Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

Gde (kod nas) kupujete kutije za čuvanje punjivih baterija?

Treba mi za AA i AAA (Ikea i Lidlove) kutije za 4 ili više baterija.
 
Želim da odvojim AA od AAA, pune od praznih (kada menjam, dok ih ne stavim na punjenje), a i da mogu da ih nosim (da se ne mućkaju po kutiji neodgovarajućih dimenzija).
 
Zalepi na njih neke brojeve i tako ih pre svega oznaci.
Lidlove baterije su bile po bojama.
 
Kad spomenuste Lidlove, kupio sam pre desetak dana njihovo pakovanje od 8 komada AAA (950 mAh) i drže lepo a i različitih su boja tj. po dve nijanse od jedne boje pa se lako razlikuju
 
Gde (kod nas) kupujete kutije za čuvanje punjivih baterija?

Treba mi za AA i AAA (Ikea i Lidlove) kutije za 4 ili više baterija.
Ja sam poručio neke sa Ali-ja, a i pre sam uzeo neke u Battery Shop-u u Novom Sadu.
Košta k'o kikiriki, ako nađeš gde da kupiš.
 
Kupio sam Lidlove AAA baterije od 950, a punjač puni ili na 900 ili na 1000, na koliko da stavim ( stavio sam 1000)?
 
Koji punjač? Nemaš uputstvo pretpostavljam... Sećam se da je za neki punjač (za takve slučajeve) upravo tako pisalo, staviti na prvu veću vrednost, pa pretpostavljam da si dobro stavio.
A i nekom logikom (kao što si i sam zaključio) je tako... Ako želiš normalno da ih koristiš, a ne da ih maksimalno čuvaš😀

Pretpostavljam da je neki punjač gde biraš kapacitet baterije a ne struju punjenja! Ondosno mAh a ne mA. Jer to što piše na bateriji (950) je kapacitet.
Ako biraš mA tj. struju punjenja, onda ipak 900 (ili još bolje 400-500 ako ima)
 
Da, u break in modu ih puni koliko se sećam 16h strujom 10% kapaciteta. Tako da nije neka razlika 90 ili 100 mA... U svakom slučaju i po uputstvu treba da staviš na veću vrednost. Proguglaj za punjač Powerex maha c9000, i naći ćeš uputstvo ili još bolje FAQ
 
Da li moze preporuka za neki kvalitetniji punjac 4 x AA/AAA da je trenunto dostupan kod nas?
 
Da li je neko od vas pazario Lii600 , mozda je vreme da sa lii500 preletim na ovo :D
Ima merenje temperature svake celije , vecu amperazu pri punjenju , discharge mod ..jedino glupi touch dugmici i ovaj crni ekran to mi malo bzv.
Koliko sam video moze opusteno i da testira vece 21700 a ne kao kod lii500 gde iste ne mozes ni da spakujes da punis sem ako ne modifikujes malo haha.

 
Pozdrav, ovo je neka moja kolekcija "običnih" punjača za aa/aaa ni-mh baterije.

Pored ovih tu je i "pametniji" lii-500 koga isto koristim često.

20210516_175055-COLLAGE.jpg

Inače ovaj Sanyo sam izvukao skoro iz podruma, očistio i radi, to sam ako me sećanje dobro služi kupio u inostranstvu uz 4 eneloop baterije.
 
Jel može neko da preporuči neke alkalne baterije za zidni sat i tome slične stvari? Kupovao sam ono đuvre iz Jyska, ali sat ne može da sastavi mesec dana. Imam i neko bežično zvono u radionici i bukvalno je uključeno 2-3 puta i već se ispraznila baterija. Teško smeće.
 
Ako bas mora alkalne, Duracell, Varta, Energizer... manje vise bilo koje normalne baterije koje mogu da se nadju svuda.
 
