Šta je novo?

Budget konfiguracija

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Pošto već par godina ne pratim trendove u PC svetu (vidi moju trenutnu konfiguraciju radi boljeg uvida o čemu pričam :d) bila bi mi potrebna vaša pomoć oko sklapanja nove mašine.

U glavi imam sledeće dileme:

• Treba mi mašina sa kojom ću moći neometano da radim u Cubase (program za audio snimanje) koristeći nekoliko VST instrumenata i efekata istovremeno ali bez višekanalnog istovremenog snimanja. Takodje, imao bih u planu neki polu-amaterski rad na video zapisu.

E sad, znam da prijatelj u studiju koristi dual core mašinu. Ono što mene buni po pitanju funkcionisanja dual core ideje jeste da li u takvim poslovima (video, audio editovanje i snimanje) dual core deli procese po jezgru pa ih obradjuje zasebno. Odnosno, da li u takvom poslu uopšte postoji koristi od više jezgara? I ako ima koristi, da li meni za ovakav posao treba više od dual corea? Ako pitam glupost, izvinjavam se :)

• Vidim u ponudama na jednom sajtu Celeron modele. Jesu li to oni Celeroni od pre samo noviji modeli ili ne treba da povezujem to uopšte?

• Da li bih mogao sa integrisanim grafičkim kartama mogao poterati starije igre na high detaljima (konkretno, zanima me igranje PES6, da vam posluži kao orijentacija). Zbog nekih relativno novijih mini igara bilo bi poželjno da ta integrisana podržava makar pixel shader 4.0.

• Koja je maximum rezolucija za takve integrisane grafučke kartice pošto imam u planu kupovinu HD monitora? I da li je za polu-amatersko video editovanje uopšte potrebna dobra grafička karta?

• Ako imam u planu da povežem Sony PS3 i komp na isti monitor da li treba da tražim neke specifične modele ili svaki koji ima analog i DVI ulaz bi trebao da podrži tu priču?

Sad na osnovu spomenutog, probajte da sklopite neku konfiguraciju. Ja sve što sam sklapao putem ovih konfiguratora uvek je izlazilo ~200€ tako da bi bilo zanimljivo ako bi moglo nešto da se izmiksa za neku cifru ispod toga pošto nekako imam utisak da mi ne treba baš toliko superiorna mašina s obzirom da se radi o programu koji je dosta "mator" a igrice me pored PS3 ne zanimaju nešto posebno. Razmišljao sam se jedno vreme i o laptop kupovini ali sam shvatio da mi se to u ovom trenutku nekako ne isplati.

Poslednja izmena:
Odgovor samo na poslednje ali bez ljutnje, to sto ti trazis kosta mnogo vise a to sto ti mislis da ce ti raditi je uglavnom tzv. grizidzigerica, tj. cim to kupis vec moras ozbiljno razmisljati o unapredjenju sistema!

Na poslednje, misliš na monitor? Sad čitam šta sam pisao pa mislim da sam možda uneo mali nesporazum - pod "mojim sklapanjem koje uvek ispadne ~200€" mislio sam na konfiguraciju BEZ monitora. Dakle, svestan sam da za njega moram da dam najmanje 150€ (a možda i više ako za monitore koji imaju analog + dvi ulaze nije standaradno da imaju dva kanala na monitoru)

I nisam napomenuo ali već imam profesionalnu muzičku karticu tako da sam sa te strane obezbedjen po pitanju ASIO drajvera i sličnih stvari.

Ono što znam jeste da snimanje muzike na mojoj trenutnoj konfiguraciji može raditi ali bez uključenih VST instrumenata i efekata. Zato sam mišljenja da bi neki solidan dual core bio dovoljan.

Nazad
Vrh Dno