Šta je novo?

brzina otvaranja programa

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
kada sam gledao da kupim mac mini, video sam da postoji jedan problem sa otvaranjem programa u snow leopardu, pa sam hteo da pitam korisnike koji dugo koriste mac os x da li je to do procesora, memorije... ili je jednostavno takav operativni?
naime, u tc usce sam pokrenuo na miniju imovie i trebalo mu je dobrih petnaest sekundi da otvori program.
sada malo razgledam po http://www.youtube.com/watch?v=10cqF4mb6GU&feature=related i taj isti problem postoji kod macbook-a (minut 3:55). kada je kliknuto na system preferences ikonica je vise puta skocila :) po docku i trebalo je nekih 14 sekundi da se program pokrene. o cemu se radi da znam kada budem kupovao apple hardware na koji deo hardwera moram da obratim paznju?
napomena: primetio sam da se ta sporost desava samo sa odredjenim programima dok se npr. safari otvara u istoj sekuni.

To najvise zavisi od brzine harda i MacMini i MBP imaju 5400 RPM hardove koji su sporiji malo. Ti naravno mozes da ubacis neki 7200 RPM i da ubrzas celu stvar.

Kod mene npr. na iMac-u (iMac8,1; 2,4 GHz, 6 GB RAM) iMovie '09 v.8.0.6 se otvara za tačno 4 sekunde, tako da mi nije jasno odakle to silno vreme za pokretanje na miniju. Jeste da je ovde hdd na 7200 rpm, a kod minija 5400 rpm, i da je moj sa 6 giga RAM-a, ali ja ne vidim nikakvih problema sa ovom aplikacijom kod mene, a nemam neku "zver" mašinu.

Poslednja izmena:
jel problem da neko ko ima od vas mac masinu i ssd postavi snimak ekrana na youtube kako otvara par programa (ili da restartuje komp), cisto a vidim brzinu. valjda ne trazim previse?

Imaš to u ovoj sobi, postavljao je kovacm kada je stavio SSD u iMac...

a zasto je tebi brzina podizanja programa toliko bitna?

To se i ja pitam. Ako se iMovie otvara sporije na tom hardu, zamisli kako tek onda radi, jer on mora da skache po gomili video fajlova gde je brzina HDDa najbitnija stavka. Cudno je shto to pokretach threada nije pomenuo uopshte :)

ja sam malopre kod mene pokrenuo iMovie, i digao se :d, za 10 sec, merio sam, i to pod solidno opterrecenim sistemom

inace macbook je u pitanju

@marelli

evo da pojasnim zasto mi je brzina toliko bitna.

komp koristim svaki dan vec nekih sedam godina (ne racunajuci igre koje sam igrao pre toga). do sada sam koristio xp, vistu, window7, desetak distribucija linux-a od kojih mi se najvise svideo linux mint 9 i koji i danas imam na kompu pored win 7. takodje koristim vec par dana leoparda preko vmware-a. do sada sam instalirao, reinstalirao, deinstalirao milion puta operativni :). vremenom sam shvatio da kako izlazi nova verzija nekog operativnog tako ja poboljsavam svoj hardver. nema kraja-
i odlucio sam da racunar sluzi meni a ne ja njemu.
kada bih mogao da instaliram na linux programe poput reason, sony acid music studio, cubase... nikada vise ne bih ni upitao za mac os x ili windows.
u casopisu mikro pre par brojeva u uvodnoj strani urednik je ispricao kako je microsoft izdao zakrpe za vistu i kada se probudio morao je na svom desktopu da instalira zakrpe i restartuje komp sto je trajalo nekih pola sata. onda je morao da to isto uradi kada je otvorio laptop. kada je stigao na posao, na poslu ga je sacekao isti problem sa kompom koji mu sluzi za rad. i tako mu je prosao radni dan.
zato ja gledam koja je najbolja solucija. zelim sistem koji se brzo podize, isto tako da se programi brzo otvaraju...zato razmisljam o kupovini minija jer je najjeftiniji apple-ov hardver (za cubase, reason...) a opet ne bih hteo masinu koja koci. bolje je da pitam vas koji dugo imate mac hardver.
koliko sam ukapirao da bi sve bilo idealno i najjeftinije je mac mini i jefti ssd?

