Šta je novo?

Budget prelazak na 64 bita

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Šta mislite o sledećoj kombinaciji:

* Sempron 2800+ 64-bit 256k
* Asus K8N

Postoji li nešto bolje za te pare? Vreme je za apgrejd sa vremešnog Celerona 3, treba mi CPU i ploča koji će da me pouzdano služe više godina, dakle stabilnost je na prvom mestu. Ako pritom mogu i da se overklokuju, tim bolje. Koju memoriju preporučujete uz ovo?

Ovo je jubilarni 100ti put da neko pita za istu stvar, cestitam srecnom posteru uz odgovor ne nema nista bolje za te pare i napomenu uzmi DFI nf4-4x, memorija 1gb PQI, od 512 svejedno.

Znači dobra je kombinacija čim svi pitaju isto :)
Ne treba mi nforce4, zadržavam se na AGP-u (nemam pare i za menjanje grafičke).
I da, da li ta kombinacija podržava dual channel mambo-džambo ili radi isto i sa jednim modulom?

Socet 754 nema dual channel. ASUS Plocha je krsh za overklok tako da bi ti savetovao da obratish paznju na neki epox ili dfi sa agp podrshkom. Mada realno, sad mogu da se povoljno nabave pci-e grafulje, tako da bi ti za neki buduci upgrade, vishe nego koristilo.

Poslednja izmena:
Paja je napisao(la):
Proble ovde razmaženih korisnika je kada se kaže OC misli se na najveći mogući, sve ispod toga je krš! :d

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Šta mislite o sledećoj kombinaciji:

Sempron 2800+ 64-bit 256k
* Asus K8N

Postoji li nešto bolje za te pare? Vreme je za apgrejd sa vremešnog Celerona 3, treba mi CPU i ploča koji će da me pouzdano služe više godina, dakle stabilnost je na prvom mestu. Ako pritom mogu i da se overklokuju, tim bolje. Koju memoriju preporučujete uz ovo?
Obzirom da sam prešao sa iste platforme (S370) na S754, evo šta bih ti ja preporučio:
* Sempron 2800+ 64-bit 256k
* ASRock K8NF4G-SATA2
* Corsair VS

Sa ovom kombinacijom ideš preko 300Mhz za FSB (50% OC), imaš grafičku integrisanu (GF6100 ili ti GF 6200 64b) koja sasvim korektno menja R9550, i obzirom da ti ostaje stara grafička, možeš pare od nje dodati u više memorije ili "jači" Sempron.

Ovo je moj predlog, čisto da imaš u vidu i ovu kombinaciju.

Hvala. Mada sam video u testu u SK-u da je ta 6100 katastrofalno spora (čak i kao prelazno rešenje), bolje rezultate od onoga ostvarujem na sadašnjoj mašini... PCI-E mi definitivno ne treba, i kad budem menjao grafičku to će verovatno biti neki polovni 6600GT AGP ili slično, kad se sadašnji vlasnici odluče na modernizaciju :)

Hvala. Mada sam video u testu u SK-u da je ta 6100 katastrofalno spora (čak i kao prelazno rešenje), bolje rezultate od onoga ostvarujem na sadašnjoj mašini... PCI-E mi definitivno ne treba, i kad budem menjao grafičku to će verovatno biti neki polovni 6600GT AGP ili slično, kad se sadašnji vlasnici odluče na modernizaciju :)
Pre ove ASRock, odmah posle Tualatina, Uzeo sam ASUS K8N.
Osim što je crkla, nisam mogao preko 275Mhz za FSB sa istim procesorom (ASRock = 310Mhz).
R9550 sam "nadoknadio" 300Mhz većim klokom procesora i da ti ne kažem koliko većim OC-om memorije... ;) Sada Corsair VS radi na 250Mhz!!!
U isto vreme, kada OC-uješ memoriju (sistemsku) auto. ubrzavaš i grafičke preformanse. Grafika pozajmljuje sistemski RAM tako da veća freq. i njoj dobro dođe. :d 1150 3DMark03 (Def.) vs. ~1500 (OC)
Ja igram iste igre (igru, PES5) sa istim nivoima detalja i u istoj rezoluciji kao i sa Radeon-om.
BTW, sistem se drugačije ponaša sa 1024Mb RAM-a nego sa "samo" 512Mb. ;)
A što se tiče onoga "sutra", mnogo ćeš lakše i povoljnije naći PEG grafičku nego AGP kojima potražnja svakodnevno raste...
U svakom slučaju ti, kao "drugaru", ne mogu preporučiti upgrade kakav si prvobitno zamislio.
Na tebi je da odlučiš.

