Šta je novo?

Brzina transfera sa hdd na hdd...

Broz

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.09.2000
Poena
740
Pre neki dan sam bio nesto dokon i merio sam vreme kopiranja fajla od 454MB sa hdd na hdd i dobio sam 15sec. a fajl je prebacivan sa maxtor-a D740X-6L na WD 1000JB(za neupucene 8MB L1:))...sve to na tusl2c i instaliran IAA 2.2..

cini mi se da je ovaj WD brz do j@j@....

Pa da, prlično je brz zahvaljujući tolikom kešu i velikoj gustini zapisa. Ako se radi o jednom fajlu od 454MB, onda to i nije neki rezultat ( ~30MB/s ), a veličina bafera nema veze sa tim. Svi noviji diskovi imaju veliki Sustained Transfer Rate, zbog veće gustine zapisa, a razvoj IDE diskova se prektično i sveo samo na povećanje gustine. Ono što je bitno za pokretanje OS-a i aplikacija je seek time, a ne STR. Mogu da se kladim da bi ga 75GXP odr'o u radu sa sitnim fajlovima, a ni u STR-u ne zaostaje mnogo ( 37 - 19 MB/s ).

BTW: 120GXP diskovi imaju STR između 48 i 23 MB/s u zavisnosti od cilindra, što je potpuno primereno najsavremenijim diskovima, tako da tih 30-ak MB/s uopšte nije impozantno. Bolje ti njega testiraj kakav je u Random I/O radu sa sitnim fajlovima, mada je i tu dosta jak zbog tolikog bafera. Ipak .... maštam o jednom 15K SCSI U160 disku sa 4 ili 8MB baferom. :) ;)

Obzirom da se u usa vodi parnica "narod amerike protiv IBM-a" i da u istoriji nije zabelezon toliki broj otkaza kod mene IBM hdd uci nece ali zato hoce wd i maxtor sa fluidom:D
Sto se tice tvoje maste nemam drugi komentar osim da si nevidjeni lik:) mislim scsi disk na 15000 na cuc2 - pa to moze samo tebi da padne na pamet:D

Broz je napisao(la):
Obzirom da se u usa vodi parnica "narod amerike protiv IBM-a" i da u istoriji nije zabelezon toliki broj otkaza kod mene IBM hdd uci nece ali zato hoce wd i maxtor sa fluidom:D
Podlegao si uticaju medija. Ako se protiv nekoga vodi parnica to ne znači da je obavezno i kriv, možda je neko podigao zlonamerno da bi ga diskreditovao. Druga stvar, parnica se vodi zato što se tvrdi da je IBM svestan problema i da ništa ne preduzima već da pokvarene diskove zamenjuje istim tim kvarljivim modelima. Navodno je problem u pregrevanju jednog čipa koji je lošim dizajnom postavljen na pretoplo mesto, ali IBM ne priznaje taj problem i ne nudi rešenje. To bi otprilike bilo to, što se tiče te parnice.

E sad', ja imam dva IBM diska 75GXP DTLA307030 ( 30GB ) i rade mi u RAID-u evo već godinu dana. Diskovi su k'o novi - S.M.A.R.T. prijavljuje da su svi parametri diska u perfektnom stanju. Možda je ključ u tome što ih aktivno hladim od prvog dana. Bilo kako bilo sa 120GXP nema takvih problema, a i ako je nekome otkazao neki to u opšte ne mora ništa da znači. Uvozi se ovde kod nas svašta, pa i škart ili remontovana roba. Ja sam čak imao i neprijatno iskustvo sa jednom pločom koja je ubijala diskove, kasnije se ispostavilo da je ona neispravna ( sve je normalno radilo ) ali je u međuvremenu na njoj crklo 3 diska za samo 6 meseci.

Od dosta ljudi koji se bave nabavkom i prodajom sam čuo da su u poslednje vreme Maxtori crkavali k'o blesavi, valjda naletela neka loša serija. Zato mislim da se 120GXP ne treba bojati više nego bilo kog drugog diska koji kupite kod nas.
Sto se tice tvoje maste nemam drugi komentar osim da si nevidjeni lik:) mislim scsi disk na 15000 na cuc2 - pa to moze samo tebi da padne na pamet:D
Zašto na CUC2? Mašta radi svašta. :) Da imam sredstava i da kod nas to može da se nabavi ja bih uzeo neku Iwill ili Supermikro Dual Slot1 ploču sa i840 čipsetom i 4 x 256MB RDRAM-a ( ECC naravno ). E onda bih u nju ubo dva Tualatina 1.53 sa 512KB preko Slot1-to-FCPGA2 adaptera. Mislim da bi mi to bilo sasvim dovoljno za narednih par godina, dok se Prescott ne razmaše. :D