Dizanje sistema

[YOUTUBE]LCBfsfzHPeY[/YOUTUBE]

Startovanje EXCEL-a

[YOUTUBE]-PqD_ULy-TM[/YOUTUBE]

Krtako i jasno - da. Brze je sa ssd-om :d

Poslednja izmena:
Ne zelim da tupim previse, ali kako postavljas stvari ozbiljno sa jedne strane, sa druge strane zvucis potpuno iracionalno. Pre svega, kazes da koristis racunar 7 godina svakodnevno, smeta ti da se neki program otvara 15 sekundi (ala je tvoje vreme skupo!), treba ti za Cubase (moram da se osvrnem na cinjenicu da sam Cubase gledao na Atariju ST, pe eto imam nesto staza sa racunarima sto je malko duze od 7 godina), instalirao milion puta OS, itd, a onda juris najjeftiniji ubogi HW da bi koristio OS X?!
Razumem da hoces da prodjes najbolje moguce za svoje pare, ali ako ti je kompjuter bitan i ako ga koristis svaki dan, recimo za bas taj Cubase, deluje mi da radis nesto pametnije i profitabilnije od otvaranja emaila, surfa netom, i skajpovanja. Odvoj brate nesto vise para, i kupi nesto brzu masinu od Mac mini, i stavi SSD unutra. Jer ako koristis svaki dan i ako neces da pravis kompromise - odvoj vise para. Ako oces manje para da platis, budi spreman na kompromise. Mada mi sve to sto pises zvuci prilicno kontradiktorno, ili makar srpski.
Usput, imam Macbook Air sa SSDom i to mi je prva masina na kojoj imam SSD, i reci cu ti da radi odlicno. Imam i 2 iMaca, bez SSDa, i oni mi rade odlicno. Imam i Powerbook G4, i on mi radi odlicno. Imam i sluzbeni pc laptop sa Win XP, i on mi radi odlicno. I sa bilo kojom od tih masina mogu da obavim posao kojim se bavim, i sa bilo kojom od njih mogu da se razonodim koristeci je u vanposlovne svrhe. E da ne zaboravim, koristim kompjuter svakodnevno.

Poslednja izmena:
Brzi ajde samo dok si tu baci pogled na klipove posto sam naleteo na njih preko yt-a, da li su verodostojni ? Siguran sam da nemas u svakom mac-u ssd ali posto u jednom imash sigurno, da li je ovo sto vidimo zaista tako. Nesto mi se "dizanje sistema" ne cini bash WOW, dok je recimo otvaranja Excel-a zaista vise nego primetno.

:wave:

@brzi

gledao sam ja prvo da kupim imac 21,5", ali ne umem da stedim pare. skupim 200€ pa ih spiskam ne znam ni ja kako. za minija bih prodao lap malo dodao i to je to. kasnije bih (sledeceg meseca) kupio tastaturu i mishonju. ne umem da stedim :)

sto se tice masine, na pocetku kada sam koristio sempron, u programu izotope rx mi je npr. trebalo da nesto uradim za 30 min sto je core2duo kasnije odradio duplo brze. i onda dok nesto procesor radi ja cekam, cekam.......

@Oki: Ok su klipovi, dizanje sistema nije WOW, ali je primetno brze nego na recimo C2D Imacu sa HDDom.
Iskreno sa SSDom Excel se otvori za svega par sekundi, a i svaka druga aplikacija. Ne znam kako vi, ali ja ne restartujem racunar svako malo da bi mi brzina ucitavanja OSa bila neka bitna stavka u zivotu. Sta vise, svejedno mi je da li je ucitavanje Excela 5 ili 25 sekundi, kad cu u njemu raditi mnogostruko duze. Ne zaboravite na kraju da su danasnji operativni sistemi multitasking okrzenja, i da mozete drzati po vise aplikacija otvorenih u isto vreme, i ako imate dovoljno sistemske memorije, imati gotovo instant prelaz.