Nije problem u razmazenosti korisnika, vec u tome da moze za 20-30e da nadje bolju plochu za overklok [DFI nf3 sa agp-om koshta sada oko 80-90e]

demios je napisao(la):
Ajde ne lupetaj, nije bash krsh, ali da je best for oc, nije.
Meni 3000+ radi za svaki dan na 2550 MHz na K8N-e DL.

Ovde se pricha o K8N, a ne o K8N-e

K8N
http://yu.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=14&l3=66&model=233&modelmenu=1

K8N-e
http://yu.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=14&l3=66&model=772&modelmenu=1

Ove 2 ploche se razlikuju po vecoj magistrali [samim tim i vecim oc-om]

SuperStarr je napisao(la):
Grafika pozajmljuje sistemski RAM tako da veća freq. i njoj dobro dođe. :d 1150 3DMark03 (Def.) vs. ~1500 (OC)
vs ~3000 poena sa oc. Radeonom :d
Ne znam, sad sam totalno zbunjen... kakva je situacija sa ASRock nForce3-Upgrade pločom?

sT4Lj|n je napisao(la):
Nije problem u razmazenosti korisnika, vec u tome da moze za 20-30e da nadje bolju plochu za overklok [DFI nf3 sa agp-om koshta sada oko 80-90e]
To je istina, samo, da li 20-30€ razike opravdava 200-300Mhz veći clock CPU-a? Ja bih ipak duplo više memorije (512Mb vs. 1024Mb)... ;)

vs ~3000 poena sa oc. Radeonom :d
Ne znam, sad sam totalno zbunjen...
Grafika na ovoj ploči nije namenjenja za HardCore igranje. Ono što ja hoću da ti kažem da dobijaš grafiku za džabe, sa kojom možeš da se služiš, sasvim pristojno i u 3D-u (mada ne znam za šta upotrebljavaš grafičku, šta igraš?) a parice od sadašnjeg R9550 uložiš u 1024Mb DDR-a, npr. Vremenom ćeš lakše i povoljnije naći "dobru" (bolju) grafičku. Već danas imaš PEG N6600 za 60€, RX600XT za 50€, polvno naravno. Zamisli za koji mesec. ;) A gde su cene AGP N6600 ili R9600XT-u? 90€ i 80€, i dan danas!

kakva je situacija sa ASRock nForce3-Upgrade pločom?
nForce3 izbegavaj u svakom obliku, jednostavno je de-mode pored već "sazrelog" nForce4 čip-set-a.

Poslednja izmena:
nf3 izbegavajte u sirokom luku sad kad jedna DFI nf4-4x ploca kosta 77evra (sa pdv-om). Ne znam na sta drugo mozete i da pomislite, a ne da kupite (sem Abit NV8 tu vas vec razumem :) ). Naravno sad ce da uleti rulja sa pitanjem ne prelazimi se sa AGP-a, AGP je mrtav ko pre shvati to bolje, ako bas nemas kinte, najjeftinije PCI kartice su od 3evra, a za 5-7 vec ima 2D ubica tipa Matrox :), nije smak sveta jednu takvu uzmes (a i nikad ne znas kad ce zatrebati, ako pogresno flesujes PCI-E graficku, ili pri menjazi uvek imas graficku, ili pri kupovini/prodaji....) za prvo vreme prodas AGP (jos ti i ostane kinte :D) pa kad skupis pare uzmes lepu PCI-E graficku i gotovo.

U pravu ste, hvala svima.

