Šta je novo?

brzina rezanja - problem

mladen82

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2009
Poena
304
Pozdrav svima, novi sam ovdje :wave: nadam se necete zamjeriti sto odmah molim za pomoc :D
Imam problema sa rezanjem.
Ovako imam sledecu konfiguraciju
mb: Asus P5K - poslednji bios
cpu: Intel dual core D940 3.2GHz
gpu: Asus 7600GT
ddr2: Kingston 800MHz 1GB
hdd: Hitachi 320GB 16MB sata
odd: Samsung SH-223F (imao Pioneer DVR-212D) oba sata

XP SP3 zakrpe decembar 2008. - dakle dosta freska instalacija
imam ADSL 1Mb/s i uglavnom skidam filmove, torenti ili rapidshare, antivirus u pozadini ESET Smart Security
za rezanje Nero 9.0.9.4

Imao sam i imam sledeci problem (i sa starim i sa novim rezacem): posto skidam filmove u hd rip formatu dakle 4,36Gb po fajlu (.mkv) onda to i narezujem odmah na dvd-r (UDF format jer ne moze ISO) i to obicno radim dok mi se skida pri punoj brzini nesto. A uz to i surfujem. Kontao sam da to nema velikog uticaja na rezanje. Medjutim vidio sam da cak i pri rezanju x8, buffer na Neru zna da padne skroz do kraja sto je naravno lose, a hdd ubija sa krljanjem (na x16 nisam ni pomisljao).

E sad, posto cete pitati odmah, na device manageru posto su i rezac i hdd na SATA imam ono da mi stoji Primary IDE Channel sto malo zbunjuje kao da su PATA, a na oba stoji da je DMA 5, kao sto cete vidjeti na slici. Dakle nigdje nema da stoji PIO.
Nadalje drajveri za plocu i cipset je instalisan - genericki Intel za cipset P35, nije sa Asus sajta.

30mn3gl.jpg

Problem je poceo bivati sve ucestaliji sa starim rezacem Pionner DVR-212D toliko da mi je upropastio nekoliko diskova - Verbatim, pa sam odlucio da kupim novi rezac, Samsung SH-223F.
Medjutim kad sam i sa njim odmah probao na x16, jer sam mislio da je to novo to ce ici ko od sale, nazalost - rezanje je trebalo da bude oko 5min, medjutim oduzio je na 7min i jos plus upropastio je disk, ovaj put Sony dvd-r. Bio sam zaprepascen pa sam posumnjao da nije uopste stvar do rezaca vec do neceg drugog.
Probao sam da narezem na x16 al sam pogasio sve druge programe i ADSL i ukinuo svu drugu aktivnost. I gle cuda sada je narezao ok za nekih 5:48 minuta, sto nije idealno ali jeste puno bolje, i disk je bio ok za ciatnje.

Ima li neko ideju sto stvara problem, ploca, memorija, hdd? XP mozda? Ili su rezaci nesto losi u startu?

Poslednja izmena:
radim i verifikaciju diska, to bi mi uzimalo preko 20 min po disku, a sa druge strane pa zar vise nisu rezaci i sami racunari postali toliko dobri da moze bez problema da se dvd disk nareze za 5min?, pa sad pocinju bluray sa 25 GB, ne znam zasto bi ovo predstavljalo problem

nije na odmet malo da defragmentujes disk ako ga vec toliko muci
a i proveri da nemas bad sectora, jer ako rezes nesto sto lezi na bad sectoru puca ti disk

Poslednja izmena:
Sami DVD mediji nisu kvalitetni kao nekada. Pre par meseci sam u Maxiju kupio 50 komada Verbatim i pola je zavrsilo u kontejneru. Najbolje je da nadjes neku sredinu.
Ako na 16X ide traljavo a 4X ti je sporo a ti snimaj na 8X.
Uvek koristim tu brzinu i ako je disk dobar nema problema , kod mene se najbolje pokazao LG snimac , probao sam skoro sve brendove.

ma sve je nekvalitetno, i sama cijena pokazuje
narezao na x16 i odradim scan diska odlican, a x8 javlja neke vece greske, ma sve je to smece

ko ima para trebao bi sada trgovati bluray rezace jer prve generacije uvjek su najbolje, takodje doslo je vrijeme da se magnetni hdd-i zamijene sa ssd

Poslednja izmena:
Dobro bi ti došlo i malo više rama. Nero kada počne da reže pojede dosta za svoj cache.
U svakom slučaju, ne vidim zašto bi rezao brže od 4x, pogotovo ako radiš druge stvari u pozadini.

ko ima para trebao bi sada trgovati bluray rezace jer prve generacije uvjek su najbolje, takodje doslo je vrijeme da se magnetni hdd-i zamijene sa ssd
Istina je da su prve generacije najbolje, ali trenutna cena i cena medija je paprena, a malo ko ima i BD čitač, tako da i ako daš tu lovu teško će ga neko sem tebe i koristiti! A SSD disk je tek posebna priča, gomila love u vreme SEKE;)!

Nazad
Vrh Dno