Šta je novo?

BSOD sa Kingston V200 128GB

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Kingston V200 128GB je kupljen kao nov na nekoj akciji pre par meseci. Pre par dana sam sklopio nov racunar, koji pored ovog SSD ima i jedan HDD kao storage. Ploca na koju su nakaceni je GA-MA970-UD3. SSD je zakacen na SATA3-0, HDD, na SATA-2 i DVD na SATA3-4 (ili ti u gornjem redu SATA portova).

Prvo sam podesio SATA da radi u AHCI modu (osim porta gde je prilkljucen DVD). W7 64bit je instaliran bez problema, drajveri prosli bez problema, i onda se pojavio BSOD kod windows update-a. BSOD kod = 0x000000F4.
Zatim sam vratio SATA na Native (IDE) mod. Formatirao SSD, pustio novu (cistu) instalciju, OS instaliran bez problema, drajveri prosli bez problema. Onda startovao Windows Experience Index, i nakon par minuta BSOD sa istim kodom.

U oba slucaja nisam nista posebno podesavao u windowsu, osim sto sam page file prebacio na HDD. Sad cu probati da ostavim page file na SSD-u, cisto da vidim da li je mozda u tome problem.

U medjuvremenu, da li neko ima neku ideju zasto se ovo desava? Napomenucu da sam isti SSD probao i na drugoj, takodje novoj konfiguraciji (MSI 970A-G46), gde sam instaliao ponovo cist W7 OS. i da je i tamo izazivao BSOD, dok na istoj konfiguraciji radi Samnsung 830 bez ikakvih problema.

Kod mene nije radio na SATA III. Retko kad bi se podigao Windows, kao da BIOS ne stigne da ga prepozna. Kada bi se podigao, bio bi nestabilan a brzine ili u rangu SATA II ili i niže. Jedan strani kupac je taj problem otklonio zamenivši kabal, zaključivši da je Kingston izbirljiviji prema kablovima ... Ja sam koristio ASUS-ove koji su došli uz ploču i one crvene i ništa nisam uradio. Eliminisao sam kablove i portove kao uzroke, ostaje zaključak da Kingston ne radi dobro preko SATA III priključka. A tolke review-e sam našao i niko to nije našao, svima radi ok preko SATA III.

Na SATA II radi normalno ali nastaje problem ako iznenada nestane struja ili se resetuje na dugme. Onda ga opet BIOS ne prepozna, pa krene da podiže drugi HDD prema podešenom redosledu podizanja. I još mi i otme redosled pa moram posle čekanja od npr. 10-20 ili više sekundi da se odšlogira, da se vraćam u BIOS i ponovo nameštam redosled podizanja.

Samo da nabavim zdrav hard disk, da na njega prekopiram podatke i videću da ga reklamiram da ne radi na SATA III. To preporučujem i tebi. Navedi i na kojoj ploči ako imaju isti primerak da još sigurnije potvrde. I možeš da proveriš i u EventViewer-u da li ima nešto korisno zapisano posle plavog ekrana, možda tebi nešto sine.

Ja reklamirao moj, videcemo sta ce biti. Nemam na ploci SATA II portove, tako da tu opciju nisam isprobao, a i iskreno, ne zelim.

Nazad
Vrh Dno