PS. Miško, ne treba mi tih 6-7 evra za PCI grafiku :) ovaj ASRock NF4 ima integrisan GF 6100, a i jeftina je ploča, ispod 60 evra.

Koje napajanje preporučujete za sve ovo?

Poslednja izmena:
Sve zavisi za shta ti je rachunar potreban i koliko ti je sve to bitno.Ako si zagrizeni ljubitelj igara onda ipak perspektivnije je uzeti pci express plochu.Ako ne,onda sempron(mnogo je hladniji i bolji od "kelerabe") i neku agp.I vozi tako...

U pravu ste, hvala svima.

PS. Miško, ne treba mi tih 6-7 evra za PCI grafiku :) ovaj ASRock NF4 ima integrisan GF 6100, a i jeftina je ploča, ispod 60 evra.

Koje napajanje preporučujete za sve ovo?

Stisni se jos koji evric i uzmi DFI-a je%^ razliku od 20evra kad poredis DFI- i ASRock :d.

@Voodoo
ono sto si naveo u prvom postu je skroz OK!!!
Mozes slobodno da se odlucis i za Semp. 2500+ (1.4GHz, 256KB) a razliku od 10-tak eura pretoci za grafiku... ploca je isto OK s' obzirom da je cca ~55e :)
u svakom slucaju predji ;)

E ovako, završio sam apgrejd, uzeo sam Semprona 2800+ (trenutno radi na 2 GHz, sigurno može i više ali mi sad ne treba), Corsair memoriju i onu ASRock ploču. Sve u svemu zadovoljan sam, sve radi kako treba, ploča fino dozvoljava o/c, može da se fiksira PCI-E magistrala pa da se FSB delje bez problema itd. Integrisana grafička jeste bulja, kvalitet slike je primetno slabiji od Radeona ali će raditi posao do izlaska Neverwintera 2 :D (s obzirom da mi se na mašini trenutno igra samo Warcraft i P&C avanture). Trenutno se za*ebavam sa modemom, stari Agere krš se ne slaže sa nForceom (zato me i nema ova dva dana, a možda i još koji pošto pišem sa tuđeg kompjutera :d ) i tako...
Zahvaljujem se svima a naročito Superstaru, ovaj apgrejd me je izašao vrlo povoljno, naročito na duže staze.
PS. Kome treba R9550 nek overi oglase ;)

/edit
Najzad reših i problem sa modemom... prvo sam se mlatio sa nekim Intexom koji radi na nForceu ali ne radi sa mojom centralom, i na kraju US Robotics koji radi odlično sa oba. U svakom slučaju ova ASRock ploča je sasvim korektna, a i overklok opcija ima podosta (za razliku od slične MSI varijante opisane u aprilskom SK-u koja, sudeći po tekstu, od o/c opcija praktično nema ništa).

Poslednja izmena:
...
U svakom slučaju ova ASRock ploča je sasvim korektna, a i overklok opcija ima podosta (za razliku od slične MSI varijante opisane u aprilskom SK-u koja, sudeći po tekstu, od o/c opcija praktično nema ništa).

Koji su maksimalni "dometi" Semprona na ovoj ploci?

Paja je napisao(la):
Koji su maksimalni "dometi" Semprona na ovoj ploci?
Kod mene FSB 313, DDR 250Mhz. (Sempron 2800+ @ 2500Mhz)
Def. V za Semprona (1.45V), Corsair VS memorija @ 2.7V 1T 2.5-3-3-8.

Poslednja izmena:
Namestio sam FSB na 300, memoriju na 240, CPU sad radi na 2.4 GHz i prolazi sve 3DMarkove i S&M testove bez problema. Zadržaću se na ovome, više mi ni ne treba a i neću da ga maltretiram preterano (memorija hoće da zeza na preko 250 MHz). U svakom slučaju, odlična kupovina (i još jednom se zahvaljujem SuperStaru :) ).

Prilozi

• cpu.gif
    cpu.gif
    10.9 KB · Pregleda: 50
  • memorija.gif
    memorija.gif
    8.6 KB · Pregleda: 47
Nazad
Vrh Dno