@makiacaveki: Ne znam sta da ti kazem: I dalje mi sve to sto pises izgleda prilicno kontradiktorno, ali sada neuporedivo vise srpski. Pored toga, sve mi to nekako deluje da ti sa tim racunarom radis odredjene stvari koje navodis iz hobija i razonode, pa tako da ti par sekundi u zivotu nece znaciti nista.

ma nije bitno da li je to razonoda ili ne. nece mi tih par sekundi nista znaciti, vec jednostavno volim da se racunar brzo podize, da se programi brzo otvaraju, da se ne cimam oko drajvera, softvera, zato sam i postavio temu da pitam kako to izgleda na mac os x-u.

evo na primer meni se linux znatno brze podize od windows-a. volim jednostavnost. zato i planiram da se prebacim na os x.

lepo kaze brzi, odvoj vise kinte i kupi masincinu, a sto se tice stednje, to mi je poznato, nemam ni prebijenog abera jer nisam vican vestini stednje :d

meni je Mac OS X lepo utegnut i brz sistem za hardver koji ga tera ...
posebno o brzini necu pricati, jer na Mack-u sve leti, covece, npr. dignem lea iz "spavanja" i sve proradi u tren oka, ovo Win nema sanse da odradi ...
mada bi meni bilo bitnije za koje ce vreme program i hardver da odrade nesto nego vreme za koje ce on da se digne ... :d

Poslednja izmena:
@brzi: Kako ti se svidja MacBook Air, moze li se nesto ozbiljnije raditi na njemu, recimo sto da ne i programiranje?

Hvala

Ako ces da se bavis audio produkcijom na osx-u zaboravi SSD posto ce ti trebati bar onaj od 120giga. A i to je malo. Drugo, Cubase na OSxu?? Pored Logica? ...hm. Trece, podrzavam ovo sto su vi ljudi vec rekli, ustekaj kintu za nesto konkretnije. Najbolje bi ti bilo da sastavis platformu na koju moze da se instalira SnowLeo i da uzivas. Ja sam skoro to uradio i sve radi jako lepo i stabilno.

I stvarno zvucis kao da ne znas sta tacno hoces :) A milsim i da mozda previse ocekujes od OSx-a.

sa 0 free rama (500MB inactive) i 1GB swapa mi se iMovie ucitao za 30 sekundi. (MacBook 2GHz, WD320 5400RPM i 200MB free spacea tako da definitivno nije reprezentativno :D)

Pre svega, kazes da koristis racunar 7 godina svakodnevno, smeta ti da se neki program otvara 15 sekundi (ala je tvoje vreme skupo!), treba ti za Cubase (moram da se osvrnem na cinjenicu da sam Cubase gledao na Atariju ST, pe eto imam nesto staza sa racunarima sto je malko duze od 7 godina)

:D makiacaveki treba da nabavi ovo:

macclassic.jpg

jer je to brze od Athlona na 2GHz :D

>>> http://hubpages.com/hub/_86_Mac_Plus_Vs_07_AMD_DualCore_You_Wont_Believe_Who_Wins

45875_f260.jpg

:D

btw brzi, treba da vidis kako tek radi Atari sa SSDom (aka CF karticom) danas :D

@makiacaveki kupi SSD - drasticno ce ti poboljsati "user experience" na racunaru u svakom pogledu!

@oki prilikom dizanja sistema dosta stvari ne zavidi od hardiska odnosno SSDa. sta se tacno desava i kada prilikom podizanja mac os xa imas na www.afp548.com
mnogo je bitnije sto mac gotovo nikada ne "secne" kad imas SSD - sve je stvarno "smooth"...

i lepo rece marelli, mnogo je bitnije da kad otvoris MacBook da se vrati iz sleepa za 2 sekunde…

@dzef MacBookAir je ok za svakodnevne stvari (sa harddiskom, ne sa SSD) ali ne daj boze da ti treba PhotoShop - katastrofalno je spor (najverovatnije zbog diska...)

