Šta je novo?

BSOD na AMD konfiguraciji

rseke

Slavan
Učlanjen(a)
25.06.2007
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700x3d
Matična ploča
ASUS Rog Strix B550
RAM
Kingston 32gb @3600
GPU
NVIDIA RTX 3080 FE
Storage
512gb + 2tb + 1TB
PSU
Chieftec 850w GOLD
Monitor
DELL G2724D
Miš & tastatura
Logitecg MX Master 2S
Laptop
Thinkpad T480s
Mobilni telefon
OnePlus Nord 2 5g
Pristup internetu
  1. ADSL
Treba mi vase misljenje i pomoc.Problem je sledeci

Prilikom pokretanja Windows 10 i 11 ( instalacija,boot,WinPE) dobijam greske plavog ekrana
  • irq not less or equal
  • kernel security check failure
  • driver overran stack buffer
  • system service exception
  • attempted to execute noexecute memory
  • kernel thread priority floor violation
  • kmode not handled

Sve gore navedene greske sam dobijao prilikom svakog dizanja sistema.Uradjene su sledece provere

• zamena ssd diska
  • zamena napajanja
  • zamena graficke
  • provera memorije sa memtest ( jos uvek u toku za sad je bez greske na 4 sata)
  • azuriran bios ploce

U pitanju je sledeca konfiguracija

MOBO: Asus a320m-k
RAM: Gskill 1x8Gb DDR4 F$-3000C16S-8GISB
CPU: AMD Ryzen 5 3600x
GPU: Asus STRIX RX570 8gb

Jedino nisam jos probao neki drugi memorijski modul ( jer nemam drugi). Da li neko ima neku predstavu sta bi bio problem i sta jos mogu da probam da budem blizi uzroku svih gore navedenih gresaka.

Probao dve verzije biosa i isti problem. Podesavanja fabricka.

Po meni ovo lici na ram. Jesi li probao druge slotove na ploci i bez XMP profila?

Po meni ovo lici na ram. Jesi li probao druge slotove na ploci i bez XMP profila?
Ima dva slota,probao sam ubaciti u oba i isti problem. Pokusavao sam spustati i dizati frekvencije,taktove i voltazu i opet isto.

Od kad je ovo počelo da ti se dešava?

Ne znam tacno jer nije moj racunar.

Slažem se. S obzirom da dobija različite greške svaki put, samo RAM može biti problem. Naročito što je to jedino što nije menjano kada je tražena greška.

Meni ovo liči na faličan procesor, imao sam slično iskustvo.

Ne znam u cemu moze biti problem.

Pomalo liči na ovo:

Skoro sam imao isti problem sa starijom AMD konfiguracijom (služi mi kao server) kad sam hteo da reinst. Win 11 - problem je sam rešio tako što sam raskačio LAN kabl. Kako je port riknuo tokom reinstalacije sistema, ne znam. Server radi sada sa pcie karticom, a čim ubacim kabl u LAN na ploči bude bsod.

Uzmi u obzir da moze biti i do procesora. Ryzen zna da otkaze, iz mog iskustva, memorijski kontroler koji je integrisan u procesoru je bio problem par puta. Pre toga sam sve izmenjao od komponenti, pa isto kao i tebi te radi te ne radi.

Update:
  • ploca zamenjena
  • memorija zamenjena

Za sad radi...pustam jos par dana testove za stabilnost sistema da vidimo jel ce sve biti ok

PS.: Ovakve probleme jos nisam imao sa Intel konfiguracijama,nek kaze ko sta hoce ali sto se tice kvaliteta INTEL je zakon. :)

Update:
  • ploca zamenjena
  • memorija zamenjena

Za sad radi...pustam jos par dana testove za stabilnost sistema da vidimo jel ce sve biti ok

PS.: Ovakve probleme jos nisam imao sa Intel konfiguracijama,nek kaze ko sta hoce ali sto se tice kvaliteta INTEL je zakon. :)
ubaci tu zamenjenu memoriju u intel pa javi koliko je zakon? :)

Na poslu nam je 95% konfiguracija Intel, zbog prirode posla, i mogu ti reći da sam svašta već video - od naprasnog neprepoznavanja nvme diskova do problema sa memorijom i grafičkim karticama. Nije Intel ništa bolji ili gori od AMD-a.

Apsolutno ništa, ali za naš balkanski narod važi pravilo ako je intel skuplji automatski je i bolji kao i za mnogo ostalih stvari.

Nazad
Vrh Dno