Šta je novo?

Brzina r/w SSD-a i RAM memorije

poTTa20

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2008
Poena
310
Ja laik, želim da postavim laičko pitanje vama stručnjacima, ali da mi objasnite na nekom normalnom jeziku.

SSD - u njemu se nalaze čipovi na koje se upisuju i sa kojih se čitaju podaci. Neka maksimalna brzina r/w je oko 500 MB/s (verovatno u idealnim uslovima).

Onda RAM, takođe memorija na kojoj se nalaze čipovi na koje se upisuju i sa kojih se čitaju podaci. Kod nje je max brzina r/w mnogo veća. Ako sam dobro video može da ide čak i do 50 000 MB/s (znači 100x brže od brzine ssd-a).

Zbog čega je kod ssd-a brzina toliko manja kada se u principu radi o istoj stvari upisivanju i čitanju podataka na i sa čipova? Shvatam da postoje ograničenja kao što je propusna moć sata3 interfejsa, ali zar ne može da se napravi nešto što bi omogućilo ssd-u da radi brzinom kojojm radi ram? U krajnjem slučaju konektor sličan onom za ram koji bi omogućio mnogo veću brzinu pisanja i čitanja.

U životu sam se mnogo puta uverio u to da nisam najpametniji na svetu, tako da smatram da je moja zamisao izvodljiva, već bi se neko toga setio i uradio. Interesuje me šta je ograničavajući faktor koji ne dozvoljava ssd-u da radi brzinom kojom radi ram?

Poslednja izmena:
Drugačiji tranzistori. Treba im više vremena da zaključaju u otvorenom/zatvorenom stanju. Čini mi se da sam video neke SSD za RAM slotove, nešto se nisu proslavili.

Laički odgovor, dok se ne javi neko stručan....kolko ja znam... nisu isti čipovi niti im je ista namjena. RAM drži podatke privremeno, ne upisuje/skladišti ih kao ssd... tj. kad isključis struju odoše i podaci... dok ssd to upisuje u ćelije i to je "trajno" ali i uzima vrijeme... znači: materijali, arhitektura, struktura čipa, namjena... Narodski rečeno: ne može i jare i pare... bar još ne, dok je u perspektivi to vjerovatno moguće al to će onda biti nešto treće :p
Ograđujem se da ovo sve možda i nije tačno, ispraviće me neko ko zna....

u pravu si ram cuva podatke dok ima napona cim nema struje ram je prazan.
ssd pamti..
medjutim nije fer porediti magistralu cpu-ram i protok preko sata protokola..pitanje je koliko bi ti cipovi mogli brzo raditi da nisu ograniceni sata protokolom jer isti ti cipovi preko pciex i m2 vec rade nekoliko puta brze..mislim da je arhitektura preko koje komuniciraju ssd cipovi ogranicavajuci faktor za brzinu..to je vec pocelo da se menja tako da ce brzine biti znatno vece samo da se eliminise sata kao standard..problem je sto niko ne veruje u pouzdanost ovih cipova koliko dugo i koliko sigurno mogu da traju..

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

pricalo se da ce 'memristori' da naprave revoluciju, ali ko zna kad.

Memoriju bismo mogli da podelimo na dva glavna tipa: Volatile memory i Non-volatile memory.

Prvi tip (Volatile memory) čuva podatke samo dok je uključena, tj. dok kompjuter radi. Posle isključivanja kompjutera gubi sve podatke To je RAM memorija. Ta memorija je daleko brža od Non-volatile memorije. Ona je takođe pravljena za rad sa sitnim 4k fajlovima.

Drugi tip (Non-volatile memory) čuva podatke i posle isključivanja kompjutera. To je ROM memorija, ali i NVRAM. Tu spadaju hard diskovi, nand flesh memorija, opticki diskovi, itd.

Zašto postoje ta dva tipa memorije? Operativni sistem i programi, kao i ostali podaci se čuvaju na HDD-u ili SDD-u, i CPU pristupa njima radi obrade. Ta memorija je isuviše spora, tako da se podaci iz nje kopiraju u daleko bržu RAM memoriju. Onda CPU obrađuje te podatke koji se nalaze u RAM-u. Takođe, i u samom procesoru se nalazi keš memorija koja je mnogo brža i od samog RAM-a. Keš memorija u procesoru je verovatno najbrža memorija koja postoji. U nju se smeštaju podaci koji su najbitniji za procesor. Što veća količina RAM memorije, to se više podataka u nju može smestiti sa diska.

Kad jednog dana bude napravljena memorija koja ima brzinu RAM-a, a bude mogla da čuva podatke i posle isključivanja kompjutera, ona će zameniti sve tipove memorija koje danas koristimo. Gore je kolega pomenuo memristore, o kojima se šuška već godinama. Intel je napravio u saradnji sa Micron-om 3D XPoint memoriju, za koju kažu da će biti nešto na pola puta između NAND i RAM memorije. Na bazi 3D XPoint tehnologije su kreirali Optane SSD-ove koji će biti predstavljeni sa Kaby Lake linijom procesora. Ali, ta tehnologija je tek u povoju i načekaćemo se dugo dok ne budemo mogli da priuštimo tako nešto.

Nadam se da ti je sad malo jasnije, pozz

Svaki tranzistor ima dva stanja, otvoren (0) i zatvoren (1) i od brzine promene stanja zavisi brzina memorije. SRAM-u treba viši nivo energije da promeni stanje. DRAM-u ne treba dodatni impuls da pređe u stanje 0 iz stanja 1 i zato je bar duplo sporiji nego DRAM. Dodaj tome i daleko duži period koji je potreban da ima napon da promeni stanje i dobiješ daleko sporiju memoriju. Dok to ne reše nema ni potrebe za neki brži IO interface.
Bilo je pokušaja da se napravi "disk" (storage) upotrebom DRAM-a i baterijom da zadrži podatke ali se to izgleda pokazalo nepraktičnim mada su brzine bile približne DRAM-u.

Evo poređenja brzine između ram-a (ramdisk) i Samsung 960 Pro ssd-a:

ramdisk.png

Samsung-960-Pro-2TB-Crystal-Disk-Mark.png

Pogledajte kakve 4k vrednosti ima ram, a to je i najbitnije za rad sistema i programa.

Vrh Dno