Šta je novo?

brzina interneta

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
755
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
imam jedno recimo tehnicko pitanje.

zanima me sta provajder treba da uradi da bi povecao brzinu interneta, konkretno dali treba da promeni infrastrukturi kod sebe tj celokupan hardver ili je dovoljno samo da okrene prekidac sa 1 na 2 ili 3 mbps, bas kao na recimo sporetu.
malo sam karikirao, nadam se da svatate sta hocu da pitam.

Poslednja izmena:
Da ti pusti u modem odgovarajući cfg fajl. Što pitaš?

Zavisi od tehnologije. Kod ADSLa zahtevi se prosleđuju Telekomu, čiji tehničar mora to da odradi. Ne mogu da tvrdim sa sigurnošću, ali sam razumeo da to nije komplikovana operacija i može brzo da se obavi, tako da može da se poredi sa okretanjem prekidača na šporetu... ali moraš imati u vidu da se u centrali mogu nalaziti desetine hiljada "šporeta" , pa ti nađi pravi ;) ...

onako baz me zanima sto je kod nas jos uvek mala brzina, dali to tehnicke mogucnosti nedozvoljavaji ili se provajderima "moze".

Pa da. Što tako ne bi bilo i za adsl?

ja konkretno koristim i kablovski i preko beogrida (bezicno kablovski).

A to je? Ono kad ti na krov stave antenu, pa za zgradu razvedu kablove za net?

da, a plus imam i lokalnu mrezu p2p, prko stron dc++.

znaci problem je vise softverske prirode,
sadasnje centrale kada je rec o adsl, dali mogu da podnesu veci protok i koliki?

zanima me i za kablovske istalacije?

Zavisi od korisnika do korisnika, tj. kvaliteta infrastrukture. Teoretski, ovaj nas ADSL koji imamo moze da ide do 24 mbit, ali realno moze da ide 16-17 mbit.
Kablovski internet moze da ide mnogo brze, ali i tu zavisi od kvaliteta mreze. Ako se nalazis blizu optickog cvorista onda moze bas brzo :)
Doci ce i taj dan da cemo svi imati optiku u blizini, a onda vozi :p

Potpuno drugačija tehnologija. Kada se povećava brzina na ADSLu nema nikakve intervencije na opremi korisnika (prelazio sam sa 512 na 1Mb, pa imam i praktično iskustvo). Sve se rešava u centrali, podešava se brzina porta (na DSLAMu) na koji je korisnik priključen.

ne kapiram?
preko dana imam 512/128kbit, nocu i vikendom 2k/196kbit, jel to znaci da ekipe izlaze na teren u centralu samo zbog mene 2x dnevno? :D

ruter kaze 196/2048 up/down trenutno, lokal area connection kaze 100mbit...

ne kapiram?
preko dana imam 512/128kbit, nocu i vikendom 2k/196kbit, jel to znaci da ekipe izlaze na teren u centralu samo zbog mene 2x dnevno? :D
Dobro pitanje. Biće da je tvoj port setovan na 2Mb, a tokom dana se ograničava na 512k - softverski.
Sad sam se setio da postoji i onaj SpeedUp. Pitanje kako se on aktivira. Verovatno neki sličan sistem.
Mene zanima kod kog provajdera postoji paket koji si naveo i kako se zove? Možda najvažnije, kada je taj paket ponuđen na tržištu?

Dobro pitanje. Biće da je tvoj port setovan na 2Mb, a tokom dana se ograničava na 512k - softverski.
Sad sam se setio da postoji i onaj SpeedUp. Pitanje kako se on aktivira. Verovatno neki sličan sistem.
Mene zanima kod kog provajdera postoji paket koji si naveo i kako se zove? Možda najvažnije, kada je taj paket ponuđen na tržištu?

zove se 2speed paket, ima 2 vrste ovakvog paketa, eu*et provider, prebacio se pre oko 1,5 god preko mik sa neo*ee kod kog sam bio od pocetka adsl u ns, a paket je vec u to vreme bio aktivan samo se zvao download paket, kad se pojavio tacno - ne znam :smoke:

imam jedno recimo tehnicko pitanje.

zanima me sta provajder treba da uradi da bi povecao brzinu interneta, konkretno dali treba da promeni infrastrukturi kod sebe tj celokupan hardver ili je dovoljno samo da okrene prekidac sa 1 na 2 ili 3 mbps, bas kao na recimo sporetu.
malo sam karikirao, nadam se da svatate sta hocu da pitam.
Dobri provajderi to rade softverski a slabi ručno !
Koliko znam SBB to od početka radi tako, dok je Telekom tokom ove godine automatizovao taj deo posla i to demonstrirao poslednjim povećanjem u roku od 3 dana. Prošli put u avgustu 2007 im je trebalo mesec dana.
Sasvim drugo je pitanje šta treba ISP da ima da bi podržao povećanje Internet paketa ? to je čisto tehničko pitanje i cena investicije.

