Šta je novo?

Brzina HDD-a...

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
1.Imam hard disk QUANTUM FIREBALLct20 20 (bar tako pise u BIOS-u).
Da li je on na 5400 ili 7200 obrtaja u minuti?

2. Posto brzina svakodnevnog rada na racunaru zavisi najvise od hard diska (najuze grlo u PC-ju) sta se moze uraditi povodom toga? (da li postoje HDD-ovi na vise od 7200 obrtaja i koliko kostaju).

Hvala unapred.

1. Nije ni 5400 i 7200. To je sub 5000 disk (ja sam imao lct10 koji je brzi, ali je bio ocajno spor).

2. Postoje diskovi i na 10K+ obrtaja, ali su skupi. Posto sam i ja pitao slicno pre par dana ovde, potrazi malo u sobi storage, mozda nadjes nesto korisno.

Preciznije 4400 obrtaja u minuti ( s tim sto je Quantum mudro stavio oznaku da je disk sub 7200 - naravno vecina korisnika pomisli da je disk makar 5400, ne sumnjajuci da je cak i nize FX). Ono sto ga jos dodatno kolje je bafer od svega 128 KB (gotovo svi noviji diskovi imaju bafer od 2MB a neki i vise)

Pozdrav :wave;

Jedini program koji sam nasao da meri brzinu rotacije je Spinrite ali mora da bude zadovoljeno sledece:
- fajl sistem FAT
- prva particija manja od 8GB

BOOK je napisao(la):
Posto brzina svakodnevnog rada na racunaru zavisi najvise od hard diska (najuze grlo u PC-ju) sta se moze uraditi povodom toga? (da li postoje HDD-ovi na vise od 7200 obrtaja i koliko kostaju)
Otkud ti takva looooda ideja ???
Razlika u svakodnevnom radu izmedju diska na 5400 i 7200 je jedva do blago primetna, zavisno od vrste aplikacija, recimo da odgovara povecanju brzine procesora za svega par stotina MHz. Samo je racunar za nijansu "zivahniji" pri ucitavanju recimo velikih igara ili se recimo veliki fajlovi se za koji delic sekunde brze kopiraju...

Inace HDD jeste najuze grlo u PC-ju, ali za to nema resenja, to ne resavaju ni najbrzi diskovi koji su isto tako ogranicavajuci faktor.
Jedino bi potpuna promena tehnologije zapisa podataka resila stvar.Znaci nesto sto ne bi bilo na mehanickoj bazi sa rotirajucim diksovima i glavama/ruckama koje traze zapise itd. Toga zasada nema, i proizvodjaci diskova su ocigledno u corsokaku, sto se vidi po tome da samo povecavaju kapacitet i teoretski moguci transfer (66/100/133/150) koji uopste nije moguce prakticno iskoristiti...

Diskovi na 10000 nisu skuplji zbog brzine rotacije nego zbog toga sto su (uglavnom) SCSI.

Re: Re: Brzina HDD-a...

drapin je napisao(la):
Razlika u svakodnevnom radu izmedju diska na 5400 i 7200 je jedva do blago primetna, zavisno od vrste aplikacija, recimo da odgovara povecanju brzine procesora za svega par stotina MHz.

Imam dosta jak procesor (Athlon XP 1500+), dosta RAM-a (256MB), prilicno hvaljenu Asusovu plocu (a7v133)... Medjutim, i pored toga, vidi se kako hard disk usporava sve aplikacije i kako se Windows cesto "vuce".

Posto je moj HDD dosta spor kako su rekla gospoda odavde (ispod 4400 o/m), mislim da bi zamena za neki "zivahniji" kao sto je neki od 7200 znatno ubrzala stvari (to bi bio 70% brzi HDD).

Sta mislite, kada sam vec bio ulozio dosta para za ostatak konfiguracije, da li bi bilo dobro da zamenim i HDD? Da li time dobijam 70% brzi racunar?

ja bi pre uzeo jos 256 mega rama, podelio disk na dve particije, sistem na prvoj, sve ostalo na drugoj

Re: Re: Re: Brzina HDD-a...

BOOK je napisao(la):
[B
Sta mislite, kada sam vec bio ulozio dosta para za ostatak konfiguracije, da li bi bilo dobro da zamenim i HDD? Da li time dobijam 70% brzi racunar?

Ne bi dobio 70% brzi racunar. Rad sa diskom bi se ubrzao, ali ne mozes tako da posmatras stvari. Cak i ako samo meris brzinu HDDa ne mozes reci da ce 7200 disk biti brzi 70% od nekog drugog. Promena diska ce doneti ubrzanje, a koliko- to je uslovljeno aplikacijama koje koristis. Tako, ako investiras u disk i recimo jos malo memorije, mozda ces osetiti solidno ubrzanje.

Miroslav je napisao(la):
ja bi pre uzeo jos 256 mega rama, podelio disk na dve particije, sistem na prvoj, sve ostalo na drugoj

Hvala. Ovo prvo sam trebao da uradim dok je RAM bio jeftin, ali sta sad, nikad nije kasno.

Ovo drugo sam uradio odavno.

BOOK je napisao(la):
Hvala. Ovo prvo sam trebao da uradim dok je RAM bio jeftin, ali sta sad, nikad nije kasno.

Ovo drugo sam uradio odavno.

Ovo ne razumem bas najbolje:D Imas plocu koja podrzava SDRAM, tako da ne vidim sta te toliko sprecava da kupis jos 256 MB rama, pogotovo sto moze da se nadje za oko 30€. Dakle kupis NCP za koju je navedeno u poslednje vreme da je jako dobra, stavis u plocu i vozis.