Pa ne moraju, imam Eneloop i još neke, ali glupo mi je da mi stoji punjiva baterija godinu dana u satu :)
 
Za IR daljince i satove su alkalne pogodnije. Ja za te stvari koristim lidl alkalne na preporuku odavde i rade posao, imam mnogo satova u kući koji rade duže od godinu dana sa tim baterijama, takođe većina daljinaca, dosta dugo traju te baterije
 
To sa lidl i jysk izgleda zavisi od serije. Ja sam dosta davno uzeo jysk i oduševio se kako su dobre bile, ali to je bilo davno...
A sećam se da su i ovde ljudi imali različita iskustva baš sa tim tronic punjivim iz lidla. Mada da sam na tvom mestu (pošto već imaš punjač) ja bi uzeo te tronic jer su što reče Lanikor malo skuplje od krštenih alkalnih
 
Izvikane Duracell alkalne, nisu toliko bolje koliko su skuplje od Energizer, Fujitsu, Sony ili Varta odgovarajućih modela.
Ne padajte na Duracell "i do 10x duže" reklamu, to je poređenje sa najjeftinijim Zinc-Carbon baterijama iz prošlog veka, i uopšte ne važi za alkalne konkurente.

Problem SVIH alkalnih je što hoće da iscure kada se isprazne, ako se brzo ne izvade iz uređaja u kojem su. Pogotovo ako uređaj nastavlja da cedi elektrone iz njih, tj. uređaje koji se ne mogu islkjučiti ili imaju stand-by.
Duracell je tu posebno problematičan i imam već dva upopaštena uređaja baš Duracell-om. Jedan tajmer i jedan merač temperature. :(

Enegrizer ima baterije sa oznakom +power seal za koje relkamira da neće iscuriti do dve godine nakon potpunog pražnjenja. Njih uglavnom uzimam za daljince i ostale male potrošače.
Fujitsu takođe ima model koji se reklamira nešto tipa Highest anti-leake durability. Nađe se i on.

Za obične nezahtevne primene, Aerocell alakalne iz Lidla su odlične. Traju bar kao 85-95% Duracell-a i sličnih, a cena je 2-3 pa i više puta manja.
Samo obratite pažnju da ih vadite iz aparata kada primetno oslabe. Što uostalom važi za sve alkalne.
 
Poslednja izmena:
...nego, uzeo sam Tronic NiMh baterije iz Lidla, pa rek'o daj da ih testiram. Imam Maha Powerex C9000 punjač sa gomilom mogućnosti.

Baterije su deklarisane kao 2400mAh, i stižu precharged. Piše da gube max do 25% napunjenosti nakon godinu dana stajanja.
Cena je 400din za 4kom. Veoma povoljno.

Prvo pražnjenje tako iz pakovanja je pokazalo da je u njima bilo oko 1900mAh.
Posle toga sam uradio jedno breake-in punjenje, ono, po knjigama za nikl bazirane baterije (nekada se to zvalo formiranje). Dakle, 16h punjenja sa strujom 0.1Ic (240mA).
Pražnjenje nakon tog punjenja je pokazalo kapacitet od oko 2200mAh.
Zatim punjenje standardnom dV procedurom, struja punjenja 500mA. Trajalo je oko 4.5h.
Pražnjenje je pokazalo da u baterijama ima oko 2100mAh.

Dakle, kapacitet je u najboljem slučaju nešto preko 2100mAh. Trebalo bi posle 4-5 ciklusa puni prazni da dostigme max kapacitet, ali moje iskustvo do sada je pokazalo da posle prva dva puni prazni ciklusa, kapacitet ostaje tu gde je.

Rezime, pa šta ja znam. Da su ih deklarisali na 2100mAh, bile bi odlične. Ovako, videćemo, malo bzvz. što su toliko daleko od deklarisanog kapaciteta.