ADSL2+: teoretski 24Mb down i do 1.5Mb u upload-u ali taj korisnik bi morao da ima kvalitetnu tel. paricu dužine do 500m što je čista utopija čak i za mnogo naprednije zemlje. Kada provajder nudi best effort paket onda mora da obezbedi barem za veći deo korisnika takve uslove. Telekom Srbije nažalost ima u realnosti i tel korisnike sa 5-7km dužine parice gde nema ni ADSL-a od 1Mb i zato oni sada idu tako obazrivo sa povećanjima pogotovu otkako su uveli IPTV koji im u full bundle paketu traži 10Mb a to je pak po teoriji 1km dužina žice !!!
ADSL zaključak: Telekom će morati da uloži puno para u MSAN opremu kojom približava svoju aktivnu opremu korisniku na 1km prosek i dosta skupo kabliranje sa prekopavanjem ulica !

Cable DOCSIS 1.1/2.0: nema takvih problema na nivou jednog korisnika jer je coax mnogo robusniji medijum a CMTS port daje 50Mb u down i do 20Mb u upload-u za DOCSIS2.0 ili 10Mb za DOCSIS1.1. Postoji i DOCSIS 3.0 standard odnedavno gde se down portovi penju i do 150Mb uz korišćenje posebnih modema. Pa gde je problem ? Problem leži u tome što je to "share medium" i taj protok dele svi modemi iz lokalnog okruženja organizovanih kroz čvorove. Dakle postoji teoretski ali i krajnje praktičan problem moguće agregacije i zagušenja za CMTS portove koji imaju svoju cenu i nisu nimalo jeftini. Dakle ako očekujete neka velika povećanja od cable operatera on mora da ulaže dosta novca u CMTS opremu i to ravnomerno na svim mestima da bi to mogao da ponudi ! Ovde nema mnogo problema sa kablovima preko krovova kako se ponekad priča već isključivo je problem u CMTS kapacitetima !

Sudeći prema ovome skeptik sam da će se paketi tako mnogo povećati kako se priča po forumima i pre će se dogoditi da neka nova povećanja donesu i početak problema nekima u smislu dobijanja maksimsalnih vrednosti. Dakle best effort servis u punom obliku.

Sudeći prema ovome skeptik sam da će se paketi tako mnogo povećati kako se priča po forumima i pre će se dogoditi da neka nova povećanja donesu i početak problema nekima u smislu dobijanja maksimsalnih vrednosti. Dakle best effort servis u punom obliku.

I ja isto mislim, pogotovo za kablovski. ADSL jos i nekako mogu da poverujem da ce uraditi kao u Hrvatskoj (da ce uvesti pakete do 16 mbit, gde se provajder ogradi i kaze da ce pustiti max brzinu koju tvoja telefonska linija moze da podnese...pa kako ti se zalomi :) )
Kod kabla bas imam osecaj da ce mnogi imati velikih problema kad se brzine znatno povecaju a oni se zadese na chvoru na kojem se nalazi poprilican broj ljudi kojima download/upload piche 24/7 na maksimumu. Ima da nam uvedu FUP samo tako.
Plus sto sa velikim brzinama problem modifikacije modema moze isplivati na povrsinu ako ISP ne bude znao da izadje na kraj sa njim, a mnogi nasviraju brzine na max :)

Pa 10ak Mbit za kablovsku nije ništa spec. Misliš da će neko sa 3, 6 ili 10 mbit držati 24/7 DL? :d Pa šta da skine? I gdje da skine?

Ubedjen sam u to :)
A to sta ce da skine i gde da sacuva, ne znam, ali snaci ce se nekako :d
Zamisli kad pocnu da se masovno skidaju blue ray filmovi...nece ni 100 mbit biti dosta, a ne 10 mbit :)

hvala na odgovorima.
znaci za neko drasticno povecanje ipak je hardveski problem, aza povecanje sa recimo 1 ili 2 na 3 4mbps je ipak stvar provajdera. a zavisi i od infrastrukture.

kolike su recimo brzine u sad, japanu kao standard ako jer kod nas to 512 do 1mbps?

Kod njih uvode i 1Gbs
Mogu zamisliti Japanski lokal, posaljes nekom 1080p film od 50GB za par sekundi.

Poslednja izmena:

Prilozi

• 377896967.png
    377896967.png
    22.2 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Vrh Dno