BOOK je napisao(la):
Imam dosta jak procesor (Athlon XP 1500+), dosta RAM-a (256MB), prilicno hvaljenu Asusovu plocu (a7v133)... Medjutim, i pored toga, vidi se kako hard disk usporava sve aplikacije i kako se Windows cesto "vuce".

Posto je moj HDD dosta spor kako su rekla gospoda odavde (ispod 4400 o/m), mislim da bi zamena za neki "zivahniji" kao sto je neki od 7200 znatno ubrzala stvari (to bi bio 70% brzi HDD).

Tvoj disk ja najsporiji disk u poslednje dve-tri godine koji se pojavio, i pored strasnih ogranicenja (kes, algoritam kesiranja, brzina rotacije itd) ima jos jedno grozno ogranicenje, gotovo nemoguc rad na PCI-u visem od 33MHz. Dakle, ako ti je racunar overklokovan (makar malo) to je mozda uzrok jos grdjih performansi od ionako grdnih urodjenih...Ako imas finansija, zameni ga za Maxtor 60GB 7200 9+ serije i preporodice ti se ceo racunar!

Pozdrav!

DiSLOcAtEd je napisao(la):
Ovo ne razumem bas najbolje:D Imas plocu koja podrzava SDRAM, tako da ne vidim sta te toliko sprecava da kupis jos 256 MB rama, pogotovo sto moze da se nadje za oko 30€. Dakle kupis NCP za koju je navedeno u poslednje vreme da je jako dobra, stavis u plocu i vozis.

Neki pamte vremena kad je sdram bio jos jeftiniji. Nema tu sta da se ne razume.

Re: Re: Brzina HDD-a...

drapin je napisao(la):
Razlika u svakodnevnom radu izmedju diska na 5400 i 7200 je jedva do blago primetna, zavisno od vrste aplikacija, recimo da odgovara povecanju brzine procesora za svega par stotina MHz. Samo je racunar za nijansu "zivahniji" pri ucitavanju recimo velikih igara ili se recimo veliki fajlovi se za koji delic sekunde brze kopiraju...

Inace HDD jeste najuze grlo u PC-ju, ali za to nema resenja, to ne resavaju ni najbrzi diskovi koji su isto tako ogranicavajuci faktor.
Jedino bi potpuna promena tehnologije zapisa podataka resila stvar.Znaci nesto sto ne bi bilo na mehanickoj bazi sa rotirajucim diksovima i glavama/ruckama koje traze zapise itd. Toga zasada nema, i proizvodjaci diskova su ocigledno u corsokaku, sto se vidi po tome da samo povecavaju kapacitet i teoretski moguci transfer (66/100/133/150) koji uopste nije moguce prakticno iskoristiti...

Diskovi na 10000 nisu skuplji zbog brzine rotacije nego zbog toga sto su (uglavnom) SCSI.

Pa ne bih se slozio sa tobom da je par stotina mhz beznachajno za brzinu procesora ako si bas koristio takvo poredjenje, a sto se tiche uskog grla HDD zavisi od onoga sta se radi na rachunaru. Za aplikacije koje rade sa ogromnim fajlovima sigurno da jeste, dok je u svakodnevnom radu razlika skoro neprimetna

brzi je napisao(la):
Neki pamte vremena kad je sdram bio jos jeftiniji. Nema tu sta da se ne razume.

Ako mislis na ona zlatna vremena kada si mogao da kupis 128 rama za 20 maraka, secam se, samo steta sto nije malo duze potrajalo:(. Mada ako pogledas nisu ni ove cene toliko lose - ili je u pitanju i neka vrsta varke (ono kao "ma sta je 18€ za 128 NCPa" :D)

Dakle, kupujem u Januaru novi HDD. Kada se budem 100% odlucio pitacu vas i za savet koji da kupim.

Hvala vam sto ste nagrdili ovaj moj HDD, jer ste mi otvorili oci i sada bar znam ko je krivac sto se moj racunar ponekad vuce.

Sto se tice jos 256MB RAM-a... Hm...
Vec su mi sva tri slota za RAM zauzeta... (64+64+128) Morao bih da petljam.

gladiac je napisao(la):
Pa ne bih se slozio sa tobom da je par stotina mhz beznachajno za brzinu procesora ako si bas koristio takvo poredjenje, a sto se tiche uskog grla HDD zavisi od onoga sta se radi na rachunaru. Za aplikacije koje rade sa ogromnim fajlovima sigurno da jeste, dok je u svakodnevnom radu razlika skoro neprimetna
Da, mislio sam na "svakodnevni rad"...

A sto se tice brzine procesora, zavisi istina sa koje tacke gledista: razlika izmedju npr. 300 i 700 je dobro primetna, dok je razlika izmedju npr. 1300 i 1700 vrlo tesko primetna (u "svakodnevnim" operacijama/aplikacijama).
Zato mi nikad nisu bili mnogo jasni npr. oni AMD-i koji se prave u 1100, 1200, 1300, 1400 itd varijanti :confused:

Sto se brzine diskova tice, ne treba nikad gubiti iz vida da je na danasnjem nivou tehnologije HDD-ova maksimalna brzina transfera negde oko 70, ili drugim recima otprilike na nivou ATA 66, tako da ne treba bas po svaku cenu juriti neki ATA 133 disk, jer je to cisti marketing fazon - njegov teoretski transfer nikad nije moguce u praksi iskoristiti...

Nazad
Vrh Dno