Sledeća bitna karakteristika je životni vek ali to je daleko da se priča.
Imam neke GP koje su davno radile u fotoaparatu, a sada posle >10god bez problema rade u bežičnom mišu. A imao sam i neke druge koje su odlično radile na početku, ali posle 2 godine su bile potpuno neupotrebljive, uz iste uslove eksploatacije kao spomenuti GP. Ni prve Eneloop serije mi se nisu proslavile po pitanju radnog veka.

Obzirom da su valjane brendrane NiMh 3-4x skuplje (na dostupnim mestima), ove Tronic smatram odličnim za ne-baš-jako-bitne stvari. Dečije igračke, merači pritiska, dozatori sapuna...
 
Poslednja izmena:
Nisu Tronic cemu ali su dzabe.

GP AAA NiMh 700 mA iz daljinca od Aiwa mini linije iz 1993. I dalje rade i pune se normalno.
 
Ja imam onaj smart punjač tester i merio sam na ikea ladda baterijama zaista je toliki kapacitet kolikk piše....
 
Da, Ikea baterije su odlične. I punjive i obične alkalne.
 
Piše da gube max do 25% napunjenosti nakon godinu dana stajanja.

Nisam siguran u ovo, ali moguće da se počelo sa "shvatanjem" rada Eneloop baterija koliko-toliko, da ostali brand-ovi nemaju toliko veliko samopražnjenje. Jer ipak, sve što nije ili ne nosi u sebi Eneloop tehnologiju, su HSD (high self discharge) baterije.

Uspeo sam nabaviti nove, nekoršćene eneloop AAA baterije proizvedene 2014, verovali ili ne. Namerno ih ne koristim, sve dok ne nabavim ovo: (da bi utvrdio kapacitet baterije posle sedam godina stajanja, zanimljivo i dalje imaju napon oko 1,3 V)

HTB1JryCaborBKNjSZFjq6A_SpXal.jpg
 
Nisam siguran u ovo, ali moguće da se počelo sa "shvatanjem" rada Eneloop baterija koliko-toliko, da ostali brand-ovi nemaju toliko veliko samopražnjenje. Jer ipak, sve što nije ili ne nosi u sebi Eneloop tehnologiju, su HSD (high self discharge) baterije.

Već duže vreme gotovo svi jači proizvođači (i gomile brend nalepnica) nude LSD baterije, koje se zaista daleko manje prazne nego pre Eneloop generacije. Koliko se zaista prazne, teško je reći bez brojnih testova.
Eneloop nije tehnologija, već tržišni brend. Jest' da su izmislili i prvi ponudili LSD nikl bazirane baterije, ali pitanje je da li i koliko je tehologija tajna, i koiko se može patentirati i zaštititi.

Što se tiče merenja kapaciteta napunjene baterije, zar ne radi to većina naprednih smart punjača?!?
 
Već duže vreme gotovo svi jači proizvođači (i gomile brend nalepnica) nude LSD baterije, koje se zaista daleko manje prazne nego pre Eneloop generacije. Koliko se zaista prazne, teško je reći bez brojnih testova.

Za ovo zadnje, svakako.

Eneloop nije tehnologija, već tržišni brend. Jest' da su izmislili i prvi ponudili LSD nikl bazirane baterije, ali pitanje je da li i koliko je tehologija tajna, i koiko se može patentirati i zaštititi

Naravno, mislio sam na tehnologiju, nego na brand. Htedoh samo laički opisati pojmom "Eneloop tehnologija". Jeste glupavo. :)

Što se tiče merenja kapaciteta napunjene baterije, zar ne radi to većina naprednih smart punjača?!?

Naravno. Ali ovo je mali eletronic load koji možeš povezati na računar i dobiti lep grafik baterije koja se prazni. Plus, možeš kalibrisati, ako želiš.

EBD%2BTester%2B-%2BVoltage.jpeg


Pade mi na um da se može i koristi kao limiter jačine struje pri punjenju, ako se veže na red sa baterijom. :D Naravno, treba malo brinuti o naponu na njemu.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno