. Kasnije ce verovatno biti kao i 4G svuda dostupan.

Mislio sam na "mala" mesta kao što je predgrađe Beograda - Big Karaburma, Čačak, Novi Pazar i magistralne puteve koje povezuju ta mesta... Moram sad okačiti nema druge. Ne znam kakav je ovo kapacitet, ali dobar nije, imam još testova nego nije temA. Znaš kad u autu spotify prekida e tada znaš da je kapacitet odličan. 5g je potreban što pre, svuda.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-04-02-15-02-761_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-04-02-15-02-761_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 74
  • Screenshot_2024-09-04-02-15-48-370_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-04-02-15-48-370_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    88.6 KB · Pregleda: 50
  • Screenshot_2024-09-04-02-16-08-859_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-04-02-16-08-859_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 76
Pozdrav ljudi! Mozda nije direktna tema ali imam iskustvo sa 5g mrezom u Austriji. Bio sam tamo na par nedelja, cak i na par dogadjaja gde je okupljen veliki broj ljudi. Konkretnu razliku nisam primetio izmedju njihovog LTE i 5g mreze. Uzeo sam proslog meseca nov Samsung S24, uradio sve updatove sistema, vratio telefon na fabricko da to "legne", koristim fb, instagram, viber, youtube i google maps i na tim aplikacijama i kao na obicnom browseru nisam uocio razlike u brzini ucitavanja stranica. Mreza je tamo bila A1. Doplatio sam 5 eur "da osetim cari 5g mreze" a inace imam njihovu karticu. Jedino sto sam iskreno osetio, bilo je bar 30% veca potrosnja baterije dok koristim 5g mrezu, signal je pri tom pun. Testirao u centru grada, na selu a i u toku puta. Za svakodnevne da kazem "obicne" ljude kakvih je 99,999% koji koriste telefon kao ja, 5g nista ne znaci. Tamo je LTE lepo uradjen, nema stucanja i pucanja interneta, VOLTE radi dobro kao i obicni pozivi. Brzina mi je isla na testu 5g do 150, a na LTE nesto sitno ispod 100, ping oko 10 u oba slucaja. Za moje potrebe 4g mi se pokazao kao sasvim dovoljan i jos baterija traje duze.

Pozdrav ljudi! Mozda nije direktna tema ali imam iskustvo sa 5g mrezom u Austriji. Bio sam tamo na par nedelja, cak i na par dogadjaja gde je okupljen veliki broj ljudi. Konkretnu razliku nisam primetio izmedju njihovog LTE i 5g mreze. Uzeo sam proslog meseca nov Samsung S24, uradio sve updatove sistema, vratio telefon na fabricko da to "legne", koristim fb, instagram, viber, youtube i google maps i na tim aplikacijama i kao na obicnom browseru nisam uocio razlike u brzini ucitavanja stranica. Mreza je tamo bila A1. Doplatio sam 5 eur "da osetim cari 5g mreze" a inace imam njihovu karticu. Jedino sto sam iskreno osetio, bilo je bar 30% veca potrosnja baterije dok koristim 5g mrezu, signal je pri tom pun. Testirao u centru grada, na selu a i u toku puta. Za svakodnevne da kazem "obicne" ljude kakvih je 99,999% koji koriste telefon kao ja, 5g nista ne znaci. Tamo je LTE lepo uradjen, nema stucanja i pucanja interneta, VOLTE radi dobro kao i obicni pozivi. Brzina mi je isla na testu 5g do 150, a na LTE nesto sitno ispod 100, ping oko 10 u oba slucaja. Za moje potrebe 4g mi se pokazao kao sasvim dovoljan i jos baterija traje duze.
Pa upravo zato i radi 4G jer dosta ljudi koristi 5G tako da oni sto su na 4G imaju i vise nego dosta kapaciteta.
5G je overhipovano ko Elon Musk i putovanje do Marsa. Ali sta je stvarno a to je rasterećenje 4G mreže. Ko i Elon sto lansira satelite je realnost. Tako i 5G ima elemente over hipovanja a ima i realnu upotrebu.