Poslednja izmena:
Ponavljam, onaj ko hoce da se muzikom bavi na mac-u morace da izdvoji mnooooogo love za ssd diskove jer 1 nije dovoljan. Kad sam pravio hackintosh-a uzeo sam disk od 1TB samo za njega i sve sto mi treba za muziku i nakon svih instalacija ostalo mi je 50giga free...

MacMini 3,1 2Ghz i 2GB DDR3 (NV9400)

U pozadini pokrenut GoogleChrome (otvoren tab samo sa gmailom) i Skype, OS 10.6.3

Pages - 3s
Keynote - 3s
iMovie - 10s (pojavio se interfejs) + 5s (podigao eksterni hard disk i sleep-a i otvorio poslednji projekat)
GarageBand - 10s do strane koja me pita šta hoću, npr kada odaberem onaj fensi "Magic GarageBand" onda on treba da učita dosta instrumenata za njega mu treba još 10s

ovaj mini je kupljen aprila 2009. i po difoltu je došao sa 1gb rama i 10.5 sistemom na kome je to funkcionisalo, međutim kada sam stavio 10.6 sistem je postao veoma trom, ovaj dodatni gigabajt ga je dobro razbudio (onu šarenu lopticu koja se vrti sam skoro i zaboravio).

sigurno da veliku ulogu igra hard disk, jer je ovaj njegov na 5400, pošto ne koristim nikakve preterano zahtevne aplikacija (web programiranje i vrlo malo dizajn) ne planiram SSD (bar ne dok mu ne padne cena na iole približno "normalnim" diskovima) jedino ako uleti neki jeftiniji 7200 2.5" ...

pretpostavljam da je zato iMac u startu brža mašina, ima sve "laptop" komponente osim harda koji je klasičan 3.5" i u startu je 7200 a postoje i oni 10.000 (sad nisam siguran koliko je to jeftinije od SSD-a)

Na velikoj PC mašini je E2160 i 2GB rama i na njoj sam davno imao hackintosha 10.5 koji je radio veoma dobro, nadam se da ću do kraja ovog meseca konačno završiti sve bekapove pa da se malo poigram sa 10.6 na toj mašini pa ću steći utisak da li ima neke razlike u hard disku.

P.S. Mini košta oko 600e, na forumu macserbia se polovni prodaju i za 350 - 400 što nikako nije mala ušteda (npr ako si već izdvojio 600, za 200e razlike možeš da dobiješ respektabilan SSD)

P.P.S. apropo cena, aluminium unibody se pojave na oglasima za malo preko 700 tako da razmisli i u tom pravcu ... jeste mini divna mašinica i ni jednog trenutka se nisam pokajao što sam je uzeo, ali mi je bedak kada moram da nosam zbog posla laptop a na njemu win...
:wave:

edit: sad sam odradio shutdown - 5s, ali zato je podizanje trajalo dobrih 45s, istini za volju ne sećam se da sam uradio shutdown ili restart u zadnjih 2 nedelje (samo posle update-a koji to zahteva) jer ga stalno bacim na sleep u koji od za 2-3s i podizanje isto tako - bukvalno momentalno, čuješ elektroniku kako se upali i slika se pojavljuje spreman za rad (nema drndanja po hardu - ovako brz odlazak u sleep i buđenje nije ni kod win7 - koristim ga uporedo na velikom kompu kod njega to traje znatno duže, pogotovo odlazak u sleep)

Poslednja izmena:
MacMini 3,1 2Ghz i 2GB DDR3 (NV9400)

.................................

