Šta je novo?

Budžetska grafika

rev

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
620
Imam i3 2120, 8gb rama i Corsair hx520 napajanje i treba mi uz to neka grafička koja bi mogla pristojno da potera Armu 3, eventualno novi GTA i tako neke novije naslove u full hd rezoluciji, na medium setovanjima. Od kartice ne očekujem da bude nečujna ali je bitno da nije bučna. Nisam neki hard core gamer, niti imam preterano vremena, a i generalno me zahtevne igre ne drže tako da se ne bih bacao u veliki trošak.

Pažnju mi je privukla Ati 77xx serija, recimo od 7730 DDR5 do 7770. Koju god grafiku bih uzeo, gledao bih da je nasviram koliko je moguće.
Pošto je DDR5 verzija 7730 60eur, čini mi se da mi se viša isplati da uzmem neki 7770 od ~85e, međutim ne mogu da se snađem među svim ovim oznakama (običan, GHz, OC, GHz OC...) pa mi tu treba savet za konkretan model - uzevši u obzir i hlađene i oc mogućnosti. Ako mislite da se isplati uzeti i neki 7730 ili 7750 slobodno mi to napišite. 7790 mi je već dosta više nego što bih želeo da dam.

Takođe me interesuje da li postoji neka polovna kartica iz 6xxx serije koju bih mogao uzeti u obzir? 6850 se prodaje po oglasima za 60e bez garancije, to mi se ne čini baš isplativo. Jel bi moglo nešto osetno jače polovno od 7770 da se uzme do 100e?
I za kraj, pošto ću zapravo vremena za igranje imati tek kroz nekih 20-25 dana, da li mi se isplati da čekam ovu novi seriju ati kartica? Kada se one očekuju i da li ima nekih naznaka koliko će biti jači noviji modeli u ovoj cenovnoj kategoriji?

Hvala svima unapred

Poslednja izmena:
Za novi GTA se procenjuje da ce biti dovoljna 7750 za neka medium podesavanja. To ti je dobra opcija za novo. Medjutim bolju karticu sigurno mozes da imas ako uzimas polovno, mada to ti je macak u dzaku. Jedino ako uimas od nekog iole poznatog, onda je to skroz OK

Ako zelis novu, a relativno jeftinu (budzetsku grafiku) onda idi na 7770 (citaj do kraja). Sa kojom oznakom ce biti model, zavisi od tebe. Jedan lik sa foruma ima AMD Radeon 7770 Sapphire GHZ Edition, i znam da je jako lepo kloknuo. Ona je oko 10.000, i garancija je 2 godine. Ako imas malo vise para, onda ide preporuka za 7770 ASUS V2 http://www.emmi.rs/grafičke-kartice...gb-ddr5-dvi-hdmi-dp-1.11.html?productId=25904. Takodje moze lepo da se klokuje, nesto je malo skuplja od Sapphire, ali je kvalitetnije izrade, i garancija je 3 godine. Dakle jedna vise nego na Sapphire model. MSI model nisam probao. E sad, 100e, koliko je maksimum za tebe je oko 11300 dinara. AMD Radeon 7790 Sapphire, koje jeste bolja od 7770, je samo 12e skuplja. Mislim da bi lepo cucnula na tvoju trenutnu konfu :d Da zavrsim, moj izbor bi definitivno bio da se "nategnem" jos 12e i da uzmem AMD Radeon 7790 Sapphire, a ukoliko je ispod tih 100e podvucena crta i nema dalje, onda Asus 7770 DC V2, kao sto sam i rekao na pocetku posta.

Poslednja izmena:
Hvala na savetima, tako sam i ja rezonovao al pošto nisam gadljiv na polovno rezervisao sam MSI 7850 ovaj nesicev iz oglasa, tačno mi se uklapa u budžet, treba da ima još 2.5god garancije. Mislim da je to taman za full hd gaming u naredne dve godine u kombinaciji sa postojećim komponentama, taman do isteka garancije, a onda bože zdravlja i para, kupiće se novo :) Nekako mi se 7730 činio baš slabo, a 7750 polovan bez garancije je 70e, 7790 90e, a dal dajem 80, 90 ili 100e baš mi i ne pravi neku preteranu razliku.

Poslednja izmena:
MSI 7850 je loše odradjena kartica , sa visokim procentom crkavanja. još da je rudarila, i au mile .

A kog proizvodjaca bi birali kada vec govorimo o 7850?
Konkretno mi je bitan odnos cena/kvalitet bez kloka i verzija od 2GB

bilo koj osim MSI . palit i gainward , hvala bogu , više ne prave amd kartice .
(reče lepo msje seizmos crno-plavi nikad , mada se povučen iskustvom , ne bi hvatao ni za druge modele ove firme, a ni za ploče . fuš težak)

tul korporacija (powercolor , vtx 3d ) i tradicionalno sapphire , su sasvim dobri . o asusu i da ne pričamo.

ova mi deluje baš lepo
http://www.itsvet.com/proizvod/vtx3...ddr5-vx7850-2gbd5-2dhx/comp_comp_vga/756/3363

Poslednja izmena:
Odustao sam od te kartice zbog flickeringa koji se javlja pri povezivanju na VGA port i sad zaista nemam ideju šta da uzmem. Generalno mi ne pravi problem to što je veći procenat kvarova, tome garancija i služi, a zato je i cena niža, međutim ne mogu da pređem preko ovog flikeringa. Kolko čitam cela serija 7xxx pati od istog problema, a meni se jednostavno ne uzima trenutno nov monitor, odnosno izbor je ili nov monitor ili grafička. Jel to tačno i za ostale 7xxx kartice ili da jurim neku 6xxx ili nvidiu?

Poslednja izmena:
6870 zvuci kao najlogicniji izbor za tebe, mada za novi gta ce verovatno biti ponajbolje neka karta sa 2Gb vrama, tako da ako mozes da se nategnes i pojuris neku 6950 bilo bi najlogicnije za tvoje prohteve i ako oces da izbegnes 7xxx seriju. Moze da se nadje za 120-130€ i ako su retke na oglasima, a posto tebi nije hica mozes da pokusas. Mada srazmerno tvom napajanju, cpu-u i novcanima mogucnostima sveukupno 6870 je ideala u svakom pogledu, ja bih joj cak dao prednost nad 7770. Naravno ako nadjes odgovarajuci model 7850 bilo bi fino, ali je to ipak relativno diskutabilan izbor.

Za 130e ima i 6970 samo što mi je to overkill u svakom pogledu. Ima nekoliko stvari koje me odbijaju od 6xxx serije a to je prvo mnogo veća potrošnja, pa samim tim i grejanje i buka u odnosu na seriju 7. Drugo je to što su sve dosta matore, uglavnom bez garancije ili u najboljem slučaju sa još par meseci, plus je velika većina rudarila. Ako moram da biram između manje buke i malo boljih performansi ili nivoa detalja, svakako bih izabrao nižu buku jer mi računar radi gotovo non stop a igram se relativno retko. Takođe mislim da će upravo one najviše i izgubiti na vrednosti.

Opet mi je maštu zagolicao taj Sapphire 7730 DDR5, ima nov za 55e sa 3 god garancije, tih je, klokuje se do performansi 7750 i imao bih mogućnost da ga vratim u slučaju da i on ima taj flikering. A 7750 bi generalno trebao biti dovoljan GTA za PC ako ga iole pristojno optimizuju, dok je za Armu 3 on recommended. Plus ako naletim na još jedan polovan povoljno u budućnosti mogu da ga krosfajerujem :d Any thoughts ?

Edit: malo sam pretraživao internete i došao do informacije da se flikering javlja samo kada se kabl kači preko dvi>vga adaptera, dakle kartice sa VGA izlazom ne bi trebale da imaju taj problem. 7730 ima VGA, a uz njega samo neki modeli 7750, ali koji su ili dosta skuplji (~80e) ili imaju ddr3, barem od ovoga što sam ja uspeo da nađem kod nas.

Poslednja izmena:
Uzeh nov Sapphire 7770 GHz Edition, dobijen na reklamaciji i sa još par meseci pisane garancije za 70e.

Furam ga sa DVI > VGA adapterom, nema ni traga od flickeringa koji je imao 7850, prilično je tih. Sve u svemu ja zadovoljan.

Za te pare si uzeo odlican HW. Posebno ako je realna ta prica dobijeno na reklamaciji, to je skoro pa nova kartica
E pa druze neka te u zdravlju sluzi :)

Nazad
Vrh Dno