Naravno da 5g ima realnu upotrebu a trebalo bi da ima i kod nas. Ne znam da li forumaši posećuju fudbalske utakmice na stadionima, košarkaške u Areni, koncerte na Ušću i slično. I pored dosta truda domaćih operatera a pre svega mts-a koji dovlači mobilne predajnike na otvorenom i postavlja više novih umreženih malih predajnika u zatvorenom, internet je i dalje spor, jer kada odjednom imate na nekom događaju 15,20, 50 000 ljudi tu ne pomaže ni 5 dodatnih mobilnih predajnika. Zagušenje mreže je preveliko, to se dalje oseti i na okolinu, pa oni pored stadiona, arene itd nemaju više 100 nego odjednom imaju 5 mbps a oni na stadionu, areni, Ušću, čekaju po 10 minuta da pošalju sliku na wapp-u. To bi dolaskom 5g trebalo da bude svedeno na statističku grešku.
Letos sam imao situaciju da je na Ibarskoj magistalni pored Kraljeva bila saobraćajna nezgoda i policija je zatvorila na sat vremena oba pravca, radili su pozivi i sms ali ne i internet. Kolone su bile duge, i prosto i da je najbolja bs tu do vas nema izlaza. Na tih sat vremena ste blokirani (imam mts i yettel na istom telefonu, yetell je malo bolje uspevao da se izbori sa radio strimom od 32 kbps).

Ja se iskreno bojim da ni 5G u praksi neće doneti neko preveliko poboljšanje.
Moj primer od letos, Hrvatska, Otok Čiovo, u telefonu A1 HR na 5G jedva 1Mbps, a Huawei 5G router u stanu na Telekom HR ispod 1Mbps preko dana, noću malo bolje na oba.

Verovatno će biti bolje, ali iskreno ne očekujem čuda kada su takve situacije i kada je baš mnogo ljudi na malom prostoru.

Znam da bi u teoriji 5G trebalo da ima dosta veći kapacitet.

Prilozi

• IMG_4632.png
    IMG_4632.png
    104.9 KB · Pregleda: 58
Tu je vrlo moguće da nije BS uvezana Optikom, i isto jako moguće da ne koriste masive mimo antene vec obične mimo antene koje nemaju taj stepen da usmeravaju signal i da daju kapacitet na datoj oblasti. A vrlo moguće da je jednostavno previse ljudi na premalo antena.

Pa 5G ne bi trebalo da pokriva uopšte mala mesta. Jer 4G očigledno ima kapacitet. 5G je za gusta mesta i eventualno 700 MHz za ruralna gde je 4G opterećen.
Mislim na početak 5G mreže. Kasnije ce verovatno biti kao i 4G svuda dostupan.
Vi sto imate 100+ mbps ne treba da se pitate dal treba ili ne treba 😄 Zaboravili ljudi kako je na 7-8 mbps.

Ili kada zagrmi i padne kiša na Beograd
1725690814379.png

Vi sto imate 100+ mbps ne treba da se pitate dal treba ili ne treba 😄 Zaboravili ljudi kako je na 7-8 mbps.
Hahahaha, nismo neg ja ovde vec tupim da i ptice na grani znaju 5G treba doslovno dinamički da se siri gde postoji potreba. Naravno i BS link ka internetu treba da bude optika. Džaba i 6G spektar ako se tri bazne stanice dobacuju dok ne dođe do optike...

danas je objavljeno:

МИНИСТАР РИСТИЋ ОЗНАЧИО ПОЧЕТАК ПРОЦЕДУРЕ ЗА УВОЂЕЊЕ 5Г

...
Почетак процедуре подразумева објављивање Предлога правилника о минималним условима за издавање појединачних дозвола за коришћење радиофреквенцијског спектра на основу спроведеног поступка јавног надметања у радиофреквенцијским опсезима 694-790 MHz, 880-915/925-960 MHz, 1710-1780/1805-1875 MHz, 1920-1980/2110-2170 MHz, 2500-2690 MHz и 3400-3800 MHz и одржавање јавних консултација у трајању од 30 дана.

У оквиру јавних консултација биће одржан и округли сто дана 25. септембра 2024. године од 12 до 15 часова, у Палати ,,Србија“ (источно крило, сала 368, ул. Булевар Михаила Пупина 2, Београд) током кога ће сви заинтересовани имати прилику да уживо или онлајн изнесу мишљења и предлоге у вези са предлогом претходно наведеног документа.

По окончаној јавној расправи биће израђена коначна верзија Предлога правилника, а након објављивања Правилника РАТЕЛ ће спровести јавно надметање за доделу радиофреквенцијских опсега потребних за увођење мобилних мрежа нове генерације.
...

izvor: sajt ministarstva informisanja i telekomunikacija

Sudeći po tom tekstu mi smo najmanje 2god od 5G

Nazad
Vrh Dno