edit: sad sam odradio shutdown - 5s, ali zato je podizanje trajalo dobrih 45s, istini za volju ne sećam se da sam uradio shutdown ili restart u zadnjih 2 nedelje (samo posle update-a koji to zahteva) jer ga stalno bacim na sleep u koji od za 2-3s i podizanje isto tako - bukvalno momentalno, čuješ elektroniku kako se upali i slika se pojavljuje spreman za rad (nema drndanja po hardu - ovako brz odlazak u sleep i buđenje nije ni kod win7 - koristim ga uporedo na velikom kompu kod njega to traje znatno duže, pogotovo odlazak u sleep)

jes bejbe, o tome ja pricam, sve je lepo utegnuto da prosto sve leti, kao da je hardver rodjen sa onim softverom ili obrnuto :d

@Dzef: Air mi se jako svidja. Ja sa njim radim kod kuce i tokom putovanja, i sto se mene tice, ocigledno je da moze. No, sve zavisi od vrste posla kojom se bavis. Ja nisam zahtevan korisnik u smislu resursa, ali jesam u smislu pouzdanosti i raspolozivosti resursa (znaci da kad hocu da posaljem email da to mogu da uradim, ili ako hocu da kreiram i editujem neki dokument znam da to mogu da napravim). Isto mi znaci da kad treba nesto na brzinu da uradim, mogu brzo da vratim racunar iz hibernacije (sleepa), i da brzo pocnem da radim. Recimo da velicina Aira nije bas najzgodnija za raditi u avionu, obzirom na raspoloziv prostor za otvaranje ekrana, ako si iole visok.

@kovacm: Atari sa CF karticom - zanimljivo, ko zna mozda cu nekad imati prilike da vidim to. Na zalost, vreme tih racunara je proslo, mada sam i dalje fasciniram nekim resenjima koja su primenjena na tim racunarima u to doba, kao i odlicnim softverom koji je bio na raspolaganju. Ja do sada nisam nasao nista sto bi tako lako radilo kao onaj GFA Basic na atariju ST da mozes da napravis programce za neku banalnu radnju tako brzo i efikasno, da ga iskompajliras i da to radi ne uzimajuci resurse masine. Tempus je bio sjajan, isto mi se svidjao i Script, i jos par nekih zanimljivih programa. I svasta nesto je moglo da se radi u Calamusu, sto je danas normalno, ali je tada bilo revolucionarno (mada, istini za volju ocajno sporo na mom 520ST). Lepa vremena...

"mada sam i dalje fasciniram nekim resenjima koja su primenjena na tim racunarima u to doba, kao i odlicnim softverom koji je bio na raspolaganju"

@brzi :wave: ;)

offtopic: Uz sav rizik da budem popljuvan, ja sam Amigu 500 prodao i zamenio za Atari ST bas zbog neupotrebljivog softvera za Amigu na nekom osnovnom ili malo dogradjenom hardveru, odnosno zbog potrebe da se uloze (za mene tada) enormni novci da se Amiga opremi dovoljno da bi bila upotrebljiva na nivou Atarija ST. Na primer, Amiga je tad na papiru imala visu vertikalnu rezoluciju (512 piksela vs 400 piksela kod atarija) ali to nije bilo moguce da se gleda na monitoru koji je bio pristupacan. Spomenucu samo da je tada 512KB memorije kostalo 300 i vise nemackih maraka. Al da ne trujem ovaj topic vise, zavrsavam ovim.

Mac Mini jeste dosta spor zahvaljujuci uzasno sporom disku. Ja vec jurim neki veceg kapaciteta i vece brzine i nasao sam jedan WD od 640 GB ali se i on vrti na 5400 rpm. Jel moguce ubaciti, recimo, onaj 2.5" Raptor u MacMini?

Mac Mini jeste dosta spor zahvaljujuci uzasno sporom disku. Ja vec jurim neki veceg kapaciteta i vece brzine i nasao sam jedan WD od 640 GB ali se i on vrti na 5400 rpm. Jel moguce ubaciti, recimo, onaj 2.5" Raptor u MacMini?

Taj 2.5" Raptor se greje ko zmaj. MM nema nacina da izbaci toliku toplotu pa nisam siguran koliko je to pametno.

uzmi taj WD od 640GB. ili uzmi SSD pa zakaci neki USB od 1TB na minija...

Vrh Dno