Pošto te ploče imaju dva 64-bit PCI slota met'o bih Adaptec 39160 ( SCSI U160 ) i jedan četvorokanalni IDE RAID kontroler sa nešto "malo" keša na sebi, mada ni SCSI rešenje ne bi bilo loše al' reko' da ne preterujemo. :) Ostala 3 klasična PCI slota bi' popunio sa Audiophile 2496 ili CardDelux zvučnom, RT2500 i Promise IDE kontrolerom ( da bih disejblovao onaj na ploči i iskoristio njegove HotSwap mogućnosti ). E sad' modem je serijski ( COM ), a sve ostalo ( štapmač i skener ) SCSI. :)

Grafičku kartu valjda ne treba ni da spominjem. :)

E to bi bila mašina, a vala i biće. ;)

magick je napisao(la):
Podlegao si uticaju medija...
[/b]

Aha, vazi. :D

Originally posted by magick
E sad', ja imam dva IBM diska 75GXP DTLA307030 ( 30GB ) i rade mi u RAID-u evo već godinu dana.

Pa ti ocigledno nisi ni svestan koliko srece imas...
Imao sam i ja 75GXP 30GB i crkao je posle 11 meseci (OK, desava se), a coveku od koga je kupljen su svi IBM 75 GXP hardovi koje je prodao (>10) crkli za manje od tih jedanaest meseci (OK, desava se???? Neeece biti:cool: ).
Posle toga sam (intenzivno:)) gledao strane forume i neverovatno je koliko ih je crklo, nekim ljudima se i po 4-5 75GXPova, a na kraju je IBM dao neko besmisleno objasnjenje zasto se to desava, u fazonu nisu oni krivi. Onaj moj je bio 'Assembled in Romania' :D:D:D:D pa mozda nije ni cudno sto je vrisnuo, ali se isto desava(lo) i ljudima sirom sveta, a i simpromi su uvek isti, nazvali su to 'kliktanjem smrti' :)D) ili vec tako nekako.
Uzgred, i sa 60GXP ima istih problema ali (izgleda) manjeg obima (ili je dobar broj ljudi ionako digao ruke od IBMa), a za 120GXP ne znam.

Vince Carter je napisao(la):
[/b]

Aha, vazi. :D

Imao sam i ja 75GXP 30GB i crkao je posle 11 meseci (OK, desava se), a coveku od koga je kupljen su svi IBM 75 GXP hardovi koje je prodao (>10) crkli za manje od tih jedanaest meseci (OK, desava se???? Neeece biti:cool: ).
Posle toga sam (intenzivno:)) gledao strane forume i neverovatno je koliko ih je crklo, nekim ljudima se i po 4-5 75GXPova, a na kraju je IBM dao neko besmisleno objasnjenje zasto se to desava, u fazonu nisu oni krivi. Onaj moj je bio 'Assembled in Romania' :D:D:D:D pa mozda nije ni cudno sto je vrisnuo, ali se isto desava(lo) i ljudima sirom sveta, a i simpromi su uvek isti, nazvali su to 'kliktanjem smrti' :)D) ili vec tako nekako.
Uzgred, i sa 60GXP ima istih problema ali (izgleda) manjeg obima (ili je dobar broj ljudi ionako digao ruke od IBMa), a za 120GXP ne znam.

bas cudno....onda i ja imam srece kad i moj dtla 307030 radi dosta dugo bez greske (kod mene skoro godinu dana i kod drugara pre mene par meseci) cheers

Vince Carter je napisao(la):
Ja ne porichem da problem postoji, ali je on najverovatnije vezan za pregrevanje elektronike kao shto je i potvrdio veliki broj struchnjaka ( ima na Internetu dosta tekstova o tome ). Mozda nisu u pravu i mozda je moj sluchaj chista sluchajnost, ali nisam mogao da ne primetim da ja moje diskove hladim od prvog dana i da posle ( vishe od ) godinu dana rade odlichno. Od toga je jedan "Made in Philipines", a drugi "Made in Hungari" mada na njemu stoji nalepnica "Assembled in Romania". E pa sad' ti vidi.
I ja sam chuo sam da je i 60GXP sumnjiv, ali je sa 120GXP izgleda sve u redu. Ipak chini mi se da sam negde chitao da se ne preporuchuje za servere i u opshte sve poslove gde ce dugo biti pod intenzivnim opterecenjem, ali nisam siguran da li se to odnosilo na 60GXP ili na 120GXP. Provericu bash to pa cu vam javiti poshto i sam nameravam da uzmem dva 120GXP.

magick je napisao(la):
ali nisam mogao da ne primetim da ja moje diskove hladim od prvog dana i da posle ( vishe od ) godinu dana rade odlichno.

I ja sam moj hladio od prvog dana... :(

Vrh Dno